Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και η φανταστική επιχειρηματολογία


Λέμε ότι η φανταστική λογοτεχνία επινοήθηκε τη μέρα που ο Ιωνάς γύρισε σπίτι του και είπε στην γυναίκα του ότι άργησε τρεις μέρες επειδή τον είχε καταπιεί μια φάλαινα.

Ομοίως η φανταστική πολιτική στη χώρα μας επινοήθηκε όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, γνώστης (όπως αποδείχθηκε) των προβλημάτων της οικονομίας μας, είπε το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» προκειμένου να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξει την ψήφο του.

Η φανταστική επιχειρηματολογία όμως έχει επινοηθεί από την εποχή του Αδάμ και της Εύας. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που η φανταστική πολιτική στη χώρα μας χρησιμοποιεί την φανταστική επιχειρηματολογία.

Αυτό όμως δεν συνεπάγεται , εξ ορισμού, ότι κατ’ αυτό τον τρόπο δεν βιάζεται η λογική και η νοημοσύνη μας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου χρησιμοποιεί μονίμως το μείγμα της φανταστικής πολιτικής – φανταστικής επιχειρηματολογίας.

Προεκλογικά διατυμπάνιζε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της «καμένης γης» (Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου).
Μετεκλογικά η μόνιμη επιχειρηματολογία της για τα ακραία μέτρα που παίρνει , είναι ότι «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι»!
Δηλαδή το επιχείρημα της «καμένης γης» που υποσχόταν ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στην εφαρμογή της πολιτική της.

Είπαμε όμως ότι αυτή η φανταστική πολιτική και επιχειρηματολογία δεν είναι δυνατόν να βιάζει τη λογική και την νοημοσύνη μας. Και το κυριότερο δεν είναι δυνατόν να εξασθενεί τη μνήμη μας , παρ’όλες τις προσπάθειες των ΜΜΕ (που πάσχουν μονίμως από την ασθένεια της επιλεκτικής μνήμης).

Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπόθεση με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην εταιρεία «Ελληνική Χρυσός» και στον εθνικό εργολάβο. Πριν ένα μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η τιμή πώλησης το 2003 των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία «Ελληνική Χρυσός» ήταν κατώτερη της αγοριαίας πραγματικής αξίας τους.

Ότι η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, καθώς και να πληρώσει φόρους ύψους 1,34 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός φυσικά δεν έλαβε την προβολή που απαιτούσε από τα ΜΜΕ. Εμείς το είχαμε γράψει. Η πλειονότητα των ΜΜΕ το απέκρυψε δια της γνωστής οδού του ολιγόλεκτου μονόστηλου σε κάποια από τις εσωτερικές σελίδες και δίπλα από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Τα μεταλλεία, στα οποία υπάρχουν χρυσός, χαλκός, ασήμι, μόλυβδος και ψευδάργυρος, είχαν αγοραστεί στην τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δόθηκαν στο κράτος 11 εκατ. για μια αγορά για την οποία ο ιδιώτης αγοραστής έλαβε από το κράτος, άμεσα ή έμμεσα,…. 16,34 εκατ. ευρώ!!!

Δεν ξεχνάμε επίσης ότι η πώληση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ή εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων.

Δεν είναι το ποσό αυτό καθεαυτό που μας ενδιαφέρει αν και μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ. Είναι η πολιτική νοοτροπία ,όπου το κράτος πουλά σε εταιρεία (του εθνικού εργολάβου ή οποιουδήποτε άλλου ) δημόσια περιουσία φτηνότερα ,κατά πολύ, της πραγματικής της αξίας. Ότι γι’ αυτή την υποτιμημένη αγορά η εταιρεία έλαβε και ….. κρατική επιδότηση ….ανώτερη του ποσού αγοράς που κατέβαλε.

Δηλαδή δεν φτάνει που ξεπουλήθηκε η δημόσια περιουσία υποτιμημένη ,αλλά δώσαμε και τα χρήματα στην εταιρεία ( και μάλιστα περισσότερα) για να…. την αγοράσει!

Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, το 2003! Δεν νομίζω να κυβερνούσαν οι «άλλοι», αλλά το ΠΑΣΟΚ με εξέχοντα υπουργό τον σημερινό πρωθυπουργό.

Η επιχειρηματολογία λοιπόν που περιστρέφεται διαρκώς ότι «για όλα ευθύνονται οι προηγούμενοι» βιάζει τη λογική και τη νοημοσύνη μας.