Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Στο ίδιο έργο θεατές, με διαφορετικό όμως εισιτήριο …


Ποιο είναι το μήνυμα που δίνουν οι αγορές έπειτα και από τη τελευταία εκτίναξη των spreads και των CDS; Εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από το 2013, μη εθελοντική μετά το 2013!

Όπως πολύ συχνά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας μας , αφετηρία για την εκτίναξη των spreads υπήρξαν δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με τη συνέντευξη του Wolfgang Schaeuble στην Die Welt, όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εάν η ανάλυση του ελληνικού χρέους που θα γίνει τον Ιούνιο δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, τότε θα παρθούν περαιτέρω μέτρα. Όταν ερωτήθηκε για το ποια θα είναι αυτά, απέκλεισε την όποια μη εθελοντική αναδιάρθρωση πριν από το 2013, αν και…. προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές όταν τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης (?)

Από κοντά με τον Wolfgang Schaeuble έρχονται και τα εγχώρια «προϊόντα» (σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση) . Ο δικός μας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου , όπου σε συνέντευξή του στους «Financial Times», προεξόφλησε, ουσιαστικά, την αποτυχία του προγράμματός του, εκτιμώντας ότι μπορεί η Ελλάδα να …. μην καταφέρει να βγει στις αγορές ούτε το 2012. «Τιτανικός νούμερο 2»!

Την ίδια ακριβώς στιγμή η ιστορία επαναλαμβάνεται για διάφορα κυβερνητικά στελέχη μετά τις περσινές ατυχείς δηλώσεις τους περί «εντατικής». Το σύνθημα επανήλθε στα επίσημα χείλη τους. «Εντατική νούμερο 2»!

Αποτέλεσμα; Τα spreads εκτινάχθηκαν πάνω από τις 1.000 μονάδες και οι τιμές των ομολόγων έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα 13 ετών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται! (Τυχαίο; Δεν νομίζω!)

Οι αγορές εξέλαβαν όλα αυτή την κατάσταση ως μήνυμα να περιμένουν αναδιάρθρωση του χρέους σε εθελοντική βάση πριν από το 2013 και σε μη εθελοντική βάση μετά το 2013!

Το (επαναλαμβανόμενο) παιχνίδι έχει δύο σκέλη. Από την μία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος εκ μέρους των Ευρωπαίων, αποδυναμώνει το ευρώ , παίζει με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου και βοηθά την ευρωπαϊκή οικονομία. Συγχρόνως εξυπηρετεί την Γερμανία που από την αρχή αυτής της κρίσης ποτέ δεν έκρυψε ότι επιθυμεί λύση ελεγχόμενης πτώχευσης.

Από την άλλη ότι η Αθήνα δείχνει να μένει πίσω στη δημοσιονομική προσαρμογή, δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος εκφοβισμού περί πτώχευσης και προετοιμάζει το έδαφος για την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το οποίο υποχρεώνει (και πιέζει αφόρητα) η Ευρωζώνη για να ψηφιστεί.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει από το νου το γεγονός ότι όλα αυτό το παιχνίδι ξεκίνησε με το που φάνηκαν στον ορίζοντα αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο και φόβοι να μη ψηφιστεί το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Άμεσα στήθηκε το ίδιο με την περασμένη χρονιά σκηνικό. Ο κακός Γερμανός που πυροδοτεί τις αγορές, ο «Τιτανικός νούμερο 2», η «Εντατική νούμερο 2»! Η ΕΚΤ να …κοιτάζει αλλού, μη αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Τα spreads στον …θεό!

Ένα έργο σε επανάληψη! Ίδιοι πρωταγωνιστές, ίδιο σενάριο. Νέο και διαφορετικό όμως το…. εισιτήριο για όλους εμάς τους θεατές. Η περσινή version στοίχισε πανάκριβα στην ελληνική οικονομία και επιβάρυνε δραματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τη φετινή version θα την πληρώσουμε με … φως, νερό ,τηλέφωνο! Και μια σειρά άλλων … «ειδικών» λογαριασμών !