Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ενιαία μισθολογική ισοπέδωση …προς τα κάτω.


Είναι δεδομένο ότι το νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κυοφορείται από μηνών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο, θα μειώσει δραματικά τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους.

Στην πραγματικότητα, η επιχειρούμενη εξίσωση των απολαβών των υπαλλήλων σημαίνει τη μισθολογική τους ισοπέδωση προς τα κάτω.

Κι αυτό, γιατί προγραμματίζεται να κοπούν όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από το υπουργείο στο οποίο ανήκουν σήμερα.

Στα προηγούμενα χρόνια, το κύριο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων ήταν η θέσπιση ενός ενιαίου μισθολογίου, με το οποίο θα χορηγούνται σε όλους τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων – ρετιρέ, όπως είναι, για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μεταξύ των εργαζομένων στο ίδιο υπουργείο υπάρχουν μισθολογικές ανισότητες από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Η απάντηση έρχεται τώρα από την κυβέρνηση του Μνημονίου, η οποία, αντί να άρει τις αδικίες, καταργεί σχεδόν όλα τα επιδόματα που χορηγούνται στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ετσι, για να μην έχουν πλέον λόγο κάποιοι να διαμαρτύρονται ότι άλλοι παίρνουν περισσότερα από τους ίδιους, θα μειωθούν οι αποδοχές όλων. Και αυτών με τα υψηλά επιδόματα και αυτών με τα χαμηλά.

Η λύση δίνεται με το ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα είναι πλέον υπάλληλοι του κράτους και όχι κάθε υπουργείου ή υπηρεσίας χωριστά, οπότε… γιατί να παίρνουν επιδόματα;

Στο «τσουνάμι» των νέων μέτρων που προβλέπουν την πλήρη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, έρχεται να προστεθεί και το ενιαίο μισθολόγιο για να δώσει τη χαριστική βολή στην τσέπη και την καθημερινή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

ΕΤ