Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

«If you fail to plan, then you plan to fail»


Χριστός Ανέστη
Μετά τα spreads που μπήκαν στη ζωή μας από το 2009 , σειρά πήραν τα «Hedge Funds». Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ακούει «Hedge Funds» και προσπαθεί να καταλάβει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Το διαπίστωσα στη Πασχαλινή ομήγυρη όπου κύριο θέμα συζήτησης ήταν η άσκημη οικονομική κατάσταση της χώρας μας , οι αιτίες που την προκάλεσαν , ποιοι την «συντηρούν» και ποιοι κερδίζουν από αυτήν..

Όταν λοιπόν η συζήτηση έφτανε κάποια στιγμή στα «Hedge Funds», άλλοι δήλωναν πλήρη άγνοια και άλλοι τα συσχέτιζαν απόλυτα με τους κακούς λύκους της αγοράς. Τους αδίστακτους κερδοσκόπους που έχουν βάλει για τα καλά το …δάκτυλο στο μέλι. Βλέπετε σε περιόδους χρηματοοικονομικής κρίσης όλοι αναζητούν τους «κακούς». Δεν γνώριζαν όμως περισσότερα. Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί οι κακοί λύκοι και ποιος (και τι) τους προσέλκυσαν στη χώρα μας.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι στον σύγχρονο κόσμο των επενδύσεων ο βασικός κανόνας είναι να μη χάνεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια ορισμένες φορές οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές να απέχουν παρασάγγας από την ηθική.

Μετά από αυτή την απαραίτητη διευκρίνιση, ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτά τα περίφημα «Hedge Funds». Πώς ξεκίνησαν , ποια είναι η πορεία τους , που απευθύνονται , αλλά και ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν προκειμένου να έχουν το «άγγιγμα του Μίδα».

Ακριβής ορισμός των «Hedge Funds». δεν υπάρχει, όμως κατά κανόνα είναι επενδυτικά κεφάλαια εγκατεστημένα, κυρίως, σε offshore δικαιοδοσίες, τα οποία επενδύουν σε ένα ευρύτατο φάσμα παγίων – ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, νομίσματα και εμπορεύματα – με απευθείας θέση ή με θέση short.

Συχνά χρησιμοποιούν και τη μέθοδο της μόχλευσης -επενδύουν δηλαδή πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά που διαθέτουν – και στοχεύουν στην απόλυτη απόδοση. Η απόδοση αυτή δεν είναι συνδεδεμένη με κάποιο δείκτη και αυτό στην ουσία είναι η μεγαλύτερη διαφορά των «Hedge Funds» από τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία και πάλι αποτελούν συλλογικά επενδυτικά σχέδια ή οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων.

Τα «Hedge Funds» αν και δημιουργήθηκαν από το 1949 έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή από τη δεκαετία του 1990, γνωρίζοντας εντυπωσιακή άνοδο και σοκάροντας με τις υπερβολές τους τόσο σε κέρδη όσο και σε ζημίες!
Περίφημο είναι το παράδειγμα του Quantum Fund, το οποίο το 1992 υπό τη διεύθυνση του George Soros τήρησε μια εχθρική στάση έναντι της στερλίνας και αποκόμισε κέρδη πέραν του 1 δις δολαρίων. Αντίθετα, το 1998 χρειάστηκε να παρέμβει η Fed (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), για να καλύψει ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημιούργησε το Long Term Capital Management, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου ανήκαν δύο νομπελίστες στα χρηματοοικονομικά!

Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πάνω από 8.300 «Hedge Funds» και ιστορικά παρουσιάζουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ευκατάστατοι επενδυτές εμπιστεύονται σε διαχειριστές αξιόλογα ποσά για να τα επενδύσουν, πληρώνοντας σε αυτούς προμήθεια διαχείρισης σε ετήσια βάση, αλλά και προμήθεια επί των κερδών που θα λάβουν. Έτσι, το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι η κατεύθυνση της αγοράς, αλλά εάν αυτός που διαχειρίζεται το πορτφόλιο είναι αρκετά διορατικός με τις επιλογές του.

Φυσικά ο παράγων ηθική δεν έχει καμία θέση στη συνάρτηση αυτή. Οι διαχειριστές είναι ελεύθεροι να διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκιά τους, όπως εκείνοι νομίζουν καλύτερα, αρκεί να ισχύει μία βασική προϋπόθεση: Η καταγραφή υψηλών αποδόσεων. Μία αδύναμη ή αρνητική απόδοση χαρτοφυλακίου μπορεί να καταστρέψει τόσο τον ίδιο το διαχειριστή όσο και ολόκληρο το «Hedge Funds». Αντίθετα, μια καλή απόδοση δημιουργεί ένα νέο «αστέρι» στον κλάδο.

Τα «Hedge Funds» ποικίλλουν ανάλογα με τη στρατηγική επένδυση που επιλέγουν και κατά συνέπεια διαφέρουν σε αποδόσεις, κινδύνους και διακυμάνσεις. Η μόνη κοινή συνιστώσα όλων των στρατηγικών είναι ο εντοπισμός και η εκμετάλλευση αδυναμιών των αγορών.

Αυτό συμβαίνει σήμερα με τη χώρα μας όπου η εγκληματική διαχείριση της κρίσης από την παρούσα κυβέρνηση (η οποία κατέχει τη μοναδική παγκοσμίως ιδιαιτερότητα να έχει βγει στην αγορά και να δηλώνει ΜΟΝΗ ΤΗΣ ότι αποτελεί …τον αδύναμο κρίκο !!!) είχε ως συνέπεια τα «Hedge Funds» να στρέψουν τα επενδυτικά «νύχια» τους και τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μέχρι το τέλος του 2009 προσέλκυε τα «Hedge Funds» της κατηγορίας Income. Αυτά δηλαδή που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα και διατηρούν προφίλ χαμηλού ρίσκου.

Η αδιανόητη όμως επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να βγει στην αγορά ως «Ιφιγένεια», είχε ως αποτέλεσμα την άμεση προσέλκυση μιας σειράς άλλων «Hedge Funds», αλλά επιθετικών κατηγοριών, όπως : τα Distressed Securities τα οποία αγοράζουν μετοχές, δικαιώματα και παλαιά δάνεια από εταιρείες και κράτη που αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη χρεοκοπία. Ο λόγος είναι ότι αγοράζουν πολύ φτηνά και πουλάνε πολύ πιο ακριβά.

Τα Macro τα οποία στοχεύουν σε κέρδη από μακροοικονομικές αλλαγές σε διάφορα κράτη. Χρησιμοποιούν παράγωγα προϊόντα, ώστε οι μικρές μεταβολές επιτοκίων και ισοτιμιών να μετατρέπονται σε αξιόλογα κέρδη.

Και τους γύπες των «Hedge Funds», τα Aggressive Growth δηλαδή κεφάλαια με υψηλές προσδοκίες και ρίσκο, υψηλή μόχλευση κεφαλαίου και κάλυψη κινδύνου με χρήση παραγώγων προϊόντων. Από αυτά ως συνήθως γίνεται το παιχνίδι με τα CDS, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία απέχουν πολύ από την επιθυμητή έννοια του όρου και χρησιμοποιούνται ως ένα είδος τζογαρίσματος.

Δηλαδή σε πολύ απλή γλώσσα είναι σαν να κάνετε μια ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονα και μετά… να προσπαθείτε με οποιονδήποτε τρόπο να το κάψετε για να εισπράξετε την παχυλή αποζημίωση εσείς ως δικαιούχος!
Ασφαλίζουν λοιπόν αυτά τα «Hedge Funds» με τεράστια ποσά τον κίνδυνο που λέγεται «χρεοκοπία της Ελλάδας» και κατόπιν επιδίδονται σε ολομέτωπη επίθεση με σκοπό να την χρεοκοπήσουν και να εισπράξουν το στοίχημα (την ασφάλεια)!

Για να γίνει αντιληπτή η εγκληματική εθελοντική προσφορά της Ελλάδας ως «Ιφιγένειας» από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, παραθέτω αριθμούς που ….ζαλίζουν:
- 1.9 τρις δολάρια είναι η αξία της παγκόσμιας βιομηχανίας των «Hedge Funds»..
- 2.25 τρις δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει το ενεργητικό τους το 2011.

Το μέγεθος προκαλεί δέος. Κάποια στιγμή λοιπόν θα πρέπει να εξεταστούν σε θεσμικό επίπεδο, Ποιοι έβγαλαν την Ελλάδα στις αρχές του 2010 στο ανταριασμένο αρχιπέλαγος των επιθετικών «Hedge Funds», με Ποιο σκοπό και βάσει Ποιου … χάρτη;

Συνήθως οι Αμερικάνοι λένε: «If you fail to plan, then you plan to fail» (μτφ: όταν αποτύχεις να σχεδιάσεις, τότε σχεδιάζεις να αποτύχεις).

O αμερικανοτραφής Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να μη το γνώριζε……