Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Στη μέγκενη ο Σκαραμαγκάς.


Ένα χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes» που αναφέρεται στην Γερμανική εταιρεία ΤhyssenΚrupp έχει προκαλέσει εύλογους προβληματισμούς στο εσωτερικό της χώρας μας.
Σύμφωνα με αυτό η εταιρεία εγκαταλείπει θυγατρικές, προχωρεί σε συγχωνεύσεις και μειώνει προσωπικό.
Εύλογοι λοιπόν οι προβληματισμοί μας αφού η ΤhyssenΚrupp στην χώρα μας κατέχει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Πίσω όμως από την επίκληση της κρίσης κρύβεται ο ... «Παπανικολής» . Το υποβρύχιο που ..«γέρνει» .

Ας δούμε πως έχει η υπόθεση.Τον Φεβρουάριο του 2000 επί Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογράφεται μια σύμβαση ύψους 1,9 δισ. ευρώ με τη γερμανική εταιρεία HDW για την αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214.
Όπως .....συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, κατεβλήθη ....προκαταβολικά (!) άνω του 70%, περίπου 1,4 δις ευρώ. Μεσάζων σε εκείνη την περίπτωση ήταν ο μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ. Γιώργος Πατεράκης.

Αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση του τόπου η ΝΔ το 2004, ανέλαβε και ... τα υπογεγραμμένα γραμμάτια. Όμως το 2005 οι Έλληνες αξιωματικοί που είχαν ταξιδέψει ως το Κίελο της Γερμανίας για να επιθεωρήσουν και εν τέλει να παραλάβουν το πρώτο υποβρύχιο με την ιστορική ονομασία «Παπανικολής», παρατηρούν ότι –ως μη όφειλε– το σκάφος παρουσίαζε κλίση άνω των 45 μοιρών όταν έπλεε στην επιφάνεια.

Φυσικά αρνήθηκαν να το παραλάβουν.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, τόσο η HDW όσο και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στα οποία κατασκευάζονταν τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια εξαγοράστηκαν από τη γερμανική εταιρεία Thyssen.

Σήμερα, τα υποβρύχια υφίστανται διαρκείς διορθώσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές, παραμένει όμως άγνωστο πότε θα γίνει η παραλαβή τους από το Ελληνικό Δημόσιο αφού η στάση του Π.Ν ...σκλήρυνε με την υποστήριξη της κυβέρνησης που δεν είναι διατεθειμένη να .... πληρώσει «τον κούκο για αηδόνι».


Μπροστά σε αυτή την σθεναρή στάση οι Γερμανοί κατέφυγαν σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια δυσφήμησης, απαξίωσης και σπίλωσης της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας μας.

Συγκεκριμένα ξεκίνησαν έναν πόλεμο δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο με αποκορύφωμα δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας «Gazeta Wyborcza» όπου ανέφερε ότι : «Υποβρύχιο για την Πολωνία; Το υποβρύχιο U 214, που δεν θέλουν να αγοράσουν οι Έλληνες, η γερμανική εταιρεία το προτείνει στην Πολωνία» .
Παράλληλα προβάλλονταν δηλώσεις του Robert Rochowicz, εκπροσώπου του πολωνικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος επιβεβαίωνε ότι κατατέθηκε στο υπουργείο πρόταση αγοράς του υποβρυχίου και ότι η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι «το πλοίο είναι άρτια κατασκευασμένο και ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να το παραλάβουν διότι .....δεν διαθέτουν χρήματα.... Πτώχευσαν »
.

Βλέπετε οι Γερμανοί που είχαν μάθει να πληρώνονται υπερτιμημένα και ...προκαταβολικά είχαν και άλλα παράπονα, καθώς η αμαρτωλή σχέση ΠΑΣΟΚ,Γερμανικής εταιρείας και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είχε και άλλες αμαρτωλές παραμέτρους.

