Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η πραγματική εξυγίανση


Η μερική και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών δεν είναι «αντικαπιταλιστική ιδεοληψία»…έγραφε τις προάλλες στον ΕΤ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, βαθύς γνώστης της επιστήμης της οικονομίας και ένα από τα παιδιά του Πολυτεχνείου που ένοιωσε στο πετσί του τι εστί ...«μπουντρούμι της ΕΣΑ».

Δεν είναι «αντικαπιταλιστική ιδεοληψία» ..... Είναι απαραίτητο και αναπόφευκτο μέτρο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης.
Η «υγεία» των τραπεζών αντανακλάται στο Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας (ΔΚΕ), δηλαδή το πηλίκο στον αριθμητή του οποίου βρίσκονται (χονδρικά) τα Ιδια Κεφάλαια και στον παρονομαστή τα στοιχεία του Ενεργητικού, «σταθμισμένα» με το ρίσκο του.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΔΚΕ τόσο υγιέστερη είναι μια τράπεζα… Η πρόσφατη κρίση επέφερε τη χρεοκοπία πολλών κλάδων της οικονομίας, γεγονός που μεγιστοποίησε το ρίσκο των τραπεζών, δηλαδή αύξησε τον παρονομαστή του ΔΚΕ.

Τα ποικίλα «προγράμματα σωτηρίας» των τραπεζών τους προσέφεραν ρευστότητα (με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, κυρίως), με αποτέλεσμα να αυξήσουν τον αριθμητή του Δείκτη Κεφαλαιακής τους Επάρκειας…

Όμως, η ρευστότητα αυτή δεν επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, γιατί ελάχιστοι δανείζονται σε συνθήκες ύφεσης. Κι έτσι η κρίση βαθαίνει.
Κι όσο βαθαίνει η κρίση, πολλαπλασιάζονται οι επισφάλειες των τραπεζών. Δηλαδή, αυξάνεται το ρίσκο τους και μεγαλώνει (ξανά) ο παρονομαστής του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας…

Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο «φαύλος κύκλος» είναι να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του: Αντί να ενισχύουμε (συνεχώς) τον αριθμητή, να μειώσουμε απευθείας τον παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή να μειώσουμε το ρίσκο του Ενεργητικού τους.

Μ’ άλλα λόγια, να μειωθούν τα επιτόκια στα ήδη υφιστάμενα δάνειά τους. Γιατί όσο μικραίνουν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τόσο ευκολότερα τα ξεπληρώνουν, τόσο μικραίνουν οι επισφάλειες των τραπεζών, τόσο μικραίνει ο παρονομαστής του ΔΚΕ, τόσο βελτιώνεται η χρηματοοικονομική υγεία τους.

Κι όσο διευκολύνονται οι δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους τόσο αποταμιεύουν περισσότερο ή καταναλώνουν περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την εξυγίανση των τραπεζών, προκύπτουν σταδιακή εξομάλυνση της αγοράς και αναζωογόνηση της οικονομίας.

Όμως, η «δεσπόζουσα θέση» των τραπεζών τις καθιστά «ανελαστικές προς τα κάτω»: το τραπεζικό καρτέλ δεν μπορεί να αποφασίσει μόνο του μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων (δηλαδή προσωρινή μείωση των κερδών του).

Οπότε πρέπει το κράτος να ελέγξει προσωρινά (με μερική κρατικοποίηση) τις ισχυρότερες, ώστε να υποχρεωθούν όλες να ρίξουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Πρόκειται για λύση απλή, και ριζοσπαστική ταυτόχρονα. Που σταματά και αντιστρέφει τη δυναμική της κρίσης, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τα «γενεσιουργά» αίτιά της και τα «δευτερογενή» αίτια που την ανατροφοδοτούν…

Αυτά, περίπου, υποστηρίζουν σήμερα επιφανείς οικονομολόγοι διεθνώς - ανάμεσά τους και βραβευμένοι με βραβεία Νόμπελ, όπως ο Πολ Κρούγκμαν.
Ακούει κανείς;

31 σχόλια:

  1. Τι να μειωθούν
    Εδώ αυτοί δεν πάνε για δουλειά
    Προχθές στις 24 παραμονή αργίας πήγα στην Εμπορική για μια κατάθεση ¨ανάγκης¨ και βρήκα χαρτί στην πόρτα που έλεγε κλειστό μετά τις 10:30 λόγω στάσης εργασίας
    Μακάρι να μειωθούν αλλά που φώς....
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ gnik
    Υπάρχουν και ... ευήκοα ώτα φίλε! Δεν υποφέρουν όλοι από ... βαρηκοΐα!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Χρύσανθος πολύ καλά τα λέει.
    Εσύ πολίτη επίσης.
    4-5 είστε που γράφετε την πραγματικότητα και προτείνετε ριζοσπαστικές και όχι μόνο λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι κάτι αντίστοιχο με τον κ. Λαζαρίδη (παρεμπίπτοντος πολύ σοβαρός άνθρωπος) , είχε προτείνει και ο κ. Φιλιππίδης του ΤΤ.
    Όλοι φοβούνται την κρίση: εμείς οι απλοί πολίτες δεν ξοδεύουμε και δεν δανειζόμαστε διότι αν μείνουμε άνεργοι τι θα γίνει;
    Οι τράπεζες δεν δανείζουν, γιατί αν οι πελάτες τους μείνουν άνεργοι ή οι επιχειρήσεις χρεοκοπήσουν πώς θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας , οι επιχειρήσεις, δεν επενδύουν και δεν προσλαμβάνουν κόσμο διότι αν δεν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα τους θα χρεοκοπήσουν.
    Αλλά αυτά ακριβώς που κάνουμε εναντίον της κρίσης , αυτά είναι η ίδια ....ή κρίση!
    Νομίζω λοιπόν ότι η πρόταση του άρθρου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
    Ελπίζω πολίτη να επαληθευτείς (για τα ευήκοα ώτα που αναφέρεις).
    Αυτό πάντως που λείπει από τον κόσμο και είναι ένα από τα αντίδοτα της κρίσης, είναι η αισιοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι ότι η κρατικοποίηση δεν αποτελεί ανώδυνη θεραπεία για τις προβληματικές τράπεζες. Θα μπορούσε να αποδειχτεί και ακριβή και ανακατωσούρικη. Μπορεί όμως να είναι κι η σωστή λύση για ένα ή περισσότερα ευάλωτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
    Το κλειδί για να καταλάβουμε τους όρους της συζήτησης περί κρατικοποίησης είναι να εστιάσουμε στο ποιος θα αναλάβει το κόστος της αναδόμησης των τραπεζών: Θα είναι κυρίως οι φορολογούμενοι και οι κάτοχοι κοινών μετοχών, όπως ήταν ως τώρα; Ή θα το μοιραστούν με τους κατόχους προνομιούχων μετοχών, ή ακόμη και κάποιες κατηγορίες πιστωτών, από τους ξένους κατόχους ομολόγων ως τις άλλες τράπεζες και τους αντισυμβαλλόμενους των εξωτικών παραγώγων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Νίκο
    Δεν μιλάμε για προβληματικές τράπεζες, μολυσμένες ανεπανόρθωτα από τοξικά ομόλογα. Μιλάμε για σχετικά υγιείς (νομίζω ότι η πλειονότητα των ελληνικών τραπεζών κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία). Το πρόβλημα άλλωστε των ελληνικών τραπεζών δεν προέρχεται από πέραν του Ατλαντικού , όσο από τα Βαλκάνια.
    Θα μπορούσε αυτό το παιχνίδι που προτείνεται από ορισμένους, με τους οποίους συμφωνώ και εγώ, να το παίξει π.χ η Αγροτική .
    Θα μπορούσε να υπάρξει π.χ μια συγχώνευση 2-3 ελληνικών τραπεζών με μερική κρατικοποίηση, ώστε να παίξουν τον ρόλο του λαγού.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχουν ήδη 2 κρατικές (ΤΤ,Αγροτική) οι οποίες και ρευστότητα από παλιά διαθέτουν και βοήθεια από τα 28 δις έλαβαν και οι οποίες παρά την πρόθεση των στελεχών τους για μείωση επιτοκίων και επιθετικό ανταγωνισμό προς τις ιδιωτικές έλαβαν ραβασάκια από την Ε.Ε.Τ και τους πολιτικούς τους προιστάμενους (όχι κατ ανάγκη Νδημοκράτες) για πάγωμα της ανταγωνιστικής επίθεσης γιατί λέει κλέβουν πελάτες των ιδιωτικών (και δεν είναι σωστό κάτι τέτοιο)!

    Άρα προς τι η έννοια της κρατικοποίησης ? Η έννοια της κρατικοποίησης ιδιωτικών τραπεζών θα έχει νόημα (πιστεύω εγώ) αν υποθέσουμε ότι κρατικοποιείται σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή με στόχο την μεταπώληση σε τιμές προ κρίσης για να βγάλει το δημόσιο τα υπερκέρδη που θα προκύψουν και όχι οι ιδιώτες .

    Έτσι ναι , κι εγώ υπέρ , αλλά προς το παρόν το ζήτημα της πτώσης των επιτοκίων κολλάει από τις πιέσεις που ασκούν οι ιδιώτες τραπεζίτες για ομερτά στην επιλογή που έχουν πάρει για αύξηση των κερδών τους (παράλογη αλλά κρίσιμη για την βιωσιμότητά τους) εν μέσω κρίσης .

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακούω κατά καιρούς περί μη ευθύνης των πολιτών για την οικονομική κρίση. Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει το επιχείρημα, αν δεν πρόκειται περί λαϊκισμού από την πλευρά των πολιτικών ή στρουθοκαμιλισμού από την πλευρά των πολιτών. Για ποιους δανειζόταν τόσες δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο; Πως βρέθηκαν βιοπαλαιστές αγρότες στη Λάρισα με ομόλογα της Lehman Brothers στα χέρια;
    Είναι ώρα πλέον να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας.
    Όσο δυσάρεστα κι αν ακούγονται αυτά που οφείλουν να λεχθούν.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Τράπεζες κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

    Η πολιτεία όμως δεν δικαιολογείται να επαναπαύεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αδερφέ , ένας από τους πολλούς λόγους που το κράτος δανειζόταν τόσα χρόνια ήταν για να έχει να δίνει επιδόματα και μισθούς στους υπαλλήλους του Υπ.Οικονομικών οι οποίοι πληρώνονται δέκα φορές πάνω από τους υπολοίπους , στους Προέδρους-Αντιπροέδρους-Δ.Συμβούλους ανύπαρκτων κρατικών οργανισμών , στις Γραμματείες Τύπου κάθε λογής πολιτικού γραφείου και τα παπαγαλάκια που ακολουθούν , σε ανύπαρκτους πολιτιστικούς συλλόγους κάτω Ραχούλας , σε ανύπαρκτους αθλητικούς ομίλους άνω Νέας Περδικαρέας κτλ κτλ (μη τα γράφω όλα και κουράζω) .

    Γενικά για να δίνει σε κομματοφρουρούς οι οποίοι στηρίζουν την οικογενειοκρατία και την κομματοκρατία που χαρακτηρίζει το όλον της Ελλάδος κι ότι περισσέψει στον αγαθό το λαουτζίκο που τους ψήφιζε 40 χρόνια τώρα .

    Δυστυχώς και για τους κομματοφρουρούς και για τον λαουτζίκο όμως ήρθε η κακιά στιγμή και τώρα δεν μπορούν πια να τους ταίζουν όλους αυτούς οπότε πρέπει να επιλέξουν : ή τον λαουτζίκο ή τους χειροκροτητές που τόσο πολύ χρειάζονται για να επιβιώσουν .(ένθεν κακείθεν τα παραπάνω πεπραγμένα ήτοι ΚυανοΠράσινοΕρυθροΡοζ)

    Για μάντεψε ποιος είναι η προτεραιότητα...

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ πολίτη, διανύουμε καταστάσεις και παγκόσμια δρώμενα που όλοι ζητούν τον κρατικό παρεμβατισμό και ανασύρουν από το χρονοντούλαπο τον Keynes .
    Μπορεί να αναθεωρηθούν πολλά σε σχέση με τον τρόπο προσέγγισης της πραγματικότητας.
    Εάν αυτή η πρόταση του άρθρου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί , δεν θα πρέπει να έχουμε κανέναν ενδοιασμό για τις προσδοκίες μας όσο αφορά την λειτουργικότητα της τραπεζικής αγοράς και τον τρόπο που αυτή θα λειτουργήσει. Γιατί διαχρονικά ένα είναι σίγουρο : Θα λειτουργήσει!
    Απομένει κάποιος να πάρει την απόφαση!
    Εύχομαι καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτι ξέρεις, πολίτη, και δεν το μαρτυράς...
    Επίκειται κρατικοποίηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ gpr
    Αδελφέ , είπαμε. Όχι στρουθοκαμιλισμούς, εάν θέλουμε να βγούμε από το πηγάδι που έχουμε πέσει.
    Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει προέλθει από τον αλόγιστο δανεισμό.Ναι;.. Ναι!
    Που πραγματοποιήθηκε για να καλύψει δημόσιες δαπάνες που δεν μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός. Ναι; ... Ναι!
    Λεφτά δηλ. που ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρχουν. Που ακριβώς δαπανήθηκαν οι πόροι αυτοί; Μήπως με τα δανεικά αυτά αγόρασαν καράβια οι εφοπλιστές ή οικοδόμησαν εργοστάσια οι μεγαλοβιομήχανοι; Δεν νομίζω γιατί η βιομηχανία στην χωρα μας έπαψε να υπάρχει.
    Η αλήθεια είναι πως με τα δανεικά αυτά το κράτος έκανε τον καλό στις λαϊκές τάξεις για να αντλήσει εύνοια και ψήφους(και όχι μόνο στο κομματικό συρφετό που λες).
    Με τα λεφτά αυτά διορίσθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, αχρείαστοι στην ουσία, υπάλληλοι στο δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να είναι κομματοδίαιτοι.
    Με τέτοια χρήματα αυξήθηκαν θεαματικά συντάξεις και μισθοί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι επιδοτήθηκαν αγροτικά προϊόντα –καμιά φορά έξω από τις προδιαγραφές και την παρακολούθηση των κοινοτικών υπηρεσιών.
    Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν περιουσίες μέσω κρατικών εργολαβιών και δημοσίων προμηθειών.
    Έτσι, κρατήθηκαν και στη ζωή άχρηστες δημόσιες ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μοιράζοντας λεφτά στους απασχολούμενους, σ΄αυτές που όμως ποτέ τους δεν είχαν κερδίσει. Η Ολυμπιακή λ.χ. στοίχιζε ένα δισ. ευρώ την τριετία. Κι άλλα τόσα περίπου ο ΟΣΕ.
    Λεφτά που το κράτος δεν είχε. Λεφτά που το κράτος δανειζόταν.
    Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας αδελφέ.
    Πως βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πλούσιοι ή έστω εύποροι Έλληνες –με ωραία σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, εκδρομές Χριστούγεννα και Πάσχα, να πλημμυρίζουν τα ακριβά εστιατόρια, τα σύγχρονα υπερκαταστήματα, τις πολυτελείς καφετέριες και τις εντυπωσιακές ντίσκο;
    Δίχως όμως η χώρα να παράγει ουσιαστικά τίποτε; Ανέβηκε το βιοτικό μας επίπεδο ενώ πέφταμε συνέχεια, θεαματικά μάλιστα, στην παραγωγικότητα, στις εξαγωγές, στην εκμεταλλεύσιμη οικονομικά έρευνα, στην εισαγωγή καινοτομιών, στην παραγωγή και σε τόσα άλλα. Το κράτος φτώχαινε ενώ οι πολίτες γινόντουσαν πλουσιότεροι!! Γιατί συνέβαινε αυτό; Μα, επειδή δανειζόμασταν.
    Αν λοιπόν οφείλουμε τώρα όλοι να ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα, αυτοί προς όφελος των οποίων βουλιάξαμε στα δανεικά δεν πρέπει να συνεισφέρουν;
    Αθώοι λοιπόν δεν υπάρχουν. Και εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Τα σπασμένα από το πάρτι που τελειώνει όλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ίδιο ακριβώς γράφω στο παραπάνω Πέτρο απλά με διαφορετικά και πιο συμπυκνωμένα λόγια .

    Τώρα , όσων αφορά τον Keynes και την σύνδεσή του με την Ελληνική πραγματικότητα νομίζω ότι πρέπει να το ψάξετε λίγο παραπάνω αγαπητέ Sik γιατί ο Keynes όταν έγραφε περί κρατικής παρεμβατικότητας δεν είχε στο μυαλό του αμόρφωτους χειροκροτητές κρατικούς-κομματικούς λειτουργούς που γυρίζουν κώλο για δέκα χιλιάρικα μίζα αλλά δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι δεν κοιτούν τίποτα άλλο παρά το δημόσιο συμφέρον .

    Εκεί είναι η παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί συνομιλητές οι οποίοι γλυκαίνονται με την θεωρία η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε κατά τα ελληνικά ήθη κι έθιμα .

    Ξαναλέω μπας και ακουστεί : Αυτό το φανταστικό σχέδιο (το οποίο συζητιέται παγκοσμίως εδώ και κάτι μήνες παρεμπιπτόντως) το οποίο ξαφνικά ανακάλυψες σήμερα αγαπητέ Sik δεν είναι απαραίτητο αν ο στόχος είναι η πτώση των επιτοκίων .

    Η πτώση των επιτοκίων μπορεί να προέλθει από τον ανταγωνισμό που θα προκαλέσουν οι 2 ήδη κρατικές τράπεζες και χωρίς να προκαλέσουμε περαιτέρω δανεισμό του κράτους το οποίο θα αναγκαστεί να ξανά δανειστεί ούτως ώστε να κρατικοποιήσει μερικώς (υπερτιμολογημένα) ιδιωτικά "σαπάκια" .

    Αλλά είπαμε η ομερτά είναι πολύ ισχυρή...

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπερτιμολογημένα? Μα που ζεις εσύ? Το ταμπλό έχεις χρόνια να το κοιτάξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το κοιτάζω κάθε μέρα δυστυχώς αγαπητέ λόγω δουλειάς και κάποιας μικρής προσωπικής χασούρας αλλά μην είσαι σίγουρος ότι η Εθνική ή η Eurobank αξίζουν πια πολλά απ'όσα γράφει σήμερα το ταμπλό (και να είσαι σίγουρος ότι αν τυχόν προκύψουν σενάρια κρατικοποίησης οι τιμές θα εκτοξευθούν από τις αγορές ίδιων μετοχών με τα λεφτά και τις εγγυήσεις των Ελλήνων πολιτών) .

    Τα στοιχεία που δημοσιεύουν και οι επισφάλειες που παρουσιάζουν είσαι σίγουρος ότι είναι αυτά που λένε ???????

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισως παρθουν σωστες αποφασεις θα εφαρμοστουν ομως?και κατα ποσο.ΟΙ αιτιες για την καταστροφη της παραγωγικης οικονομιας στην ελλαδα ειναι πολλοι.Ο βασικοτερος ειναι η φυγη ολου του εξειδικευμενου δυναμικου στην Γερμανια και σε αλλες χωρες αμεσως μετα την κατοχη και τον εμφυλιο.Πως να αναπτυχθεις οικονομικα με παπαδες η' με γραμματικους?Κατοπιν χαθηκε και η καλλυτερη ευκαιρια στην συγχρονη ιστορια μασ με την κατασπαταληση των ΕΟΚικων επιδοτησεων απο τον Αντρεα και τους πρασινους Χμερ.Βαλε μεσα και την διογκωση του δημοσιου τομεα με διορισμους με το τσουβαλι και φτασαμε εδω που ειμαστε τωρα.Αλλα και ο απλος λαος εχει την ευθυνη του για το σημερινο αδιεξοδο.Η καθε μανα και πατερας ηθελε το παιδι του να γινει γιατρος η' δικηγορος.Εξαφανιστηκαν οι τεχνικοι και οι τεχνιτες.Που θα βρεθουν χερια για τυχον επενδυσεις?Βαλε τωρα και τις Μαιναδες της Παιδειας και των Συνδικατων και εχεις το τελειο δηλητηριο που σκοτωνει καθε ελπιδα για προοδο.
    Με ολα αυτα προεκυψε ενα ειδος "ανθρωπου" κοντοθφαλμου,που προσπαθει να επιβιωσει με μικροκομπινες,"μεσα",επιδοτησεις και αλλα κομπογιαννιτικα κολπα.Αλλα ολα καποτε τελειωνουν.Η ευφορια του ναρκωτικου περναει και ξυπνας αδυναμος και γυμνος και αν για κακη σου τυχη ξεσπασει και καμμια καταιγιδα,οπως τωρα με την κριση,"ουε τοις ηττημενοις".
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως στο παρελθόν στη χώρα μας π.χ. κυβέρνηση Καραμανλή σε παλιότερους καιρούς, έτσι και σήμερα νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κρατικοποίηση κάποιων τραπεζών.
    Έστω μερική και προσωρινή όπως λέει ο κ. Λαζαρίδης.
    Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εφαρμόσει το κράτος πολιτική βοήθειας των εμπορικών και βιομηχανικών, εταιρειών μέσω τραπεζών , ώστε όλα σιγά σιγά να ξαναγυρύσουν σε γνώριμους ρυθμούς.
    Ας μη ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος είναι ορατός αφού οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα από το χρέος (δηλαδή από το ...πουθενά) και φυσικά δανείζουν χρήμα που ΔΕΝ έχουν, επειδή τους έχει δοθεί η θεσμοθετημένη δυνατότητα να ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ το χρέος στο χρήμα που τυπώνει το κράτος.
    Συνεπώς ΧΡΗΜΑ = ΧΡΕΟΣ Αυτό θα πρέπει να το ξεχνούν οι τραπεζίτες και να μην παίζουν με την φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εφαρμόσει το κράτος πολιτική βοήθειας των εμπορικών και βιομηχανικών, εταιρειών μέσω τραπεζών , ώστε όλα σιγά σιγά να ξαναγυρίσουν σε γνώριμους ρυθμούς.

    !!!!!!!!(γκλουπ)!!!!!!

    εγώ προσωπικά αυτό ακριβώς φοβάμαι ότι θα κάνει το "κράτος" (με το αζημίωτο φυσικά)....

    (Και για να έχουμε καλό ερώτημα ονοματίζετε παρακαλώ τις βιομηχανικές(χοχοχο) επιχειρήσεις που χρειάζονται δάνειο και δεν μπορούν να βρουν στην ιδιωτική τραπεζική?)

    Υ.Γ : Το θαλασσοδάνειο του κ.Αγγελόπουλου το οποίο έδωσε η Εθνική δεν μπορεί να εξοφληθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής του χασούρας και τώρα έχει βγάλει στο σφυρί 7 πλοία κοψοχρονιά...

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Nikman
    Φίλε δεν δημιουργούν μόνο οι τράπεζες χρήμα μέσω των δανείων.
    Το ρητό που αναφέρεις δηλ.ΧΡΗΜΑ = ΧΡΕΟΣ ο νεοέλληνας γάτος, το οσμίστηκε και το έκανε κτήμα του μέσω των μεταχρονολογημένων επιταγών.
    Κάποτε τις θυμάμαι να ήταν δίμηνες. Τώρα έφτασαν να είναι δωδεκάμηνες. Όσο μεγαλώνει η διάρκεια τους τόσο περισσότερο χρήμα δημιουργείται. Αύλο μεν,πλαστό μεν, αλλά χρήμα
    Με δυο λόγια, αυτή η εκπληκτική ελληνική πατέντα και ο άγνωστος φουκαράς που την ξεκίνησε άξιζε όσο όλοι οι Κεϋνσιανοί προφέσορες μαζί.
    Κατάφερε το εκπληκτικό, ναι εκπληκτικό, να ιδρύσει την πρώτη και μόνη οικονομία στην οποία το εκδοτικό προνόμιο, το risk assesment , το risk pricing , και το χρηματοοικονομικό κόστος να γίνουν πραγματικά ...λαϊκής βάσεως.(χαχαχα!)
    Και όποιος δεν πείθεται με επιχειρήματα ας ρίξει μια ματιά γύρω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς gpr
    Φίλε Βιομηχανία δεν σημαίνει απαραίτητα βαριά εργοστάσια και ...καπνοδόχους.
    Βιομηχανία είναι και ο Τουρισμός. Βιομηχανία είναι και η Αγροτιά.Συσκευαστήρια κλπ.
    Αναφέρω απλά δύο παραδείγματα που δεν μπορούν να βρουν εύκολα σήμερα δάνεια από τις ιδιωτικές τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάμπλο πάσο αν εννοούσε αυτά ο Nikman , απλά όταν λέμε βιομηχανία εννοούμε βιομηχανία=παραγωγή οπότε ο τουρισμός παρόλο που τον αποκαλούμε βαριά βιομηχανία ΔΕΝ είναι βιομηχανία αλλά παροχή υπηρεσιών όπως και η αγροτιά δεν είναι βιομηχανία αλλά αγροτιά (απλά για να συννενοούμαστε και να κινούμαστε στα ίδια μήκη κύμματος).

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προς gpr
    Να μου επιτρέψεις να μην συμφωνήσω μαζί σου.
    Γράφεις Βιομηχανία=παραγωγή , οπότε ο τουρισμός....κλπ.
    Μετά γράφεις ότι η αγροτιά δεν είναι βιομηχανία αλλά αγροτιά . Μα αφού παράγει! Τι είναι δηλαδή ;
    Τέλος πάντων , απλά για σε βοηθήσω , για να μη τα μπερδεύεις(και να μαθαίνουμε και κάτι) η λέξη Βιομηχανία σχηματίστηκε με βάση το αρχ. επίθ. Βιομήχανος.
    Φυσικά δεν υπήρχαν βιομηχανίες όπως τις φαντάζεσαι εσύ, στην αρχαία Ελλάδα.
    Σήμαινε " αυτός που δείχνει ευφυΐα στην αντιμετώπιση των βιοτικών μεριμνών".
    Ας προσέχουμε λοιπόν τα ελληνικά μας.
    Χαιρετώ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιδικίας, αλλά ...."απλά για να συννενοούμαστε και να κινούμαστε στα ίδια μήκη κύμματος"
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο πακτωλός χρημάτων που διοχετεύτηκε ανά τα χρόνια στους "φουκαράδες" νοικοκυραίους και τώρα όλοι ζουν με τα εξοχικά και τα cayene τους ευτυχισμένοι, προοριζόταν για άλλα πράγματα, αλλά οι φωστήρες δημοσιογράφοι που τα ξέρουν όλα, τότε δεν ενημέρωσαν τον κοσμάκη. Αντί να αναπτυχθεί η γεωργία κλπ κλπ , φάγαμε τα χρήματα μεταξύ μας (με πρώτες ρουφήχτρες τα κόμματα και το δημόσιο). Τώρα έχουμε μια οικονομία-φούσκα και απλά περιμένουμε να κάνει μπαμ και να γυρίσουμε στα χωριά μας να σκάψουμε κανένα χωράφι και να βοσκήσουμε κανένα γίδι (το πολιτιστικό μας επίπεδο παρέμεινε εκεί άλλωστε, παρά τη χλιδή μας). Το ερώτημα που τριβελίζει το μυαλό μου είναι το εξής: Καλά, αυτοί που τρώγανε και χτίσανε "εις υγείαν του κορόιδου" δεν σκεφτήκανε τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους? Δεν αναρωτήθηκαν "μετά, τι?" ? Ακόμα και σήμερα κάνουμε κατάχρηση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απλά και μόνο επειδή είναι "τσάμπα". Ως πότε ? Τα παιδιά μας άραγε, πόσα θα δίνουν στις ασφαλιστικές ? Ή τι κρατήσεις θα τους γίνονται ? Η γενιά μας θα προλάβει σύνταξη ή εφάπαξ ? ... Όταν το μόνο που μας νοιάζει είναι να γεμίσουμε την μπάκα μας και να μοστράρουμε τη χλιδή μας (γιατί απλά και μόνο μας έχει βάλει σ' αυτό το "τριπάκι" η Δυναστεία, τα Ατίθασα Νιάτα και γενικά το "Αμερικανικό Όνειρο") και δεν νοιαζόμαστε κατ ουσίαν γι αυτούς που υποτίθεται ότι τα κάνουμε όλα αυτά, περιμένουμε να μας σώσει το Κράτος ως από μηχανής Θεός ? Κάποτε αρρώσταινε ο γείτονας και όλοι πηγαίνανε επίσκεψη, τώρα βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας και χαζεύουμε περιμένοντας το ασθενοφόρο (το οποίο όταν αργήσει να έρθει μέσα από το μπάχαλο των χλιδάτων υπερ-τζιπ μας, θα κατηγορήσουμε ως υπεύθυνο)....
    Όσον αφορά το χρηματοοικονομικό σκέλος της συζήτησης, όταν η παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά αποφασίσει να σταματήσει τις μοχλεύσεις και τις άλλες τοξικές αηδίες (τουλάχιστον στον ιππόδρομο βλέπεις και ένα άλογο να τρέχει), ίσως βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.... Το ζήτημα είναι, το θέλουν κάποιοι "γάτοι" αυτό ή είναι μεγάλη η κοιλιά τους και δεν χορταίνει με καμία κουτάλα ?

    ΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ρε συ ανωνυμε,(βαλε εκει ενα ονομα,να σε λεμε καπως,και ασε το ανωνυμος ρε παιδι),αυτα που λες,οτι τους τραβηξαν το αυτι,να μη χτυπησουν την αγορα,τακανε και ο Δρακουμελ,οταν ηταν πρωθυπουργος,φτου,φτου,με το τραινο.
    Επειδη το τραινο,ειχε δυο γραμμες Αθηνα -Λουτρακι,και Αθηνα -Χαλκιδα,που πηγαινε ο κοσμος το πρωι στη δουλεια του,με οικονομικο εισιτήριο,υποχρεωσε το τραινο να κανει αυξηση ,επειδη "εκλεβε πελατες" απο τα λεωφορεια,ιδιωτικα βεβαια,που ηταν φιλοι του πολιτικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αλλος ανωνυμος αυτος.
    Βαλε κι εσυ ενα ονοματακι βρε ανθρωπε του Θεου,για να σε αποκαλουμε καπως.
    Μπραβο θελω να σου πω,πως θα στο πω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ Πάμπλο την ετυμολογία της λέξης πρώτη φορά την ακούω , ποτέ δεν σκέφτηκα να το κοιτάξω κι ευχαριστώ για την πληροφορία αν και στην ουσία της συζήτησης λίγο μετράει . Η αλήθεια είναι ότι στην δική μου γλώσσα η ¨αγροτιά¨ δεν είναι βιομηχανία γιατί είναι μεν παραγωγή αλλά πρωτογενής ενώ η βιομηχανία στο δικό μου μυαλό πάντα είναι παραγωγή μετά από επεξεργασία πρωτογενών προιόντων . Πάντως έπρεπε να γίνει η επισήμασνη όπως βλέπεις γιατί χησιμοποιόντας ίδιες λέξεις δεν εννοούμε πάντα τα ίδια πράγματα .

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μωρε να 'χαμε κατι παραγωγικο για να πληρωναμε κανα σπασμενο κι'ας ηταν και τεταρτογενες.
    G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ζούμε σέ μιά χώρα όπου επί χρόνια εφαρμόζονταν ένα καπιταλιστικό σύστημα σοσιαλιστικής αντίληψης, μέ ένα τεράστιο, αναλογικά, καί αδηφάγο δημόσιο τομέα καί έναν, άν καί κρατικοδίαιτο επί τό πλείστον ιδιωτικό, ταυτόχρονα ασύδοτο καί ανελέητο στήν αναζήτηση δυσανάλογου (πάντως όχι λογικού) καί κυρίως παρασιτικού κέρδους.

    Σέ μιά χώρα, όπου όλοι τά περιμένουμε όλα από τό Κράτος, η οποιαδήποτε έννοια παραγωγής έχει πολεμηθεί δογματικά καί ξεριζωθεί, ο παρασιτισμός ευημερεί, η διαφθορά έχει φθάσει στό κόκκαλο, οί καταναλωτές συμπεριφέρονται σάν κοπάδι, χωρίς καταναλωτική παιδεία καί συνείδηση.

    Σέ μιά χώρα όπου οί υπεράριθμες Τράπεζες έχουν μεταλλαχθεί από πυλώνες τής ανάπτυξης, σέ βιομηχανίες παραγωγής μεσιτικού κέρδους.

    Σέ μιά χώρα όπου η καταγραφή υπερκερδών από τίς Τράπεζες θεωρείται ανάπτυξη, ενώ η υποθήκευση τού αύριο, από τά δάνεια, θεωρείται ευημερία τού σήμερα.

    Κρατικοποιώντας λοιπόν, έστω προσωρινά (?), ένα μέρος τών Τραπεζών, δίνουμε συγχωροχάρτι καί σιγουριά στούς πρώην δημόσιους υπαλλήλους, νύν όψιμους χλιδάτους “managers”, υπεύθυνους σέ μεγάλο βαθμό τής φούσκας πού ξεφουσκώνει.

    Τό νά βρεθούν ξανά στή σιγουριά τού Κράτους - αγελάδα, τώρα στά δύσκολα, δέν νομίζω νά τούς χαλάει.

    Μού θυμίζει κάπως τίς ιδιωτικές κλινικές, πού όσο είσαι καλά γιά νά τούς πληρώνεις σέ κρατάνε. Μόλις δούν ότι δέν τήν παλεύεις, καλούν τό 166 καί σέ στέλνουν (νά πεθάνεις) στό νοσοκομείο.

    Οσο γιά τήν πραγματική οικονομία (τήν πιά?), θά τήν στηρίξουν όσο τήν στήριζαν πάντα.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλός ο κος Χρύσανθος αλλά μάλλον αντέγραψε το σχέδιο Ομπάμα για τους δανειολήπτες...
    εννοείται ότι κανείς από όσους έγραψαν το κείμενο ή σχολίασαν το ποστ δεν μπήκε στο κόπο να διαβάσει το σχέδιο Ομπάμα...
    με συγχωρείτε για τα απαξιωτικά αλλά το διάβασμα είναι δύσκολο, φαίνεται από τους πόσους διαβάζουν και πόσους δεν

    για την "αντικαπιταλιστική ιδεοληψία" καλύτερα να συνομιλήσετε με ένα παραδοσιακό ρεπουμπλικάνο (εννοείται πως μόνο με ένα ξένο, κι όχι Έλληνα, μπορείς να κάνεις τέτοια συζήτηση) ο οποίος αντιστέκεται στο "too big to fail"
    o καπιταλισμός - ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ - ότι επιβραβεύει τους ρισκαδόρους και αφήνει πίσω τους υπόλοιπους, όμως εάν ο ρισκαδόρος πάρει πιο πολλά ρίσκα από όσα αντέχει πέφτει...
    τώρα εάν το 2009 αυτά άλλαξαν, παρακαλώ να με ενημερώσετε και να μου δηλώσετε τι οικονομικό σύστημα επικρατεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή