Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Μπορείς ;


Ανέκαθεν μέσα από μια οικονομική κρίση όσοι άνθρωποι διέθεταν ευρύτητα πνεύματος ανακάλυπταν νέους δρόμους και άνοιγαν νέους ορίζοντες.
Αυτό αποδεικνύεται εάν εξετάσουμε το οικονομικό κραχ του 1929 ,(που έφτασε στην χώρα μας το 1932), αλλά και την οικονομική ανατίναξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το άνοιγμα νέων και δυναμικών αγορών ήταν τα βασικά στοιχεία που ενέπνευσαν το χρηματιστικό μέλλον. Κύριος πυλώνας η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Προς αυτόν τον δρόμο στρέφεται το υπουργείο Ανάπτυξης με δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων που φτάνουν έως και στο 60% του κόστους της επένδυσης .
Ο λόγος για την γυναικεία και την νεανική επιχειρηματικότητα. Μπορούν να μετέχουν γυναίκες έως 55 ετών και άνδρες έως 45 ετών που είναι μισθωτοί ή άνεργοι.

Επιχορηγούνται επενδύσεις από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν έργα αξίας 80 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις θα γίνονται στον ΕΟΜΜΕΧ.
Η προδημοσίευση έγινε εχθές κάτι που σημαίνει ότι οι επενδύσεις μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Εφόσον η επένδυση εγκριθεί μπορεί ο επενδυτής να λάβει ως προκαταβολή ποσό που θα αντιστοιχεί έως το 35% της επιδότησης.


Επιχορηγούνται σχέδια αξίας από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης και του τομέα ανακύκλωσης και περιορισμού της ρύπανσης.
Το ανώτατο όριο της επιχορηγούμενης επένδυσης είναι 100.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τουρισμού και 80.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις.


Το ύψος της επιδότησης φτάνει στο 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων και πυρόπληκτες περιοχές, ενώ για την υπόλοιπη χώρα διαμορφώνεται στο 50%. Πυρόπληκτες περιοχές ορίζονται: Οι νομοί Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ευβοίας, η περιοχή Αιγιαλείας και επιλεγμένες περιοχές των νομών Κεφαλληνίας και Μαγνησίας που έχουν χαρακτηριστεί ως πυρόπληκτες.


Δικαιούχοι είναι όσοι δεν ασκούν από το 2008 και μετά επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορούν να μετέχουν όμως οι επιτηδευματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην κατηγορία ελεύθερα επαγγέλματα (έντυπο φορολογίας Ε3), καθώς επίσης και όσοι δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες που φορολογούνται αποκλειστικά με βάση το αντικειμενικό σύστημα.
Χρηματοδοτείται εξοπλισμός και ειδικές εγκαταστάσεις, κτιριακά και διαμόρφωση χώρων, προβολή η προώθηση και άλλες σχετικές δαπάνες.

Πριν όμως ξεκινήσει κάποιος την προσπάθεια για μια δική του επιχείρηση θα πρέπει να κοιτάξει μέσα στον ψυχικό του καθρέπτη αποβάλλοντας φραγμούς και... ωραιοποιήσεις .
Έχει την ικανότητα, την ενεργητικότητα και την επιμονή που χρειάζονται για να «γυρίσει την μανιβέλα» μιας νέας επιχείρησης και να την κάνει να προοδεύσει;
Είναι προετοιμασμένος να δουλέψει σκληρά και πολλές ώρες ; Είναι ικανός να αναλαμβάνει ευθύνες και κινδύνους; Μπορεί να παίρνει μόνος του γρήγορες αποφάσεις σταθμίζοντας σε χρόνο ...«dt» όλες τις παραμέτρους;
Θεωρεί τον εαυτό του συνεργάσιμο άτομο; Μπορεί να παρακινεί και να καθοδηγεί τους άλλους;
Και το κυριότερο. Έχει τον ...αέρα του νικητή;

Προσωπικά έχω συναντήσει στην ζωή μου αρκετούς μισθωτούς που διέθεταν όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Σε όλους αυτούς θα συμβούλευα να κάνουν το, σημαντικό για την ζωή τους ,βήμα.

Αυτή η εποχή της οικονομικής κρίσης βοηθά να ξεκαθαρίζει η «ήρα από το στάρι» στην αγορά .


18 σχόλια:

  1. Ναι εντάξει αλλά μόνο για άνεργους και ανενεργούς για ένα χρόνο (εκτός και αν κάτι άλλαξε)
    Οι υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις που δυσκολοβατούν και έχουν ανάγκη κάποιας βοήθειας πρέπει να στραφούν μόνο στον δανεισμό.
    Δεν θα ήταν άσχημο να επιδοτούσε και αυτές που έχουν άμεση ανάγκη ανανέωσης εξοπλισμού και αναβάθμισης για να μην καταντήσουν και αυτοί άνεργοι.
    Επίσης δεν καταλαβαίνω το όριο των 45 & 55 χρόνων.
    Δηλαδή οι μετά από αυτό είναι για θάνατο ή για ζητιανιά.
    Είπα και άλλη φορά οι Δημόσιοι υπάλληλοι που συμβουλεύουν και συντάσσουν τις αποφάσεις δεν κοιτάνε έξω από το παράθυρο για να πάρουν σωστές αποφάσεις, γιατί ο κάθε υπουργός που υπογράφει δεν γνωρίζει ούτε κατά διάνοια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι του προτείνουν υπογράφει. Και αυτοί που προτείνουν, τον όρο ΜικροΜεσαία Επιχείρηση τον καταλαβαίνουν σαν Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης (ΜΜΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @gnik
    Και για μισθωτούς φίλε, όχι μόνο ανέργους.
    Για τις υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις που δυσκολοβατούν, έγραφα τις προάλλες για το ΤΕΜΠΤΕ.
    Όσο για την ανανέωση εξοπλισμού το τελευταίο πρόγραμμα τελείωσε μόλις πριν δύο μήνες.
    Το πρόβλημα το είχα θέσει στο άρθρο για το ΤΕΜΠΤΕ. Tρέχουν πολλά προγράμματα , αλλά δεν τα ξέρει κανείς. Και αυτό γιατί ενώ οι διάφοροι φορείς τα ανακοινώνουν, στην προβολή τους (ειδικά σήμερα με την οικονομική κρίση) δεν μετέχουν τα ΜΜΕ, (και όχι μόνο).
    Αυτά που θέλουν να προβάλουν είναι ο Sakis, η εκλογολογία, η παραπολιτική , ο Παλαιωκώστας και η Κούνεβα.
    Σε αυτό το παράλογο παιχνιδάκι μετέχει φυσικά και ο χώρος μας , αυτός των blogs.
    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή την εποχή το κυρίαρχο θέμα θα έπρεπε να είναι τα οποιαδήποτε προγράμματα τρέχουν , ώστε να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας.
    Αλλά ...φωνή βοώντος εν τη ερήμω !
    Ίσως θα έπρεπε το κράτος να βρει κάποιον τρόπο , ώστε να ξεπεράσει αυτήν την ανεύθυνη άρνηση των ΜΜΕ για την προβολή των προγραμμάτων.
    Μέχρι στιγμής εγώ προσωπικά δεν έχω σκεφτεί κάποιον τρόπο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
    Βέβαια εγώ δεν είμαι ...το κράτος, αλλά ένας ταπεινός blogger:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧαΧα. Βέβαια δεν χρειάζεται να πούμε πως στην χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" το πραγματικό ποσοστό επιδότησης μπορεί να φθάσει στο 80-90% της επένδυσης.
    Πέραν τούτου, μήπως αυτή η "άρνηση πληροφόρησης" ωφελεί(και άρα οφείλετε) το κλειστό κύκλωμα που δραστηριοποιείται στον χώρο των κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...το πραγματικό ποσοστό επιδότησης μπορεί να φθάσει στο 80-90% της επένδυσης.....
    5 Μάρτιος 2009 1:13 μμ

    Πάλι καλά γιατί παλιότερα ξεπερνούσε κατά πολύ τό 100% καί στό τέλος οί επίδοξοι επιδοτούμενοι "επιχειρηματίες" καί οί διαχειριστές τών προγραμμάτων, έβαζαν στήν άκρη μερικά εκατ. δραχμούλες (τότε) .
    Εδώ η κάρτα ανεργίας, γιά συμμετοχή στούς Νέους Επαγγελματίες τού ΟΑΕΔ (επιδότηση περίπου 1.500.000 δρχ), πουλιόταν 100-300.000 δρχ (τό 2000-02), όσο λιγόστευε ο χρόνος πού απέμενε γιά τή υποβολή αιτήσεων υπαγωγής.
    Δυστυχώς λίγοι έχουν σκοπό νά κάνουν δουλειά καί νά πάρουν, άν δικαιούνται, καί τήν επιδότηση.
    Οί περισσότεροι ξεκινούν μέ τήν ερώτηση ...σέ πόσο καιρό θά μπορώ νά τό κλείσω, χωρίς νά επιστρέψω τά λεφτά?
    Καί ακόμα λιγότεροι, υπεύθυνοι γιά τά κάθε είδους προγράμματα επιδοτήσεων, νοιάζονται γιά τήν κατάληξη τών χρημάτων καί τήν βιωσιμότητα τών "επενδύσεων". Ισως ούτε κάν γιά τήν ύπαρξή τους.

    Κρίμα πού μιά τέτοια ανάρτηση, αντί νά δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, φέρνει τέτοιους απογοητευτικούς συνειρμούς.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι μέσω του ΕΠΑΝ θα ακολουθήσουν και νέες δράσεις με πρώτο το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου για τον εκσυγχρονισμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων .
    Δεν το υπογράφω(χαχαχα) 100% αλλά αυτή την ...πληροφορία έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά ξέρει κανείς εάν σε αυτά τα προγράμματα για την γυναικεία επιχειρηματικότητα υπάρχει η δυνατότητα να λάβω εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ για το σκέλος της τραπεζικής χρηματοδότησης?
    Μάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου
    Πολύ καλά κάνεις και τα γνωστοποιείς
    Συγγνώμη αν φάνηκα αρνητικός αλλά με έτσουξε η ηλικία:))))))
    Και να βάζεις και link με τα προγράμματα
    Όλοι μας πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να σπρώξουμε την χώρα μπροστά όπως και όσο μπορούμε.
    Tο είπαμε και παλαιότερα
    Το μέλλον είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (συμφωνεί και ο gpr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασα να πώ για την photo
    Όπως πάντα όλα τα λεφτά:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Μάνια
    Το έψαξα και μου είπαν ότι υπάρχει πρόβλεψη γι` αυτό το θέμα.Άρα ναι, μπορείς να πάρεις εγγύηση από το ΤΕΜΠΜΕ για το σκέλος της τραπεζικής χρηματοδότησης.


    @ gnik
    Xμμμμ! Αρχίσαμε τις γεροπαραξενιές τώρα;
    Έχουμε υπαρξιακά ηλικιακά προβλήματα;
    Μήπως σιγά-σιγά πρέπει να αντικαθιστούμε τον καφέ με το ..τίλιο;
    Μήπως αρχίζουμε και...τα βλέπουμε όλα ...γαλάζια; Χαχα ! Νωρίς είναι ακόμα αλλά που θα πάει..... Μας βλέπω αγκαζέ στον Αυτιά (πάντα θα υπάρχει ένας Αυτιάς! Συγνώμη Γιώργο) να φωνάζουμε για τα περήφανα γερατειά και να ψάχνουμε προς τα που πρέπει να φασκελώσουμε:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς το επιχειρηματικό πνεύμα είναι ασταθές στην χώρα μας.Κύριο χαρακτηριστικό μας είναι το έλλειμμα επιχειρηματικής κουλτούρας και νοοτροπίας η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.
    Όλοι προσπαθούν να βολευτούν στο δημόσιο και στην τεμπελιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ politi !
    Βέβαια η εξυπηρέτησή σου δεν θα σε γλιτώσει από την μηνυσούλα από το Φεμινιστικό Κίνημα Ελλάδος.
    Η φωτο στο άρθρο απεικονίζει και προσπαθεί να αναμεταδώσει έντονα φαλλοκρατικά μηνύματα xaxaxaxa!!
    Μάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πρόγραμμα από τον ΕΟΜΜΕΧ.
    Για να ξέρουμε για τι μιλάμε.
    Τρέχουν κι άλλα προγράμματα μέσω intereg ii. Ειδικά για παραμεθόριες περιοχές.
    Επίσης τα 18.000 Ευρώ που δίνει ο ΟΑΕΔ σε νέους Ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι λίγα.
    Τέλος έρχεται πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ, για νέους επιστήμονες που θέλουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση (12000 Ευρώ για 5000 άτομα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ norma
    Δεν συμφωνώ. Σύμφωνα με μια έρευνα πέρσι τέτοιο καιρό ("Πολιτικές για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία στην Ελλάδα" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Έρευνας του πανευρωπαϊκού δικτύου IPREG -Innovative Policy Research for Economic Growth) η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με τους υψηλότερους ρυθμούς επιχειρηματικότητας (17% του ενεργού πληθυσμού έχει εμπλακεί σε κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και 15% πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση τα επόμενα τρία χρόνια).
    Τονίζω ότι μιλάμε πάντα για τα δεδομένα της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για το ΤΕΜΠΜΕ είναι σημαντική η απλοποίηση των διαδικασιών καθώς και η υποχώρηση στο θέμα των τριών κερδοφόρων χρήσεων…αναλόγως βέβαια θα πρέπει να σχεδιαστούν και τα κριτήρια για τα νέα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων…αν ρωτήσουν την πραγματική αγορά θα έχουν να κερδίσουν πολλά οι αρμόδιοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ποια επιχειρηματικοτητα εννοειτε . Ετυχε και ημουν διαχειριστης σε ΕΠΕ (παροχης υπηρεσιας -μεταφορικη) και μετα απο κερδη 7000 € στη πρωτη χρηση μου ζητησαν φορο (με τα +55% κλπ - κλπ) 5500 € . γιατι δεν διαβαθμηζουν την εφορια και χρεωνουν 29-30% (35% τοτε το 2003) απο το πρωτο Ευρω του κερδους ενω θα μπορουσαν να πουνε "τα πρωτα 10500 € θα ειναι αφορολογητα " .Και πριν 2 μηνες ηρθε η περαιωση με προταση για 6500 € μονο για την πρωτη χρηση. . Νεοι επιχειρηματιες και κουραφεξαλα!!!! Βαθεια νυχτωμενοι ειναι αυτοι που ελεγχουν τα προγραμματα ...
    Hitek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς τον Ανώνυμο από επάνω (12.36)
    Μήπως θέλεις να σου βρούμε και γυναίκα βρε φίλε?
    Δεν έχουμε τον θεό μας. Ωραία , ας κάνω και εγώ την πρόταση μου. Έτσι και αλλιώς είναι ...δωρεάν και ανέξοδη.

    ΟΧΙ στην φορολόγηση για όλο το φάσμα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όχι μόνο για τους νέους επιχειρηματίες.

    Τώρα ποιοι θα πληρώνουν φόρο αυτό δεν το γνωρίζω , ούτε και με νοιάζει.

    Έτσι και αλλιώς σε ένα μήνα μεταναστεύω στην Αυστραλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. δε λεω αυτο , λεω οτι οι μικρες επιχειρησεις δεν γονατιζουν μονο απο επιταγες και μπαταξιδες της αγορες αλλα τις γονατιζει και το κρατος !
    Hitek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Hitek
    Δύσκολο να σε καταλάβουν ενώ τα γράφεις τόσο απλά.

    @6 Μάρτιος 2009 12:53 μμ
    Καλό ταξίδι και να μας γράφεις.
    Πάντως ο hitek το παλεύει δεν φεύγει για Αυστραλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή