Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της Αμερικανικής αυτοκρατορίας...

Ανήκει σε εκείνους τους Έλληνες που διαπρέπουν επιστημονικά μακριά από την Ελλάδα...

Ο λόγος για τον Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος εκτός από καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Towson του Maryland είναι και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελητής του βιβλίου "Greece and the Law of the Sea."

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του σχετικά με το Αιγαίο , τις ΗΠΑ αλλά και για το Ελληνοαμερικάνικο λόμπι σε μία συνέντευξη που έδωσε στον Αποστόλη Ζώη.

Σχετικά με το Αιγαίο λέει : «Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Αλλά πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια αυτή έχει υπερκερασθεί από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι Τούρκοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και να αγνοούν εντελώς την ΑΟΖ .

Για πολλά χρόνια τώρα η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στο τραπέζι, όπως γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, πλάτος αιγιαλίτιδας ζώνης, κλπ., ενώ η Ελλάδα δεν τολμά να προσθέσει την ΑΟΖ σαν ένα από το θέματα προς διευθέτηση.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι έχει μια πολύ αδύναμη θέση όσον αφορά την ΑΟΖ γι' αυτό και δεν ξεστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί και η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέση αυτή, στο τραπέζι των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που τρομάζουν τόσο την Τουρκία
».

Αναφέρθηκε και στο Ελληνοαμερικάνικο λόμπι λέγοντας ότι : «Αποτελεί ένα μεγάλο μύθο όσον αφορά τη σπουδαιότητά του. Ένα τέτοιο λόμπι για να είναι χρήσιμο πρέπει να συμπεριφέρεται όπως αυτό των Εβραίων. Για τους Εβραίους πάντα έχει προτεραιότητα το συμφέρον του Ισραήλ και μετά αυτό των ΗΠΑ».

Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία, λόγω και τις ιδιότητας του , είναι η άποψη του σχετικά με το οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Αναφέρει λοιπόν ο καθηγητής Θ. Καρυώτης: «H κυβέρνηση Μπους, είναι η χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ .
T
ο πιο σημαντικό κράτος στον κόσμο, σήμερα κυβερνάται από μια "ακροδεξιά ολιγαρχία" όπως αποκαλέστηκε από τους Financial Times.
Η κυβέρνηση Μπους πιστεύει ότι η παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή και ηγεμονία των ΗΠΑ θα φέρει αναμφίβολα και την οικονομική ηγεμονία. Όμως
έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της Αμερικανικής αυτοκρατορίας και έτσι θα έρθει μία νέα κατάσταση που θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει το συγκεκριμένο οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του »

Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας κ. Καθηγητά .

Το ζήτημα είναι όμως εάν τις αφουγκράζονται τόσο εδώ στην Ελλάδα , όσο και στο Ελληνοαμερικάνικο λόμπι.


Γιατί έχω την εντύπωση ότι …..κάνουν πως δεν ακούνε !


Πηγή : greekamericannewsagency

16 σχόλια:

  1. Για το θέμα της ΑΟΖ λέγετε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία του Α.Παπανδρέου με την Τουρκία και την τηρούν από τότε και όλες οι άλλες Ελληνικές Κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι προβλεπει αυτη η συμφωνια παπανδρεου με τους τουρκους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το θέμα της ΑΟΖ λέγετε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία του Eθναρχη Κωνσταντινου Καραμανλη με την Τουρκία και την τηρούν από τότε και όλες οι άλλες Ελληνικές Κυβερνήσεις.
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικά οι ΗΠΑ νομίζω υπέγραψαν τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (LOST) που δίνει το διακαίωμα σε κάθε χώρα να ορίζει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ.

    Η Ελλάδα ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο.

    Γίνονται συζητήσεις με Λιβυή και Αίγυπτο, ενώ με τη Κύπρο έχουν παγώσει λόγω Καστελλορίζου (υπάρχει πολύ πετρέλαιο εκει πέρα).

    Όσον αφορά την οικονομική ηγεμονία, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχασαν το στοίχημα των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, άρχισε να χάνει και την όποια άλλη ηγεμονία. Οι πόλεμοι στο Ιράκ και Αφγανιστάν απλά ήθελαν να μεταθέσουν την αποκάλυψη της γύμνιας τους.

    Το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων (προβλέφτηκε από το Φλεβάρη του 2007) αποκάλυψε και τη φούσκα του Αμερικανικού ονείρου και τρόπου ζωής.

    Αναμείνατε με το σκάσιμο στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια. Θα δείτε πολλές παραγκουπόλεις στις ΗΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ανώνυμο 6.00
    Ο κ. Καρυώτης λέει στην συνεντευξή του:"Στη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα αποτάθηκε προς την Τουρκία και σε κάποιες μυστικές συνομιλίες, της ζήτησε να φέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα της ΑΟΖ.
    Δυστυχώς, η Τουρκική αντιπροσωπεία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί ποτέ να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων γιατί θα θιγούν μεγάλα συμφέροντά της στο Αιγαίο και ζήτησε από τους Έλληνες να μη φέρουν αυτό το θέμα ποτέ πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι δέχθηκαν οι Έλληνες!»."
    Στην δεκαετία αυτή πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Α. Παπανδρέου.
    Aπό που προκύπτει ο Κ. Καραμανλής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκεί εσείς... ποιός το έκανε ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου.
    Βρε πες τε μας τι είναι η ΑΟΖ να καταλάβουμε και μετά βρίσκουμε ποιός είναι καλύτερος.
    Αμάν κολλημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που αποτελεί το αντικείμενο της παραπάνω μελέτης, είναι μία νέα ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών, με τεράστιο εύρος (μέχρι 200 ναυτ. μίλια από τις ακτές), που περιλαμβάνει τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος της περιοχής της, και αρχίζει μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ο νέος αυτός θεσμός αποτελεί τη σημαντικότερη και επαναστατικότερη καινοτομία του νέου δικαίου της θάλασσας.

    Η πληροφορία πάρθηκε από εδώ:

    http://www.sakkoulas.gr/g_detail.asp?uid=747&aa=1&it=0&page=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς gnik
    ΑΟΖ= Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
    Μέσα σε αυτά τα όρια μπορείς π.χ να εκμεταλλεύεσαι τα πετρέλαια που τυχόν υπάρχουν.
    Έχει ζουμί η υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ παιδιά αυτό είναι διάλογος να μαθαίνουμε και κάτι.
    Στην περιγραφή του βιβλίου λέει όμως
    Το βιβλίο ολοκληρώνεται με στοιχεία για την επικύρωση από την Ελλάδα της νέας Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας και παραρτήματα με τα άρθρα της Σύμβασης που αφορούν την ΑΟΖ, την Υφαλοκρηπίδα και την Ανοικτή Θάλασσα
    Πράγμα που σημαίνει ότι κάποια νέα σύμβαση έχει επικυρωθεί από την Ελλάδα.
    Προφανώς όμως δεν αφορά την συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι μεγάλες αυτοκρατορίες έπεσαν εκ των έσω.
    Με μισθό 12.000$ ετήσιο 1.000$ η 607 Ευρώ, χάλια οικονομία κοντεύουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγνώμη ρε παιδιά, μια ερώτηση θέλω να κάνω, καθώς είμαι τελείως άσχετη με το θέμα.
    Ο nassos έδωσε τον ορισμό της ΑΟΖ κάπως έτσι: ".....που περιλαμβάνει τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος της περιοχής της, και αρχίζει μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης."

    Όταν λέμε δηλαδή 'μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης', εννοούμε σε περιοχή που θεωρείται ουδέτερη? Για να καταλάβω δηλαδή... Γιατί αν είναι έτσι, τότε ελάχιστες είναι αυτές οι περιοχές στο Αιγαίο με τόσα ελληνικά νησιά, έτσι δεν είναι?
    Συγχωρέστε με αν πέταξα καμία κοτσάνα, απλώς είμαι πραγματικά άσχετη και προσπαθώ να καταλάβω...

    Dandelion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οχι ελάχιστες. Καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οχι και ελαχιστες.Υπαρχουν ολοκληρες λωριδες θαλασσας(αναμεσα στα νησια των κυκλαδων και την Κρητη, στην σκυρο και την λεσβο και αλλου)οπου θεωρουνται ουδετερες και περνουνε πλοια κανονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ok, όχι ελάχιστες, δε διαφωνώ.
    Αλλά αφού λοιπόν φαίνεται ότι κατάλαβα σωστά τον ορισμό της ΑΟΖ, τότε όντως κάτι περίεργο παίζει που η Ελλάδα δεν βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό το θέμα...
    Γιατί ποιος θα διεκδικούσε την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχης ανάμεσα στις Κυκλάδες και την Κρήτη ας πούμε? Δεν είναι απόλυτα λογικό την περιοχή αυτή να την εκμεταλλεύεται η Ελλάδα? Από πού κι ως πού να χωθεί η Τουρκία σ'αυτήν την περιοχή για παράδειγμα?

    Αυτό εννούσα, αν και δεν το έθεσα σωστά... Ότι αν και υπάρχουν ουδέτερες (δεν ξέρω πώς λέγονται επίσημα) περιοχές, αυτές βρίσκονται ανάμεσα σε ελληνικά νησιά. Άρα πώς θα μπορούσε να διεκδικήσει η Τουρκία την οικονομική τους εκμετάλλευση?

    Dandelion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί ποιος θα διεκδικούσε την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχης ανάμεσα στις Κυκλάδες και την Κρήτη ας πούμε
    -------------------------------------
    Οι Τούρκοι έχουν οριοθετήσει (!!) τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες" μέχρι και τη Γαύδο.

    Ο λόγος προφανής: Πετρέλαιο. Στη Γαύδο λέγεται ότι υπάρχουν 2 δισ. βαρέλια. Στο Καστελόριζο επίσης υπάρχουν τεράστια αποθέματα.

    Υπάρχει μια πίεση για "συν-εκμετάλλευση" του Αιγαίου αι παραχώρηση εξόρυξης του πετρελαίου από πολυεθνικές εταιρείες.

    Η Τουρκία χώνεται με την ανοχή των ΗΠΑ λόγω πετρελαίων και Ρώσων. Είναι πολύπλοκο το θέμα, αλλά αν θες μια συστηματική ανάλυση, συο δίνω ένα άρθρο των Aegean Times που δίνει και μια εικόνα για τη κρίση των Ιμίων.

    http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/aegean_oil.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Nassos thanx

    Όντως πολύ διαφωτιστικό το άρθρο...

    Dandelion

    ΑπάντησηΔιαγραφή