Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Οι...πρωταγωνιστές αλλάζουν!


«Μην ανησυχείς που δεν σε δανείζουν οι τράπεζες. Γνωρίζω κάποιον που θα σε διευκολύνει. Δεν υπάρχει πρόβλημα».
Πίσω από αυτές τις λέξεις συνήθως κρύβεται το ...βαποράκι.Αυτό που θα σε οδηγήσει στα σαγόνια του τοκογλύφου.


Ως φαινόμενο η τοκογλυφία είχε υποχωρήσει την τελευταία 15ετία λόγω της εύκολης πρόσβασης των πολιτών στον τραπεζικό δανεισμό.
Όμως τα δεδομένα τους τελευταίους μήνες άλλαξαν. Όχι μόνο εδώ , αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη( στις ΗΠΑ το φαινόμενο «ευδοκιμεί» εδώ και κάποιες δεκαετίες).

Η τοκογλυφία πλέον φωνάζει έντονα παρόν. Βρίσκεται παντού και τα ενεχυροδανειστήρια ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, ακόμα και σε συνοικιακά σοκάκια.


Το σλόγκαν τους γνωστό. Είμαστε εδώ δια πάσαν ...«νόσον» .Απολυθήκατε, ξεπέσατε, ξεμείνατε από ρευστό και ελπίδες;
Μην απελπίζεστε, αρκεί να σας έχει μείνει στην μπάντα καμιά κυριλέ Μπεμβέ, καμιά αστραφτερή «τζιπούρα» ή έστω κανένα ρολογάκι Καρτιέ, κάνα χρυσαφικό ή κάποιο χρυσό δοντάκι, δικό σας ή του παππού.


Στις μικρές αγγελίες εφημερίδων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι αγγελίες του είδους, που υπόσχονται άμεσα μετρητά από πιστωτικές με ή χωρίς υπόλοιπο, πίσω από τις οποίες κρύβονται τοκογλυφικά κυκλώματα .
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τοκογλύφοι είναι έμποροι ή πρόσωπα τα οποία συνεργάζονται με εμπόρους που διατηρούν συμβάσεις με τράπεζες για την πώληση προϊόντων με άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.

Η κομπίνα είναι απλή. Οι τοκογλύφοι δανείζουν ζεστό χρήμα (από 1.000 ευρώ έως ποσά που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ) σε κατόχους καρτών με πρόφαση την εικονική αγορά προϊόντων.
Με τον τρόπο αυτόν ο τοκογλύφος, αφού δανείσει τον πελάτη, εισπράττει κατευθείαν από την τράπεζα το ποσό που δάνεισε (όπως ορίζεται στις σχετικές συμβάσεις) αλλά και τον ΦΠΑ από την εικονική πώληση.

Τώρα, όσον αφορά τον δανειολήπτη που εξαναγκάστηκε να μπει σε αυτήν τη συναλλαγή, εάν έχει χρήματα θα πληρώσει κατά πολύ ακριβότερα την πιστωτική του.
Εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα κυνηγηθεί από την τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα ο τοκογλύφος θα τρίβει τα χέρια του καθώς άκοπα, χωρίς «φουσκωτούς» και άλλους, θα εισπράττει νομιμοφανώς τους υπέρογκους τόκους.


Ποιοι είναι όμως οι σημερινοί τοκογλύφοι; Η εικόνα που είχαμε για τον τοκογλύφο του πρόσφατου παρελθόντος έχει αλλάξει.
Πρώτον,στην πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες. Τοκογλυφικά δουλεύουν οι ξένες μαφίες, η αλβανική κυρίως και ακολούθως η ρωσική που έχουν μαζέψει πολύ χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.

Το κέρδος τους είναι διπλό.Τα ενεχυροδανειστήρια και οι συναφείς «νόμιμες» επιχειρήσεις στην ουσία λειτουργούν ως πλυντήρια αυτού του βρώμικου χρήματος.

Αλίμονο σε όποιον λοιπόν πέσει στην ανάγκη τους, είναι αδίστακτοι.
Η ιστορία κάνει κύκλους και μέσα στην πάροδο των ετών επαναλαμβάνεται σαν παλιά ασπρόμαυρη ταινία. Απλά οι ...πρωταγωνιστές αλλάζουν!

«kathimerini»«enet»

19 σχόλια:

  1. Η λειτουργία της λεγόμενης «Λευκής Λίστας» του «Τειρεσία» -πέραν της γνωστής «Μαύρης Λίστας»- καθώς και η λειτουργία ειδικών τμημάτων στις εμπορικές τράπεζες που εκτιμούν και βαθμολογούν τη δανειοληπτική ικανότητα του καταναλωτή σε συνδυασμό με την πρωτοφανή διεθνή χρηματοοικονομική κρίση σπρώχνουν κόσμο στους τοκογλύφους.
    Στην ουσία όπως βλέπεις και από το παράδειγμα που ανέφερες με τις πιστωτικές κάρτες , ο παράνομος τοκογλύφος έχει αγαστή συνεργασία με τον νόμιμο τοκογλύφο(τράπεζα).
    Ένα κύκλωμα είναι όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόλις πριν 3-4 ημέρες από την Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης εξαρθρώθηκε κύκλωμα που ...ακούστε και κρατηθείτε..... ,διακίνησε, μέσω προεξόφλησης (σπασίματος) επιταγών, ποσά ύψους τουλάχιστον 924 εκατ. ευρώ, ενώ αποκόμισε όφελος ποσού τουλάχιστον 441 εκατομ. ευρώ.
    Ο τόκος που "δάνειζαν";....Kυμαινόταν από 72% έως 120%....!
    Nikman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου φίλε ,σήμερα οι σύγχρονοι τοκογλύφοι, είναι άρτια οργανωμένοι, με νομικούς και λογιστές, οι οποίοι παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην πέσουν ποτέ στα χέρια της δικαιοσύνης για τις παρανομίες τους.
    Άσε που και εάν πέσουν στα χέρια της δικαιοσύνης έχουν τα μέσα τους:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί οι πιστωτικές κάρτες τι είναι? Τοκογλυφικό σύστημα δεν είναι?Στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδιοφυείς επινοήσεις από τις οποίες οι τραπεζίτες εισπράττουν το 2% - 5% από κάθε πώληση στο λιανικό εμπόριο (από τον έμπορο!) και πάνω από 18% τόκο από τους αγοραστές.

    Πρόκειται δηλαδή για παιγνίδι με στημένα χαρτιά. Το τοκογλυφικό σύστημα οδηγεί τους εργάτες και τους μικροεπιχειρηματίες να ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα για να πληρωθεί η εργασία τους, το κόστος των αγαθών, τα αυξανόμενα χρέη και οι φόροι.

    Έτσι έρχεται ο πληθωρισμός, που οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι τον κατηγορούν για ότι συμβαίνει. Δεν αποκαλύπτουν όμως ότι η πραγματική αιτία είναι η τοκογλυφία η οποία προκαλείται από τους τραπεζίτες και εξ αιτίας της αυξάνονται οι τιμές και τα χρέη.

    Ο πληθωρισμός αυτός ωφελεί τους δανειστές αφού αρπάζει τις οικονομίες μιας γενιάς που αδυνατεί πλέον να χρηματοδοτήσει την επόμενη γενιά που πρέπει να δανειστεί ξανά από τους τοκογλύφους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέσα από την ανθρώπινη εξέλιξη συμβαίνει το εξής :Οι "πονηροί" πολλαπλασιάζονται. Όλο και πιο πολλοί καταλαβαίνουν ότι υπάρχει χαζός κόσμος και σπεύδουν να τον εκμεταλλευτούν.
    Δεν είναι σημερινό φαινόμενο.Ανέκαθεν υπήρχε. Είπαμε φταίει η ανθρώπινη εξέλιξη.....
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας θυμηθούμε μόνο τις απόψεις του Αριστοτέλη για τη στειρότητα του χρήματος και την ανηθικότητα της είσπραξης τόκου, του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, που είχε παρόμοιες απόψεις, και του Καρόλου Μαρξ, που υποστήριζε ότι ο τόκος είναι τμήμα της υπεραξίας και συνεπώς αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης του εργάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To ξέπλυμα (στα πλυντήρια που αναφέρεις) δεν είναι μόνο η νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος που προέρχεται κύρια από την διακίνηση ναρκωτικών αλλά και το εγχώριο "μαύρο" χρήμα που παράγεται και από την τοκογλυφία.

    Κύκλος δηλαδή. δεν έχει αρχή , ούτε τέλος.Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όχι μόνο δεν τηρεί τις κείμενες διατάξεις για τον εντοπισμό και αναφορά των ύποπτων συναλλαγών αλλά παρέχει με πλήρη γνώση των στελεχών του μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων στους καλούς τους πελάτες που γνωρίζουν ότι είναι τοκογλύφοι.

    Θυρίδες για την φύλαξη των μεταχρονολογημένων επιταγών, λογαριασμοί για την κατάθεση και είσπραξή τους, πληροφορίες φερεγγυότητας για τα υποψήφιους πελάτες-θύματα, επενδύσεις στο χρηματιστήριο για την νομιμοποίηση του τοκογλυφικού χρήματος και άλλα πολλά, όλα στην υπηρεσία της εκλεκτής αυτής πελατείας.

    Είπαμε πολίτη. Κύκλος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το βασικό εργαλείο της τοκογλυφίας ήταν και παραμένει η "μεταχρονολογημένη επιταγή". Πρόκειται για άλλο ένα «επίτευγμα» των Τραπεζών οι οποίες την καθιέρωσαν στις συναλλαγές γιατί υπηρετεί αποκλειστικά τα κερδοσκοπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για της καταστροφικές συνέπειες στους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν δίνεις επιταγή σε τοκογλύφο δεν βάζεις ημερομηνία. Την συμπληρώνει αυτός αν χρειαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βρε Νόρμα αυτά τα ιδεολογικά τα ξέρουμε. Το ζήτημα είναι τώρα τι κάνουμε;
    Προτάσεις, ιδέες , λύσεις έχουμε να καταθέσουμε.
    Με το να τα αφορίζουμε διαρκώς, δεν κερδίζουμε τίποτα!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να καταθέσω εγώ φίλε ανώνυμε Σ.Σ μια ιδέα-πρόταση.
    Η πραγματική λύση πρέπει να αναζητηθεί στη λογική της αγοράς χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι το επίσημο τραπεζικό σύστημα πρέπει να υποκαταστήσει την τοκογλυφία δημιουργώντας τους όρους δανειοδότησης εμπόρων και βιοτεχνών (όχι καταναλωτών) έστω και αν δεν διαθέτουν τις συνήθεις αναγκαίες εγγυήσεις.

    Με απλά λόγια (όσο δύναται η τραπεζική-οικονομική γλώσσα να αποδοθεί), οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούσαν -και θα έπρεπε- να δημιουργήσουν ένα νέο τραπεζικό προϊόν υπό όρους που θα το καθιστούσαν επικερδές και για αυτές και για εκείνους που έχουν ανάγκη, οι οποίοι τώρα γίνονται θύματα της τοκογλυφίας.

    Ένα τέτοιο νέο τραπεζικό προϊόν θα καταστήσει τους τοκογλύφους περιττούς σε σημαντικό βαθμό . Για όσους αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της ιδέας-πρότασης, υπενθυμίζω ότι παλαιότερα οι Έλληνες αγρότες γλίτωσαν από την τοκογλυφία με τη δημιουργία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Δηλαδή στην ουσία, με τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού προϊόντος, της αγροτικής πίστης.

    gKr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O,ti kai na lete για τις τραπεζες,μην ξεχνατε οτι διαχειριζονται και ξενα λεφτα,αρα πρεπει να εχουν και καποια κριτηρια σε ποιον θα δανειζουν,αλλοιως,σας βλεπω να κλαιτε αυριο,οτι εκλεισε η ταδε Τραπεζα, και σας εφαγε τα λεφτα.
    Ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και ποσα λεφτα φαγανε απο την ΑΤΕ φιλε μου οι αγροτες;
    Με την ανοχη των κυβερνησεων βεβαια.
    Και περιττο να σου πω,οτι αυτα τα λεφτα τα πλήρωσες εσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η επίσημη ονομασία του "κλάδου" των τοκογλύφων είναι "δευτερογενής αγορά χρήματος" (η πρωτογενής αγορά είναι βέβαια οι τράπεζες).
    Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να σας λέει πολλά.System!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το προβλημα για ολα ειναι η δυσλειτουργεια του κρατους.Τυπικα υπαρχουν οι ελεγκτικοι μηχανισμοι.Αλλα ολα και ολοι καινε αμμοχαλικο για καυσιμο μυαλου συν τα λαδωματα τι περιμενετε?προκοπη?Και βεβαια θα κρεμομαστε απο .... του καθε βεληγκεκα και γεωργιανου κατσαπλια. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κοιταξτε γιατι μαλλον εχετε υποστει πλυση εγκεφαλου.
    Το να δανειστεις λεφτα,ειναι κατι που το αποφασιζεις εσυ,και βεβαια υπαρχει και το θεμα προσφορα-ζητηση,που ισχυει παντα,μιας και ζουμε στον καπιταλισμο.Αρα,αν δεν σε συμφερει,δεν προχωρας στο δανεισμο.
    Ελαχιστες ειναι οι περιπτωσεις,οπυ δεν μπορει να κανει αλλοιως ο αθρωπος απο του να δανειστει.
    Αφηστε λοιπον το κυνηγι μαγισσων με τις Τραπεζες,που το μονο που κανει,ειναι να βαζει αυτους τους καραγκιοζηδες,να τις καινε καθε βραδυ ,με τον κινδυνο ,να καψουν και κανα σπιτι απο πανω τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Sωστα!!!! τισ περισσοτερες φορες η αιτια του δανεισμου ειναι η κακοδιαχειση των εσοδων.
    Οι τραπεζες μαγαζια ειναι και θελουν να βγαλουν κερδος.Καμμια επιχειρηση δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα.Το κρατος ειναι υπευθυνο για την τηρηση των νομων.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για Πάτρα ξεκινήσαμε και βρεθήκαμε στον Βόλο.
    Για τους τοκογλύφους μιλάμε. Τώρα εάν οι τράπεζες έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους, είναι μόνο μια παράμετρος.
    Δεν είναι το θέμα οι τράπεζες , αλλά οι τοκογλύφοι.
    Nikman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι τοκογλυφοι,ειναι σαν τα κορακια.Αμα δουν ψοφιμια,ορμανε.
    Τιποτ αλλο.
    Σκληρο μεν ,αλλα ετσι ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή