Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Δεν επαιτούμε, αλλά……..απαιτούμε !

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 , από όταν άρχισε ένας «μαραθώνιος» για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την πλευρά της Γερμανίας.

Το θέμα, συνεχίζει να παραμένει άλυτο και ειδικά όσον αφορά:

-Τις ωφελούμενες αποζημιώσεις προς στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

-Το κατοχικό δάνειο.

- Και τις αρπαγές διαφόρων αρχαιοτήτων.

Το γερμανικό δημόσιο προκειμένου να μην καταβάλει όσα οφείλει στον ελληνικό λαό κατά καιρούς προβαίνει σε διάφορους ελιγμούς.

Τα επιχειρήματα που κατά βάση προβάλλονται είναι ότι το χρέος έχει ήδη εξοφληθεί,(?) ή ότι το θέμα έχει παραγραφεί λόγω του χρόνου που έχει περάσει.

Έχει ακουστεί ακόμη και το επιχείρημα (που στερείται σοβαρότητας) ότι τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που παίρνει η Ελλάδα είναι χρήματα της Γερμανίας.
Ουσιαστικά δηλαδή δεν έχουν κανένα σοβαρό επιχείρημα που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις.

Και το περίεργο είναι ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσα στη γραφειοκρατική εργασία του, κάθε χρόνο, μεταξύ των υποχρεώσεων του γερμανικού δημοσίου, εμφανίζει το δάνειο αυτό και με τους τόκους μάλιστα.

Αυτό το δάνειο είναι μια υποχρέωση που δεν μπορούν να την αποσείσουν.

Tα γερμανικά δικαστήρια αρνούνται να εκδικάσουν ατομικές προσφυγές και το θεωρούν ως ζήτημα διακρατικών συμφωνιών.

Για να καταλάβουμε περίπου για τι ποσό θα έπρεπε να επιδοθεί , οι γερμανικές επανορθώσεις προς το Δημόσιο φτάνουν σε ύψος 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το κατοχικό δάνειο είναι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ! ! ! !

Και χρησιμοποιώ το «θα έπρεπε» γιατί όλα αυτά τα πενήντα-εξήντα χρόνια ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση.

Καθότι από την ελληνική πλευρά - δηλαδή οι κυβερνήσεις - αποφεύγουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία, όχι μόνο για τις αποζημιώσεις των θυμάτων ή για το θέμα των αρχαιοτήτων , αλλά ακόμη και για το κατοχικό δάνειο.

Δεν μπορεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας να παραπέμπεται ένα τόσο μεγάλο εθνικής σημασίας θέμα στις ελληνικές «καλένδες», και να μένει με διάφορες δικαιολογίες ερμητικά κλειστό για 50 χρόνια.

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επί τόσα χρόνια εξαιρείται η Ελλάδα από όλες τις άλλες κατεχόμενες χώρες από ναζιστικά στρατεύματα που εισέπραξαν τις αποζημιώσεις.

Πρόκειται για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, ενώ επιπλέον είναι και θέμα αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν ασχολήθηκαν με το πρόβλημα είναι τεράστιες.
Στην ουσία τηρούν «σιγήν ιχθύος», χωρίς να έχουν ασκήσει καμία πίεση στη Γερμανία.
Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κάτω από το βάρος μιας ρουτίνας, που επιφέρει η μεγάλη χρονική απόσταση.

Και επειδή κατά καιρούς γίνονται διάφορες δηλώσεις ότι τάχα έχουμε παραιτηθεί από αυτές τις διεκδικήσεις, ας μας πει κάποιος επιτέλους που, πότε και από ποιόν συμφωνήθηκε και υπεγράφη η συγκεκριμένη παραίτηση.

Καιρός είναι να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του .

12 σχόλια:

  1. Αγαπητέ politis-gr
    Απ` ότι ξέρω η Γερμανία επικαλείται τη διμερή διακρατική συμφωνία του1960, βάση της οποίας η Γερμανία κατέλαβε στην ελληνική κυβέρνηση 115 εκ. μάρκα για τα θύματα της κατοχής - σε όσους δηλαδή διώχθηκαν ή υπέστησαν ζημίες για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς ή για την κοσμοθεωρία τους - και στην οποία σημειώνεται ρητά πως η γερμανική πλευρά θεωρεί έτσι την υπόθεση των αποζημιώσεων ως "οριστικά λήξασα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eγω θα διαφωνήσω με τον προηγούμενο φίλο.
    Διά στόματος του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, παραπέμπει στη συμφωνία του Λονδίνου, του 1953, που αφορά στη ρύθμιση των χρεών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η καταβολή τους, μέχρι τη σύναψη συνθήκης ειρήνης, επιμένοντας στο ότι η συνθήκη του 1990 για την επανένωση της Γερμανίας - γνωστή ως συνθήκη "2 4" - δεν συνιστά και δεν υποκαθιστά μια συνθήκη ειρήνης. Γι' αυτό και η Βόννη δεν θεωρεί ότι ήρθε το "πλήρωμα του χρόνου"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά το θέμα ομολογώ πως δεν το ξέρω καλά.
    Οτι έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς από τις ειδήσεις.
    Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα και δεν τα απαιτούνε τα χρήματα τουλάχιστον του δανείου απο την Γερμανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ζήτημα των ποσών των οφειλών της Γερμανίας, είναι ίσως δευτερεύον. Μείζονος σημασίας όμως είναι η αξίωση της ηθικής ικανοποίησης από τη Γερμανία, διά της αναγνώρισης των "πεπραγμένων" της κατά την διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, αλλά και ως "κώδων κινδύνου" για την αποφυγή τους στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τις αποζημιώσεις διαβάστε δήλωση και κουλτούρα.
    Δ. Ρέππας:«πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον»!
    Οχι ότι και όλοι οι άλλοι το αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα δηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γι'αυτο το θέμα ο Πάγκαλος σε μια εκπομπή πάνω-κάτω είχε πεί ότι οι επενδύσεις από Γερμανικές εταιρείες αντισταθμίζουν το Ναζιστικό χρεός.

    Άμα αυτή είναι η ημι-επίσημη πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τι να πω...

    Σαν να μας λένε ότι οι Γερμανικές εταιρείες και οι συνταξιούχοι που μένουν Μεθώνη-Κορόνη-Κρήτη αποτελούν Γερμανική αποζημίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπ` όψιν ότι ο Γερμανός πρέσβης το 2000 για παρόμοιο θέμα ( κατασχέσεις με απόφαση δικαστηρίου ) μας είχε απειλήσει .....με τον γερμανικό τουρισμό.
    Ουδέν σχόλιον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποιος επιτέλους να ασπαστεί το " dura Lex, bed Lex " (σκληρός ο Νόμος, αλλά Νόμος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχετικά με τις αποζημιώσεις για τη ληστεία ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων από τους Ναζί , ο κ. Τ.Τέλογλου ¨έβγαλε¨ μόνο την είδηση του Γερμανικού Υπέξ ¨ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί , από το 1959 από κάθε μελλοντική διεκδίκηση τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χμ εχουν ηδη εξοφληθη? υποπτο.εδω μαλλον εχουν γινει διαπροσωπικες συναλλαγες παρα διακρατικες.δεξιοι και χουντικοι φαγανε καλα κατα την δεκαετια του 60.και τωρα μας κυβερνουν τα εγγονια τους,πλακα κανετε?τι να ζητησουν αυτοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 5.57......(που δεν είσαι και τόσο, αφού όλοι ξέρουμε ποιος είσαι από τον τρόπο που γράφεις) 20 χρόνια ποιος κυβερνούσε την Ελλάδα; Μήπως το PASOK;Εσύ έχεις μείνει πίσω στο 60.
    Ποια δεξιά και ποια χούντα αφού δεν ζούσες τότε.
    Παπαγαλάκι pasokus ταϊσμένο με το καλαμπόκι της γνωστής υπόθεσης.
    Δεν καταλαβαίνεις ότι με αυτά που γράφεις είσαι εντελώς αναξιόπιστος;
    Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μόνο ο Περισσός έχει φωνάξει κατά διαστήματα .
    Κανένα άλλο κόμμα.!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ναι αλλα ο πολεμος εγινε το 40,ουτε τοτε ειχα γεννηθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή