Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση παγιώνει πλέον το «Δεν πληρώνω»


Μαζικές διαστάσεις παίρνει πλέον η στάση πληρωμών του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση, εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων, έχει γίνει «φανατικός» οπαδός του κινήματος «Δεν πληρώνω», κηρύσσοντας μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.

Πέραν από τις οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους προμηθευτές του δημοσίου, η κυβέρνηση παγιώνει πλέον το «Δεν πληρώνω».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έφτασε, μάλιστα στο σημείο να προχωρά σε συμψηφισμούς, μόνο αν είναι προς όφελος του κράτους!

Θα εφαρμόζεται ουσιαστικά ο νόμος κατά το… δοκούν και μόνο αν, μετά από το συμψηφισμό, το Δημόσιο έχει λαμβάνειν …χρήμα !

Οι εντολές, που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών προς τους προϊσταμένους 65 εφοριών, ήταν σαφείς: «Καμία επιστροφή φόρου δεν θα καταβληθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς, ούτε σε φυσικά πρόσωπα, ούτε σε επιχειρήσεις».

Ουσιαστικά, εκτός από το φόρο εισοδήματος, δεν θα επιστρέφεται ούτε και ο ΦΠΑ !

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν ένας φορολογούμενος έχει οφειλές προς το Δημόσιο 2.000 ευρώ και περιμένει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει πρώτα τις οφειλές του και μετά να περιμένει πότε θα ξεπαγώσουν οι επιστροφές … Αν εφαρμοζόταν ο νόμος, θα λάμβανε από την εφορία 1.000 ευρώ και η υπόθεση πρακτικά θα έκλεινε.

Με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος που επιβαρύνει την, ήδη, συρρικνωμένη ρευστότητα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «διογκώνει» τα λουκέτα στην αγορά και «τιμωρεί» την επιχειρηματικότητα.