Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ανεπανάληπτο «αλαλούμ» με την εφεδρεία


Η χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο συνοδεύτηκε από ένα ανεπανάληπτο αλαλούμ. Υπηρεσίες που αναγκαστικά βάζουν λουκέτο επειδή αποχωρούν οι μοναδικοί υπάλληλοι που απασχολούνταν σ’ αυτές, φορείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο προσωπικό και οργανισμοί στους οποίους δεν εκδόθηκε καμία διαπιστωτική πράξη επειδή οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις, συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό χάους.

Όλα αυτά αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας έγινε με τρόπο πρόχειρο, χωρίς κανένα σχεδιασμό για την ικανοποίηση του στόχου που θα έπρεπε να είχε τεθεί.

Δηλαδή, τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά χωρίς να προκληθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ότι τα κενά, που αφήνουν πίσω τους οι υπάλληλοι που ωθούνται προς την έξοδο έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα σημειωθούν αστοχίες στην εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού και εξ’ αυτού του λόγου.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα τελωνεία θα υπολειτουργούν και θα οργιάσει το λαθρεμπόριο, οι εφορίες με μειωμένο προσωπικό θα αδυνατούν να εισπράξουν τα κρατικά έσοδα, ενώ θα επιδεινωθεί τραγικά η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τις συγκοινωνίες.

Η κυβέρνηση του Πασοκ προχώρησε εσπευσμένα στην ψήφιση του νόμου της εργασιακής εφεδρείας, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει στην τρόικα μια αβέβαιη μείωση δαπανών, αγνοώντας τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στην εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι καταφέρνουν να διώξουν από το Δημόσιο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό δύο χρόνια νωρίτερα από τη σύνταξη, όταν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται.

Η προχειρότητα και οι αντιφάσεις στον -ανύπαρκο- σχεδιασμό σε όλο τους το μεγαλείο.
ΕΤ