Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μαγειρείο για κυβερνητική «συμμαχία των προθύμων»


Τελικά με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, με την παραδοξότητα όχι για να συνεχίσει να κυβερνά αλλά ….. για να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλη κυβέρνηση, κοινής αποδοχής!

Σε μια χώρα όπου το θέατρο του παραλόγου συνεχίζει αμείωτο να «βασιλεύει» , έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση που …δεν υπάρχει! Μια κυβέρνηση φάντασμα ! Μια κυβέρνηση στα χαρτιά κάποιων σχεδιασμών!

Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε την ψήφο όλων των βουλευτών του κόμματός του, αφού προηγουμένως είχε καταστήσει σαφές, κατά την ομιλία του, ότι εντός των επομένων ωρών θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να «διαβουλευθεί με όλα τα άλλα κόμματα» για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, χωρίς -απαραιτήτως- να είναι ο ίδιος επικεφαλής.

Το «κοινής αποδοχής» παραμένει ζητούμενο. Παρασκηνιακές συζητήσεις και τα παζάρια έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο για το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν, ποιος θα είναι ο επικεφαλής και ποιοι θα είναι υπουργοί.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό και η Νέα Δημοκρατία.
Ο έτερος των «προθύμων» , ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, συμφώνησε στην πρόταση » κυβέρνησης επί χάρτου των σκοτεινών σχεδιασμών» , αν και είπε ότι δεν θα συμφωνούσε στο ενδεχόμενο, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να είναι ο Ε. Βενιζέλος.

‘Το σενάριο για κυβέρνηση Βενιζέλου με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας εφέρετο ως το πιο πιθανό, σύμφωνα με βραδινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters,πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος ήταν αυτός που μίλησε τελευταίος, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας και η ομιλία του περιείχε σημεία που ερμηνεύθηκαν ως μίνι προγραμματικές δηλώσεις.

Τα αριστερά κόμματα ξεκαθάρισαν ότι δεν μετέχουν σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και η θέση της ΝΔ, η οποία κατέστησε σαφές δια του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παρουσίας της σε τέτοιου είδους κυβερνητικά σχήματα και η μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες….