Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Γεμίζει πολεμικά πλοία η Ανατολική Μεσόγειος


Τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πολλές κινήσεις πάνω στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Μόσχα ανακοίνωσε και επίσημα πως ισχυρή μοίρα του Ρωσικού Στόλου του Βορρά πρόκειται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 6 σκάφη, με πρώτο και κύριο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ».

Η είδηση προκάλεσε ποικίλες εντυπώσεις, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας συμπίπτει χρονικά με δύο γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά πρώτον η υπόθεση με τους υδρογονάνθρακες και κατά δεύτερον η πολιτική κατάσταση στη Συρία που ενέχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον για πολλούς «παίκτες» .

Και στα δύο γεγονότα η εμπλοκή της Τουρκίας είναι δεδομένη , καθώς και η έκδηλη διάθεση της να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο ( αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ως περιφερειακή υπερδύναμη).

Ως γνωστόν στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και πολύ κοντά στην εξέδρα με το γεωτρύπανο «Όμηρος» πλέει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».

Η παρουσία του Ρωσικού Στόλου προσλαμβάνει διαστάσεις από τη στιγμή που, υπεργολαβικά, η ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών «GAZPROM» συνεργάζεται με τον πετρελαϊκό όμιλο που έχει αναλάβει την εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ.

Ένα δεύτερο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία επιχειρεί (παράνομα) «έρευνες» το «Πίρι Ρέις», είναι μεταξύ των συνολικά 12 οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ , εκ των οποίων η ρωσική κρατική εταιρεία GAZPROM ενδιαφέρεται για τα 2 εξ αυτών.
Τα δικαιώματα των οικοπέδων επίσημα θα πρέπει να διεκδικήσει η GAZPROM κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, ο οποίος αναμένεται αρχές του 2012, αλλά όπως έχουμε γράψει πριν 15 ημέρες , αυτό θα πρέπει να θεωρείται ήδη γεγονός αφού συνδέεται με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της Κύπρου, που ανακοίνωσε ο Alexei Kudrin στο Reuters Russia Investment Summit.

Η Άγκυρα επιμένει να διεκδικήσει ρόλο στην περιοχή και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις, ακόμη και με απειλές στρατιωτικού περιεχομένου. «Αν χρειαστεί, θα πάμε σε πόλεμο με το Ισραήλ» δήλωνε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις Η.Π.Α. όπου παρευρέθη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..

Μάλιστα η Τουρκία δεν δίστασε για λόγους εντυπωσιασμού να κάνει αισθητή τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή της πλατφόρμας της Noble Energy στο Οικόπεδο 12,την Πέμπτη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν πολεμικό αεροσκάφος της πέταξε πάνω και γύρω από την πλατφόρμα.
Το τουρκικό αεροσκάφος το οποίο είχε απογειωθεί από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, δεν παραβίασε το ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο καθορίζει ως απαγορευμένη ζώνη τα 2000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας καθώς πετούσε στις 2200 πόδια.

Η απάντηση στην πρόκληση της Τουρκίας ήρθε αμέσως αφού δύο μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, αφού εξασφάλισαν άδεια πτήσεων από τη Λευκωσία, πέταξαν κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας, στα βόρεια όρια του FIR Λευκωσίας, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόπειρες επικοινωνίας με τόσο με την Τουρκία , όσο και με το κατοχικό καθεστώς του ψευδοκράτους..

Πέραν τούτου η απάντηση στον επικοινωνιακό πόλεμο με το Πίρι Ρέις ακούει στο OGS Explora. Ιταλικό ερευνητικό-ωκεανογραφικό πλοίο το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά ανοικτά του Ανεμουρίου και χθες το απόγευμα λίγο πιο ανατολικά, σε απόσταση μόλις 4 μιλίων από το λιμάνι της Αλάνιας, κοντά στην Αττάλεια. Το OGS Explora το είχε μισθώσει τον περασμένο Μάρτιο η ισραηλινή κυβέρνηση για να διεξάγει έρευνες όσον αφορά στη δυνατότητα πόντισης αγωγών και καλωδίων.

Εν τω μεταξύ Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, θα εμφανιστούν στον κυπριακό ουρανό στις 4 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, θα κάνουν σκοπίμως κύκλους πάνω από την Κύπρο, με μεγάλες πιθανότητες προσγείωσης στην αεροπορική βάση της Πάφου.
Στην περίπτωση που δεν προσγειωθούν, θα κάνουν προσομοίωση προσγείωσης. Κίνηση που αποσκοπεί στο να δείξει, από τη μια, στους Κύπριους ότι δεν είναι μόνοι τους και από την άλλη, στην Τουρκία ότι τα ψέματα τελείωσαν.

Την ίδια ώρα ρωσικής στήριξης και μάλιστα σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, θα τύχει η περιοχή του οικοπέδου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται ήδη Αμερικανικά , Βρετανικά, μέχρι και … Ιρανικό πολεμικό πλοίο !

Η είσοδος λοιπόν της Κύπρου και του Ισραήλ στο χώρο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αλλάζει το γεωπολιτικό σκηνικό και καθιστά τη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου εξαιρετικά ενδιαφέρουσα