Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κραυγή αγωνίας από επτά Ναυάρχους για το αξιόμαχο των Ε.Δ


Κραυγή αγωνίας για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αλλά και της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, εξέπεμψαν επτά πρώην αρχηγοί ΓΕΝ με ανοιχτή επιστολή τους στον Πρωθυπουργό.

Οι επτά Ναύαρχοι ε.α (Λ. Βασιλικόπουλος, Ευ. Λαγάρας, Ι. Στάγκας, Ηρ. Δρίκος, Γ. Ιωαννίδης, Δημ. Γούσης, Γ. Καραμαλίκης) στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι με αφορμή την –υπαρκτή– βαθιά οικονομική κρίση, «παράγοντες της κοινωνίας μας, ακόμη και πολιτικοί, λειτουργούν κατά τρόπο απαξιωτικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι παράγοντες αυτοί κυρίως δημαγωγούν σχετικά με τις απαιτούμενες δαπάνες για τις επιχειρησιακές ανάγκες και την ανάπτυξη των ΕΔ, και παράλληλα αμφισβητούν το παραγωγικό έργο αυτών, το οποίο επιπολαίως αξιολογούν με μόνο κριτήριο το οικονομικό στοιχείο, παραβλέποντες εκείνα της αυτονομίας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδος μας, η εξασφάλιση των οποίων αποτελεί για τους γνωρίζοντες το κύριο παραγωγικό έργο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες το επιτελούν με αυτοθυσία.
Υποσκάπτουν έτσι οι ‘κύριοι’ αυτοί μεταξύ άλλων και το ήθος του στρατεύματος, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μαχητικής του ικανότητος » .

Είναι σαφέστατη η αναφορά στον κ. Πάγκαλο και στα όσα κατά καιρούς έχει πει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τονίζουν επίσης ότι: «στο προκείμενο απαιτείται όλως ιδιαιτέρα προσοχή. Εάν αφήσουμε την οικονομικοκοινωνική κρίση, τη δημαγωγία και τους επιπόλαιους να μας παρασύρουν στο να χαλαρώσουμε σε ό,τι αφορά την αμυντική μας ικανότητα και, συνεπεία αυτού, σε δεδομένη στιγμή υποστούμε απώλειες στα εθνικά μας θέματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι απώλειες αυτές δεν αποκαθίστανται, όπως ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί με την οικονομία και την κοινωνική μας ευταξία» .

Στη συνέχεια της επιστολής η επτά πρώην αρχηγοί ΓΕΝ υπογραμμίζουν ότι: «Οι όποιες αποφάσεις περιστολής δαπανών περί την Άμυνα θα πρέπει να έχουν βασανισθεί με σύνεση και εις βάθος σχετικά με το τι αυτές συνεπάγονται. Προχειρότης περί το ζήτημα αυτό δεν συγχωρείται, δεδομένου του μεγέθους τών συνεπεία αυτής αρνητικών επιπτώσεων για το μέλλον του Έθνους» .

Αυτό το σημείο της επιστολής κρίνεται ότι αποτελεί έμμεση κριτική προς τον νυν υπουργό Ευ. Βενιζέλο…

Οι επτά ναύαρχοι δεν αφήνουν όμως «έξω από το κάδρο» ούτε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αφού αναφέρουν ότι: «Σεις γνωρίζετε καλύτερον παντός άλλου τα δεδομένα των εξωτερικών απειλών που μας απασχολούν και ιδιαίτερα της απειλής εξ ανατολών, που αποτελεί την κυρία τοιαύτη και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχει μακρό χρόνο αβεβαιότητος και επικινδύνων ενδεχομένων.
Εάν η απειλή αυτή αμφισβητήσει κάποια στιγμή, βάσει στοιχείων, το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η σύγκρουσις θα καταστεί αναπόφευκτος και τότε για το κόστος, που θα κληθούμε να πληρώσουμε, ούτε καν σκέψη δεν θα μπορεί να γίνεται για σύγκριση με ό,τι σήμερον μας κοστίζει το να διατηρήσουμε την αποτρεπτική Εθνική Άμυνα που απαιτείται» .

Η επιστολή αυτή (που δεν αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των επτά πρώην αρχηγών ΓΕΝ που την υπογράφουν, αλλά απηχεί και τις απόψεις πολλών άλλων πρώην αρχηγών και των τριών όπλων) έχει ιδιαίτερη αξία και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έρχεται έπειτα από παρόμοιες πρωτοβουλίες πανεπιστημιακών.

Έχουμε δηλαδή κινήσεις ομάδων με απήχηση στην ελληνική κοινωνία, που σταδιακά συγκλίνουν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό σημαίνει…