Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Το Κυπριακό στη σουηδική Βουλή.


Μια ενφιαφέρουσα συζήτηση στη σουηδική βουλή μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως αντιλαμβάνονται το πρόβλημα του Κυπριακού οι διάφοροι πολιτικο-ιδεολογικοί χώροι της Ευρώπης.
Υπενθυμίζω ότι η Σουηδία είναι η χώρα που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.


Στο πλαίσιο συζήτησης λοιπόν που είχε θέμα την εξωτερική πολιτική τέθηκε και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και φυσικά το Κυπριακό.
Αξίζει να προσέξουμε την ιδιαίτερη προσέγγιση που έχουν επί του προβλήματος οι δύο μεγαλύτεροι ιδεολογικοί χώροι.

Ο Σουηδός Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής Λέναρντ Σακρεντέους (από τον κυβερνητικό συνασπισμό των κεντρώων και Συντηρητικών), δήλωσε πως η πιο «κτυπητή» απόδειξη για τη μη βούληση της Τουρκίας να συνεργαστεί προκειμένου να υπάρξει λύση, σύμφωνη με τα Ηνωμένα Έθνη ήλθε στις 15 Νοεμβρίου 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

«Παρόλο που η πράξη αυτή έχει καταδικαστεί από τα ΗΕ και παρόλο που καμία άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει αυτό το παράνομο αποσχιστικό κράτος, η στρατιωτική κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι 36% του εδάφους του νησιού και της Δημοκρατίας είναι κατεχόμενο», επεσήμανε.


Ο Σουηδός Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της Αμμοχώστου, εκφράζοντας υποστήριξη στην εκστρατεία του Δήμου για απόδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και σημειώνοντας πως είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι της πόλης να ζουν ως πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.
Ακόμη χαρακτήρισε ως έγκλημα κατά της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου την κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου και την περίφραξη μέρους της πόλης που είχε ως αποτέλεσμά της οι κάτοικοι να στερηθούν την ίδια την πόλη τους.

Η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος και της οποίας η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος, πρέπει να εκφράσει την απαραίτητη επίγνωση για τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον μιας ευρωπαϊκής πόλης, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση όχι μόνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά επίσης και του ψηφίσματος 550 των ΗΕ, που είναι δεσμευτικό για όλους.

Η Σουηδή Σοσιαλδημοκράτης Βουλευτής Αν Λούντβιγκσον αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδόν σταματήσει.
Σημείωσε επίσης πως το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία φαίνεται ακόμη να επιλέγει να έχει καλές σχέσεις με το στρατό παρά με την κοινωνία και τους πολίτες και πρόσθεσε πως η θέληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται να έχει εξασθενίσει.


Σε σχέση με την Κύπρο όμως , οι Σοσιαλδημοκράτες (δια στόματος της κας Αν Λούντβιγκσον ) είχαν μια εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή των Χριστιανοδημοκρατών και όπως είπε πρόσφατα επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και «η κατάσταση των ανθρώπων εκεί είναι αρκετά δύσκολη».
Προέβη δε και στην εξής εκπληκτική διαπίστωση που φανερώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών και την ...ιδεολογική λογική τους.

Είπε λοιπόν ότι : «Το βόρειο μέρος, που ψήφισε ναι στην επανένωση της Κύπρου, τώρα τιμωρείται με απομόνωση και έχει αφεθεί έξω από την ΕΕ. Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να κλείνει τα μάτια της σε αυτή την κατάσταση και να ακούει μόνο στο μέρος της Κύπρου που έχει γίνει μέρος της ΕΕ, το οποίο έχει κερδίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων και στο οποίο έχει δοθεί το δικαίωμα για βέτο στις προσπάθειες της ΕΕ.
Η απομόνωση της βόρειας Κύπρου πρέπει να τερματιστεί...(????) H απομόνωση είναι πλήρως παράλογη, όπως είναι και οι συνέπειες για τον κόσμο που ζει στη βόρεια Κύπρο».

Απαντώντας οι Χριστιανοδημοκράτες διερωτήθηκαν εάν οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες θέλουν η Σουηδία να ταχθεί κατά όλων των ψηφισμάτων των ΗΕ.
Σημείωσαν ακόμη πως μετά από 35 χρόνια πολλοί άνθρωποι στην Κύπρο ζουν «σε εξορία στο ίδιο τους το νησί». Όσο για τους ισχυρισμούς των Σοσιαλδημοκρατών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ...«απομόνωση του πληθυσμού της βόρειας Κύπρου» τους παρέπεμψαν στην στρατιωτική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και στον μεγάλο αριθμός Τούρκων από την Ανατολία που έχουν μεταφερθεί στο νησί, μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα.


Χαρακτηριστική συζήτηση της ιδεολογικής αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου προβλήματος μεταξύ των δύο διαφορετικών σχολών. Της
«συντήρησης» και της ... «προόδου» (?)

11 σχόλια:

  1. me tin pagkosmia krisi na xtipa dinata kai tin eyropi, theoro (kai akousa prosfata kai ton sarkozi na to dilonei se mia sinenteyxi), oti opoiadipote nea epektasi tis eyropaikis enosis sto mellon tha prepei na exei allous kanones..

    ayto einai kampanaki gia tin tourkia..

    skeftite na itan melos tis eyropaikis enosis..edo me merikes "mikres anatolikes" xores kai exoun provlima..ti tha travagane me mia xora me ta provlimata tis tourkias..

    isos tora logo sinthikon na einai prosforos aytos o "eyroskeptikismos"..kai isos oi souidoi na einai aplos oi protoi pou tha to anadeixoun(kai gia ayto "thimithikan" tin nomimotita ton praxeon ton geitonon)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισκέφτηκα πρόσφατα την Κύπρο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ, αν ήθελα, την βόρεια Κύπρο, μέσα από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Σκέφτηκα, όμως, πως θα έμπαινα σ' ένα έδαφος του οποίου το καθεστώς έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία. Στο ψευδοκράτος αυτό, που βέβαια δεν είναι μέλος του ΟΗΕ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ισχύουν οι εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνουν οι δυο αυτοί υπερεθνικοί οργανισμοί. Αν μ' έπιαναν, δεν θα μπορούσα να επικαλεστώ ούτε το διεθνές ούτε το ευρωπαϊκό δίκαιο. Κι έτσι ανέβαλα την επίσκεψή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που ο συντηρητικός συνασπισμός κυβερνά, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα είχαμε διάφορα περίεργα , όταν έρθει η ώρα τους για την προεδρία της Ε.Ε.
    Επιπλέον είναι αξιοσημείωτο ότι η έδρα της σοσιαλδημοκρατίας , η Σουηδία, όπου μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο οι σοσιαλδημοκράτες άσκησαν σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία,( με μια μικρή διακοπή 3 ετών το 1991) έχει στραφεί σε συντηρητικά κόμματα.
    Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ πού τά λέμε, οί σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες καί κάθε είδους "προοδευτικοί" ανά τόν κόσμο, εξ' ορισμού, εργολαβικά καί ...εξαπανέκαθεν, υιοθετούσαν τούς επίσης κάθε είδους καί λογής εξαθλιωμένους, αναξιοπαθούντες, κατατρεγμένους (βλ. κάτοικοι "Βόρειας" Κύπρου).

    Αλλωστε έτσι προβλέπει καί η κοσμοθεωρία τους.

    Οί αντίστοιχοι εγχώριοι "προοδευτικοί", γιά παράδειγμα, δέν χάνουν ευκαιρία νά διαδηλώσουν τήν προτίμησή τους στούς απρόσκλητους, εισαγώμενους κατατρεγμένους, πάντα σέ βάρος τών "ευημερούντων" Ελλήνων (Αγ. Παντελεήμονας, Πάτρα κλπ), αλλά καί τής νομιμότητας.

    Αλλωστε τά περί νομιμότητας ή μή τών αναξιοπαθούντων, είναι λεπτομέρειες.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τωρα αγαπητοι φιλοι μην τα ριχνουμε ολα στους Σοσιαλδημοκρατες η στους καθε λογης συντηρητικους .Εξαρταττε απο το ποσο ικανος ειναι ο καθε λογης πολιτικος να βλεπει την αληθεια και το δικαιο .Στην συγκεκριμενη περιπτωση οι ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ εκανα την στραβη τους οπως την εχουν κανει κατ'εξακολουθηση και συντηριτηκες κυβερνησεις ( Αγγλια . ΗΠΑ κ.λ.π ).Εμεις τι κανουμε ειναι το ζητημα .Προτιστως πρεπει να ειμαστε σε θεση να το λυσουμε το προβλημα μονοι μας που δυστυχως δεν ειμαστε . Το BRAVO GIORGO οχι μονο δεν ειναι σε θαση να εοιτυχει συμφερουσες προς το Εθνος λυσεις αλλα αμφιβαλω εαν εχει παρει χαμπαρι τι γινεται .Μονοι μας πρεπει να το κανουμε γι' αυτο πρεπει να προσεχουμε ποιους ξηφιζουμε να μας κυβερνησουν .


    Π.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι όντως περίεργη η διάσταση απόψεων όπως την αναφέρεις στην ανάρτηση σου και όπως σίγουρα συνέβη και στην πραγματικότητα.
    Θα πρέπει να μας προβληματίζει πλέον η ταυτοποίηση απόψεων με το θεωρητικό όνομα του κάθε συνασπισμού.
    Τα πρόσωπα και το τι λένε και κάνουν έχει πλέον σημασία και όχι το όνομα της κάθε παράταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να λέτε ότι θέλετε εσείς. Ο μεγάλος αρχηγός μας Γιώργος Παπανδρέου δίνει ως ηγέτης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς νέα ώθηση στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής, συζητά με πολλούς σημαντικούς πολιτικούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να συμβάλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της ευημερίας. Το έργο του και το μέγεθος του στην διεθνή πολιτική σκηνή έχει ξεφύγει από τα στενά ελληνικά πλαίσια και συγκρίνεται μόνο με τον πρώην πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Βίλι Μπράντ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα τι να λέμε βρε παιδιά για τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτοί προσπαθούν να σώσουν με νύχια και με δόντια το σύστημά τους, τον καπιταλισμό και βέβαια οι ωραίες ιδέες έρχονται από το άντρο τους, τη Σουηδία.

    Για κοιτάτε λοιπόν για να καταλάβετε τι σημαίνει σοσιαλδημοκράτες .Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Σουηδίας (ΓΣΕΣ) είναι σε διάλογο εδώ και 4 μήνες με τον Σύνδεσμο Σουηδών Βιομηχάνων (ΣΣΒ) για να ξεπουλήσουν για άλλη μια φορά την εργατική τάξη.

    Τα σχέδια που έχουν οι ρεφορμιστές και οι βιομήχανοι είναι να απαγορευτεί ουσιαστικά η απεργία αλληλεγγύης που έχουν δικαίωμα να κηρύττουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων αλλά και να αλλάξουν το εργασιακό δίκαιο με το να απολύουν οι εργοδότες ευκολότερα και να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με χειρότερους μισθούς και όρους κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

    Η ΓΣΕΣ βέβαια δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (μόνο σε επίπεδο Ομοσπονδιών υπάρχει αυτό το δικαίωμα στη Σουηδία) αλλά φαίνεται ότι οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών που αποτελούνται, όλες, από στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και του Αριστερού κόμματος να έχουν δώσει το πράσινο φως μιας και δεν υπάρχει καμιά αξιόλογη αντίδραση. Αντίδραση υπάρχει μόνο από πρωτοβάθμια σωματεία που προσπαθούν τα ρεφορμιστικά συνδικάτα να την καταπνίξουν.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρόεδρος της ΓΣΕΣ, Βάνια Λούντμπυ-Βεντίν που προωθεί αυτά τα μέτρα είναι και πρόεδρος των λεγόμενων Ευρωπαϊκών συνδικάτων, των ρεφορμιστικών και ξεπουλημένων στην εργοδοσία και το κεφάλαιο.

    Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό γίνεται την ίδια στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες καταλήγουν σε προεκλογική συμφωνία με το Αριστερό κόμμα (αδελφάκι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και τους Πράσινους για μια λεγόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

    Δίνεται το άλλοθι λοιπόν να παρουσιάζονται οι σοσιαλδημοκράτες σαν αριστεροί με την βοήθεια του Αριστερού κόμματος.

    Η προδοσία της εργατικής τάξης συνεχίζεται με την καθοριστική συμμετοχή και των αριστερών μαϊντανών!

    Αυτά να περιμένετε και στην Ελλάδα από τους σοσιαλδημοκράτες και τους αριστερούς και πράσινους μαϊντανούς.

    Η Σουηδία πάντα δίνει το ...στίγμα και ακολουθούν οι υπόλοιποι.
    Αυτά για όσους γνωρίζουν πολιτική ιστορία!

    Νίκος από Σουηδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλα εσυ εισαι στον κοσμο σου φιλε μου.
    Σιγουρα να φερουμε πισω το Σταλιν, να καθαρισει για τα δικαιωματα για τα οποια μιλας;
    Δεν εχεις καταλαβει ακομη,οτι ο ανθρωπος,ειναι ατελες ειδος,και δεν κανει αυτο που λεει η λογικη,και μερικες φορες,παει εντελως αντιθετα απ αυτην;
    Για πηγαινε να δεις την ταινια,"Ο ανθρωπος απο μαρμαρο",του Αντρει Βαιντα,και μετα,τα ξαναλεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ανώνυμο 6.39
    Ωραία ταινία φίλε! Ποιο cine την παίζει να πάω να την δω;
    Από την περιγραφή σου κρίνω ότι θα είναι high Comedy.
    Αυτούς τους δύσκολους καιρούς μια Comedy την έχουμε , όσο νάναι , ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή