Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μείωση συντάξεων: Οι κυβερνητικές παλινωδίες και η «Κινεζοποίηση» της Ελλάδας


Το κούρεμα του χρέους οδηγεί και σε κούρεμα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει μεταφορά της περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού SPV, που θα δημιουργηθεί, με μετόχους τα Ταμεία, προς αναπλήρωση των απωλειών.

Tι περιουσία θα μεταφερθεί σε αυτή την εταιρεία και το κατά πόσο θα αναπληρώνει την περιουσία των ταμείων ;

Δεσμεύτηκε επίσης – όπως και ο πρωθυπουργός- ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Όμως πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις η κυβέρνηση αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της . Δυο μέρες μετά το κούρεμα του χρέους, ο κ. Σαχινίδης κατέγραφε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού χρέους την… επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό.

Από επιχορηγήσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως το 2001, «το 2011 το Ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει να επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα ποσό που ξεφεύγει τα 12 με 13 δισ…», έλεγε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Δήλωση που προφανώς αντιτίθεται στις όποιες δηλώσεις περί πρόθεσης διασφάλισης της ασφαλιστικής πολιτικής, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, για την οποία μιλά η κυβέρνηση.

Επίσης ο κ. Σαχινίδης δεν αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό, έχει επέλθει επί ημερών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και της μνημονιακής πολιτικής του.

Δεν αναφέρει ότι η αύξηση είναι απόρροια της πλήρης αδυναμίας αυτής της κυβέρνησης να αντιταχθεί στην εισφοροδιαφυγή που γιγαντώθηκε επί ημερών της.

Δεν αναφέρει επίσης ότι το α΄ εξάμηνο τα έσοδα των Ταμείων ήταν μόλις 22,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 46,8 δισ. ευρώ για όλο τον χρόνο, φθάνοντας το …47,3% του στόχου.

Δεν αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη σοβαρή υστέρηση στα έσοδα από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο έναντι στόχου 19,5 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Τα έσοδα από εισφορές βρίσκονται μόλις στο …43,7% του στόχου, κάτι που οφείλεται στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές, δηλαδή στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν αναφέρει ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής τους και της αδυναμίας τους να κυβερνήσουν τη χώρα.

Απλά παίζει τον ρόλο του λαγού – τεχνική που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου χρησιμοποιεί κατ’ κόρον- προκειμένου να αρχίσει να «περπατά» το σχέδιο που έχει στόχο την μείωση των συντάξεων.

Μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που θέλει να «κινεζοποιήσει» την Ελλάδα .