Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Tα απόρρητα πρακτικά και το … άρμα Παπαδήμου


Κατά την διάρκεια των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών είχαμε επισημάνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αναγκασμένος να λέει «Nαι» στις προτάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όχι γιατί συναινεί με τα ονόματα που έριχνε στο τραπέζι ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά γιατί πλέον γνώριζε πολύ καλά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποσκοπούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο, ώστε να παραμείνει στην θέση του.

Το τονίσαμε επίσης και στην περίπτωση του κ.Πετσάλνικου, σε αντίθεση με φωνές που καθοδηγούνταν από το συναίσθημα και όχι από την πολιτική λογική .

Τονίζαμε επίσης συνεχώς ότι η άρνηση Παπανδρέου να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε «παραίτηση» του, δεν γινόταν από λόγους πολιτικής ή …. οικογενειακής ευθυξίας, όπως διάφοροι διαδρομιστές της χειραγώγησης προσπαθούσαν να μας πείσουν , αλλά γιατί ήθελε αφού «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», να χρεώσει το κόστος στον Αντώνη Σαμαρά και να συνεχίσει να κυβερνά.

Χθες ένα δημοσίευμα του Μανώλη Κοττάκη στην «κυριακάτικη δημοκρατία» μας δικαίωσε πλήρως , καθώς από τα απόρρητα πρακτικά των συσκέψεων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και τα… απόρρητα του Αντώνη Σαμαρά ( ο δημοσιογράφος είναι από τους πλέον έγκυρους και καταξιωμένους και η πρόσβαση του σ’ αυτά δεν μας παραξενεύει), φέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είπε στους στενούς συνεργάτες του μετά την πρώτη σύσκεψη: «Είχα καταλάβει από την αρχή ότι ο Παπανδρέου κοροϊδεύει για να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και για να μείνει στην πρωθυπουργία, γι’ αυτό ήμουν αποφασισμένος να λέω «ναι» σε όποιο όνομα έριχνε στο τραπέζι» , προσθέτοντας όμως ότι «όλα είχαν και ένα όριο», αναφερόμενος στην πρόθεση Παπανδρέου να ρίξει στο τραπέζι το όνομα της τροφού στα παιδικά του χρόνια στο Καστρί, βουλευτού Αργολίδας κας Ελσας Παπαδημητρίου….!

«Χαμογελάω για να μη γελάσω» ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά!!!!
Από τα πρακτικά προκύπτουν απίστευτα ψέματα, μπλόφες, διλήμματα και προσωπικές επιθέσεις που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για να ροκανίσει χρόνο και να παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ΚΑΙ στην «έκρηξη» Καρατζαφέρη δικαιωθήκαμε, αφού από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι αυτής της θεατρινίστικης έκρηξης πρωταρχικός σκοπός ήταν να τινάξει την συνάντηση στο αέρα (ανοίγοντας δρόμο -απ’ ότι αποδείχθηκε κατόπιν- για το …άρμα Παπαδήμου!)

Τι συνέβει; O πρόεδρος του ΛΑΟΣ έφτασε αργοπορημένος στο προεδρικό Μέγαρο και παρήγγειλε πορτοκαλάδα. Παπούλιας, Παπανδρέου, Σαμαράς είχαν ήδη μεταβεί ένας-ένας στην αίθουσα συσκέψεων για να πάρουν τις θέσεις τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς βουτούσε κουλουράκια στον καφέ του, την ώρα που η γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης … ανεχώρησε.

«Τι εννοείται ανεχώρησε; Έρχεται με …πομπή;» , ρώτησε ο Αντώνης Σαμαράς με χιούμορ.
Βλέπετε όλοι κατάλαβαν την πρώτη στιγμή ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι καθ’ οδόν και όχι ότι αποχώρησε από το Μέγαρο, «διαμαρτυρόμενος» και λειτουργώντας ως … οδοκαθαριστής για το άρμα Παπαδήμου.

Από το δημοσίευμα επιβεβαιώνεται ότι ΚΑΙ στο θέμα των «δήθεν» όρων Παπαδήμου είχαμε απόλυτο δίκιο , όταν καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση με έντονο άρωμα προπαγάνδας, που εκπορεύεται από τον Γιώργο Παπανδρέου και υιοθετείται προθύμως από τα ….γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα.

Τι συνέβει; Μετά από αυτή τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και το θέατρο Καρατζαφέρη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρθηκε στο πατρικό του στη Μουρούζη και αποπειράθηκε να κοιμηθεί, χωρίς όμως να υπολογίσει τον Παπανδρέου. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ενώ το Μαξίμου διέρρεε ότι ο Παπαδήμος θέτει ταπεινωτικούς όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άκουσε τον Παπανδρέου να λέει:

-Αντώνη, πρέπει να αποφασίσεις απόψε! Εγώ πρότεινα τον Παπαδήμο.

-Δεν μου λες Γιώργο είσαι δικτάτορας και θα μου υπαγορεύσεις να αποφασίσω αμέσως; Εγώ πάντως, δεν είμαι.

-Δεν κατάλαβες, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, εσύ αποφασίζεις! Ή δέχεσαι τον Παπαδήμο ή συνεχίζω εγώ.

-Δεν μου λες Γιώργο, αυτά για τους όρους Παπαδήμου αληθεύουν;

Πριν απαντήσει ο Παπανδρέου, έκανε στο Σαμαρά ένα …μίνι σεμινάριο για το πώς λειτουργούν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και πώς πρέπει να φρονιματιστούν, για να καταλήξει ότι … Ναι! έχει θέσει πέντε όρους.

-Καλά, θα σου απαντήσω το πρωί απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς.

- Θα σε καλέσει σε λίγο ο Παπαδήμος, είπε ο Παπανδρέου επιχειρώντας να τον αιφνιδιάσει και να οδηγηθούμε σε ναυάγιο το ίδιο βράδυ. Πίστευε βλέπετε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα απέρριπτε τον Παπαδήμο επειδή στην πρώτη σύσκεψη είχε ζητήσει να μην είναι πρώτη επιλογή για την πρωθυπουργία άνθρωπος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μόλις τελείωσε η συνδιάλεξη, ο Σαμαράς μίλησε με συνεργάτες του και επανεκτίμησε την κατάσταση.
Γύρω στις μια τα ξημερώματα, τηλεφώνησε ο κ. Παπαδήμος:

-«Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε», είπε ο Λουκάς Παπαδήμος και άρχισε να μιλά στον Σαμαρά για την υποψηφιότητα του και για το PSI. Για όρους; Ούτε λέξη …

-Δεν μου λες, είπες στον Παπανδρέου τίποτα για όρους; ρώτησε ο Αντώνης Σαμαράς

-Όχι, μία γενική συζήτηση είχαμε…

-Μπορείς να κάνεις μία δήλωση διάψευσης ή διαρροής; επέμενε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Παπαδήμος δεν μπορούσε όμως, καθώς η ώρα ήταν μία τα ξημερώματα, ήταν μόνος στο σπίτι στο Ψυχικό και δεν είχε τον κατάλληλο μηχανισμό.

Την επόμενη το πρωί ο Σαμαράς ετοιμάστηκε να πάει στην Προεδρία, έτοιμος για καβγά. Ξεκίνησε πρώτος στη σύσκεψη. λέγοντας:

-Κύριε Πρόεδρε, θέλω να γραφτεί στα πρακτικά ότι ουδέποτε ο Παπαδήμος έθεσε όρους για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Ο Παπανδρέου αντέδρασε. «Έχω και εγώ τον κόσμο μου» , είπε και διαφώνησε με την καταγραφή που ζήτησε ο Σαμαράς

-Και τί με νοιάζει εμένα, ας μην έλεγες ψέματα Γιώργο! τον αποστόμωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Είναι άγνωστο αν η τελευταία στιχομυθία, κατεγράφη και επισήμως στα πρακτικά της Προεδρίας. Συνέβη όμως!

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Παπαδήμος στην πρώτη δημόσια δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε δεκτό το αίτημα Σαμαρά και διέψευσε ότι ο ίδιος έθεσε όρους.