Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

«Μια χώρα δίχως μνήμη είναι μια χώρα τρελών»


Σε προχθεσινό άρθρο του politis (Από το «βυθίσατε το Χόρα» στο «βυθίσατε τη χώρα») τονίζονταν ιδιαίτερα η ρήση του ισπανοαµερικανού φιλόσοφου Τζορτζ Σανταγιάνα: «Μια χώρα δίχως μνήμη είναι μια χώρα τρελών» …

Από τις ραγδαίες εξελίξεις που σηματοδότησε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα αποκομίζουμε δύο κεφαλαιώδη συμπεράσματα.

Το πρώτο (χρονολογικά) είναι ότι από την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ (…?) απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου κάποιοι κερδοσκόποι αποκόμισαν ιλιγγιώδη ποσά.
Το ίδιο είχε συμβεί και με τις περιβόητες δηλώσεις περί «Τιτανικού» , «Εντατικής» κλπ, που προηγήθηκαν του πρώτου μνημονίου και στην ουσία κατέστησαν δέσμια τη χώρα μας σε διεθνείς (νόμιμους και παράνομους) κερδοσκόπους.

Και όλα αυτά (και στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση) γίνονται ΠΑΝΤΑ όταν οι διεθνείς αγορές και το ευρώ βρίσκονται σε μια ανοδική πορεία .

Αποτέλεσμα δε τούτων των ΑΝΕΞΗΓΗΤΩΝ (…?) ενεργειών του Γιώργου Παπανδρέου ήταν και στις δύο περιπτώσεις το ευρώ να κατρακυλά και οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια να χάνουν σημαντικό μέρος της αξίας τους.

Προχθές μέσα σε μια στιγμή 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ άλλαξαν χέρια. Όποιος είχε την …πληροφόρηση για την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ(…?) ενέργεια του Γιώργου Παπανδρέου-έστω και μια ώρα πριν- αποκόμισε τρελά κέρδη.

Άξιο υπενθύμισης είναι επίσης και το γεγονός ότι προ ημερών ο διεθνής κερδοσκόπος Σόρος (είναι γνωστές οι συναντήσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό) δηλώνει το βράδυ «Θεωρώ ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να αντέξει πάνω από τρεις μήνες. Θα αντέξει από μία μέρα έως τρεις μήνες» και το επόμενο πρωινό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εντελώς ξαφνικά μιλά για δημοψήφισμα!…..

Στην σκακιέρα των κερδοσκόπων όμως δεν παίζει ένας παίχτης. Αντίθετα οι κινήσεις των παιχτών είναι πολυσήμαντες , με αποτέλεσμα τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα κερδοσκοπίας να προκαλούν σεισμικές αναταράξεις και πολλές φορές …διαρρηγνύουν σχέσεις !

Κάποιοι λοιπόν έχασαν τεράστια ποσά από την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ (…?) απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου (π.χ αμερικανικές τράπεζες κολοσσοί). Κάποιοι άλλοι επίσης, είδαν την ξαφνική κατρακύλα των νομισματικών ισοτιμιών να επηρεάζει την οικονομία της χώρας τους και να θέτει τα προϊόντα τους «εκτός αγοράς» (για δεδομένη φυσικά χρονική περίοδο). Παράδειγμα οι ΗΠΑ!

Για κάποιους φυσικά συνέβη το αντίθετο. Παράδειγμα Γερμανία και Γαλλία, όπου οι βιομηχανίες τους βρήκαν εν μέσω νυχτός ανοικτούς ορίζοντες για τα προϊόντα τους.

Είναι τυχαίο άραγε ότι ΚΑΙ στις Κάννες ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε εκ νέου να δει τον Πρωθυπουργό (είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες από τον Γιώργο Παπανδρέου), με μια απαξιωτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πλάνο του κ. Ομπάμα;

Το δεύτερο (χρονολογικά πάντα) συμπέρασμα που αποκομίζουμε από την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ (…?) απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, είναι το γεγονός ότι- στην ουσία- γίνεται «προπομπός» και αίτιο στο να επανεμφανιστούν στην επικαιρότητα οι σχεδιασμοί περί «Εθνικής ανάγκης» δημιουργίας κυβερνήσεως συνεργασίας (με τις όποιες παραλλαγές της).

Μα δεν είναι γνωστό ότι αυτό το πείραμα απέτυχε παταγωδώς να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας το 89;

Ή μήπως κάποιοι θέλουν να κάνουν τώρα αυτό που δεν πρόλαβαν να κάνουν την προηγούμενη φορά με το «κλείσιμο» της υπόθεσης των Σκοπίων,και για την οποία μας διαβεβαίωναν ότι σε …δέκα χρόνια κανείς δεν θα ασχολείται με αυτό το ζήτημα!!!

Ή μήπως κάποιοι επιθυμούν διακαώς οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, (όπου σήμερα με τα υπάρχοντα διεθνώς αποθέματα και τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί , αποτελούν τον κυριότερο φυσικό πλούτο της χώρας μας) , να «δεσμευτούν» (στην ουσία να ξεπουληθούν) μέσα από διαδικασίες πανικού, χωρίς καμία διαφάνεια , και φυσικά προς συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αυτά, λοιπόν, τα δύο κεφαλαιώδη συμπεράσματα μας οδηγούν σε μια και μοναδική απόφαση που πρέπει να πάρουμε:
α) Να δεχτούμε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι είμαστε μια χώρα τρελών (από την στιγμή που θα αποδεχτούμε ότι στερούμεθα μνήμης και των έλλογων αποφάσεων που προκύπτουν από αυτή)
ή β) Να κάνουμε γνωστό τις πάση , ότι αυτή η ώρα είναι του κυρίαρχου λαού.

Και επειδή δεν νομίζω ότι επιθυμεί κανείς να αποδεχθεί ότι είναι τρελός , θα πρέπει να γίνει γνωστό τις πάση, ότι οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες θα προέλθουν ΜΟΝΟ από κυβέρνηση νομιμοποιημένη από τη βούληση του ελληνικού λαού.

Δηλαδή ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ έξοδος από τα (διλημματικά και εκβιαστικά) «αδιέξοδα», είναι οι εκλογές !





Δεν υπάρχουν σχόλια: