Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Άλλοι στα κελιά και άλλοι στα ...χαλιά


«Ποιον θα πιστέψετε; Έναν από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία ή την αμερικανική κυβέρνηση; Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ανήθικη και δεν υπήρξε».
Τάδε έφη ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN το καλοκαίρι που μας πέρασε αναφερόμενος στον Ράντοβαν Κάρατζιτς (εδώ).


Τόσο ο κ. Χόλμπρουκ όσο και η Αμερικανική κυβέρνηση έκαναν ότι δεν άκουγαν την διεθνή απάντηση στο ερώτημα τους. Τον .... «κατά συρροή δολοφόνο» απαντούσαν οι λαοί ανά την γη, αποκρούοντας την ... δήλωση του κ.Χόλμπρουκ , που αποσκοπούσε περισσότερο για κατανάλωση εντός των τειχών των ΗΠΑ.

Όμως σταδιακά και εκεί υπάρχουν ...ρήγματα. Καλά πληροφορημένες αμερικανικές πηγές -εκ των οποίων τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- επιβεβαιώνουν την εκδοχή του Ράντοβαν Κάρατζιτς ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του είχε προτείνει ασυλία αντί δίωξης, αν εγκατέλειπε την εξουσία στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία.

Ο Αμερικανός, νυν ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα (γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη μου ότι .. ο λύκος την τρίχα αλλάζει όχι τα χούγια του) για Πακιστάν και Αφγανιστάν, εξακολουθεί να διαψεύδει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου.


Οκτώ χρόνια διήρκεσε η έρευνα ιστορικών, νομομαθών και κοινωνικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Περντιού της Ιντιάνα, που στόχο είχε να καταγράψει μαρτυρίες όλων των πλευρών του γιουγκοσλαβικού πολέμου και να βρει μια σύγκλιση σε αυτές.

Το δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της ιστορικής μελέτης, Τσαρλς Ινγκράο, αποκαλύπτοντας ότι τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών -ένας έχει αποσυρθεί- και πολλοί ακόμα που γνώριζαν τις δραστηριότητες του κ. Χόλμπρουκ του είπαν ότι ο Αμερικανός είχε διαβεβαιώσει τον Κάρατζιτς, τον Ιούλιο του 1996, ότι δεν θα διωχθεί από τη Χάγη αν εγκαταλείψει την πολιτική.


Δύο από τις πηγές μίλησαν και στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η μία είπε ότι άνθρωποι που ήταν κοντά στον κ.Χόλμπρουκ τότε του μετέφεραν τα της προσφοράς και η άλλη, αξιωματούχος που είχε εμπλοκή στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ότι του το είπε ο ίδιος ο κ.Χόλμπρουκ και μάλιστα δύο φορές.

Η μία φορά ήταν την παραμονή των εκλογών στη Βοσνία, το Νοέμβριο του 2000. Ο κ.Χόλμπρουκ ανησυχούσε γιατί ήταν βέβαιος ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς μυστικά καθοδηγούσε το κόμμα του.
«Ο Χόλμπρουκ ήταν έξαλλος», θυμάται ο Αμερικανός και μεταφέρει τα λόγια του: «Το κάθαρμα ο Κάρατζιτς... Συμφώνησα μαζί του ότι αν εγκατέλειπε την πολιτική, δεν θα τον διώκαμε. Εσπασε τη συμφωνία και τώρα θα τον πιάσουμε».

Κάθε φορά που εμφανίζεται στη Χάγη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται αυτή τη συμφωνία και έχει κινήσει γη και ουρανό, για να αποδείξει ότι έγινε.
Οι αποκαλύψεις δίνουν νέα διάσταση στους ισχυρισμούς του, τους οποίους πάντως ο Χόλμπρουκ εξακολουθεί να διαψεύδει.
«Ουδείς στην αμερικανική κυβέρνηση, ουδέποτε, υποσχέθηκε οτιδήποτε ή συνήψε οποιαδήποτε συμφωνία με τον Κάρατζιτς» ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ.Χόλμπρουκ.

Εξέφρασε τη χαρά του που ο Σερβοβόσνιος «τελικά προσήχθη σε δίκη, παρόλο που χρησιμοποιεί το δημόσιο βήμα για να διασπείρει μυθεύματα».


Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κ.Χόλμπρουκ αρνήθηκε να ...δεχτεί ερωτήσεις ή να μιλήσει επί της ουσίας των νέων ευρημάτων.

«enet»«nytimes»

13 σχόλια:

  1. Και μόνο ότι ο Ομπάμα τον έχει βάλει ως ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν, φανερώνει ότι ΤΙΠΟΤΑ, μα ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει αλλάξει στην πολιτική των ΗΠΑ (ξείπα).
    Έβαλε ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιώς. Αυτά να τα βλέπουν οι εν Ελλάδι ένθερμοι υποστηριχτές του Ομπάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χόλπρουκ? Τι να λέμε για τον κύριο!
    Εκπαιδευμένος στο "μεγάλο σχολείο" που ήταν η αμερικανική πρεσβεία στη Σαϊγκόν τη δεκαετία του '60, κατάφερε να είναι ο "προπονητής" επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής σχεδόν κάθε Δημοκρατικού που διεκδίκησε την προεδρία α τελευταία 30 χρόνια: επικεφαλής του διπλωματικού τιμ του Τζίμι Κάρτερ το 1976, σύμβουλος του Αλ Γκορ κατά τη διεκδίκηση του χρίσματος το 1988, συντάκτης της έκθεσης της διακομματικής επιτροπής του Carnegie Foundation για την Ανανέωση της Διακυβέρνησης στις εκλογές του 1992, πρέσβυς των ΗΠΑ στη Γερμανία και κατόπιν στον ΟΗΕ επί Μπιλ Κλίντον, πρωτεργάτης της Συμφωνίας του Ντέιτον το 1995 αλλά και της συνθηκολόγησης της Σερβίας το 1999, επικεφαλής των διπλωματικών συμβούλων του Τζον Κέρι το 2004.
    Και ενδιαμέσως: διευθύνων σύμβουλος της Lehmann Brothers (που έφερε όλη αυτή την οικονομική παγκόσμια καταστροφή), αντιπρόεδρος της Perseus LLC, αντιπρόεδρος της Credit Suisse First Boston, μέλος του Δ.Σ. της πολύπαθης AIG, ( με τα μπονους των εκατ. ευρω που τους ...παρακαλά ο Ομπάμα να τα ... ξαναγυρίσουν πίσω)της Coca-Cola, της AOL Time Warner της Human Genome Sciences και μιας σειράς δεκαμενών σκέψης και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, όπως ξεχωρίζουν το Council on Foreign Relations, και το National Endowment for Democracy.

    Το παιχνίδι της "περιστρεφόμενης πόρτας" που παίζουν ανάμεσα στις κυβερνητικές θέσεις, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις "δεξαμενές σκέψης" οι ίδιοι εν πολλοίς εδώ και χρόνια εκλεκτοί του συστήματος "εθνικής ασφαλείας" το καταδεικνύει η πρόσληψη στην ομάδα Χόλμπρουκ του έτερου μπουμπουκίου του Φράνκ Ουάισνερ του νεώτερου.
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ doctor
    Τι εστί Φράνκ Ουάισνερ φίλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιος του Φρανκ Ουάισνερ του πρεσβύτερου, Διευθυντή Σχεδιασμού της CIA κατά τη δεκαετία του '50.
    O νυν συνεργάτης του Χόλμπρουκ θήτευσε σαν και αυτόν, υπό τον υπουργό εξωτερικών του Κάρτερ, Σάιρους Βάνς, και υπηρέτησε ως υφυπουργός Άμυνας και κατόπιν πρεσβευτής στην Ινδία επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον.
    Από το 1997 μετέχει στα Δ.Σ. μεγάλων επιχειρήσεων (ανάμεσά τους και η Enron) αλλά και μη κυβερνητικών οργανισμών.
    Προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα Χόλμπρουκ παραιτήθηκε από τη διοίκηση του παραπαίοντος ασφαλιστικού γίγαντα AIG(είπαμε ντε,αυτού με τα ...μπονους των εκατ), την ίδια ώρα που εντασσόταν στην εταιρεία λόμπινγκ Patton Boggs ( μεταξύ των οποίων...εξυπηρετεί την Τουρκία και το .. Κόσσοβο) αλλά και στην Asia Society, από την οποία μόλις παραιτήθηκε λόγω φόρτου εργασίας (ποιος άλλος;) ...ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
    Σε μπέρδεψα ? Απλά είναι. Είπαμε ..."Το παιχνίδι της "περιστρεφόμενης πόρτας"

    Ααααα!!! Πως το ξέχασα?Είναι παντρεμένος με την πρώην σύζυγο του Παλ Σαρκοζί, πατέρα του προέδρου της Γαλλίας: ο Νικολά Σαρκοζί διατηρεί στενούς δεσμούς με τα ετεροθαλή αδέλφια του και τον πατριό τους…

    Πως λέμε μια ωραία ... οικογένεια είμαστε όλοι!
    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολίτη το πιο ωραίο δεν το έγραψες.Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση αποσαφηνίσεις σχετικά με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του Ράντοβαν Κάρατζιτς , και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποσχέθηκε συνεργασία και παράδοση σχετικών σημειώσεων, .....«αν ευρεθούν»...... όπως δήλωσε!
    Για γέλια!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω την εντύπωση ότι οι δικαστές του ICTY είχαν πει κάπου στο τέλος του περασμένου χρόνου ότι η συμφωνία για την ασυλία, αν υπάρχει, δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεί να πας πει κάποιος τι ήθελε την κ. Μπακογιάννη , ο μυστήριος Χόλμπρουκ και συναντήθηκαν (κατόπιν σχετικού αιτήματός του) στην 45η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου μετείχε ως υπουργός εξωτερικών της χώρας μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To προσωπικό site του ΓΑΠ φιλοξενεί πέντε συνεντεύξεις του Χόλμπρουκ.
    Μεγάλη αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ πολίτη, την τελευταία 20ετια έχουμε πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
    Το παράλογο έχει απλωθεί σαν σκοτεινό πέπλο πάνω από την ανθρωπότητα.
    Ένα παράδειγμα είναι και αυτός ο κύριος.
    Το 1996 τον είχαν προτείνει για το Νόμπελ ειρήνης. Το ίδιο και το 1999.
    Προσέξτε όμως το παράλογο.Ο κύριος αυτός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα του λαού του Τιμόρ, στα μέσα της δεκαετίας του '70 .
    Εκεί δοκίμασε για πρώτη φορά τις μεθόδους "ειρήνευσης" που εφάρμοσε αργότερα στα Βαλκάνια .
    Πρόκειται για μια περίοδο της ζωής και της δράσης του Αμερικανού διπλωμάτη, που αποσιωπάται στις επίσημες βιογραφίες του, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη.
    Ο κύριος αυτός ευλόγησε και συμμετείχε στη γενοκτονία του λαού του Τιμόρ από την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης έχει συγκεντρώσει ο Sunil Sharma στο άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο "200.000 σκελετοί στην ντουλάπα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".
    Κυριαρχεί το παράλογο, Ναι ή Όχι;
    Εύχομαι Καλό Απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ακόμα πιο παράλογο Sik είναι ότι ένας άλλος από τους "ειρηνοποιούς" με τους χιλιάδες σκελετούς στην ντουλάπα τους, ο Μάρτι Αχτισάαρι , όχι μόνο προτάθηκε για το νόμπελ ειρήνης , αλλά ...το πήρε κιόλας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τον θυμάστε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ όταν είχε αναλάβει το Κυπριακό, κάπου εκεί το 1998.
    Ευτυχώς τα σχέδια του δεν "ευοδώθηκαν". Μάλιστα όταν , πηγαινοερχόμενος μεταξύ προεδρικού και ψευδοπροεδρικού μεγάρου , άρχισε να καταλαβαίνει ότι η μεσολάβησή του θα του εξασφάλιζε μια θέση στη λίστα των πετυχημένων διπλωματών που αποδείχθηκαν losers στο Κυπριακό, την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σήμερα φίλε....... πετάει η ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λέμε για τον Χόλμπουρκ και τον Κάραζιτς, και συμφωνούμε, αλλά δεν λέμε και για την κατάντια των Σέρβων, που σε ένα συνέδριο του κόμματος του Τζίντζιτς, πριν ο τελευταίος δολοφονηθεί, υποδέχθηκαν τον συνένοχο των βομβαρδισμών Γιωργάκη αδιαμαρτύρητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή