Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας.


Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών η χρήση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας και ασφάλισης, το οποίο φέρνει στη Βουλή το επόμενο διάστημα , με νέο «επικαιροποιημένο» σχέδιο νόμου , το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το σχέδιο νόμου «εγκαινιάζει» το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με. πιστωτικό όριο χρήσης των υπηρεσιών, ενώ προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο οποίο θα συμμετέχουν όχι μόνον οι φορείς του Δημοσίου αλλά -με ειδικές προϋποθέσεις- και ιδιωτικοί φορείς.

Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας και ασφάλισης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικαταστήσει όλα τα τρέχοντα έντυπα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και ταυτόχρονα να διευκολύνει τους πολίτες, τους φορείς παροχής υπηρεσιών περίθαλψης (π.χ. γιατρούς, νοσοκομεία) και τους οργανισμούς Κοινωνικής ασφάλισης.
Ο καθένας από εμάς θα το φέρει συνέχεια μαζί του, όπου και όποτε χρειαστεί.

Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας και ασφάλισης μπορεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να λύσει τα προβλήματα γραφειοκρατίας στον τομέα της υγείας.
Όπως είναι γνωστό, σε κάθε επίσκεψη του ασθενή σε γιατρό, νοσηλευτικό ίδρυμα, διαγνωστικό κέντρο δημιουργείται ένα μικρό ιατρικό ιστορικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια τα ιατρικά δεδομένα να βρίσκονται σε πολλαπλά σημεία, να μη συσχετίζονται μεταξύ τους, να παρατηρείται πολύ μεγάλο ποσοστό απωλειών και καταστροφών ή απλώς το άτομο κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της επίσκεψης του να μην έχει μαζί του τα αναγκαία έντυπα και βιβλιάρια (βιβλιάριο ασθενείας, συνταγολόγιο κ.λπ.)

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται εγγενής αδυναμία αξιόπιστης προφορικής παράθεσης του ιατρικού ιστορικού, είτε αμέσως από τον ασθενή, είτε από το συγγενικό του περιβάλλον.
Και δυστυχώς η έλλειψη του ιατρικού ιστορικού έχει πολλές φορές αποβεί μοιραία για την ζωή αρκετών συνανθρώπων μας.

Με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας και ασφάλισης σημαίνει ότι θα έχουμε α) εξάλειψη των εντύπων και όλων των ....επακόλουθων στις ιατρικές συναλλαγές, β)εξοικονόμηση και εξορθολογισμός δαπανών από τους Ιατρικούς Οργανισμούς και το Κράτος μέσα από τη μείωση των εξόδων συντήρησης εντύπων/ αρχείων , γ)εξάλειψη της αναμονής του πολίτη, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δ)λύνει ένα χρόνιο σημαντικό πρόβλημα που αφορά την πλαστογράφηση ιατρικών βεβαιώσεων και δεδομένων με σκοπό την απάτη (π.χ. συντάξεις, επιδόματα).

Μέσα σε 5 χρόνια κάθε βιβλιάριο θα έχει μετατραπεί σε έναν πλήρη ιατρικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο, που θα περιλαμβάνει:Προσωπικά στοιχεία κατόχου ,πρόσωπα επικοινωνίας σε περιπτώσεις ανάγκης ,Ασφαλιστικές καλύψεις, ποσοστά συμμετοχής στην περίθαλψη, ατομικό - οικογενειακό ιστορικό, Εμβολιασμοί, αλλεργίες, επισκέψεις και διαγνώσεις, Φαρμακευτική αγωγή,νοσηλείες,παραπεμπτικά σημειώματα,αποτελέσματα εξετάσεων.

Βέβαια η χρήση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου προϋποθέτει ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης σε όλες τις υπηρεσίες υγείας (για να μπορεί να «διαβάζεται» το βιβλιάριο).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας το ενιαίο σύστημα πληροφορικής έχει εγκατασταθεί σε περίπου 80 από τα 120 νοσοκομεία για τα οποία προορίζεται, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς.

«etipos» «medtrion»

28 σχόλια:

  1. Καιρός δεν ήταν; Το υπάρχον σύστημα με τα βιβλιάρια υγείας είναι αναχρονιστικό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει εδώ και μια 40ετια.
    Απλά να δώσουν προσοχή στην διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, για να μη καταντήσουμε σε λίγα χρόνια να μας παίρνουν τηλέφωνα, ότι το τάδε θεραπευτήριο, έχει το τάδε μηχάνημα , στην τάδε προνομιακή τιμή νοσηλείας κλπ.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο, σε μικρό περιορισμένο αριθμό, είχε εφαρμοστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες
    Από τότε δεν μας έχουν πληροφορήσει για τα αποτελέσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με τον πρώτο ανώνυμο! Πολύ ωραία κίνηση, που έπρεπε να υπάρχει χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπάρχει κάτι τέτοιο κάπου αλλού ή είμαστε πρωτοπόροι;
    την ιδέα ποιος την είχε;
    οι ιδιώτες τι θα επωμιστούν;

    εάν είχαμε μερικά τέτοια στοιχεία θα μπορούσαμε να πούμε δύο λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ extra
    Η εφαρμογή που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (σε 14 ολυμπιακά νοσοκομεία και βραβεύτηκε από την Ε.Ε.), αφορούσε την λεγόμενη"smart card".
    Με αυτή αποκτούν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε νοσοκομεία ή ιατρεία μίας ξένης χώρας όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
    Μέσω αυτής αναγνωρίζονται μεταξύ τους οι εθνικοί ασφαλιστικοί φορείς.
    Δεν ξέρω εάν το ηλεκτρονικό βιβλιάριο ασθενείας θα συνδεθεί και με αυτό το πρόγραμμα.
    doctor
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν κίνηση είναι πολύ καλή. Απομένει να δούμε και την εφαρμογή της και τα παραθυράκια που μπορεί να υπάρχουν. Καταλαβαίνετε! Εδώ είναι Βαλκάνια!
    Θα πρέπει να δούμε στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή , τι θα ειπωθεί(καθώς αυτοί διαθέτουν περισσότερα στοιχεία, αν και μεταξύ μας δεν ελπίζω και σε πολλά , όταν οι βουλευτές έχουν μετατραπούν σε λομπίστες).
    Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι μίζες μυρίζομαι. Διακομματικές, διαχρονικές , ....αθάνατες.
    Ξέρει κανείς πόσο θα μας πάει το κουστούμι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλα τωρα ρε φιλε ανωνυμε 7.47 μου θυμιζεις το"Ακομα δεν το ειδαμε , Γιαννη το βαπτισαμε".
    Δεν ειμαστε οπωσδηποτε αγιοι σαν ελληνες, αλλα εχουμε και ενα κακο που αποσυντονιζει τα παντα.
    Ειμαστε μηδενιστες η για να το πω καλυτερα το ανεκδοτο με τον γρυλλο μας παει κουστουμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tην Επιτροπη Προσωπικων Δεδομενων τη ρωτησατε;
    Δεν εχετε καταλαβει οτι ειναι εκει για να κανει τη ζωη μας δυσκολη;Ασε που μπορει να υπαρξουν και αντιδρασεις απο θρησκοληπτους οπαδους του αριθμου 666.
    Το βιβλιαριο αυτο σημαινει οτι οταν πας σε ενα γιατρο ή νοσοκομειο αυτος θα εχει προσβαση σε όλο το ιατρικο ιστορικο σου,ακομη και για ασθενειες που δεν ειναι της ειδικοτητας του.Θα πηγαινεις επειδη εσπασες το ποδι σου για ορθοπεδικα και θα ξερουν αν εχεις μυωπια ή δερματικα.
    Οι κανονικοι ανθρωποι δεν εχουν προβλημα.Αλλα υπαρχουν και οι μυγιαγγιχτοι και οι καλοθελητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Broadband Cities 2008 που είχε γίνει στα Τρίκαλα , είχε παρουσιαστεί απ΄ ότι ξέρω (ένας συνάδελφος είχε παραστεί και μας είχε πληροφορήσει)η πρώτη ελληνική ηλεκτρονική κάρτα υγείας.
    Δεν ξέρω εάν είναι η ίδια και απλώς το υπουργείο την ονομάζει ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας και ασφάλισης. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για την ίδια κάρτα, αφού αυτά που αναφέρει το άρθρο ανταποκρίνονται σε αυτήν.

    Πέραν λοιπόν των όσων αναφέρει το άρθρο θα συμπληρώσω(εάν πράγματι είναι οι ίδιες) ότι η κάρτα έχει χωρητικότητα 1 Mb, συνοδεύεται από το κατάλληλο ιατρικό λογισμικό και είναι προϊόν της εταιρείας iDSmartWay S.A. από την οποία γίνεται αποκλειστικά και η διανομή της.
    Η προστασία προσωπικών δεδομένων του ασθενή διασφαλίζεται με την χρήση προσωπικού κωδικού (PIN).
    Μόνο με την εισαγωγή του κωδικού αυτού είναι δυνατή η ανάγνωση / προσθήκη ιατρικών δεδομένων στην κάρτα.

    Φυσικά όπως και με τις τραπεζικές κάρτες, ο κάτοχος της κάρτας ειδοποιείται εκ των προτέρων να κρατήσει μυστικό τον κωδικό αυτό.
    Επίσης είναι δυνατόν να διασφαλιστεί και η γνησιότητα του Ιατρού που προσπαθεί να έχει πρόσβαση / μεταβολή στα ιατρικά δεδομένα.
    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση κάρτας Ιατρού και αντίστοιχου ατομικού κωδικού (PIN).
    Αυτά είχα κρατήσει τότε ως πρόχειρες σημειώσεις.
    D.Λιάκος Χρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και τι θα γίνει γιατρέ μου εάν δεν θυμάμαι το Pin και έχω π.χ πάθει κάτι?
    Επίσης τι γίνεται εάν την χάσω το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Θα χάσω και το ιστορικό μου , τις παλιές εξετάσεις μου κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανεφαρμοστο!Γιατι δεν θα μπορουν να το δουλεψουν σωστα.Ακουστε κατι παρομοιο, εδω και 20 χρονια καποιος συμπολιτης κληροδοτησε ενα μεγαλο ποσο στο νοσοκομειο της πολης μας ,με το οποιο χτιστηκε μια νεα πτερυγα με υπερσυγχρονα μηχανηματα.Ε! σε αυτη την πτερυγα ποτε δεν πατησε το ποδι του ασθενης και ακομη εξακολουθει να ειναι κλειστη λογω ελειψεως ιατρικου προσωπικου.Με τις καρτες τωρα εχει να γινει της π.....ας,με τοσους ηλικιωμενους που δεν σκαμπαζουν γρι απο τεχνολογια, χ... μεσα!Παντως σαν σκεψη καλη ειναι. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πλάκα έχετε... Γάζες δεν έχουμε, έχουν πληρωθεί εκατομήρια για την "μηχανοργάνωση" των νοσοκομείων και παραμένη χαοτική, με αρχαίο μη λειτουργικό υλικό... Έχετε ιδέα πόση μεγάλη επένδυση σε υλικό και γνώση είναι αυτό για να εφαρμοστεί? Ο Αβραμόπουλος μέχρι σήμερα όλο εξαγγέλλει και εξαγγέλει, αλλά το νοσηλευτικό παραμένει στο 1/3 του αποδεκτού, και τα κρεβάτια δεν έχουν ανοίξει και το διαγνωστικό υλικό παραμένει αχρησιμοποίητο.... Μήπως να φτιάχναμε τα στοιχειώδη πριν αρχίσουμε να λέμε αερολογίες πάλι? Και εκτιμώ το γράψιμό σου πολίτη, αλλά καίγεσαι όταν προσπαθείς να σώσεις την ελεεινή γαλάζια αερολογία και ανικανότητα. Αν δεν έχεις ιδέα πόσο τραγικά πρό της κατάρρευσης είναι το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας καλύτερα να μην μιλάς. Ηλεκτρονικός έλεγχος μπορεί να γίνει στα ιδιωτικά που θα πάρουν άμεσα τον εξοπλισμό να εκδίδουν τις κάρτες και να τις χρεώνουν βέβαια. Αλλά χωρίς πρωτοβάθμια υγεία πρακτικά (περιφερικά κέντρα υγείας που υπολειτουργούν, η είναι απλά τροχονόμοι, αστικά ανύπαρκτα και χωρίς προοπτική κι όλας, ΙΚΑ για τα μπάζα) τι θα το κάνεις το βιβλιάριο? Αφού υλικό δεν έχουν τα νοσοκομεία και η κυβέρνηση δεν έχει να το πληρώσει..... Μα καμία συναίσθηση του γελοίου δεν έχει η δεξιά προπαγάνδα? Δεν μας έφτανε το χάλι της αριστερής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kala,τα πιστευετε ρε παιδια αυτα;
    Ημουνα νιος και γερασα.
    Με ποιους θα τα κανουν αυτα,οταν το μεσο IQ των υπαλληλων,καθως και οι γνωσεις τους,ειναι υπο το μηδεν,η δε συντριπτικη πλειοψηφια,βλεπει πληκτρολογιο,και τρεπεται σε φυγη;
    Ο δε μεγας αρχηγος,ο Αβραμοοπουλος ντε,μας εχει πεισει προ πολλου,οτι φερει επαξια τον τιτλο του Mister τιποτα,που του ειχε δωσει ο Παγκαλος.
    Κοιμησου λοιπον εσυ παιδακι μου,κι η τυχη σου,δουλευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Από το Πρώτο Θέμα σήμερα...
    Την εφημερίδα δεν την εκτιμώ αλλά το περιστατικό το γνωρίζω και μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτή είναι η πρακτική. Το υλικό δεν επαρκεί, ότι υπάρχει είναι ακατάλληλο για τους αρρώστους, το προσωπικό δεν επαρκεί και όλοι βολεύονται... Για να συγκρίνετε τα οικονομικά μεγάθη ένας μήνας σε κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία με όλα καλυμμένα (αγωγή, εξοπλισμός, φυσιοθεραπεία, νοσηλευτικό) κοστίζει σχεδόν 2000 ευρώ και δεν χρειάζεται να πω ότι καμία μα καμία σχέση με τα δικά μας γελοία "κρεββάτια αποκατάστασης" που δεν ντρεπόμαστε να τα ονομάζουμε έτσι εδώ...
    Στο κεφαλάρι του κρεβατιού ο ασθενής να υποθέσω θα βάλει την κάρτα (για να μην πω κάτι βαρύτερο)....

    Παραθέτω το απόσπασμα

    " Η περίθαλψη της ντροπής.
    Η εισαγωγή του ασθενούς ήταν προγραμματισμένη, με το «αζημίωτο» φυσικά, από τον διευθυντή του Τμήματος Αποκατάστασης μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου. Επρόκειτο για έναν ασθενή που λόγω ηλικίας –άνω των 60 χρόνων- έμενε πάντοτε τελευταίος στη λίστα προτεραιότητας. «Προηγούνται οι νέοι ασθενείς και οι πολυτραυματίες από τροχαία, μετά παίρνουν σειρά οι ημιπληγικοί λόγω εγκεφαλικών» είχε εξηγήσει κυνικά ο διευθυντής του Τμήματος.
    Μετά την εισαγωγή η προϊσταμένη του Τμήματος έσπευσε να δώσει κατευθύνσεις στον ασθενή και τον συνοδό του. Το κρεβάτι ήταν ακατάλληλο ακόμη και για έναν… κοινό ασθενή, πόσω δε μάλλον για τον ημιπληγικό. Έπρεπε να νοικιάσουν ένα κρεβάτι με ειδικό στρώμα -«ορίστε μερικά τηλέφωνα, ζητήστε να σας φέρουν το κρεβάτι σήμερα, αλλιώς θα ταλαιπωρηθεί ο ασθενής». Κόστος κρεβατιού 140 ευρώ τον μήνα. Αμαξίδιο απαραίτητο για τη μετακίνηση προς άλλα τμήματα του νοσοκομείου δεν ήταν διαθέσιμο, -«ζητήστε καροτσάκι μαζί με το κρεβάτι για να σας κάνουν καλύτερη τιμή». Τιμή ενοικίασης αμαξιδίου 60 ευρώ τον μήνα.
    Οι φυσιοθεραπευτές και οι νοσηλεύτριες καταγράφονταν στα… σπάνια εντός του νοσοκομείου είδη -« σε αυτό το τηλέφωνο, όμως θα βρείτε τις καλύτερες αποκλειστικές. Για απόγευμα ή βράδυ είναι απαραίτητες, εάν δεν μπορείτε να είστε κοντά στον ασθενή. Όσο για φυσιοθεραπευτή, έχω ένα δικό μου, καταπληκτικό παιδί, κάνει θαύματα. Και θα σας κάνει καλή τιμή ». Ένα χαμόγελο κατανόησης και το τελειωτικό χτύπημα: «α, εδώ είναι η λίστα με τα αναγκαία που θα χρειαστείτε. «Πάπιες», βαμβάκι, ειδικά στρώματα μιας χρήσης, σαπούνι, γάζες. Μην πάρετε πολλά, θα δούμε στην πορεία τι θα χρειαστείτε. Έτσι κάνουμε κι εμείς όταν παραγγέλνουμε!».
    ΥΓ. Εννοείται ότι ο ασθενής ουδέποτε συνάντησε φυσιοθεραπευτή του νοσοκομείου. Για τις φυσιοθεραπείες του σε δημόσιο νοσοκομείο κατέβαλλε για έναν μήνα 600 ευρώ στη φυσιοθεραπεύτρια που ερχόταν 5 φορές την εβδομάδα ως.. συγγενικό πρόσωπο για να βοηθάει. Για βραδινές αποκλειστικές νοσοκόμες κατέβαλλε περίπου 2.000 ευρώ. Ο ασθενής μπόρεσε να επωμιστεί το κόστος της «δημόσιας» περίθαλψης μόνον τέσσερις εβδομάδες."

    ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Βέβαια η χρήση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου προϋποθέτει ενιαίο σύστημα μηχανοργάνωσης σε όλες τις υπηρεσίες υγείας (για να μπορεί να «διαβάζεται» το βιβλιάριο)."
    Ναι ναι σωστά το φαντάστηκες....

    "Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας το ενιαίο σύστημα πληροφορικής έχει εγκατασταθεί σε περίπου 80 από τα 120 νοσοκομεία για τα οποία προορίζεται, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς."
    Να πείς στις πηγές σου στο υπουργείο υγείας να σταματήσουν να λένε βλακείες κάτι συστήματα μηχανοργάνωσης της συμφοράς που έχουν μπει σε διάφορα νοσοκομεία (από το 2000 και μετά, σχεδόν τίποτα τα τελευταία 2-3 χρόνια) όχι απλά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους αλλά ούτε φάκελλο εντός του νοσοκομείου έχει ο ασθενής όχι να μοιραστεί το ιστορικό και με άλλους φορείς... Πολυ βιάστηκες να διαφημίσεις τις σαχλαμάρες του "υπουργείου" Το νοσηλευτικό στην κλινική μου κάνει διπλοβάρδιες ακόμα γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα, και οι γιατροί πληρώνουμε μεταξύ μας για να έχουμε σύνδεση στο ιντερνετ στο νοσοκομείο γιατί λέει δεν έχει κονδύλι... θα μας τρελάνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Ανώνυμο 11.21
    Γράφεις:"Έχετε ιδέα πόση μεγάλη επένδυση σε υλικό και γνώση είναι αυτό για να εφαρμοστεί?", αλλά δεν διαβάζεις.

    Γιατί εάν διάβαζες και δεν τυφλωνόσουν από κομματικό καταρράκτη, θα έβλεπες ότι η τελευταία πρόταση του post, λέει:"Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας το ενιαίο σύστημα πληροφορικής έχει εγκατασταθεί σε περίπου 80 από τα 120 νοσοκομεία για τα οποία προορίζεται, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς."

    Μήπως θα πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Nikman
    Διαβάζω γι αυτό συγχίζομαι, και μία δεν δίνω φίλε μου για τα κόμματα που μάχονται μόνο για τον εαυτό τους πιά (κατά το ο σώζων ευτόν σωθήτω)είμαι μέσα στο ΕΣΥ, είμαι δυό μέρες άυπνη γιατί εφημέρευα και από την υπερένταση δεν με πιάνει και ύπνος, και μάχομαι το απόλυτο παράλογο κάθε μέρα, σε ένα σύστημα που προσβάλει πρώτα τον ασθενή και μετά τον εργαζόμενο. Απόλυτα διεφθαρμένο πιά, άναρχο και σιγά σιγά επικύνδυνο. Και όχι τι να κάνω ξέρω πολύ καλά ότι δεν έχουν εγκατασταθεί στα νοσοκομεία συμβατά συστήματα πληροφορικής αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους εαυτόυς μας και τα παιδιά μας να μην λέμε ψέματα. Όχι μόνο δεν έχουν εγκατασταθεί συμβατά, αλλά και τα υπάρχοντα εγκατεστημένα (και πανάκριβα..... βλέπε κάτι γνωστούς προμηθευτές...) καμία δυνατότητα δεν έχουν για ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, μόνο καταγραφή υλικού και φαρμάκων για τη φαρμακαποθήκη... που είναι τόσο προβληματική όσο και οι ελλείψεις και τα χρέη. Η κάρτα υγείας για να δουλέψει χρειάζεται σύστημα σε κάθε κέντρο υγείας και αγροτικό..... με τις κεντρικές δομές πλήρως εξοπλισμένες. Στη Αγγλία που όλα τα μεγάλα νοσοκομεία τους έχουν ηλεκτρονικό φάκελλο εδώ και μία 20ετία (ναι...) και σύνδεση μεταξύ τους (με συστήματα που τα έχω δουλέψει και είναι ιδιαίτερα απαιτητικά) και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική κάρτα σε ευρεία βάση... εμείς πιά το είπε ο πιό αξιόπιστος των υπουργών που τίποτα από ότι έχει πεί μέχρι τώρα δεν έχει κάνει και βιαστήκατε οι "ακομάτιστοι" να θριαμβολογήσετε την πρόοδο για τα παιδιά μας...
    Δεν είναι φίλε πρόοδος να σε δουλεύουν κατάμουτρα και να χειροκροτείς για όποιο λόγο και να το κάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς ανώνυμο troll
    Αυτά τα σχόλια μέσα σε 20-30 λ. δεν πιστεύω να έχεις την πεποίθηση ότι δεν θεωρούνται trοlling, πολυγραφότατε ανώνυμε .
    Καλό πάντως κάνεις γιατί με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι, ή άρρωστος είσαι ή ένα από τα γνωστά στο διαδίκτυο τρωκτικά που αφοδεύουν όπου βρούν εκτελέντας διατεταγμένες υπηρεσίες.
    Αυτό αποδεικνύει επίσης εάν ενδιαφέρεστε για να γίνει κάποια στιγμή κάτι καλό για τον τόπο(δεν αναφέρομαι στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικά) ή σας ενδιαφέρει μόνο η προπαγάνδα(αφελής και άνευ αντικρίσματος), προκειμένου να ξανανέβετε στην εξουσία.
    Με το trolling ποτέ και κανείς δεν κέρδισε τίποτα, αντιθέτως έβλαψε τον εαυτό του.
    Διαβάζοντας τους πρώτους 12 σχολιαστές( δηλ. πριν αρχίσεις το trolling ) διαπιστώνει κανείς την διαφορά της ποιότητας.
    Και κάτι άλλο.Γράψε και κάτι δικό σου και άσε τις αντιγραφές!!!!!!!!
    gkr!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Ανώνυμο 11.21, 11.45,11.54,12.13
    Συγνώμη, αλλά Ιατρική και πληθώρα ορθογραφικών και συντακτικών, τρανταχτών, λαθών συμβαδίζουν;
    Πως είχα την εντύπωση ότι για την Ιατρική χρειάζεται 19+ για εισαγωγή!
    Με αυτά τα λάθη ούτε 12-13 δεν θα μπορούσες να πιάσεις.
    Οπότε, .... μάλλον δίκιο έχει ο γκρ!
    Καληνύχτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ διασκεδαστικό το θέμα όπως το αναπτύξατε.
    Δεν μπορώ να καταλάβω πως φαντάζεστε τον διαστημικό εξοπλισμό για μια τέτοια εφαρμογή.
    Μια καρτούλα μνήμης αγοράζεις για το κινητό τηλέφωνο ή για την φωτογραφική μηχανή με μερικά ευρώ, και απίθανη χωρητικότητα.
    Ένας αναγνώστης καρτών στα καταστήματα ηλεκτρονικών κοστίζει 10€ περίπου και διαβάζει όλες τις κάρτες.
    Ένα memory flash USB κοστίζει σήμερα 10€ περίπου και μπαίνει σε όλους τους υπολογιστές & μέσα εκεί βάζεις μέχρι κινηματογραφικές ταινίες.
    Τι χρειάζεται μια κάρτα υγείας ένα έγγραφο σε επεξεργαστή κειμένου με όλες τις ¨παρεκκλίσεις¨ της υγείας σου, ένα EXCEL άκι με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων όσων χρόνων θέλεις και άμα θέλεις και 5-10 video από τα γενέθλια σου όταν ακόμα τα γιόρταζες.
    Πολύ τραγικά τα κάνετε ρε παιδιά ειδικά ο εργαζόμενος στο σύστημα υγείας.
    Μήπως τίθεται θέμα ειδικού επιδόματος ?? ή καμιάς 12μηνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό για να βάλεις το USB στην τρύπα.
    Μια κάρτα τέτοια σε μαζική παραγωγή θα κοστίζει λιγότερο από ένα μικρό μπουκάλι οινόπνευμα.
    Και όποια ώρα θέλεις περνάς και από ένα ΚΕΠ αν δεν ξέρεις και δεν έχεις άλλη λύση και σου τυπώνουν και αντίγραφα σε χαρτί σε περίπτωση που φοβάσαι ότι θα την χάσεις.
    Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται έλεγε η γιαγιά μου αλλά σήμερα και αυτά γίνονται με μεταφύτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όλα καλά και όλα ωραία... Το πλήρες φακέλωμα σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες του κόσμου... Και η μεγαλύτερη επιτυχία τους(?), ότι εμείς παρακαλάμε για αυτές τις εξελίξεις αφού όλοι μας βλέπουμε τελικά μόνο το τυρί ... (ή τέλος πάντων πιστεύουμε ότι στην φάκα δεν θα προλάβουμε να πέσουμε εμείς αλλά οι επόμενες γενιές... ΑΜ ΔΕ !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Oi περισσοτεροι εργαζομενοι στο υπουργειο υγειας,ειναι του κατωτατου επιπεδου απο αποψεως γνωσεων.Γι αυτο και τρομαζουν στην οποια αλλαγη του συστηματος.
    Για να δουλεψει το συστημα,κανονικα θα επρεπε να απολυθουν ολοι τους,και να μπουνε νεοι που να ξερουν απο πληροφορικη.
    Αλλα αυτο οπως ξερετε,δε γινεται.
    Και ουτε και θελει κανεις να παει εκει,λογω συνθηκων,οποτε η κατασταση θα χειροτερευει συνεχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δουλεύω εδώ και καιρό στο τομέα του medical informatics θα ηθέλα να επισημάνω απλά οτι τα στοιχεία του υπουργείου δυστηχώς είναι ψευδή.Τα συστήματα που εγκαθιστούν κατά καιρούς δεν δουλεύουν ολοκληρωμενα ουτε σε μια πτέρυγα νοσοκομείου,ποσο μαλλον να επικοινωνουν σε ολο το νοσοκομειο.Το σεναριο να επικοινωνουν μεταξυ τους δεν θελετε να το σκεφτειτε καν.
    Οσο για τις καρτες υγειας και τα ηλεκτρονικα βιβλιαρια ειναι ενα μεγαλο και ελπιδοφορο project το οποιο αν αξιοποηθει σωστα θα ειναι λειτουργικο και θα μασ απαλαξει και απο αλλο ενα σημαντικο προβλημα "διπλοεγγραφων".Το γνωστο θεμα "Ελληνας πλουσιος δημοσιος υπαλληλος" με βιβλιαριο ΙΚΑ που εχουν περασει απο πανω του ολες οι πιθανεσ παθησεις και εχει αγορασει ολο το καταλογο του ΕΟΦ....Ο νοων νοειτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. pantos sthn italia pou yparxei systhma protogenous peri8alpshs,me oikogeneiako giatro,kai den trexoun oloi aron aron sto nosokomeio,o genikos giatros anoigei to laptopaki tou,kai xerei na sou pei mexri kai an ekanes sosta thn 8erapeia."sou grapsa 4 koutia xapia-diarkoun 4 bdomades-mou xanar8es stis 3eis?ti ginete?oso de gia to privacy ,edo na deis eyais8hsia pou exoun.....se ba8mo geliothtas,kiomos douleyei...
    h texnologia yparxei kai einai kai fthnh,sthn italia panta o giatros exei standar budget,den mporei sthn proth exetash na grapsei pano apo 3eis ergasthriakes exetaseis gia ton as8enh....giati ola ayta kostizoun....kai sto kato kato na ma8ei na kanei sosta diagnosh,ama se plakoso stis axonikes kai stis magnhtikes(pou einai kai tzampa....)kai spyraki na exeis 8a to bro.....
    oso de gia ta farmaka,to systhma krataei oles tis palies syntages-8erapeias.....kai to koryfaio olon,to systhma einai to kalytero ston kosmo(protoba8mias,frontidas)kai einai kai italikhs kataskeyhs.....emeis pou eimaste kai treloi hackers den mporoume na ftiaxoume kati analogo?
    alla pou.....8a xa8ei poly xrhma....apo to kifhnario ton nosokomeion,xrhma pou mporouse na paei se klines,se noshleytiko prosopiko,se axioprepesteres syn8hkes ergasias......alla mallon oneireuomai.....
    me sygxoreite gia ta greeklish

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "Και τι θα γίνει γιατρέ μου εάν δεν θυμάμαι το Pin και έχω π.χ πάθει κάτι?
    Επίσης τι γίνεται εάν την χάσω το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Θα χάσω και το ιστορικό μου , τις παλιές εξετάσεις μου κλπ?"

    1. fantazomai oti an exeis sovaro provlima, den tha se rotane an thimase to pin sou ekeini tin stigmi..prota tha kanoun ta deonta kai meta ta tis kartas..

    2. ti poio aplo na ginetai kati antistoixo me ayto pou ginete otan xaneis i xehnas to pin sou stin pistotiki karta


    den katalavaino pos pnigontai merikoi se mia koutalia nero..den anakaliptoume xana ton troxo..kati pou doulevei se enan tomea profanos tha doulepsei(esto kai me parallages) kai se enan paromoio tomea..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας σε μια παρέα γιατρών, αναπτύξαμε σε γενικές γραμμές ένα παρόμοιο σύστημα μιας ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, σε μια προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας αλλά και του κόστους των εξετάσεων καθώς επίσης και της βελτίωσης της περίθαλψης. Κάθε γιατρός ξέρει πάρα πολυ καλά πόσοσ σημαντικό είναι να έχεις πλήρη γνώση του ιστορικού ενός ασθενή.
    Διάφορα προβλήματα πρόσβασης (όπως για παράδειγμα αυτό που λέτε για επείγουσα κατάσταση όπου ο άλλος δεν γίνεται να πει το pin είναι φυσικά απλά πράγματα στο να λυθούν, ας πούμε με τη χρήση δικαιωμάτων πρόσβασης. Ποιος άραγε θα αρνούνταν πλήρη δικαιώματα πρόσβασης στο τμήμα επιγόντων ενός νοσοκείου, ή ακόμη χωρίς δικαιώματα πρόσβασης αλλά με πλήρη καταγραφή του ποιος "βλέπει" τα δεδομένα ενός ασθενούς.
    Στα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται η εξής τραγελαφική διαδικασία. Ένας ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο στα εξ. Ιατρεία για έλεγχο, ο γιατρός ζητάει συνηθως ένα πακέτο εξετάσεων αλλά στην πορεία αποφασίζει εισαγωγή του ασθενούς σε κλινική, πριν ακόμη βγουν τα αποτελέσματα. Μετά από την εισαγωγή, τα αποτελέσματα έχουν ήδη βγει, αλλά κανείς δεν πάει να τα πάρει γιατί ο ασθενής είναι νοσηλευόμενος. Οι γιατροί της κλινικής όμως όπως είναι υποχρεωμένοι από το πρωτόκολο της κλινικής ξαναζητάνε τις ίδιες εξετάσεις. Επομένως για τον ίδιο ασθενή γίνονται δυο φορές οι ίδιες εξετάσεις, φανταστείτε κόστος. Επομένως όλοι αυτοί που μιλάνε για ελείψεις στα νοσοκομεία ας ανοίξουν λίγο το μυαλουδάκι τους για να καταλάβουν ότι αυτό το σύστημα μπορεί να φέρει χρήματα στα νοσοκομεία.
    Στην κουβέντα εκείνη όμως καταλήξαμε με πικρία στην άποψη ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν θα γινόταν ποτε αποδεκτό γιατί θα έπεφτε πάνω στο τοίχο αυτής της φοβίας των προσωπικών δεδομένων. Λες και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να συλλέξουν αυτά τα δεδομένα πολύ ευκολότερα και χωρίς τον φόβο ποινικών ευθυνών. Μπορούνε για παράδειγμα να λαδώσουν μια καθαρίστρια στον ΟΠΑΔ και να δούνε τα αποκόμματα από τα βιβλιάρια όσων ασθενών θέλουν και δεν θα υπάρχει καμιά καταγραφή αυτής της πρόσβασης.
    Και με μεγάλη μου λύπη βλέπω αυτο το φόβο μας να επαληθεύεται στα σχόλια κάποιων αναγνωστών.
    Επιτέλους αυτός ο φόβος της πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα πρέπι να σταματήσει. Είναι πολύ εύκολο να θωρακιστούμε από τέτοιους κινδύνους. Αρκεί να ποινικοποιήσεις την χρήση τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή