Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Γιατί “καίγονται” οι ΗΠΑ για τα Σκόπια ; Η αλήθεια !

Στον αμερικάνικο στρατό, κάποιοι χιουμορίστες υποστηρίζουν ότι µόνο δύο είναι, τα ανθρώπινα κατασκευάσματα που διακρίνονται από το Διάστημα: το Σινικό Τείχος και το Camp Bondsteel.

Το Σινικό Τείχος όλοι το γνωρίζουμε ,το Camp Bondsteel όμως πολλοί λίγοι.

Είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο και βρίσκεται ακριβώς ..δίπλα μας. Στο Κόσσοβο !!

Έχει έκταση 10.000 στρέμματα και βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, στην πόλη Ουρόσεβατς στα σύνορα με την FYROM.

Αμέσως μετά το τέλος των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, τον Ιούνιο του 1999, οι ΗΠΑ απαλλοτρίωσαν µε ταχείες διαδικασίες την έκταση και σε χρόνο ρεκόρ, από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, προχώρησαν στην κατασκευή της βάσης Camp Bondsteel και της μικρότερης αλλά εξίσου σημαντικής βάσης το Camp Monteith .

Η Kellogg Brown & Root, (θυγατρική της Halliburton) που κατασκεύασε το Camp Bondsteel για λογαριασμό του στρατού, ασχολείται ουσιαστικά µε τα πάντα, στις βάσεις, εκτός από τα καθαρά στρατιωτικά θέματα, χάρη σε ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια που υπέγραψε ποτέ το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Στην Halliburton …..ως γνωστό διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Dick Cheney, μέχρι το 2000, οπότε και παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στην πολιτική καμπάνια των Ρεπουμπλικάνων, λαμβάνοντας ως αμοιβή 34εκατομ.δολάρια !!!!!!

Κρίνοντας από την εξέλιξη της…..ιστορίας , μάλλον σαν προκαταβολή μου φαίνεται και αυτό γιατί υπό τη διοίκηση του Cheney ως υπουργός Άμυνας η Halliburton πέρασε από την 74η στην 18η θέση στην κατάταξη των κύριων εργολάβων του Πενταγώνου.

Η Halliburton λοιπόν δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια -μέσω θυγατρικών- εκτός από την παροχή υπηρεσιών στα αμερικανικά στρατεύματα στις βάσεις που ανέφερα και σε πλήθος έργων, με κύριο την μελέτη κατασκευής του αγωγού ΑΜΒΟ.

Του ενεργειακού αγωγού δηλαδή, που επιθυμούν να λειτουργήσει το 2011 και θα μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας μέσω FYROM στο αλβανικό λιμάνι Βλόρα και από εκεί μέσω μεγάλων δεξαμενοπλοίων θα γίνεται η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η βάση στο Κοσσυφοπέδιο και η τοποθεσία που επελέγη για την οικοδόμησή της «συνέπεσε»(???) με τη διαδρομή του αγωγού AMBO (Albania, Macedonia, Bulgaria Oil) και θεωρείται από στρατηγικής άποψης ως «κορυφαίας σημασίας» διότι έτσι ο αγωγός θα ελέγχεται οικονομικά και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, ακόμη κι αν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο.

Στην ουσία δηλαδή καθιστά τις ΗΠΑ ρυθμιστές της κάνουλας...

Καταλαβαίνετε λοιπόν για ποιο λόγο …καίγονται οι ΗΠΑ ,τόσο για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όσο και για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος για τους ……ιθύνοντες της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Αφού όπως ανάλυσα , τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα (Halliburton ) διαπλέκονται με την πολιτική και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις ,οι ιθύνοντες της κυβέρνησης Bush γίνονται ιδιαίτερα πιεστικοί, αφού αναμένεται να χάσουν την εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008.

Ό,τι προλάβουν στους επόμενους οκτώ μήνες.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της πίεσης που μας ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να κλείσει το θέμα της ονομασίας και όχι η ….δήθεν επιθυμία του Bush να κλείσει την προεδρική του καριέρα με μια ….διεθνή επιτυχία .

Αυτές οι «παπαρολογίες» που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα ….έγκυρα(?) και μη …….καθοδηγούμενα (?) ΜΜΕ της χώρας μας είναι μέσα στα πλαίσια ενός γενικευμένου σχεδίου αποπροσανατολισμού των συμπολιτών μας .

Βέβαια στο παιχνίδι μπαίνουν και κάποιοι από τους …χορηγούς των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων δεν επιθυμούν για ευνόητους …διαπλεκόμενους λόγους να δοθεί τώρα …συγκεκριμένη λύση, ελπίζοντας ότι με την αλλαγή στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τους οικονομικούς συσχετισμούς (προς όφελος τους) στην περιοχή μας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας όμως, είναι γνώστης όλων αυτών των πτυχών και πλήρως πεπεισμένος ότι η παρούσα συγκυρία φαίνεται η πλέον κατάλληλη, για να λυθεί το Σκοπιανό ευνοϊκά για τη χώρα μας.

Αφού ….άντεξε στην τεράστια ….υπόγεια επίθεση που του έγινε , βρίσκετε πλέον τοποθετημένος στην σκακιέρα από θέση ισχύος.

Αυτοί …καίγονται και όχι εμείς.

Εάν θέλουν έχει καλώς , εάν όχι ……Veto !!!


39 σχόλια:

  1. Έτσι γινονται οι Αμερικάνοι οι ρυθμιστές της κάνουλας του πετρελαίου.Αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Camp Bondsteel:

    http://maps.google.com/maps?q=36.197+22.0204(M4.9+-+SOUTHERN+GREECE+-+2008+March+14++07:10:27+UTC)&f=d&t=h&hl=e&ie=UTF8&ll=42.365187,21.246636&spn=0.010654,0.027122&z=16

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "..Αφού ….άντεξε στην τεράστια ….υπόγεια επίθεση που του έγινε , βρίσκετε πλέον τοποθετημένος στην σκακιέρα από θέση ισχύος."

    XA XA!!!! Ο Καραμανλής σε θέση ισχύος.
    Το άλλο με το Toto;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς nike,
    Φίλε το άλλο με τον τοτό το ξέρουμε και πολύ καλά μαλιστα.Δεν έχω καταλάβει που διαφωνείς.Φαίνεται πως δεν είσαι του...Καραμανλή.Εντάξει μπορείς να είσαι ότι θέλεις.Το post αυτό είναι στο σύνολό του η μόνη και αποκλειστική αλήθεια.Όντως στην εξωτερική πολιτική αυτή τη φορά τα πήγαμε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...den mas exhghses..kai me to Veto ti tha ginei tha lythei to provlhma? giati paragnwrizeis oti ta skopia exoun strato sto Afganistan xwris na einai sto NATO?ayth th stigmh o Karamanlhs einai ermaio ths Ntoras. To veto prepei na to valei edw prwta sto Ypourgiko symvouleio dioxnontas th Ntora .Tote tha fanei an exei @@@dia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν εξηγήσει στους Αμερικανούς με τα τόσο καλά Αγγλικά του τα επιχειρήματα μας,το τελικό όνομα θα είναι Republic of Macedonia....και σε άλλα με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε nike, σαν συνοδοιπόρος του Γιωργάκη, του αγοριού της Μαργαρίτας, της US νοσοκόμας με Βουλγαρική καταγωγή μου ακούγεσαι. Εκτός και αν τον παρακάμπτεις και είσαι στο άμεσο μισθολόγιο της Βασ. Σοφίας (ξέρεις που, δίπλα στη Πλατεία Μαβίλη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επίθεση φίλων πασοκοσυνασπιστών βλέπω από τη μεριά μου...Το μόνο που καταλάβατε ρε παλικάρια από το κείμενο είναι για τον Καραμανλή?Ημαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H Nατάσσα τα δίδυμα κτλ δεν έχουν καμία σχέση με το post.Έχει δίκιο ο παραπάνω.Το νόημα είναι ένα.Ο στρατηγικός χαρακτήρας της περιοχής είναι το θέμα και μόνο αυτό.Συγζαρητήρια πολίτη και άσε τα παιδάκια να παίζουν,γιαγί τέτοιου είδους κείμενα όπως και το προηγούμενο δεν μπορούν να διαβαστούν από αυτά/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αμάν με αυτούς τους grbloopers.Αλλού ρε φίλε.Τα είπες,αντε τελείωνε.Εισαι πασόκος πεστο.Ο πολίτης έχει αποδείξει πως βλέπει τα πράγματα από την σωστή πλευρά και όχι από την κομματική.Συμφωνώ για το βέτο.Ο Καραμανλής αυτή τη φορά τα πήγε καλά.Το πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Pros anwnymo 4,56
    Diplomatis eisai ....και μάντης ταυτόχρονα.Το γιατί το έγραψα με αγγλίκούς χαρακτήρες?Για τον... keep walker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το μήνυμα του άρθρου δεν είναι οι 4 τελευταίες προτάσεις.Φτάνει πια ρε παιδιά.Διαβάστε το καλά και μην βάζετε τις παροπίδες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. oraio arthro kai stoxevmeno

    oso gia tis politika xromatismens apoprosanatolistikes apopseis
    den einai kan axies sxoliasmou, mias kai antikatoptrizoun tin empatheia kapoion ligon pou aporeei apo tin adinamia tous na antilifthoun tous logous pou einai stin antipolitefsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ό,τι προλάβουν στους επόμενους οκτώ μήνες"
    Δυστυχώς, έχει και το καλοκαίρι μέσα, ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ καιπροσθέτω ότι πλέον του αγωγού ΑΜΒΟ, ΣΧΕΔΙΆΖΕΤΑΙ και παραεγνατία από Δυρράχιο-Πρίστινα-Σκόπια-Σόφια-Βάρνα η Κων/πολη, ήδη απο Δυρράχιο μέχρι σύνορα με Κόσοβο ολοκληρώνεται και οι κατασκευαστικές είναι αμερικάνικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποια εμπαθεια ανωνυμε; Το μαυρο χαλι της εξωτερικης πολιτικης μας και διπλωματιας; Που καταφερνει ενα ανυπαρκτο κρατιδιο να μας συρει σε Αμερικανικη επιδιαιτησιας και μετα απο σκληρες "διαπραγματευσεις" να
    μας σερβιρουν το μακεδινια(σκοπια).

    (Το χαλι της εξωτερικης πολιτικης για παρελθοντικους χειρισμους αφορα και τις κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ).

    Το οτι υπαρχουν στρατηγικα συμφεροντα των ΗΠΑ για την ενταξη τςν Σκοπιων δεν νομιζω να το αρνειται κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Θέλουμε να ελπίζουμε, αλλά μάταια, ακόμα και την τελευταία στιγμή να διαψευσθούμε, τρέφουμε βλέπετε μια ψευδαίσθηση.

    Είναι όμως συμφωνημένο, εδώ και αρκετό καιρό, και γι’ αυτό το λογο το θέατρο και τα πήγαινε- έλα. Για να περάσει καλυτέρα στο λαό ότι έκαναν ότι ήταν δυνατό για την προάσπιση των Ελληνικών θέσεων.

    Στις δημοκρατίες όμως ο λαός έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Στις δημοκρατίες που δεν υπάρχουν αδιέξοδα ο λαός αποφασίζει για την τύχη του και κάνει τις επιλογές του.

    Αυτά στις δημοκρατίες. Γιατί εδώ στη δική μας «δημοκρατία» δεν υπάρχουν διέξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολίτη αυτή η Halliburton δεν είναι που είχε αναλάβει και το συμβόλαιο για να σβήσει τις φωτιές στις πετρελαιοπηγές στο Ιράκ;
    Δηλαδή πρώτα βάζουμε φωτιές , καταστρέφουμε ένα κράτος και μετά ...τα οικονομάμε κιόλας.
    Μπράβο κύριε Cheney.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευνοϊκά για τη χώρα μας;; Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι εννοείς με το ευνοϊκά!... :))
    Όσο για την Αμερικάνικη πολιτική στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, εκτός από τον έλεγχο του αγωγού, για τον οποίο συμφωνώ, αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για τον έλεγχο των Βαλκανίων, με τη μέθοδο του διαμελισμού, από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κασπία Θάλασσα (βλ. πετρέλαια) και το Αφγανιστάν.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό που γίνεται τώρα στις ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο.
    Οι δημοκρατικοί(οι οικονομικοί υποστηρικτές τους στην ουσία) έχουν αντιδράσει και μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί και στην φυλακή ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων Τζόν Μακέιν.
    Έχεις απόλυτο δίκιο ότι αντιδρούν και στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν άμεσα και αφορούν τα βαλκάνια.
    Μάλλον δεν βλέπω να λύνεται τώρα το πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα marianaonice.
    Ευνοϊκά για την χώρα μας είναι η παραδοχή στους όρους που έχουν θέσει όλα τα Ελληνικά κόμματα(ή σχεδόν όλα).
    Αυτή η άποψη των κομμάτων ( η επίσημη τουλάχιστον) με βρίσκει και εμένα σύμφωνο. Εσένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ναι και εμένα με βρίσκει σύμφωνη. Σ΄ αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν υπάρχει τίποτε καλλίτερο, πλέον...
    Ας περιμένουμε λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το Camp Bondsteel είναι το ευρωπαϊκό Γκουαντάναμο.
    Γι` αυτό δεν γράφετε κανείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να το κάνω εγώ βρε φιλαράκι Δάμων.
    Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δηλώσει στη Le Monde ότι η φυλακή στο Κόσοβο (στη βάση Bohdsteel) είναι ένα φρικτό μέρος , παντελώς ανέλεγκτο από οποιαδήποτε αρχή διεθνούς νομιμότητας.(Le Monde 2005 ή 2006)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν οποιαδήποτε χώρα διανοηθεί να σταθεί απέναντι από αυτή την τεράστια πολεμική μηχανή που λέγεται USA, θα πρέπει ή να έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει ή να έχει ανακαλύψει κάποιο …νέο διαστημικό υπερόπλο. Εδώ ούτε καν η Ρωσία τολμάει να κάνει οποιαδήποτε σπασμωδική υπέρβαση. Ποια είναι λοιπόν η δύναμη στην οποία θα στηρίξει η Ελληνική Κυβέρνηση οποιαδήποτε διεκδίκηση, δίκαια ή μη; Από την μια έχει τον λαό, ο οποίος «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» και από την άλλη έχει τους διαπλεκόμενους «εργοδότες» της, που την σπρώχνουν σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Και στο βάθος, έχει να αντιμετωπίσει ακόμα την υπερδύναμη – «τέρας».

    Τα πράγματα, ομολογουμένως, δεν είναι εύκολα για τον Καραμανλή…

    Κατά την δική μου ταπεινή άποψη, το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με την δραστική και αποφασιστική συνδρομή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο και την λεπτομερή ανάλυση των διεθνών κανονισμών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βγουν από το «συρτάρι», «κρυφά χαρτιά» - που θα έπρεπε να κρατάμε για τέτοιες περιπτώσεις - τα οποία θα "στρίμωχναν" τους Αμερικανούς. Εδώ έχουμε μια πολύ σκληρή παρτίδα πολιτικού «πόκερ»…

    Συμπέρασμα: Η συγκυρία απαιτεί πολιτικούς, του βεληνεκούς Ελευθέριου Βενιζέλου, Wily Brand, Genscher ή Ντε Γκόλ και εμείς, με ποιους πάμε μπροστά; Με την Ντόρα στο μέτωπο και τον Κωστάκη (βλέπε Ρουσόπουλο) στα μετόπισθεν… Η παρωδία σε όλο της το μεγαλείο! Στην Αμερική γελάει και το «παρδαλό κατσίκι»…

    Άλκιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να μου επιτρέψεις alkimos.
    Εσύ που το ξέρεις για την Αμερική;
    Και όταν λές "αποφασιστική συνδρομή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο" για πες μας κάποιους για να καταλάβουμε τι εννοείς.
    Δεν μας φθάνουν οι εγχώριοι πολιτικοί πρακτορίσκοι θα κάνουμε και εισαγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οι υπόθεση έχει ξεφύγει ποια από το επίπεδο της απλής διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αμερικανική υπερδύναμη η οποία έχει «σκηνοθετήσει» την πολιτική αυτής της χώρας «μαριονέτας» και προσπαθεί να την «ντύσει» …Μακεδονία. Τώρα γιατί αυτή η επιλογή, αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο μπορούμε να το αναλύσουμε διεξοδικά αλλά όχι βέβαια εδώ. Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε λοιπόν με την υπερδύναμη, αυτό που μόνο μας σώνει, είναι να μείνουμε με την πλάτη στους διεθνής κανονισμούς και να ξεσηκώσουμε την διεθνή κοινή γνώμη υπέρ μας… Οι Σκοπιανοί (έχοντας καλούς «κουμανταδόρους») το κάνουν αυτό, υποτιμώντας την νοημοσύνη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, που έχει στοιχειώδη γνώση ιστορίας. Εμείς τι κάνουμε; Είμαι βέβαιος ότι με τον σωστό συντονισμό και με την ενεργοποίηση τόσων προσωπικοτήτων που διαθέτει η χώρα μας σε όλο τον κόσμο, όχι με γελοία συλλαλητήρια, θα κατορθώσουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι είναι ικανή να κάνει μόνη της η Κυβέρνηση. Είμαι επίσης βέβαιος ότι θα έχουμε ακόμα και πάρα πολλούς σοβαρούς υποστηρικτές από γνωστές προσωπικότητες διεθνώς. Με την απομόνωση και …την ουρά στα σκέλια δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. «Είναι εξαιρετικά απλό να περιπλέξεις τα πράγματα,
    αλλά εξαιρετικά περίπλοκο να τα απλοποιήσεις»

    Φίλε politis-gr
    Συγχαρητήρια για την περιεκτική ανάλυση.
    Προσωπικά, γνωρίζω όσα αναφέρεις.
    Γι’ αυτό θεωρώ ότι η κατάθεσή σου αποκτά ΜΕΓΙΣΤΗ αξία αυτήν την εποχή, που όλοι συσκοτίζουν, με γνώμονα τη ρήση που έθεσα προμετωπίδα.

    Η ελληνική κοινή γνώμη, λόγω πολιτισμικών διαφορών καθώς και διαφοράς μεγεθών, αδυνατεί να κατανοήσει ορισμένες παραμέτρους :
    α) ότι ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας για εμάς, άρα κεντρικό στην πολιτική ζωή της χώρας, αποτελεί για την Αυτοκρατορία λεπτομέρεια σε ένα από τα projects που «τρέχουν».
    β) ότι η διακυβέρνηση των ΗΠΑ φέρει μεν δημοκρατικό περικάλυμμα, και καλύτερο ενδεχομένως από ότι στην Ευρώπη, αλλά έχει από πολλού περάσει στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, με τα πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη να αλλάζουν ρόλους και καρέκλες ανάλογα με την συγκυρία
    γ) ότι είναι οι εσωτερικές διαμάχες και επιδιώξεις συμφερόντων (κομματικές, επιχειρηματικές, lobbies, ομάδες πίεσης κ.α.δ) που διαμορφώνουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    Οι δε πολιτικοί μας, ελάχιστα διαφέροντες σε ψυχοσύνθεση από διορισμένους κυβερνήτες προτεκτοράτου, στρέφουν, με την βοήθεια ενός ρηχού Τύπου, ανάλογα με ιδιοτελείς επιδιώξεις εξουσίας, την κοινή γνώμη είτε σε έναν άγονο αντιαμερικανισμό είτε σε έναν δουλοπρεπή ενδοτισμό –φιλοαμερικανισμό.

    Ο Μητσοτάκης, ανηψιός του δημιουργού της Μεγάλης Ελλάδας Βενιζέλου, αλλά δέσμιος των Αμερικανών, δεν βρήκε το ιστορικό θάρρος του θείου του να προχωρήσει στη διανομή αυτού του μόρφωματος μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι τα σύνορα ξαναχαράζονται, όπως το 1918-22 και το 1945-50, όταν ο ίδιος είχε, υποκύπτοντας στην πίεση των Γερμανών, ψηφίσει τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

    Από κει και πέρα, μόνη –εθνικά συμφέρουσα- λύση θα ήταν η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς της στήριξης που παρέχουμε σε κάθε κίνησή τους (Ιράκ, Σούδα, Αφγανιστάν) με αντιπαροχή την πλήρη αποσύνδεση της ύπαρξης του κρατιδίου με τον όρο «Μακεδονία».
    Αλλά οι παροχές μας θεωρούνται δεδομένες. Και όταν παρεκκλίνουμε ανατρέπονται κυβερνήσεις.

    Θεωρώ ότι εκτίθεσαι με την χωρίς επιφυλάξεις προεξώφληση της επιτυχίας της πολιτικής Καραμανλή. Το veto έχει αποδυναμωθεί.

    Ο Καραμανλής είχε όλα τα εφόδια να αφήσει ιστορία : ανεξαρτησία από το Κεφάλαιο και ισχυρή λαϊκή εντολή.
    Δεν επιβεβαίωσε τίποτα. Αλλά να μην πιάσουμε αυτό το θέμα.
    Μόνο ένα : εθνική πολιτική με Ντόρα δεν γίνεται και είναι ασυγχώρητος που υπέκυψε στο μητσοτακέικο.
    Εύχομαι, χάριν των εθνικών συμφερόντων, να επιβεβαιωθείς.
    Αλλά δεν το πιστεύω.

    Ο Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φίλε Προφήτη.
    Αναφέρεις στο τέλος ότι ο Καραμανλής δεν επιβεβαίωσε τίποτα.
    Δεν συμφωνώ με το συμπέρασμα σου.
    Η μέχρι σήμερα πορεία του στα εθνικά θέματα το κατατάσσει ως τον πλέον αξιόπιστο τα τελευταία 15 χρόνια.
    Τόλμησε την αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική ,κάτι που δεν έχει κάνει κανείς άλλος πρωθυπουργός στην χώρα μας από τον Β' Παγκόσμιο και μετά και γι` αυτό ...πληρώνει το τίμημα( κάτι που το ήξερε).
    Μη σου διαφεύγει μια λεπτομέρεια σημαντική.
    Με την Ρωσία οι επαφές γίνονται μόνο σε επίπεδο μεταξύ των δύο ανδρών ,χωρίς να παρευρίσκεται κανείς (ή ...καμία) άλλος.
    Επίσης διάβασε το άρθρο μου "έχουν γνώση οι φύλακες" του Ιανουαρίου και θα καταλάβεις και κάποια άλλα πράγματα.
    Δεν θέλω να αναφέρω αυτή την στιγμή περισσότερα, αλλά να είσαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα το κάνω γιατί ως γνωστών......έχω μια τάση να επιβεβαιώνω τα άρθρα μου με ακλόνητα στοιχεία ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.(όποιος με παρακολουθεί το ξέρει πολύ καλά).
    Από αυτό το blog έχω βγάλει επίσημα ντοκουμέντα ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι αρεστός στις ΗΠΑ , ντοκουμέντα που αναφερόντουσαν για DVD από το περασμένο καλοκαίρι κλπ.
    Θα βγουν και άλλα, απλά γίνεται όταν είναι η κατάλληλη ώρα και μόνο.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ..τα σχόλια περιττεύουν...!!!

    καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. φίλε politi-gr, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πιστεύω ότι έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια ακόμη έως το Νοέμβριο προς την πλευρά της άσκησης υπογείων πιέσεων για πλήρη συμμόρφωση στα εξωτερικά μας.
    ο χθεσινός ανώνυμος των 12: 43, 12:50, 2:06 νυν jkr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπητέ φίλε politis-gr

    Διακρίνω μια ευαισθησία σχετικά με τον Καραμανλή.
    Είμαι θετικά διακείμενος αλλά δεν τον υποστηρίζω a priori.

    Κανείς δεν περίμενε από τον Κ., μετά από 20 χρόνια οργίων, μόνο ένα ψιλο-νοικοκύρεμα. Έθεσε μόνος του ψηλά τον πήχη. Εκτιθέμενος πολλές φορές από την ανεπάρκεια και την πείνα των συνεργατών του.

    Συνεπής είναι στο Εσωτερικό.
    Με σκληρή νεοφιλελεύθερη agenda, βαφτισμένη «Μεταρρυθμίσεις», σε όφελος μόνο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οδηγεί βιαίως τα ευρέα στρώματα στην «Μετά το κοινωνικό κράτος Εποχή».[ Τη στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτυγχάνουν παγκοσμίως, η δικτατορία της αγοράς βυθίζει την οικονομία σε ύφεση και στις ΗΠΑ ανοίγει η συζήτηση για την ανάγκη κοινωνικού κράτους.]

    Δεν ψηφίστηκε γι’ αυτό, πίστεψέ με. Ζω στην πραγματική ζωή.
    Ο κόσμος δεν είναι το τρίγωνο Σύνταγμα-Βαλαωρίτου-Κολωνάκι.

    Στο Εξωτερικό. Ενδεικτικά.
    Ναι, ο Κ. προώθησε συνεργασία με τη Ρωσσία. Πολύ θετικό.
    Όμως, με τη συνολική πολιτική του –όχι λόγω της συνεργασίας- μήπως αυξήθηκε η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας ;
    Συμφώνησε να φθάσει ο αγωγός αερίου μόνο μέχρι την Κομοτηνή, κάνοντας τη Θράκη χώρο ζωτικού συμφέροντος, εξαρτώμενο από την Τουρκία;
    Θαρρείς ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προφυλάσσει τη Θράκη ; Δες το Κόσσοβο. Τι μπόρεσαν να κάνουν οι Ρώσσοι;
    Ναι, είδε χωρίς τη Ντόρα τον Πούτιν. Αλλά, γιατί έκανε τη Ντόρα ΥΠΕΞ ;
    Ναι, ο Πούτιν τού πρότεινε συμμετοχή στο ρωσσικό διαστημικό πρόγραμμα (σε παρακολουθώ). Ποιο είναι το απτό θετικό αποτέλεσμα;
    Θα κυριαρχήσει πάλι η Ελλάδα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου;
    Ναι, είχε δει και τον Τάσσο μόνο του στη Ραφήνα. Και τι έγινε;
    Τον βοήθησε ; Συνέπτυξε Άξονα Αθήνας–Λευκωσίας ;
    Έδωσε το ΥΠΕΞ τσιφλίκι στο Μητσοτακέικο ;
    Πήγε στην Τουρκία, χωρίς να αποκομίσει τίποτα;
    Προσκύνησε η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού της χωρίς λόγο, εννοώ ακολουθώντας το πρωτόκολλο αλλά χωρίς εθνικό όφελος, το μνημείο του σφαγέα του Ελληνισμού Κεμάλ;
    Άκουσε τον Ερντογάν, αφού έχουν ξεπαστρέψει την ελληνική κοινότητα της Πόλης, να μιλάει εκ του ασφαλούς για «αμοιβαιότητα» κοινοτήτων, με εμφανή σκοπό την ανακίνηση μειονοτικού στη Θράκη;
    Ξήλωσε το τουρκικό δίκτυο στη Θράκη (προξενεία, πράκτορες, τρομοκρατούντες) ;
    Άφησε νάρθει εδώ ο Μπαμπατζάν με συμπεριφορά Τούρκου νομάρχη στην Κομοτηνή;
    Έθεσε το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)του Αιγαίου, που ο ίδιος ανέδειξες στην ανάρτηση 23/03;
    Στο προκείμενο, ανέχεται 2 εκατ. σλαβο-αλβανο-βούλγαρους να λοιδορούν, όχι εμάς, την Αλήθεια, την Ιστορία, την διεθνή επιστημονική κοινότητα;

    Ναι, ο Κ. έχει δεχθεί τα περισσότερα χτυπήματα από κάθε πρωθυπουργό μετά την Μεταπολίτευση. Αλλά έτυχε και μεγάλης λαϊκής στήριξης. Δεν την δικαίωσε. Είναι ο μόνος πρωθυπουργός, μετά την Μεταπολίτευση που ήρθε στην εξουσία συνοδευόμενος από τις προσδοκίες τού 80% του ελληνικού λαού. Πάρα πολλοί δεν τον ψήφισαν το 2004, αλλά ήταν μαζί του.
    Κανένας δεν ενσάρκωσε τόση προσδοκία αλλαγής, ούτε ο θείος το 1974 ούτε ο Ανδρέας το 1981.

    Μάλλον, λοιπόν, έχουμε διαφορετικά κριτήρια αποτίμησης προσώπων και καταστάσεων.
    Εύχομαι, πάλι, να επιβεβαιωθείς και να επιτευχθεί ό,τι το καλύτερο για την Ελλάδα.

    Φιλικά
    Ο Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Aγαπητε προφητη.
    Βλεπω κι εγω τον εαυτο μου, μεσα σ αυτους, που ενω δεν τον ψηφισα, ειμουν μαζι του, ελπιζοντας οτι θα κανει κατι, αλλαζοντας τις πλιτικες του Πασοκ της τελευταιας 4ετιας και αηδιασμενος, απο την προφανη πλεον διαφθορα των στελεχων του.
    Δυστυχως, απεδειχθη ολιγος.Ηρκεσε ολιγη Κανελη και ολιγος Καρατζαφερης, για να κανει οπισθεν ολοταχως.
    Τωρα, τα λουζομαστε. Και το χειροτερο, ξερεις ποιο ειναι;Οτι ολος ο κοσμος, ειναι πλεον αηδιασμενος με ολους.Και αυτο ειναι πολυ επικινδυνο, γιατι συνηθως, και οπου αυτο εγινε, τοσο εδω, οσο αλλου, κακα πραγματα ξημερωσαν.
    (Ο κοσμος, ψαχνει για σωτηρες. Και ξερεις τι σημαινει αυτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φίλε μου Προφήτη.
    Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου σε πολλά από τα εθνικά θέματα.
    Όμως γίνονται και πολλές κινήσεις που δεν είναι γνωστές και καταλαβαίνεις τους λόγους.
    Κομματικά δεν υποστηρίζω κανέναν και το αποδεικνύουν τα άρθρα μου.
    Για Εθνικά θέματα ναι ! υποστηρίζω αυτόν (....αυτούς)που με τις κινήσεις τους αποβλέπουν στο καλύτερο για τον τόπο μας.
    Σ` ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου στα post μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο: παίζεις με τα εκατέρωθεν συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και των μεγάλων εταιρειών.
    Η κυβέρνηση:
    α) συνέπραξε ουσιαστικά στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν πριν την είσοδο της Κύπρου στην Ένωση,
    β) ανέπτυξε τις ενεργειακές της σχέσεις με την Ρωσία, εκεί που ήταν απολύτως ανύπαρκτες (εξαρτημένη χώρα είναι κάθε χώρα που δεν έχει πρώτη ύλη, αλλά περισσότερο εξαρτημένη αυτή που εισάγει μόνον από μία πηγή, που ανήκει κιόλας στον παράγοντα που επηρεάζει τα εθνικά της συμφέροντα)
    γ) διαφοροποίησε εν μέρει τις πηγές εξοπλισμού της,
    δ) διαπραγματεύεται (όχι όλα τα μέλη της, δυστυχώς) με τη διαπλοκή δεν κατευθύνεται από αυτήν,
    ε)σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχε αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, αναγνωρίσει το Κόσοβο, εισάγει μόνο αζέρικο πετρέλαιο/φυσικό αέριο κ.ο.κ.
    Άλλο πρέπει να εξετασθεί, εάν τούτο γίνεται από λόγους πεποιθήσεως ή λόγω της πολιτικής αυτάρκειας που αισθάνεται κανείς ή για άλλες μη επιφανειακές αιτίες λ.χ. δημιουργία συστήματος εξουσίας, διαπραγμάτευση με πολιτικά ανταλλάγματα.
    Τέλος, όσον αφορά σε μεταρρυθμίσεις και νεοφιλελευθερισμό, δεν νομίζω ότι κανείς γνώστης του τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός θα συμφωνούσε ότι εφαρμόζεται.

    jkr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αγαπητέ φίλε jkr

    1. Με τον όρο «νεοφιλελευθερισμός» έχει επικρατήσει να περιγράφεται, διεθνώς, ένα συγκεκριμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής με συγκεκριμένες στοχεύσεις και συγκεκριμένους ωφελούμενους.

    Οι ωφελούμενοι είναι που καθιέρωσαν τον όρο «Οικονομία της Αγοράς» αντί τού «Καπιταλισμός». Τούς έπεφτε βαρύς.
    Στη συνέχεια, τον όρο «επενδυτές» αντί του «κερδοσκόποι».
    Και άλλα συναφή.
    (Βλ. σχετικά «Τα Οικονομικά της Αθώας Απάτης», Johh Kenneth Galbraith, εκδ. Λιβάνη 2006).

    Σε αμφότερες τις περιπτώσεις η ακαδημαϊκή οικονομική ορολογία υπήρξε θύμα. Δυστυχώς, υπήρξαν και εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα από την εφαρμογή τής γνήσιας ή ψευδεπίγραφης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

    2. Αν με το (ε) προσπάθησες να μας τρομάξεις στην προοπτική ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την Οικογένεια Μητσοτάκη, το κατάφερες !

    Για τα υπόλοιπα απολύτως σύμφωνοι.
    Μόνο που δεν βλέπω κυβερνώντες αναλυτές αποχρώσεων του γκρίζου.

    Φιλικά
    Ο Προφήτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Φίλε politi συμφωνώ μαζί σου στίς περισσότερες αναλύσεις πού κάνεις, καί κυρίως γιά

    τήν έξωτερική πολιτική.
    Ας ασχοληθούμε μόνο μ' αύτό τώρα. Δέν βλέπω νά ασχολείται κανείς μέ τά κέντρα ή

    μάλλον τό κέντρο, πού σέ
    όλο τόν κόσμο ''παρεμβαίνει'' καί όρίζει πολιτικούς, πολιτικές, διαλύει χώρες,

    κάνει ''είσβολές''δημιουργεί
    κρατίδια δορυφόρους, δημιουργεί ''παγκόσμιες τάσεις'' ξαφνικά ό πλανήτης είναι

    άρρωστος καί χρειάζεται
    έπειγόντως νά χειρουργηθεί, καί άλλα τέτοια πού ή νέα έποχή, ή νέα τάξη πραγμάτων

    έχει δρομολογήσει καί
    έξελίσονται μπροστά στά απορημένα μάτια σχεδόν όλων μας.. Καί μή μού πείτε ότι οί

    άμερικάνοι είναι πίσω από
    όλα αύτά, διότι ύπαρχει ύπάρχει κέντρο, ύπάρχει σχέδιο.
    Στίς ΗΠΑ σήμερα ποιός υποστηρίζει τόν Ομπάμα; Ποιός υποστηρίζει τήν Κλίντον; Γράψτε

    στό Google τά ονόματά τους
    καί θά δείτε. Γι'αυτούς βρήκα στοιχεία γιά τούς ρεμπουμπλικάνους ψάχνω άκόμη.
    Καί τέλος πάντων τά βήματα τού Καραμανλή στήν έξωτερική πολιτική είναι καλά αλλά
    διστακτικά. Χρειάζονται κι άλλα καί κυρίως δέν χρειάζεται κανενός είδους

    συμβιβασμός. Καμία άναφορά στό όνομα Μακεδονία όπως πάντα έλεγε καί λεει καί σήμερα

    ό Αντώνης Σαμαράς αλλά καί άλλοι πολιτικοί. Αντιλαμβάνομαι τούς λεπτούς καί

    μεθοδικούς χειρισμούς άλλά δέν άντιλαμβάνομαι πώς παγιδεύτηκε ό Καραμανλής στίς
    κινήσεις του από τούς ''έφιάλτες''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή