Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νέο άλμα της ανεργίας (Αποκαλυπτικός πίνακας)


Πάνω από 756 χιλιάδες άτομα ήταν χωρίς δουλειά τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το ποσοστό ανεργίας σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το φράγμα του 15% .

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό των ανέργων η παρούσα κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου το παρέλαβε τον Οκτώβρη του 2009 στο 9,8% !

Αναλυτικά τον Οκτώβρη του 2009 είχαμε:
4.505.100 Απασχολούμενους, 491.100 Ανέργους και 4.282.800 Μη οικονομικά ενεργούς

Τον Ιανουάριο του 2011 είχαμε:
4.267.600 Απασχολούμενους, 756.800 Ανέργους και 4.302.300 Μη οικονομικά ενεργούς

Όπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί, στη 15μηνη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ είχαμε μείωση στους απασχολούμενους , αύξηση των Μη οικονομικά ενεργών και δραματική αύξηση των ανέργων που σε απόλυτους αριθμούς φθάνει το + 54% ! Ποσοστά που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Μια ματιά με την εξέλιξη της ανεργίας από τον Ιανουάριο του 2005 έως και τον Ιανουάριο του 2011 , όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, είναι αποκαλυπτική! (Εδώ)

Tα ποσοστά αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα φτάσει στο 14,6% το 2011.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη και «αισιόδοξη» πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος η ανεργία θα προσεγγίσει φέτος το 16,5%. Όμως το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, υποστηρίζει το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να φτάσει το 22% κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 εκατ. ανέργους.

Η κατάσταση ,συνέπεια της πολιτικής του Μνημονίου, είναι ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση με τις κατεδαφιστικές πολιτικές της καταστρέφει την εργασία, γιγαντώνει την ανεργία .

Συγχρόνως ετοιμάζεται να στερήσει από χιλιάδες ανέργους ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, αφού θα το συνδέσει με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Με ποιο δικαίωμα όμως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην κατάργηση του πενιχρού επιδόματος ( το οποίο μάλιστα η ίδια προεκλογικά δήλωνε ότι θα το φέρει στο 70% του βασικού μισθού, αλλά … φευ! Ηταν και αυτό ένα από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που υποσχέθηκε αφειδώς το ΠΑΣΟΚ ), όταν το επίδομα ανεργίας δεν είναι μια καθαρά κοινωνική παροχή, αλλά είναι ανταποδοτικό, καθώς οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ;

Η κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν επιπλέον περικοπές χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης;

Γιατί δεν δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον και το μοναδικό κανάλι απορρόφησης ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, σε αύξηση των μονάδων εργασίας τους;

Γιατί η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι μέσω μίας τέτοιας δράσης, το κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι χαμηλότερο, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και συγχρόνως θα αυξηθεί η απασχόληση και θα μειωθεί ουσιαστικά ο δείκτης της ανεργίας;

Είναι πραγματικά ανίκανη να το κατανοήσει ή … δεν θέλει να το κατανοήσει; Ιδού το ερώτημα!