Εκτός από τα υποβρύχια που γέρνουν (όπως έχουν πλέον περάσει στην ιστορία), το 2002 είχε υπογραφεί ακόμη μια υπερτιμημένη σύμβαση για τρία ήδη υπάρχοντα υποβρύχια.
Τότε, επί υπουργίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου συμφωνήθηκε με τους Γερμανούς να γίνει αναβάθμιση τριών υποβρυχίων τύπου 209 του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 900 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο είχε ...προπληρώσει (!) το μεγαλύτερο ποσοστό της σύμβασης, εκτός από 110 εκατ. ευρώ τα οποία εξακολουθεί να χρωστά.

Το σκάνδαλο ήταν ότι με αυτά τα χρήματα αγοράζαμε δύο νέα υποβρύχια του ίδιου τύπου αντί να αναβαθμίσουμε τρία παλαιά υποβρύχια πολλών ετών.
Το 2002 φυσικά ....ουδείς είχε παρατηρήσει το γεγονός.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του 2008, τελικά οι Γερμανοί δέχθηκαν να μη γίνει ο εκσυγχρονισμός δύο εκ των τριών υποβρυχίων (το ένα βρισκόταν ήδη υπό μετασκευή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Αντιθέτως συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέα υποβρύχια τύπου 209 και να τα παραχωρήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό, με μοναδικό όρο την εξόφληση του χρέους των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Καλό θα είναι λοιπόν να τα θυμόμαστε γιατί ορισμένων το θράσος προβλέπω να ξεπερνά κάθε όριο και να σηκώνουν θέμα .... Σκαραμαγκά.

«kathimerini»«tovima»«Gazeta Wyborcza»

21 σχόλια:

  1. Και να ήταν μόνο αυτά πολίτη ! Μέσα στα "ανδραγαθήματα" του ΠΑΣΟΚ ήταν και τα περίφημα χόβερκραφτ. Τότε το 2000 ο τότε υπουργός Εθνικής Aμυνας Τσοχατζόπουλος συμφωνούσε στην αγορά τεσσάρων αερόστρωμνων τύπου Zubr από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το σκάφος αυτό (πιο γνωστό ως χόβερκραφτ) ικανό να μεταφέρει πάνω από 400 στρατιώτες, άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού είχε σχεδιασθεί ώστε να εισβάλλει στο έδαφος από τη θάλασσα στις... αχανείς παράκτιες εκτάσεις της ρωσικής πεδιάδας. Το 2001 οι Eλληνες αξιωματικοί παρέλαβαν περιχαρείς το νέο απόκτημα και σύντομα διαπίστωσαν ότι οι ακρογιαλιές του Αιγαίου μάλλον δεν προσφέρονται για τα χόβερκραφτ. Το τσιμέντο του Ναυστάθμου Σαλαμίνας αποδείχθηκε σκληρό για το στρώμα των σκαφών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σχεδόν έπειτα από κάθε αποστολή αλλαγή...
    Η ιστορία θα ήταν απλά φαιδρή αν δεν είχε κοστίσει στους Eλληνες φορολογούμενους 67 δισεκατομμύρια δραχμές σε τιμές του 2000, ξέχωρα από την ανελαστική δαπάνη για τη συντήρηση των σκαφών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπαμε.....
    Αυτός ο ¨άτιμος¨ νόμος περί ευθύνης Υπουργών...
    Και πόσα θα βγουν ακόμα.....
    Αφού δεν έκανε δουλειά εκείνος ο ¨χονδρός¨ φάκελος που δόθηκε τότε στον ¨Κινέζο¨...τώρα είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πάνε πάλι στους εκβιασμούς. Όπως το 2007 όπου η η Thyssen απέλυσε 12 εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έγιναν πεδίο πολιτικής διαμάχης, από το οποίο πέρασε για συμπαράσταση και με την συνοδεία όλων των τηλεοπτικών καναλιών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήταν μόνο το πρόβλημα της κλίσης στα υποβρύχια «214».Μπορεί για όσους το είδαν από κοντά το σημαντικότερο πρόβλημά του να ΄ταν το σύστημα αναερόβιας πρόωσης, εκείνο δηλαδή το χαρακτηριστικό το οποίο καθιστά το «214» τεχνολογικό επίτευγμα, διότι επιτρέπει την κίνηση κάτω από το νερό για 14 συνεχόμενες ημέρες χωρίς ανάδυση.
    Υπόψιν ότι η τεχνογνωσία για το συγκεκριμένο σύστημα ανήκει στην επίσης γερμανική εταιρεία ...Siemens.Μην είσαστε πονηρά μυαλά και συνδυάζετε διάφορα γεγονότα. Θα σας ...μαλώσω!
    Τα υπόλοιπα προβλήματα ήταν στο περισκόπιο και η εισροή θαλασσινού νερού στο λάδι των υδραυλικών του υποβρυχίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.Τον Μάρτη του 2007 είχε επισκέφτηκε την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας. Ο Β. Μεϊμαράκη επανέλαβε δημοσίως ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραλάβει το υποβρύχιο αρκεί να πληροί τις συμβατικές του προδιαγραφές. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας για πρώτη φορά συσχέτισε το πρόγραμμα των υποβρυχίων με τις 1.400 θέσεις εργασίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ουσιαστικά ο κ. Jung είχε διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν παραλάβει το υποβρύχιο, τότε ενδεχομένως να κλείσουν τα ναυπηγεία!
    Τέλος Μαϊου του 2007 η Thyssen ρίχνει την πρώτη προειδοποιητική βολή απολύοντας 12 εργαζόμενους .
    Επανέρχονται ξανά τώρα με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης όταν ήδη στην παγκόσμια αγορά ο Όμιλος Thyssen αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα καθώς αρκετές χώρες (Βραζιλία, Τουρκία, Πακιστάν) αναμένουν την εξέλιξη με το πρόβλημα του Παπανικολής για να αποφασίσουν εάν θα αγοράσουν και εκείνες τον ίδιο τύπο υποβρυχίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η προβληματική σχέση μας με τους Γερμανούς της εταιρείας ΤhyssenΚrupp βρίσκεται σε οριακό σημείο. Δεν είναι μόνο τα συμβαίνοντα με τον Παπανικολή , αλλά η γερμανική εταιρεία και η γερμανική κυβέρνηση έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι κυβέρνηση μας ανακοίνωσε σχεδόν επισήμως ότι έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την ανάθεση της κατασκευής των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, αφήνοντας έξω από το παζάρι των εξοπλισμών τη Γερμανία.
    Κάτι το ένα , κάτι το άλλο, έρχεται και η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και δένει το γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που τον χανεις που τον βρισκεις τον Ωραιο Μπρουμελ ολο με προμηθειες ειναι ανακατεμενος.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oι πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών καλούν τον Σκαραμαγκά (δηλαδή, τους Γερμανούς) να επιστρέψει περί τα 230 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (πάνω από 400 εκατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμπλήρωση γιατί το τέλος η Google μου το έφαγε.
    (πάνω από 400 εκατ. μαζί με τους τόκους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί φίλε καλησπέρα. Πότε θα καταλάβουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο σπαταλάει χρήματα αλόγιστα χωρίς να υπολογίζει τις ζωές εκείνων που θα κληθούν να χειριστούν ελαττωματικά μηχανήματα. Πανάκριβα αλλά ταυτόχρονα προβληματικά υποβρύχια με κλίση, «τυφλά» μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες έχουν απασχολήσει συχνά τα Επιτελεία του Ναυτικού, του Στρατού, της Αεροπορίας.

    Την ίδια στιγμή όμως λογής μεσάζοντες και λοιποί παρατρεχάμενοι πλουτίζουν πουλώντας «αέρα» και αντισταθμιστικά ωφελήματα χωρίς αντίκρισμα.

    Από την τακτική εταιρειών και μεσαζόντων αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον μέχρι πρότινος αντιλαμβάνονταν ότι η Ελλάδα είναι λίγο πολύ μια «Μπανανία» η οποία πρώτα πληρώνει και παραλαμβάνει τα οπλικά συστήματα και έπειτα ρωτάει.

    Σε αυτή την "Μπανανία" ξέρετε ποιοι είναι κάτοικοι και φορολογούμενοι;
    Εμείς !! Και όμως επιμένουμε να δοκιμάζουμε πολιτικά σχήματα και κόμματα που επανειλημμένα έχουν αποδειχθεί ότι τα χρήματα μας τα διοχέτευαν μέσω διαφόρων διαδρομών στο εξωτερικό και στους λογαριασμούς τους.

    Κάναμε ολόκληρο θέμα για τα ξενοπηδήματα ενός γενικού γραμματέα και θέματα σοβαρά που αφορούν την τσέπη μας , την ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας και την ασφάλεια της χώρας μας τα προσπερνάμε κάνοντας ότι δεν τα βλέπουμε.

    Ερωτώ : Πήγε κανείς φυλακή για αυτά τα σκάνδαλα; πήρε έστω κανείς την πολιτική ευθύνη;
    Αυτά τα δις ευρώ μας λείπουν ; Εάν ναι, μας λείπουν από τον οικογενειακό μας κορβανά, δεν έχουμε δικαίωμα να φωνάζουμε, γιατί απλά όλα αυτά τα χρήματα "πέταξαν" από τις τσέπες μας με την συγκατάθεση μας.
    Δεν έχουμε δικαίωμα να φωνάζουμε όταν τα έχουμε λησμονήσει και εναγωνίως ζητάμε να έρθουν πίσω οι κλέφτες. Για να κλέψουν και αυτά που έμειναν ή μάλλον αυτά που δεν πρόλαβαν να ξαφρίσουν.

    Ομαδική ψυχοθεραπεία(για να μην πω ψυχιατρική θεραπεία) θέλουμε.
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια και μιλάμε για τις γαλαντομίες του ΠΑΣΟΚ που πλήρωνε προκαταβολικά και στην συνέχεια παραλαμβάνουμε ελλειμματικά οπλικά συστήματα , ας μη ξεχνάμε και την ιστορία με τα ελικόπτερα Απάτσι.
    Το 2003, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι συνολικού ύψους 683 εκατομμυρίων ευρώ.
    Μέχρι το 2004 το ελληνικό Δημόσιο έδειξε εξαιρετική γενναιοδωρία έναντι της Boeing δίνοντας προκαταβολή η οποία αγγίζει το 70% της σύμβασης. Όταν το 2007 έρχονται τα ελικόπτερα στη Ελλάδα στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρνείται να τα παραλάβει, ως εκ τούτου να πληρώσει και το υπόλοιπο ποσό. Εκτοτε έχουν γίνει τέσσερις τροποποιήσεις στην αρχική σύμβαση, προκειμένου το ελικόπτερο να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές. Εφόσον ολοκληρωθεί και η τέταρτη τροποποίηση κάποια στιγμή έως το τέλος του 2009 (με δύο ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση) τα 12 νέα Απάτσι θα παραληφθούν από τον Στρατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και γιατί απορείτε;Παιδί της παντρειάς ήταν ο Άκης,και ο γάμος στο Παρίσι κόστιζε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το προβλημα ειναι,οτι ο ΚΚ,βγηκε με το συνθημα κατω οι κλεφτες,αλλα δε βλεπω να εκανε τιποτα για να το σταματησει,και να αποκαλυψει τους παλαιους κλεπτες.
    Αντιθετως,η μια ομαδα κλεπτων,αντικατασταθηκε απο μια αλλη.
    Αφηστε λοιπον,τον Ακη και το Μακη.Αμα θελανε,αυτοι εδω,και ειχαν και την ευφυια που επρεπε,θα τους επιαναν.
    Αλλα φαινεται,(εκ του αποτελεσματος), οτι δεν θελανε,οπότε εμεις παντα τα κοροιδα της παρεας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αναρωτιεμαι πως αυτα τα ντοκουμεντα δεν τα αξιοποιει η κυβερνηση και αφηνει τον Ροκο και τα αδελφια του να παιζουν μπαλλα στο γηπεδο.
    Με μια απλη εμπεριστατομενη ενημερωση ολοι θα θυμωμασταν τα κατορθωματα αυτων που παρεδωσαν πεσκεσι τον Οτσαλαν και την προδοσια των Ιμιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να γιατι φαγωννονται καπιοι και ζητανε εκλογες ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ .Γιατι ειναι πολλα τα φραγκα .Οσο για την ασφαλεια της χωρας η απαντηση των κυριων αυτων ειναι 'πιος την ... την Χωρα' και να σου οι πλιρωμενες δημοσκοπησεις
    για να τους βγαζουν Νο1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ερώτησις:
    Γιατί δεν γίνεται ούτε μια ενέργεια για ανάπτυξη Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας ? Ούτε καν σκέψη δεν βλέπω να υπάρχει ...

    ΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η φράση τής ανάρτησης: "...πληρώνουμε τόν κούκο γιά αηδόνι...", είναι η πιό λακωνική καί περιεκτική περιγραφή μιάς από τίς μεγαλύτερες πληγές τής νεότερης Ελλάδας.

    Καί φυσικά όχι μόνο στούς αμυντικούς εξοπλισμούς, αλλά σέ όλες τίς Κρατικές προμήθειες καί τά Δημόσια έργα.

    Μάλιστα μετά τή μεταπολίτευση, πού οί μνήμες είναι νωπές, στό θέμα τής προστασίας τού Δημόσιου συμφέροντος καί τού χρήματος τών φορολογουμένων, όλες οί κυβερνήσεις έχουν δώσει αρνητικά δείγματα γραφής.

    Απλά οί κυβερνήσεις τού ΠΑΣΟΚ ήταν εκτός συναγωνισμού, έχοντας φτιάξει, γιά τό θέμα, μιά ιδιότυπη "σχολή σκέψης".

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Χρήστο
    Φίλε γιατί που υποτιμάς τόσο λέγοντας ...ιδιότυπη "σχολή σκέψης".
    Έτσι τους εξισώνεις με τις ...σχολές Ξυνή, Δέλτα, κλπ.
    Οι άνθρωποι αποτελούν επιστήμονες-φιλόσοφους και ο σωστός χαρακτηρισμός θα ήταν... προοδευτικό φιλοσοφικό ρεύμα περί ...προστασίας του Δημοσίου χρήματος.
    Κύρια αρχή αυτού του ... προοδευτικού φιλοσοφικού ρεύματος είναι ότι το Δημόσιο χρήμα πρέπει να "κρατείται" σε διάφορους μυστικούς λογαριασμούς (κατά προτίμηση στο εξωτερικό), προκειμένου η διαφύλαξη του -και προς όφελος του ελληνικού λαού-,να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.
    Πανεπιστήμιο λέμε....!!!!
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχεις δίκιο φίλε Σ.Σ.
    Αλλωστε οί σχολές πού αναφέρεις είναι καί ιδιωτικές καί ώς γνωστόν αυτή η λέξη προκαλεί αλλεργία στούς σοφιστικέ ....σοσιαλιστές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντως τόσο καλή ήταν η σχολή των Πασόκων που έκθαμβοι οι της ΝΔ όχι μόνο την ακολούθησαν κατά γράμμα αλλά και με μεγαλύτερο ζήλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς F5PILOT
    Αυτό που λες βέβαια μένει να αποδειχτεί.
    Προς το παρόν "αποδείξεις και ονόματα" υπάρχουν μόνο για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

    Από εποχής σκανδάλου καλαμποκιού και του εγκλεισμού στις φυλακές του Αθανασόπουλου, μέχρι τον Τσουκάτο.

    Απλά με την πάροδο του χρόνου το "προοδευτικό φιλοσοφικό ρεύμα περί ...προστασίας του Δημοσίου χρήματος" που λέει ο Σ.Σ, εξελίχθηκε και προσάρμοσαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στα μέτρα τους.
    Για θυμήσου ποιοι τον προσαρμόζουν(τον νόμο περί ευθύνης υπουργών) όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης και προπαντός ....πότε.

    Ακολουθούν το γενικό κανόνας τους -όλα αυτά τα χρόνια- αλλαγή του εκλογικού νόμου και του περί ευθύνης υπουργών, κάθε φορά που τα ¨μυστικά γκάλοπ" δείχνουν ότι αποχαιρετούμε την εξουσία.

    Από αυτό συν τις "αποδείξεις και ονόματα" και τις καταδικαστικές αποφάσεις ,προς το παρόν, μόνο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έχουμε.
    Για το μέλλον δεν ξέρω! Για το παρελθόν και το παρόν ομιλώ πάντα.
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή