Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Γερές δόσεις αλήθειας για το ασφαλιστικό και όχι μόνο !

Eπειδή πολύ λόγος γίνεται αυτό το 20ημερο για το ασφαλιστικό, στην προσπάθεια μου για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα αλλά και για να αποκαλυφθούν πολλά, σας παραθέτω απόσπασμα από το πιο πρόσφατο βιβλίο του κ. Γιαννίτση , τέως υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρει: « Αν ο πολιτικός μου χώρος ήθελε πράγματι να δώσει λύση, το θέμα θα προχωρούσε.

Αν δεν ήθελε, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, όπως και συνέβη.........

Ο προοδευτικός χώρος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Εγκαταλείπει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στον συντηρητικό χώρο και αυτό δεν αφορά μόνο το Ασφαλιστικό.

Αφορά τα περισσότερα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν θυσίες σήμερα προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον....»

Ας δούμε και κάποια αποσπάσματα από συνέντευξη του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ πριν 2 χρόνια ακριβώς που θα μπορούσε να δημοσιευτεί και σήμερα αφού είναι τόσο επίκαιρη.

Αλλά μην περιμένουμε συνεντεύξεις πλέον με τόση δόση αλήθειας καθότι ή συγκεκριμένη εφημερίδα ( και όχι μόνο αυτή) πλέον δουλεύει από ….άλλο μετερίζι ,ανταγωνιζόμενη την …ΑΥΓΗ και εξυπηρετώντας …..το άλλο σχέδιο.

Βλέπετε στο ….γεωπολιτικό στρατηγικό παιχνίδι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια που μπαίνουν σε εφαρμογή εάν ……κάποιοι τολμούν και ….αλλάζουν στρατόπεδο.

Τέλος πάντων ας πάρουμε μια γερή δόση αλήθειας γιατί από εδώ και πέρα και μέχρι να εξυπηρετηθεί το ….συγκεκριμένο εναλλακτικό σενάριο μόνο τέτοιες …….δεν θα παίρνουμε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης : «Ίσως γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, θεώρησα ότι η συμβολή της πολιτικής είναι να απαντά στα προβλήματα και όχι να κρύβεται πίσω τους, στο όνομα μιας δήθεν “κοινωνικής ευαισθησίας”, που υποκρύπτει μια άγρια κοινωνική αναλγησία.

Η αδυναμία συζήτησης θεμελιωδών προβλημάτων είναι μια ανοικτή πληγή για τη δημοκρατία -και τη σοσιαλιστική αριστερά.

Το ασφαλιστικό πρόβλημα είναι ταυτόχρονα οικονομικό, πολιτικό, αξιακό και θεσμικό.
Δεν είναι απλώς μια αποτύπωση αριθμών .
Εμπεριέχει αξιολογήσεις και πολιτικές αποφάσεις που κάνουν το όλο ζήτημα πολύ πιο περίπλοκο απ' ό,τι η συζήτηση των ορίων ηλικίας και των συντάξεων.
Κάθε χρονιά που περνάει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα απ' αυτή που προβλέπουν σήμερα, επειδή το πολιτικό σύστημα αρνείται να δώσει απάντηση στο θέμα.
Στο ασφαλιστικό πρέπει να είναι σαφείς οι όροι του παιχνιδιού για 2-3 δεκαετίες.
Δεν είναι νοητικά καθυστερημένες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες που βλέπουν το ζήτημα σε ορίζοντα 30-35 ετών

Σε κάποιο άλλο σημείο αναφέρεται και στην εισφοροδιαφυγή και νομίζω ότι η άποψη του εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα αλήθειας , όσο και αν αυτό μας πικραίνει .

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πάταξη της εισφοροδιαφυγής σημαίνει σύγκρουση με μεγάλους ή μικρούς «νταβατζήδες» -λυπάμαι για την καθιέρωση του όρου στην πολιτική ορολογία- σε όλα τα επίπεδα και τις κοινωνικές ομάδες.
Κανείς δεν τη θέλει. Πολιτικές δυνάμεις, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, συνδικάτα, νοικοκυριά αναλύονται σε φρικτούς λυγμούς για το φαινόμενο, αλλά κηρύσσουν αμείλικτο υπόγειο πόλεμο σε όποιον τολμήσει να πάρει το θέμα πιο σοβαρά. Εισφοροδιαφυγή σημαίνει φθηνό κόστος εργασίας, μεγαλύτερα κέρδη για τον εργοδότη και μεγαλύτερο εισόδημα για τον εργαζόμενο.
Το ότι υπονομεύει βαθιά όλο το κοινωνικό σύστημα προστασίας είναι αδιάφορο για τους πάντες -άσχετο για το αν μοιρολογούν και γι' αυτό.»

Όποιος δεν συμφωνεί με αυτήν την …πικρή αλήθεια το μόνο που κάνει είναι να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του.

Στην ερώτηση δε - Γιατί είναι τόσο δύσκολο στην Ελλάδα να συμφωνήσουμε σ' ένα τόσο σημαντικό θέμα; - απαντά: «Υπάρχουν κοινωνίες που έχουν τη «συστημική ικανότητα» να διαχειριστούν με οραματισμό, αλλά και πραγματισμό τις αλλαγές, τους κινδύνους των αλλαγών, το μέλλον τους, και κοινωνίες που μένουν παθολογικά αγκυλωμένες σε στερεότυπα του παρελθόντος τους.

Οι πρώτες κερδίζουν, οι δεύτερες είτε χάνουν, είτε αγκομαχούν στα γήπεδα β' ή γ' κατηγορίας.»

Όπως αναφέρει ο Τζιουζέπε ντι Λαμπεντούζα στο «Γατόπαρδο», …….«αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν. Διαφορετικά, όλα θα φαίνεται να μένουν όπως είναι, ενώ στην ουσία όλα θα έχουν αλλάξει».


28 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, όσο και εάν κάποιοι, όπως λές και εσύ, προσπαθούν να κρυφθούν πίσω απο το δακτυλό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αρνούνται να πούν ξακάθαρα ότι η γενεσιουργός αιτία του ασφαλιστικού προβλήματος είναι η υπογεννητικότητα. Τα επιδόματα για παιδιά στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτα σχεδόν, ενώ στη δυτική Ευρώπη είναι πραγματικά και αποτελούν σημαντική ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος.
    Όταν σε μερικά χρόνια θα αρχίσουν να παίρνουν συντάξεις από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και οι ξένοι μετανάστες ασφαλισμένοι σε αυτά (δικαιολογημένα,αφού έχουν καταβάλει τις εισφορές), τότε το πρόβλημα θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Οι Αλβανοί μετανάστες έδωσαν μία πρόσκαιρη ανάσα στο ΙΚΑ, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει σε 20 χρόνια ή και νωρίτερα. Χωρίς υποστήριξη των ζευγαριών, ώστε να αποκτήσουν 2ο ή και 3ο παιδί χωρίς να πνίγονται στα έξοδα, η κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εκτός βέβαια και αν οι συντάξεις γίνουν απλά επικουρικές συντάξεις, δηλ. βοηθήματα, τα οποία θα πρέπει κανείς να συμπληρώνει με σύνταξη από ιδιωτική ασφάλιση. Είναι όμως λύση αυτό για όλους; Πόσοι μπορούν να πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό σε ιδιωτική ασφάλιση για παράλληλη σύνταξη;

    http://a-ergodes.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Ίσως γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, θεώρησα ότι η συμβολή της πολιτικής είναι να απαντά στα προβλήματα και όχι να κρύβεται πίσω τους, στο όνομα μιας δήθεν “κοινωνικής ευαισθησίας”, που υποκρύπτει μια άγρια κοινωνική αναλγησία.>>

    Εδώ είναι όλο το ζουμί.
    Μερικοί κούκοι εκτός ¨επαγγελματιών πολιτικών¨ δεν μπορούν να φέρουν την Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς φίλε μου δεν είναι αυτή η αλήθεια αυτή είναι η ΜΙΣΗ αλήθεια.
    Η ολόκληρη αλήθεια είναι τα ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ των ταμείων .
    Κανένα ασφαλιστικό σύστημα σε καμία κοινωνία σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί λειτουργήσει χωρίς αποθεματικά που είναι οι κεφαλαιοποιημένες εισφορές των ασφαλισμένων .ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΨΕΙ από τη δεκαετία του 50 με νόμιμους και παράνομους φανερούς και κρυφούς τρόπους.μεταπολεμικά με νόμο υποχρεώθηκαν τα ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους άτοκα στη Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί να πηγαίνουν χαρισματικά θαλασσοδάνεια δανεικά και αγύριστα που λέει ο Λαός μας στους μεγαλοβιομήχανους .Έτσι με πληθωρισμό που ξεπερνούσε και το 25% αποδόθηκαν στα ταμεία πληθωρισμένες δραχμούλες από το 1955 .Όλες οι μελέτες συμφωνούν ότι αν αποκατασταθούν τα αποθεματικά των ταμείων και καταβάλουν τις σημερινές εισφορές που οφείλουν οι βιομήχανοι και το Δημόσιο στα ταμεία δεν θα υπάρχει κανένα μα κανένα πρόβλημα για 50 χρόνια στο ασφαλιστικό. Αντί γιαυτό τι κάνουν οι κατά καιρούς << σοφοί >> συμπεριλαμβανομένου και του φίλου σου του Γιαννίτση ενώ δεν έχουν τη τόλμη ΄η το κώλο να πουν στο Λαό την Αλήθεια για την ληστεία του αιώνα και να ζητήσουν την επιστροφή των κλεμμένων προσπαθούν τους εναπομείναντες πέντε άρτους να τους μοιράσουν στους ασφαλισμένους και ο λύκος χορτάτος και η πίττα σωστή δεν έγινε ΠΟΤΕ ούτε τώρα γίνετε. Χρυσοπληρώσανε τον Σπράος τον θυμάστε για να τους πει το βαρύγδουπο φταίνε οι ασφαλισμένοι που αργούν να πεθάνουν Γιαννίτση θάρρος δεν είναι να ζητάς από τα θύματα να ξαναπληρώσουν τα κλεμμένα αλλά να απαιτήσεις από τους νταβατζήδες τους κουμπάρους ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ να επιστρέψουν τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο σου φιλε Ιωναθαν τα ειπες ολα. Τις αμαρτιες εμεις θα τις πληρωσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή είναι η αλήθεια που λέει ο Ιωνάθαν και όχι του Γιαννίτση η απολογία προς τους εργοδότες του, τους"νταβατζήδες", τα διεθνή καρτέλ και τον ξένο παράγοντα, γιατί δεν τα κατάφερε να "τελειώσει" τον ελληνικό μικρολαουτζίκο. Καμμία διαφορά δεν έχει ο κύριος καθηγητής από τους πολιτικούς που καταγγέλει χωρίς να το δικαιούται, αφού με το ζόρι δεν έγινε υπουργός. Φλάτ αήθη λαμόγια που αποκρύπτουν τη λεηλασία των ταμείων όπως και όλες τις λεηλασίες σε βάρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για την ταμπακιέρα οι ανωτέρω φίλοι δεν μας λένε τίποτα!!!!
    Δηλαδή αυτά για τα οποία λέει για την προοδευτική παράταξη και την συντηρητική.
    Το ποίημα φίλε Ιωνάθαν το έχεις πει πολλές φορές και από αυτό εδώ το Blog και από άλλα.
    Πες μας και για τις προοδευτικές παρατάξεις τώρα αν είσαι αντικειμενικός και όχι ....βαλτός.
    Κάποιοι τους φτύνουν και νομίζουν ότι ....ψιχαλίζει.
    ΕΛΕΟΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιωνάθαν το ζουμί το αναφέρει στο άρθρο του ο πολίτης.
    Και είναι αυτό.
    "Αλλά μην περιμένουμε συνεντεύξεις πλέον με τόση δόση αλήθειας καθότι ή συγκεκριμένη εφημερίδα ( και όχι μόνο αυτή) πλέον δουλεύει από ….άλλο μετερίζι ,ανταγωνιζόμενη την …ΑΥΓΗ και εξυπηρετώντας …..το άλλο σχέδιο.

    Βλέπετε στο ….γεωπολιτικό στρατηγικό παιχνίδι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια που μπαίνουν σε εφαρμογή εάν ……κάποιοι τολμούν και ….αλλάζουν στρατόπεδο.

    Τέλος πάντων ας πάρουμε μια γερή δόση αλήθειας γιατί από εδώ και πέρα και μέχρι να εξυπηρετηθεί το ….συγκεκριμένο εναλλακτικό σενάριο μόνο τέτοιες …….δεν θα παίρνουμε."

    Πέρα λοιπόν από τα αποθεματικά που ( συμφωνώ και εγώ ) βγαίνεις και φωνάζεις για το ζουμί των ανωτέρω φράσεων γιατί δεν μιλάς καθόλου.
    Θα σου απαντήσω εγώ. Γιατί είσαι προγραμματισμένος προς μια κατεύθυνση και ένα σκοπό.
    Και μία ερώτηση ακόμη.
    Αναφέρεις να τα πληρώσει μεταξύ άλλων και το κράτος.
    ΚΑΙ ΠΟΙΟ είναι το κράτος ρε φίλε;
    Eγώ, εσύ και όλοι οι πολίτες.
    Αυτό είναι το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζιζάνιο η ταμπακιέρα είναι τα κλεμμένα αυτά ζητάω εγώ τα λεφτά μου
    τώρα εσύ δεν κατάλαβα τι ζόρι τραβάς και για ποια παράταξη κόπτεσαι για τους νταβατζήδες για τους κουμπάρους τους μεγαλοβιομήχανους εγώ δεν μίλησα για παρατάξεις. Φαίνεται δεν είσαι ασφαλισμένος δεν σε καίει
    Exarxos to Το δημόσιο πρέπει να πληρώσει πρώτα αυτά που χρωστάει στο ΙΚΑ και στα άλλα ταμεία και να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους γιυτά που μοίραζε και μοιράζει στους νταβατζήδες όταν έκανε " ανάπτυξη "με Ξένα κόλυβα βλέπε προβληματικές κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε φίλε μου σε παρακαλώ απάντησε για να μην κουράζουμε και τους υπόλοιπους.
    Το Κράτος ΠΟΙΟΣ είναι;
    Θα δεχόσουν πχ. αφού το κράτος ήμαστε όλοι μας να αυξηθεί ο ΦΠΑ ή η φορολογία μας;
    Δεν απαντάς στα ερωτήματα και αυτό δείχνει ότι πράγματι .....σου έχουν μάθει ένα ποίημα και το επαναλαμβάνεις συνεχώς.
    Την άποψη σου για άλλο θέμα εκτός από τα αποθεματικά δεν την έχουμε ακούσει ΠΟΤΕ.
    Το σημερινό άρθρο έχει προτάσεις με τόσο προβληματισμό Για όλους μας και εσύ ...εκεί στα αποθεματικά.
    Σε παραπέμπω μόνο στην τελευταία αράδα του πολίτη από τον Τζουζέπε ντι Λαμπεντούζα .
    Σκέψου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο φιλος με το "φερτε πισω τα κλεμμενα", θα επρεπε να μας απντησει στο εξης.
    Αν και πραγματι, τα πραγματα εγιναν οπως λεει με τα αποθεματικα , το ζητημα ειναι, οτι τωρα βρισκομαστρε εδω και το προβλημα ειναι μπροστα μας.
    Τι σημασια εχει τι εγινε τοτε;Τωρα, υπαρχει το προβλημα και απαιτει λυση. Εσυ νομιζεις οτι θα ξεθαψουμε τυος πεθαμενους να παρουμε πισω τα λεφτα; Δε νομιζεις οτι αυτο ειναι εκτος πραγματικοτητος;Δηλαδη σαν τα μικρα παιδακια, να χτυπαμε το ποδι κατω και να λεμε "σελω ατο";
    Τωρα, εχουμε μπροστα μας, ενα αληθινο προβλημα και εμεις δειχνουμε τους "κακους" και φωναζουμε.Ε και;Φωναζε οσο θελεις. Λεφτα, δεν υπαρχουν. Υποτιθεται οτι μ αυτα εγιναν καποιες επιχειρησεις που δουλεψαν καποιοι ανθρωποι. Καλως η κακως.
    Και μη μου πεις "να τα δωσει το κρατος", γιατι θα σου απαντησω και ποιος ειναι το κρατος; Εμεις δεν ειμαστε;
    Αρα, ας προσπαθησουμε να λυσουμε το προβλημα με τη λογικη, γιατι αλλοιως, με τις φωνες, δεν κανουμε τιποτα και απλως το διαιωνιζουμε.
    Αν εσυ νομιζεις οτι θα βρεις τα "κλεμμενα", καλη τυχη στο ψαξιμο.
    Και παντως, χωρις καταλληλες γνωσεις, δεν μπορουν να εκφερουν ολοι αποψη. Εχουμε πηξει σε Αυτιαδες, Κανεληδες και Κακαουνακηδες. Το προβλημα ομως, δε θα το λυσουν αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. προς εχarxos

    Πόλη χοντρικά και χύμα τάχεις στο μυαλό σου τα πράγματα. Σαν το Καραγκιόζη πόσοι Έλληνες είμαστε βάλτους από 1 εύρο στον καθένα να 10000000 ευρώ. Έχεις στο μυαλό σου κάποιο κράτος δικαίου και ισότητας που όλα λειτουργούν ανταποδοτικά. Μάλλον για άλλη χώρα θα μιλάς .Αν δεις τα στατιστικά της εφορίας και τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων θα δεις ότι μειώνονται οι άμεσοι οι δίκαιοι φόροι και αυξάνονται οι έμμεσοι οι άδικοι φόροι έτσι τα έσοδα του κράτους προέρχονται από τους πολλούς και αδύνατους και τα λυμαίνονται οι λίγοι και ισχυροί. Διαφωνείς; Αυτή τη δουλειά κάνει το Ελληνικό κράτος παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους .Θα μπορούσε να κάνει και το αντίθετο μια φορά αλλά ούτε αυτό καν δεν είπα εγώ είπα να πληρώσει το κράτος τις εισφορές που χρωστάει Διαφωνείς; Γιατί μόνο στους ασφαλισμένους χρωστάει ξέρεις εσύ να χρωστάει σε κάποιον νταβατζή ; Όχι μόνο δεν πληρώνει τις εισφορές του αλλά απαλλάσσει και το νταβατζή από αυτή την υποχρέωση ΜΑΛΙΣΤΑ όπως το ακούς πρόσφατα με νόμο κατάργησε την ασφαλιστική ενημερότητα που ήταν απαραίτητη για να πληρωθούν μεγάλα ποσά από τα δημόσια ταμεία στους εργολήπτες δημοσίων έργων αυτοί είναι οι νταβατζήδες δηλαδή τους λέει δεν χρειάζεται να πληρώνετε εισφορές στα ταμεία. Μήπως είσαι εργολήπτης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ιωνάθαν μήπως είσαι Δημόσιος υπάλληλος , βολεμένος και ...συνδικαλιστής.
    Ρε τι μπαρούφες λες;
    Άλλο σε ρωτάνε άλλο απαντάς.
    Σίγουρα συνδικαλίστης είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιωνάθαν.....μας έστειλες αδιάβαστους.
    Με 1 Ευρω απο τον καθένα μας δηλ. 10.000.000 Ευρώ θα λυσεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού;
    Μήπως είσαι ο ....Λεβέντης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ...ΙΩΝΑΘΑΝ
    ο πολίτης λέει:"Πάταξη της εισφοροδιαφυγής σημαίνει σύγκρουση με μεγάλους ή μικρούς «νταβατζήδες» -λυπάμαι για την καθιέρωση του όρου στην πολιτική ορολογία- σε όλα τα επίπεδα και τις κοινωνικές ομάδες.
    Κανείς δεν τη θέλει. Πολιτικές δυνάμεις, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, συνδικάτα, νοικοκυριά αναλύονται σε φρικτούς λυγμούς για το φαινόμενο, αλλά κηρύσσουν αμείλικτο υπόγειο πόλεμο σε όποιον τολμήσει να πάρει το θέμα πιο σοβαρά. Εισφοροδιαφυγή σημαίνει φθηνό κόστος εργασίας, μεγαλύτερα κέρδη για τον εργοδότη και μεγαλύτερο εισόδημα για τον εργαζόμενο.
    Το ότι υπονομεύει βαθιά όλο το κοινωνικό σύστημα προστασίας είναι αδιάφορο για τους πάντες -άσχετο για το αν μοιρολογούν και γι' αυτό.»
    Αυτό κάνεις και εσύ. Μοιρολογείς αλλά και κρύβεσαι πίσω από το δάκτυλο σου.
    ΙΩΝΑΘΑΝ δεν μας πείθεις φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να κάνω μια παρέμβαση και εγώ;
    Ο Ιωνάθαν έχει δίκιο στο τελευταίο σχόλιο του.
    Αλλά φίλε μου είναι μόνο ένας παράγοντας.
    Τους άλλους δηλαδή Τα συνδικάτα , τον εργαζόμενο , τους εργοδότες κλπ. γιατί δεν τους αναφέρεις φίλε μου.
    Μήπως εσύ δεν γνωρίζεις εργαζόμενους που δεν θέλουν ασφάλιση για να πάρουν κάτι τις παραπάνω;
    Δεν γνωρίζεις συνδικαλιστές που κάνουν τα ...στραβά μάτια στην ...μαύρη εργασία;
    Δεν γνωρίζεις περιπτώσεις όπου ο έλεγχος του ΙΚΑ γίνεται δια της ...πλαγίας οδού;
    Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί καθαρά και ανοικτά μυαλά για να λυθεί.
    Επαναλαμβάνω έχεις δίκιο στο σχόλιο σου ( 9.44)αλλά σε παρακαλώ φίλε μου κοίτα και τους άλλους παράγοντες.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε πολίτη τζι αρ συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.
    Καθαρά μυαλά και μακριά απο πολύχρωμες παρωπίδες.
    Αυτό χρειαζόμαστε όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εκτός απ΄όσα του είπαν οι παραπάνω του Ιωνάθαν (βιομήχανοι δίνουν δουλεία σε εργάτες, το κράτος είμαστε εμείς άρα όποιος λέει να τα δώσει το Κράτος ουσιαστικά λέει να αυξηθούν οι φόροι) να πω ότι καλώς ή κακώς δεν μπορεί κανένας να πιέσει τους βιομήχανους μιας και όταν ζοριστούν τα μαζεύουν και πάνε Τουρκία και από εκεί Πακιστάν κ.ο.κ. Μιλάμε για τα ελεύθερα κράτη πάντα, γιατί στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν υπάρχουν βιομήχανοι και έχουμε δει την κατάντια...

    Το σημαντικότερο λάθος όμως που κάνει ο Ιωνάθαν είναι ότι πέφτει στη λούμπα των λαικιστών που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και λέει:

    «Αν δεις τα στατιστικά της εφορίας και τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων θα δεις ότι μειώνονται οι άμεσοι οι δίκαιοι φόροι και αυξάνονται οι έμμεσοι οι άδικοι φόροι έτσι τα έσοδα του κράτους προέρχονται από τους πολλούς και αδύνατους και τα λυμαίνονται οι λίγοι και ισχυροί. Διαφωνείς;»

    Εγώ διαφωνώ λοιπόν, γιατί αυτό που λές είναι σχετικό και είναι και λαϊκισμός.

    Για να καταλαβαινόμαστε:

    1.Άμεσους φόρους ο Κόκκαλης πληρώνει περισσότερους από εμάς. Σ΄αυτό συμφωνείς και εσύ.

    2. Έμμεσους φόρους...εκεί είναι που πληρώνει πολλά μα πολλά περισσότερα από εμάς. Έμμεσοι φόροι είναι το ΦΠΑ που πληρώνουμε όταν «καταναλώνουμε». Εγώ αγόρασα ένα corsa και ο Κόκκαλης (ο Πέτρος σίγουρα) μια BMW μια Mercedes και μια Porsche. Εγώ το αλλάζω κάθε 10 χρόνια και ο Κόκκαλης τα αλλάζει κάθε χρόνο. Εγώ καπνίζω Ασσο και ο Κόκκαλης Κοχιμπα. Εγώ φοράω (αν φοράω) σακάκι 150 ευρώ ο Κόκκαλης φοράει πιερ γκαρτεν 2.000 ευρώ. εγώ τα παιδιά μου τα στέλνω στο δημόσιο αυτός στο κολλέγιο. Ο Κόκκαλης αγόρασε και συντηρεί 10 σπίτια και εγώ ή εσύ έχουμε δυάρι. Εγώ έχω την πεθερά μου βοηθό αυτός πληρώνει καμιά 10 υπηρέτες και οδηγούς.

    Από που και ως που σου ήρθε ότι εσύ πληρώνεις περισσότερους έμμεσους φόρους; Εκτός αν εννοείς ότι ο Κόκκαλης πληρώνει λιγότερα απ΄όσα πληρώνουν 100.000 μισθωτοί μαζί. Εκεί μπορεί να έχεις δίκιο αλλά πρέπει να συνυπολογίσεις και τα εισοδήματα των 100.000 ή την κατανάλωση που κάνουν.

    Τελος πάντων μόνο εδώ στην Ελλάδα γίνεται τέτοια κουβέντα ότι δήθεν οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι. Στο εξωτερικό η τάση είναι να μειώνεται η άμεση φορολογία και να αυξάνεται η έμμεση.

    Πάντως κατά την άποψή μου η άμεση φορολογία είναι η άδικη και η έμμεση είναι η δίκαιη. Γιατί εγώ που πίνω Κόκα κόλα να πληρώνω ίδια φορολογία με αυτόν που πίνει κάθε βράδυ τα ουισκάκια του;


    ΥΓ. Πολίτη επέτρεψέ μου να χρησιμοποιήσω κάποια αποσπάσματα από την ανάρτησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς fasistas1
    Και σε φασίστες απαντάω
    Για να καταλαβαινόμαστε πρέπει με τις ίδιες λέξεις να εννοούμε και οι δύο τις ίδιες έννοιες Ό άμεσος φόρος φορολογεί το εισόδημα στην απόκτησή του στη πηγή ο έμμεσος όταν το καταναλώσεις .Έτσι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος φορολογούνται στο 100% του εισοδήματός τους και στις δύο περιπτώσεις το καταναλώνουν όλο αφού δεν τους φτάνει ενώ οι φίλοι σου Κόκαλης , Βγενόπουλος από το 1 δις που ....πως να το πούμε επιεικέστατα. .αποκτούν, καταναλώνουν το πολύ το 1 εκατομμύριο τα άλλα 999 εκατομμύρια δεν τα ταγκίζουν οι έμμεσοι φόροι Αν λοιπόν έχουμε μόνο άμεσους φόρους όπως επιζητούν οι φίλοι σου και βλακωδώς επικροτείς εσύ μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του εισοδήματός τους θα φορολογείται. Ναι τα ποσά του παραδείγματος δεν είναι φανταστικά 80 δισ έβγαλε ο Βγενόπουλος από τη κομπίνα του ΟΤΕ με τον Αλογοσκούφη να το γράψω με τα μηδενικά για να το καταλάβουμε όλοι 80.000.000.000 δρχ πότε θα τα καταναλώσει για να περιμένουμε να συμμετέχει κιαυτός στους φόρους ; Σοβαρά πιστεύεις ότι υπάρχουν Μπλε και πράσινοι νταβατζήδες ;
    η

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όχι ΙΩΝΑΘΑΝ δεν υπάρχουν πράσινοι, κόκκινοι ή μπλε νταβατζήδες.
    Αλλά υπάρχουν πράσινοι, κόκκινοι ...ΙΩΝΑΘΑΝ που κατηγορούν-λαϊκίζουν και λοιδορούν ανθρώπους..
    Ναι σε σένα προσωπικά αναφέρομαι....Ιωνάθαν.
    Σε όλα σου τα σχόλια αναφέρεσαι σε ...κουμπάρους , Αλογοσκούφηδες και πράσινα άλογα.
    Όπως το προηγούμενο σχόλιο σου.
    Εάν έχεις κάποια κατηγορία για τον Αλογοσκούφη ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό τράβα γραμμή για τον εισαγγελέα.
    Αλλιώς ......σταμάτα να λοιδορείς ανθρώπους κρυβόμενος πίσω από την ...ανωνυμία ..ΙΩΝΑΘΑΝ.
    Βρε μπας και σε λένε Μ. Καρχ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όσον αφορά τους άμεσους φόρους λοιπόν εσύ είσαι αφορολόγητος, άντε να πληρώνεις και κανένα χιλιάρικο φόρο, ενώ αυτός με το 1 δις πληρώνει και καμιά 300αριά εκατομμύρια...300.000.000...στο γράφω ολόκληρο για να το εμπεδώσεις και να μας πεις ποιός συμβάλλει περισσότερο σ' αυτό το Κράτος.

    Όσον αφορά τους άμεσους φόρους, πολύ πρωτότυπη η άποψή σου οφείλω να ομολογήσω δεν την είχα σκεφτεί.
    Να καταναλώνει ο Κόκκαλης όλα τα λεφτά που βγάζει, ώστε να φορολογείται δυό φορές...λίγο δύσκολο το βλέπω.

    Τελικά όμως συμφωνείς ότι ο Κόκκαλης κάνει απείρως μεγαλύτερη κατανάλωση από σένα και πληρώνει πολύ περισσότερους έμμεσους φόρους...τώρα γιατί αυτός και πολύ άλλοι βγάζουν τόσα, όσα δεν μπορούν να καταναλώσουν, ενώ εσύ ή κάποιοι άλλοι τόσα που να μην τους φτάνουν , πρέπει να απασχολήσει και να προβληματίσει εσάς.

    Πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλετε να τα παρουσιάζετε...τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τα δώσουν οι βιομήχανοι...όσα και να δώσουν αυτοί δεν φτάνουν να ταΐσουν τους τεμπέληδες και τους χαραμοφάηδες

    ΥΓ. Καλά κάνεις και μιλάς σε φασίστες (εξάλλου εσείς μας βαφτίσατε έτσι) γιατί και εγώ μιλάω πχ. σε κομμουνιστές. Αυτά τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιχάλη

    ο Αλογοσκούφης τσούζει και απεγνωσμένα προσπαθούν να βρούνε κάτι να το χτυπήσουν αλλά δεν τους βγαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε Ιωνάθαν, εκτός από τους γυφτοπασόκους, υπάρχουν και οι γυφτονεοδημοκράτες, κομματικά στελεχά κι αυτά με τα ίδια λούμπεν ιδανικά. Και αυτοί επιδιώκουν να μας κάτσουν στο σβέρκο και να διαγουμίζουν το δημόσιο βιός μεσολαβόντας προς τους "νταβάδες" (την Αληταρχία κοσμιότερα). Γι αυτό και δε θέλουν να αναφέρεται η καταλήστευση των ταμείων, ως να γινόταν να το ξεχάσουμε. Βεβαίως και στην αριστερά δεν σπανίζει το τρωκτικό αυτό είδος, αν μάλιστα είμασταν στα πάλαι ποτέ καθεστώτα του "ανύπαρκτου", τα ίδια άτομα θα ήταν στους μηχανισμούς της μάσας και της απάτης του Κόμματος ισχυριζόμενα ότι είναι ..."κομμουνιστές"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΠΠρος
    Υποστηρικτές νταβατζήδων κουμπάρων Πανάγων και λοιπών μιζαδόρων κλπ ιεραποστόλων . Δεν κατάλαβα Η Κυβέρνηση δεν έκανε σώου στη τηλεόραση με τους κουμπάρους της λέγοντας επίσημα : τις είδατε τις χειροπέδες (που περνάω στους δικούς μου ) βέβαια δεν έκανε το ίδιο σώου όταν τους έβγαλε από τη πίσω πόρτα της φυλακής Για τα δομημένα ομόλογα μιλάω για τι μίζες των δις από τους γαλατοβιομήχανους προς τους κουμπάρους μιλάω σε ποια χώρα ζείτε εσείς ;. Και ξέρετε γιατί πληρώνουν μίζες δισεκατομμυρίων ;για να μπορούν ανενόχλητοι να μας κατακλέβουν πουλώντας το γάλα και το γιαούρτι τους σε εναρμονισμένη τιμή πολύ ακριβότερη από ότι οι ίδιοι το πουλάνε στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου και του Παρισιού. Για ρωτήστε πόσο έχει το ίδιο γιαούρτι ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ σε Λονδίνο Παρίσι και πόσο στην Ελλάδα, που οι μισθοί είναι 2,5 φορές κάτω .Τους Έλληνες κατακλέβουν και οι μίζες τους εξασφαλίζουν ατιμωρησία. ΜΗΠΩΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ; Όσο για τον Αλογοσκούφη η υπεραξία του πακέτου των μετοχών του Βγενόπουλου (ναι τα 80 δις) από που προήλθε ; από την υπόσχεση ότι ο αγοραστής θα πάρει και το μανατζεμντ . Είδατε καμιά επίσημη ανακοίνωση εσείς να λέει κάτι τέτοιο ; ούτε εγώ. Αν αύριο δοθεί το μάνατζεμντ δεν αποδεικνύεται μια αθέμιτη συναλλαγή με εσωτερική πληροφόρηση κάτω απ το τραπέζι;
    Αν αυτό γίνει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ο υπουργός θα πάει σπίτι του και εκεί θα περιμένει τον εισαγγελέα όχι στο υπουργείο ΜΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ασε ρε Καρχιμάκη Ιωνάθαν.
    Έγινες βαρετός και δεν πείθεις κανένα.
    Άλλη δουλειά ή άλλο ποιήμα δεν έχεις και όλη ήμερα γυρνάς και γράφεις τα ...ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Που είσαι Λεβέντη Ιωνάθαν.
    Σε προκαλούμε , σε προκαλούμε βουρ για τον ....Εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε Ιωνάθαν ξέχασες και το καρτέλ των....Ψυχιάτρων.
    Πολύ δουλειά έχουν τώρα τελευταία , άσε που χρεώνουν πανάκριβα και τους .....ασθενείς.
    Και για να μην μου το σβήσει ο πολίτης ως εκτός θέματος να σου πω ότι άνθρωποι σαν και εσένα είναι το χαρακτηριστικό δείγμα που ..αναφέρεται και ο πολίτης όταν λέει ότι κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους στο ασφαλιστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όχι μόνο κρύβονται πίσω από το δαχτυλό τους αλλά μας δουλεύουνε κανονικότατα.

    Tόσο καιρό με το ασφαλιστικό αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι απλά κανείς δεν θέλει κάτι πραγματικά να αλλάξει, αφού είτε επικαλούνται το "κράτος" ή το "Δημόσιο" για να καλύψουν τα κενά είτε επιδιώκουν να μην περιληφθεί το ταμείο στο οποίο ανήκουν στις όποιες αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή