Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Όχι αδιαφορία στην διαφθορά .


Η διαφθορά είναι μια «ασθένεια» και ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με επιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατ’ επέκταση την αντίστοιχη οικονομική ζημία όλων των πολιτών.
Το πρόβλημα με την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ότι αποκαλύπτεται πάρα πολύ δύσκολα, γιατί κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι διατεθειμένο να προβεί σε αποκαλύψεις, προς αποφυγή βεβαίως και των ιδίων ευθυνών.

Είναι απίστευτο αλλά μέχρι το 2005 δεν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα περί την υπηρεσία, για τον απλούστατο λόγο της ανυπαρξίας μιας κεντρικής τράπεζας πληροφοριών.

Η ατιμωρησία των δημόσιων υπαλλήλων τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά έχει απογοητεύσει τους πολίτες και τους έχει αποθαρρύνει να προβαίνουν σε καταγγελίες, γιατί πιστεύουν, ότι τελικά κανένας δε θα τιμωρηθεί.
Είναι δε κοινή πεποίθηση των πολιτών ότι το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων που ξεκίνησε το 2002 είναι άλλο ένα μέτρο που ως μεταμοντέρνο «καθρεφτάκι» απευθύνεται σε ... «ιθαγενείς».

Εν μέρει έχουν δίκιο καθότι ο έλεγχος που ξεκίνησε ήταν υποτυπώδης. Ποτέ δεν κατηγορήθηκε κάποιος δημόσιος υπάλληλος εξαιτίας του «πόθεν έσχες» που υπέβαλε ή δεν υπέβαλε στη Δικαιοσύνη.
Βέβαια, το ότι δεν κατηγορήθηκε κανείς ευθύνεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί 300.000 και πλέον δηλώσεις «πόθεν έσχες».


Σιγά -σιγά ,( αλλά δυστυχώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που έχει σαν αποτέλεσμα ο πολίτης να μην ενθαρρύνεται στο να προχωρά σε καταγγελίες φαινομένων διαφθοράς), έγιναν κάποια σημαντικά βήματα.
Η νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή το 2006. Το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην ποινικοποίηση της πράξης της μη υποβολής «πόθεν έσχες».
Ένα χρόνο μετά, το 2007, ζήτησε οι έλεγχοι των υπαλλήλων των εφοριών και πολεοδομιών (οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς του κράτους) να γίνονται από το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο «θωράκισε» θεσμικά, ώστε να μπορεί να ασκεί σωστά τα καθήκοντά του.

Φέτος λοιπόν είναι η δεύτερη χρονιά επιβολής του μέτρου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Λέανδρος Ρακιντζής (Αρεοπαγίτης ε.τ.) είχε την δυνατότητα να συγκρίνει και να διασταυρώσει τις δηλώσεις του 2007 ώστε να βγάλει χρήσιμα… συμπεράσματα
.

Τα πρώτα ....συμπεράσματα λοιπόν είναι γεγονός. Ο κ.Ρακιντζής στέλνει στον εισαγγελέα 354 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών επειδή δεν υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Βλέπετε παρ` ότι η προθεσμία αποστολής των δηλώσεων των υπαλλήλων έληξε τέλος Ιουνίου 2008 και μέχρι την περασμένη εβδομάδα εδίδετο μια άτυπη προθεσμία στους εναπομείναντες για να συμμορφωθούν με το νόμο, αυτό που διαπίστωνε ήταν ότι υπήρχαν ...ύποπτες αντιδράσεις με σκοπό να αδρανοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Έτσι αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη Δικαιοσύνη, στέλνοντας τις υποθέσεις στον εισαγγελέα.


Παράλληλα με τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των 6.500 εργαζομένων σε εφορίες και πολεοδομίες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητεί την άρση του τραπεζικού απορρήτου για 30 υπαλλήλους, καθώς διαπίστωσε στην κατοχή τους αφύσικα μεγάλα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία που δεν δικαιολογούνται από τους μισθούς τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους ανωτέρω υπαλλήλους έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλα ποσά μετρητών στην τράπεζα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια .....πολυτελή σκάφη αναψυχής.

Ο έλεγχος όμως δεν σταματά στα παραπάνω. Η εντολή που έχει δοθεί είναι να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα «πόθεν έσχες» των περίπου 200 υπαλλήλων που έχουν καταγραφεί παραπτώματα στο ενεργητικό τους ή υπάρχουν καταγγελίες για ατασθαλίες, καθώς και των περίπου 800 διευθυντών και προϊσταμένων στις εφορίες και πολεοδομίες της χώρας.

Τα πρώτα λοιπόν αποτελέσματα για την σταδιακή πάταξη της διαφθοράς είναι ορατά. Ο πόλεμος για μία καλή δημόσια διοίκηση είναι μακρύς, δύσκολος και προπαντός απαιτεί συνεχή πολιτική βούληση και προσπάθεια των αρμόδιων οργάνων.

Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται από την πολιτεία δεν πρόκειται να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, χωρίς την κοινωνική συναίνεση που μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.


«etipos»«gedd»

17 σχόλια:

  1. Πολιτική βούληση φαίνεται πως υπάρχει.
    Λίγο άργησαν αλλά τα κάτάφεραν.Ήταν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
    Χρειάζεται όμως και στήριξη των μέτρων από εμάς για να πάει αυτός ο τόπος ένα βήμα πιο μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γιατί σου φαίνεται απίστευτο ότι ως το 2005, δεν υπήρχαν στοιχεία για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα περί την υπηρεσία; Όπως είχε πει και ο Πάγκαλος, "ο Σιμήτης εκνευριζόταν κάθε φορά που άκουγε για διαφθορά, όχι γιατί δεν υπήρχε, αλλά γιατί μιλούσαμε γι'αυτήν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την κύρια ευθύνη στον αμοραλισμό που αναπτύχθηκε φέρει το ΠΑΣΟΚ γιατί ενώ ένα μεγάλο τμήμα του λαού πίστεψε στην «αλλαγή» που ευαγγελίζονταν.
    Η διαφθορά όμως έπνιξε τελικά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την ξεπέρασε. Έγινε «δημοκρατικό» γνώρισμα μιας ολόκληρης εποχής. Έφερε ακόμα χειρότερα ήθη και απαξίωσε διαχρονικές κοινωνικές αξίες. Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του Πασόκ πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο αυτοί δικαιούνται να αυτοαποκαλούνται «δημοκράτες» και αγωνιστές. Πολύ συχνά άκουγα και ακούω στα καφενεία ότι αν δεν γίνεις Πασόκ, τίποτα δεν μπορείς να καταφέρεις, αν δεν σκύψεις, τίποτα δεν μπορείς να αρπάξεις. Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;Μέχρι το 81 το ελληνικό σύστημα διέθετε όλες τις κουτοπονηριές ενός τριτοκοσμικού κράτους που προσπαθεί να αναπτυχθεί στηριγμένο σε τριτογενείς τομείς της οικονομίας, είχε συμπλέγματα με μιάσματα και πολιτικά αποβράσματα (εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα απλών ανθρώπων που δεν ήθελαν να δουν την Ελλάδα σαν τη Γεωργία ή την Βουλγαρία) και ζητούσε ρουσφέτι για να βρει εισιτήριο στο αεροπλάνο ή κρεβάτι στο νοσοκομείο. Μετά όμως το 81 ο Έλληνας συνάντησε και το Κοινοτικό χρήμα που πράγματι διαπιστώσαμε διέφθειρε τα πάντα. Το Πασόκ δημιούργησε ολόκληρη φιλολογία για την «αξέχαστη Δεξιά» που ήταν επάρατος, την έκλεισε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και την ίδια στιγμή ο «μη-προνομιούχος» πολίτης ΠΑΣΟΚ, ανέβηκε στο θρόνο του Μαυρογιαλούρου, αισθάνθηκε επιτέλους ότι έβγαινε από το περιθώριο, ρευστοποίησε μια κατασκευασμένη ταξική συνείδηση(αφού πάνω κάτω το ίδιο οικονομικό υπόβαθρο φτώχειας είχε και ο Δεξιός και ο Αριστερός στο χωριό του τότε) και την είδε μοναχικός καβαλάρης των Κοινοτικών ενισχύσεων. Χαλάρωσε το καθήκον και η αξία. Δεν έχασε την ευκαιρία και δημιούργησε πανίσχυρους μηχανισμούς, με κυρίαρχους του παιχνιδιού, κάποιους νταβατζήδες, που ακόμα ελέγχουν με την ίδια νοοτροπία κάθε διαδρομή Ευρωπαϊκής ενισχύσεως. Αυτοί οι μηχανισμοί άφησαν έξω από τους οποιουσδήποτε υπολογισμούς την υπερπλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δημιούργησαν κλειστούς μηχανισμούς που μοίραζαν τις ευκαιρίες για γρήγορο πλουτισμό στους φίλους, στα μέλη, στους καναλάρχες και στα λαμόγια.(από exastal)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωρες ωρες αναρωτιεμαι Πολιτη αν μας δουλευεις. Το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι. Πιο ψηλα απο τη διαφθορα/ατιμωρησια των δημοσιων υπαλληλων υπαρχει η διαφθορα/ατιμωρησια των πολιτικων. Τι εχει γινει προς αυτη την κατευθυνση; Με μια λεξη αρχειοθετηση.

    Αυτη ειναι η κυρια μαστιγα και απο εκει πρεπει μαλλον να ξεκινησεις ζητωντας κινητοποιηση και ευαισθητοποιηση των πολιτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μην σας φανεί περίεργο να βγει στη δημοσιότητα πόθεν έσχες βουλευτή της αντιπολίτευσης που μας κρύβει πράγματατάκια τον επόμενο καιρό.Κυκλοφορεί το νέο.Ευχαριστώ για την φιλοξενία.Θ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @F5 pilot

    Δικός μας είσαι, σε είχα καταλάβει μεγάλε.
    Δεν σου πάνε τα πράσινα.
    Θα σε πάω στον Καρούζο να σου πάρω και ένα γαλάζιο κουστουμάκι, θα σου ταιριάζει γάντι.

    @Πολίτη
    Το θέμα αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό το έχετε παίξει ένα-δυο μπλογκ.
    Η μάστιγα της διαφθοράς πρέπει να καταπολεμηθεί.
    Κάτι κινείται, ο χρόνος και η θέληση των κυβερνόντων θα δείξει.

    @george
    Ξεχνάς να πεις ονόματα μεγάλε.Το όνομα Τσουκάτος σου θυμίζει κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Linos K
    Από όλα τα σύγχρονα σκάνδαλα και τα πρόσωπα από μικρά μέχρι του Μαξίμου που συμετείχαν στα σκάνδαλλα εκείνο που σου έκανε εντύπωση ήταν η πόρτα; Μάλλον βοσκούσες τα πρόβατα εδώ παρακάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιο σκάνδαλο κι αν διαλέξετε , όποιου χρώματος , θα δείτε ότι πριν φτάσει ο παράς στα μεγάλα κεφάλια έχει περάσει πρώτα διάφορα κλιμάκια δημοσίων υπαλλήλων .

    Πολιτική διαπλοκή δεν νοείται χωρίς βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων και από αυτήν την οπτική τα σημερινά νέα (κι εγώ πρώτη φορά το άκουσα χθες στον Σκάι) είναι ίσως το πιο αισιόδοξο νέο που έχω ακούσει από τις αρχές του 09 .

    Αν δεν υπήρχε δημοσιουπαλληλική διαφθορά ίσως και να μην μπορούσαν οι πολιτικοί να κάνουν ότι κάνουν τόσο ξεδιάντροπα τόσα πολλά χρόνια .

    Υπάρχει όμως κι άλλη μια σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί και είναι ίσως σημαντικότερη από την πολιτική βούληση . Η δικαστική ανεξαρτησία , διότι αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη τότε η κάθε απόφαση θα βγαίνει όπως πάντα αναλόγως με το ποιος κυβερνά και ποιανού είναι το παιδί .

    Μπράβο στον κ. Ρακιντζή λοιπόν αλλά προσοχή , ορατό αποτέλεσμα πάταξης της διαπλοκής θα είναι η πρώτη καταδίκη και μακάρι να είναι πολλές .

    gpr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to kratos meso ton dikastikon leitourgon paei na strimoxei tous epiorkous dimosioipallilous ?


    ox..pali apergies gia sindikalistika themata vlepo, kai mparaz "apokalipseon" gia koumparous,xadelfia kai petheres vouleyton kai ipourgon tis kivernisis, apo tis efories kai tis poleodomies..

    afou to xeroun to kolpo..ama den einai iperkommatiki i thelisi gia polemo me tin diafthora...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο φίλο.
    Θα έχουμε καινούργια σίριαλ αποκαλύψεων ως αντίδραση του συστήματος.
    Ήδη πρέπει να ψάχνουν μέχρι και συγγενείς τρίτου βαθμού.
    Αυτό όμως δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην οποιαδήποτε οπισθοχώρηση και την ακύρωση της πραγματικά (όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος)καλής δουλειάς του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Me to συμπαθειο ρε συ Νικο,αλλα που την ειδες την πολιτικη βουληση;
    Σημερα,ακουσα το Ρακιτζη,να μιλαει για την κατασταση,και απογοητευτηκα.
    Και να τους βρει τους κλεφτες,δεν μπορει να κανει τιποτα.
    Αρχιζει μια ατελειωτη διαδικασια με τα δικαστηρια,στην οποια και οι συνδικαλισταδες,ειναι στο πλευρο τους,και τελικα τιποτα δε γινεται.
    Και απολυση να παρουν απο τα διοικητικα οργανα,πανε στον Αρειο Παγο,(η ΣΤΕ,δε θυμαμαι καλα),και τελικα,μηδεν εις το πηλικον.
    (Ακομα και για τους δικαστες,που "ξεχασαν",να υποβαλουν δηλωσεις περι του ποθεν εσχες,οι συνδικαλισταδες τους,εκαναν παρεμβαση υπερ τους).
    Γι αυτο,μην ελπιζεις,
    δεν εχει πλοιον δι εσε,
    δεν εχει οδον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δείτε και αυτό να τραβάτε τα μαλλιά σας. Και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κατεβαίνουν σε απεργία για τα "δικαιώματα" τους!! http://olympia.gr/2009/03/10/%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%81%cf%89%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%ac%ce%b8%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στα πλαίσια της δημοκρατικής ανταλλαγής επιχειρημάτων και προπαγάνδας από τα κόμματα , ακούς πολλά και αρκετά εξ αυτών …υπερβολικά.
    Όμως να ακούς από πρώην κυβερνητικά στελέχη (που κυβέρνησαν ως υπουργοί επί σειρά ετών) τι έπραξαν η δεν έπραξαν ως όφειλαν αυτά δεν έχεις παρά να τα λάβεις σοβαρά υπόψη σου .
    Παραθέτω μερικά εξ αυτών :

    1) "Ο Έλληνας πολίτης αηδιάζει από την έκταση της διαφθοράς σε πολλούς τομείς των δημοσίων υπηρεσιών.
    Αρνείται να καθυστερεί ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία από τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών, η μεγαλύτερα συμφέροντα που θέλουν να κηδεμονεύσουν την πολιτική ζωή. Πολλοί πολίτες θεωρούν πως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μέρος του κατεστημένου"
    ( Γιωργάκης Παπανδρέου, Καθημερινή 12-10-2003)

    2) "Χρειαζόταν να αποκαλύψει η Αυριανή ότι έχει ο κ. Μαλέσιος σπίτι από τον κ. Αθανασούλη, για να μάθει ο πρωθυπουργός (ΣΗΜΙΤΗΣ) ότι μια γενιά στελεχών του, την οποίαν το Μαξίμου διαδίδει ως "διάδοχο γενιά", έχει μέλη που έχουν παίξει στο Χρηματιστήριο με την μετοχή αυτής της ύποπτης εταιρίας;"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος 17-4-2003 )


    3) "Χωρίς λαδάκι, δεν κινείται η μηχανή. Η διαφθορά αγγίζει και αφορά ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος, Απογευματινή 22-10-2002 )

    4) "Κανείς από εμάς δεν αρνείται την ανεργία, τις ελλείψεις του κράτους, τα φαινόμενα διαφθοράς"
    ( Βάσω Παπανδρέου 19-1-2002, 3η Σύνοδος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ )

    5) "Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης ενοχλείτο κάθε φορά που ανέφερε κάποιος αυτό το θέμα της διαφθοράς. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γατί το αναφέραμε. Βλέπω ότι τώρα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Είναι αργά, αλλά είναι επιτέλους κάτι..."
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος 10-2-2002 )

    6) "Ορισμένα κρούσματα διαφθοράς έχουν δημιουργήσει κρίση αξιοπιστίας"
    ( Χρήστος Παπουτσής 7-10-2000 )

    7) "Οι αεριτζήδες κυριαρχούν. Η διαφθορά θερίζει στο Δημόσιο..."
    ( Γεράσιμος Αρσένης 8-9-2002 )

    8) "Πολλά από τα στελέχη μας, έχουν ενσωματωθεί στην πλουτοκρατία"
    ( Θεόδωρος Πάγκαλος, ΤΑ ΝΕΑ 17-6-2003 )

    9) "Γιατί ενώ τώρα καταδικάζεις και ορθώς το φαινόμενο Σαλαλέ, αγνοήθηκε η πιεστική πρότασή μου να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων σε επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονταν;
    Γιατί, ενώ τώρα προτείνεις τομές για την πάταξη της διαφθοράς απέκρουσες μαζί με ΟΛΗ την ηγετική ομάδα, την πρότασή μου για να αναληφθεί εκστρατεία κατά της διαφθοράς;"
    (Γ.Καψής, ανοικτή επιστολή στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη 18-10-2000 )

    10) Και το πιο ωραίο……"Εμείς, ΔΕΝ κλέψαμε !!!"
    Γ. Παπανδρέου 16-5-2007

    Υ.Γ(το κανονικό του όνομα είναι GEORGE JEFFREY PAPANDREOU)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είναι θέμα νόμων, είναι οφθαλμοφανής εσκεμμένη συγκάλυψη της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων.
    Όσο και να προσπαθείτε να στρογγυλοποιήσετε την κατάσταση, η διαφθορά μεγαλώνει και κανένας δεν τιμωρείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολιτική βούληση φαίνεται πως δεν υπάρχει εκ του αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και μ αυτα που γραφεις κυριε ακατονόμαστε,θελεις να πεις οτι ολη η διαφθορα,εχει αραξει πανω απο ενα συγκεκριμενο κομμα;Και τα αλλα κομματα,ειναι ασπιλα και αμολυντα;
    Αν θεωρεις κατι τετοιο,μαλλον θελεις κοιταμα,(αν δεν εισαι σε κανα μισθολογιο καποιου αλλου μαγαζιου),για να μη γραψω τιποτ αλλο και στενοχωρησω το αφεντικο εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή