Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η ύφεση έχει «νεκρώσει» την κτηματαγορά


Η αγορά ακινήτων έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, όπως επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα σχετικής έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος»

Η ύφεση έχει σχεδόν εκμηδενίσει την πιθανότητα αγοράς εξοχικής ή και πρώτης κατοικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ελληνες όλων των εισοδηματικών τάξεων, ακόμα και οι εύποροι, δεν διαθέτουν χρήματα για μια τέτοια επένδυση. Και, την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις όσων πληρώνουν ενοίκιο ή εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Με την πολιτική του Μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, είναι φυσικό επόμενο να έχει νεκρώσει η κτηματαγορά από την αδυναμία των νοικοκυριών να αγοράσουν σπίτι, σε συνδυασμό με το φόβο και την επενδυτική απροθυμία Ελλήνων και ξένων. Η δραματική μείωση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων επιτείνει την ανασφάλεια των ανθρώπων που δεν έχουν ή δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να αγοράσουν εξοχικό.

Από την άλλη, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, οι υψηλές τιμές και το καθεστώς της υπέρογκης φορολογίας που επιβάλλεται στα ακίνητα λειτουργούν αποτρεπτικά ακόμη και για όσους θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στον κλάδο των ακινήτων.

Είναι τόσο θολό το τοπίο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, που, αν δεν δοθούν κίνητρα, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο Ελληνας, αλλά και κανείς ξένος δεν πρόκειται να έλθει στην Ελλάδα για να επενδύσει. Εάν δεν θεσπιστούν συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα και δεν μειωθεί η υψηλή φορολογία των ακινήτων, δεν πρόκειται να τονωθεί η αγορά της κύριας ή της εξοχικής κατοικίας και θα παγιωθεί η σημερινή κατάσταση.

ΕΤ