Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ολα έχουν ένα όριο …


Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση.

Ίσως είναι τα επίσημα αποκαλυπτήρια τού «κόμματος Παπαδήμου» , που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα αποτελέσει το … χρυσό μέλλον στα πολιτικά δρώμενα της χώρα μας.

Αιτία της αγανάκτησης μου είναι ένα email αναγνώστη (με τα πλήρη και επιβεβαιωμένα στοιχεία του), όπου με πληροφορεί ότι έχει φθάσει στα όρια της εξαθλίωσης καθότι άνεργος και αυτός και η σύζυγός του.

Ο ίδιος απολύθηκε στο τέλος του 2010 (2/12), μέσα στα πλαίσια γενικότερων περικοπών στην εταιρεία που εργαζόταν. Είχε προηγηθεί 20 ημέρες πριν η απώλεια τής εργασίας τής συζύγου (12/11/10), όταν το κατάστημα που εργαζόταν έβαλε «λουκέτο».
Το ανδρόγυνο κατοικεί σε ενοικιασμένο διαμέρισμα (72 τ.μ) και έχει δύο παιδιά (8 και 12 ετών). Έχει στην κατοχή του ένα πατρικό οίκημα στο χωριό της συζύγου (κατασκευής του 59) το οποίο το ενοικιάζει. ‘Η το σωστότερο το ενοικίαζε έναντι του ποσού των 240 ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους. Από τότε παραμένει ανοίκιαστο …

Το καλοκαίρι υπέβαλαν αίτηση στην εφορία τους για να εξαιρεθούν -ως άνεργοι- από τον κεφαλικό φόρο (έκτακτη εισφορά) που τους επιβλήθηκε στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος, δηλ. το 2010.

Όμως πριν λίγες ημέρες τον πληροφόρησαν από την εφορία του ότι το σχετικό αίτημα του θα απορριφθεί και μάλιστα θα κληθεί να καταβάλει τον κεφαλικό φόρο που του είχε επιβληθεί με …προσαύξηση 1% ανά μήνα, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα!!!

Τι έχει συμβεί; Για να τύχει κάποιος της ευεργετικής διάταξης αποφυγής καταβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2010 ,πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ . Είναι θα μου πείτε. Ένα χρόνο στην ανεργία και οι δύο!

Έλα όμως που με μια ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα,για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού.

Και αυτοί οι συνάνθρωποι μας είχαν το τεράστιο εισόδημα των ….. 480 ευρώ από τα ενοίκια των δύο μηνών του πατρικού σπιτιού της συζύγου….

Το γεγονός ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας δεν έχουν σήμερα κανένα εισόδημα λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας για να πληρώσουν την εισφορά αυτή , όχι επειδή αρνούνται ή θέλουν να ξεφύγουν, αλλά λόγω πραγματικής αδυναμίας και λόγω της εξαθλίωσης στην έχουν περιέλθει, ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει τον υπουργό οικονομικών κ. Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο.

Όλα έχουν ένα όριο …. !