Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

«Επικίνδυνος μέχρι τέλους»


Ακόμα και οι τελευταίες κινήσεις ενός πρωθυπουργού που τελεί υπό παραίτηση εξακολουθούν να εκθέτουν τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους.

Η ανεύθυνη τακτική του Γ.Παπανδρέου, με την οποία είχε ανακοινώσει το δημοψήφισμα που άνοιξε τον «ασκό του αιόλου» αλλά και η χαρακτηριστική αδυναμία που επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα να παρουσιάσει μια σοβαρή πρόταση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας και καθυστερεί εγκληματικά τη λύση στο αδιέξοδο.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με τις επιπόλαιες ενέργειές του, ο κ.Παπανδρέου δημιούργησε τεράστιο θέμα αξιοπιστίας συνολικά για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, απελευθερώνοντας τις ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να ασκούν την κηδεμονία της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα έδωσε ισχυρό έρεισμα, όχι μόνο στους ξένους ηγέτες, αλλά και σε υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Όλι Ρεν, να αμφισβητούν την αξιοπιστία της χώρας, προσβάλλοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις πολιτικές δυνάμεις.

Η απαίτηση των Ευρωπαίων να συνυπογράψει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρητή δέσμευση πως θα υλοποιήσει στο σύνολό του το πακέτο που απορρέει από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου έλαβε τη δέουσα, υπερήφανη απάντηση του κ. Σαμαρά, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ότι υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέτει σε αμφιβολία τις προφορικές δεσμεύσεις που ο ίδιος έχει αναλάβει.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η επικίνδυνη ελαφρότητα που επέδειξε ο Γ.Παπανδρέου και η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας μετατρέπει, δυστυχώς, σε καθημερινό πλέον διακύβευμα την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας και την ανεξαρτησία της χώρας.Όχι μόνο για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τώρα αλλά και για κάθε μελλοντική.
ET