Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Αναβίωση στο ….κυνήγι μαγισσών !

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί με την φράση « Στον μεσαίωνα ζούμε ;» θέλοντας να δώσουμε έμφαση στην ερώτηση μας ή σε κάτι που για εμάς είναι έντονα αναχρονιστικό.

Άλλες τόσες σίγουρα έχουμε χρησιμοποιήσει την φράση περί «κυνήγι μαγισσών» θέλοντας να περιγράψουμε το καθεστώς μαζικών διώξεων βάσει κατηγοριών που συνήθως περιορίζονται σε έναν και μόνο αόριστο χαρακτηρισμό.

Όλοι εμείς που μετέχουμε στην σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα ,χρησιμοποιούμε αυτές τις φράσεις ως έμφαση του λόγου και μόνο, πιστεύοντας ότι αυτά θυμίζουν εποχές άγνοιας και βαρβαρότητας που.....ανήκουν στην μακρινή Ιστορία.

Κάνουμε λάθος. Το κυνήγι μαγισσών εν έτη 2008 , ζει και βασιλεύει .

Aφορμή για το post ,ήταν μια καρναβαλική ομάδα αποτελούμενη από νεαρά κορίτσια τα οποία ήταν ενδεδυμένα ως «μάγισσες» και τα οποία μετείχαν στο χαρούμενο κλίμα των ημερών πειράζοντας και «μαγεύοντας» όποιον έβρισκαν εμπρός τους.

Σίγουρα το μόνο που δεν ήξεραν είναι ότι και κάπου αλλού στον πλανήτη μας σήμερα υπάρχει και ένα άλλο κορίτσι στην ηλικία τους ντυμένο και αυτό με το προσωπείο της «μάγισσας», όμως χωρίς την θέληση του και σίγουρα όχι για χιουμοριστικούς σκοπούς.

Πρόκειται για ένα φτωχό κορίτσι την 25χρονη Φαουζά Φαλίχ από την Σαουδική Αραβία που φυλακισμένη από το 2005 περιμένει τον αποκεφαλισμό της.

Συνελήφθη από την θρησκευτική Αστυνομία της χώρας της με την κατηγορία της άσκησης …..μαγείας.
Η σύλληψη της βασίστηκε στην ….μαρτυρία ενός άνδρα που την κατηγόρησε ότι του έκανε μάγια και τον κατέστησε ανίκανο σεξουαλικά.

Αφού βασανίστηκε την εξανάγκασαν να επικυρώσει δήλωση ομολογίας χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό της αφού είναι αναλφάβητη .
Με αυτήν την δήλωση το δικαστήριο την καταδίκασε στον θάνατο δια του αποκεφαλισμού.

Στην νεαρά Φαουζά Φαλίχ συμπαραστάθηκε η διεθνής οργάνωση Humans Rights Watch ( HRW) υποβάλλοντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου η οποία όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Σε επιστολή λοιπόν που έχει αποστείλει στον βασιλιά Αμπντάλα, η HRW του ζητά να ανακαλέσει την απόφαση εκτέλεσης αφού πλέον μόνο αυτός μπορεί να απονείμει χάρη στην Φαλίχ.

Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι η νεαρά κοπέλα δεν είναι η μοναδική που με το προσωπείο της «μάγισσας» , μετέχει ως θύμα στο …..κυνήγι των μαγισσών.

Πολλοί από εσάς ίσως θυμούνται ( Απρίλη του 1999) και την περίπτωση με τις τέσσερις νοτιοαφρικανές γριούλες, σε μια αγροτική περιοχή του Κέιπ Τάουν, που οδηγήθηκαν στην πυρά ως μάγισσες.
Μαύρη Ήπειρος θα μου πείτε, εκεί ακόμη αναζητούσαν εξιλαστήρια θύματα του Σάλεμ.

Ελάτε όμως που η Δύση διαθέτει πολύ μεγαλύτερη γκάμα από υπερφυσικά όντα που περιφέρονται καβάλα σε ευμεγέθεις σκούπες προκαλώντας μεγαλύτερο κακό και πόνο από τις …….υποτιθέμενες μάγισσες.

Κυνήγι ..μαγισσών στον Τρίτο Κόσμο με θύματα αθώες γυναίκες , κυνήγι …μαγισσών και στον Δυτικό με θύματα …όλους εμάς !

7 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο και επίκαιρο.
    Δυστυχώς το κυνήγι των μαγισσών , σε όλες του τις μορφές , συνεχίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η άποψή μου για το press-gr είναι η χειρότερη.
    Αυτό όμως που με ανησυχεί, είναι ένα ενδεχόμενο κυνήγι μαγισσών. Μια δαιμονοποίηση του συνόλου των blogs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα κυνήγι μαγισσών είναι και ότι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα blogs.
    Μια δαιμονοποίηση της ανωνυμίας στο Internet. Και ίσως μας έρθει και κανένας blogονόμος, για να μας βάλει σε τάξη.
    Θέλουν να εδραιωθεί στην συνείδηση του κόσμου ότι blogs=ψέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως πότε;
    Ίσως όσο έχουμε την πολυτέλεια να κυνηγάμε τις μάγισσες και να αποφεύγουμε τους κακοτράχαλους δρόμους αλλά και τη “μαγεία” της ίδιας τη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τρέλα με την τρομοκρατία άλλο ένα κυνήγι μαγισσών .
    Εκεί το κυνήγι των μαγισσών ψάχνει τα μονοπάτια του και τις αποχρώσεις του γκρι για να στολιστεί.
    Και μέσα στο γκρί , μας εγκλωβίζει όλους.
    Σωστό το άρθρο.Ρε φιλαράκι μέσα σε ένα post πόσα μηνύματα προσπαθείς να περάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. KΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΗ ΔΙΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,ΚΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΠΕΛΑ ΟΠΩΣ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!!!!!!!!!!ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΤΕΙΝΕΙ ΚΩΛΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΣΧΗΜΟΜΟΥΡΙΔΕΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο/Η mikros fokion είπε...

    δυστυχώς το κυνήγι των μαγισσών συνεχίζεται και αν στον τρίτο κόσμο γίνεται έχει την άγρια μορφή του μεσαίωνα στον δυτικό κόσμο έχει την μορφή της προπαγάνδας.

    http://mikrosfokion.blogspot.com

    YΓ Sorry Mikre Fokion αλλά το υπόλοιπο ήταν εκτός θέματος του post.
    Παρακαλώ όχι σχόλια άσχετα με το εκάστοτε θέμα.
    Sorry φίλε
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή