Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

«Πράσινα» πυρά κατά Βενιζέλου – Γ.Παπανδρέου και καταγγελία βόμβα του Κουσελά


Την σκληρή κριτική βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για σειρά θεμάτων, όπως η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Η «βόμβα» βγήκε από τον έντονο διάλογο του κ. Βενιζέλου με τον βουλευτή Μεσσηνίας και πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Κουσελάς ρώτησε τον κ. Βενιζέλο «τι μέτρα έχει πάρει για τους μεγαλοφειλέτες;».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εγώ είμαι τρεις μήνες υπουργός. Εσύ τι έκανες όταν ήσουν υφυπουργός;».

Ο κ. Κουσελάς φέρεται ότι απάντησε πως έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό λίστα με 3.800 ονόματα μεγαλοοφειλετών και ότι αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε από την κυβέρνηση.
Μάλιστα ο κ. Κουσελάς όπως ανέφερε στο Capital αργότερα, όχι απλά επιμένει στην αποκάλυψή του ότι έχει παραδώσει εδώ και μήνες (και στον πρωθυπουργό) λίστα με 3.800 φυσικά πρόσωπα που οφείλουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ έκαστος στο Δημόσιο, αλλά δίνει και συνέχεια.

«Κάθε φορά που το έλεγα μου απαντούσαν ‘θα το δούμε’», δήλωσε ο κ. Κουσελάς.

Ο κ. Κουσελάς επικαλείται μάλιστα τον νόμο 3943 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με τον οποίον τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να δημοσιοποιούνται όταν συμπληρωθεί χρόνος από την άρνηση πληρωμής. «Η προθεσμία για τους περισσότερους έληξε τον Ιούλιο, οπότε θα έπρεπε να είχε κινηθεί η διαδικασία και να είχε δοθεί η άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», τονίζει.

Διευκρινίζει δε, ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά στο ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για την είσπραξη των ποσών –για παράδειγμα, «να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οφειλετών και να εξοφληθούν μέσω αυτών τα χρέη». «Δεν γίνεται από τη μια να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και από την άλλη να μη μπορούμε να εμφανίσουμε μια μικρή, έστω, πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημειώνει.

Διευκρινίζει δε ότι τα εν λόγω ποσά στα οποία αναφέρεται είναι εισπράξιμα και δεν αφορούν… τα «φαληρημένα» που δημοσιοποιήθηκαν προσφάτως από το υπουργείο Οικονομικών.

Οσο για τις υπόνοιες που άφησε πως έμεινε εκτός κυβέρνησης εξαιτίας αυτής της επιμονής του, περιορίζεται στην επισήμανση ότι «συγκρούστηκε με συμφέροντα» όταν έθεσε επιτακτικά το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού είναι αληθείς, τότε το «εισπράξιμο» ποσόν αυτών των οφειλετών ξεπερνά τα 3 δισ…

Επίσης δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα που ακουμπά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

Θέμα επίσης δημιουργείται και από την ερώτηση που δέχτηκε κ. Βενιζέλος από τον Γιάννη Διαμαντίδη σχετικά μ’ ένα δάνειο της Εθνικής με την Goldman Sachs. «Τώρα έχετε όλες τις απορίες, πριν δεν τα ξέρατε αυτά» του επιτέθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Επειδή συμμετείχαμε στην κυβέρνηση δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη;» επανήλθε ο κ. Διαμαντίδης. «Και εμείς είχαμε άποψη το προηγούμενο διάστημα αλλά μας λέγατε αποστάτες» παρεμβλήθηκε στη συζήτηση η Τόνια Αντωνίου.

Γιατί αλήθεια δεν αναφέρονται σε ανοιχτές συνεδριάσεις για την Goldman Sachs; Γιατί απλά τότε θα καταρριφθεί πλήρως ο ισχυρισμός τους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ φταίει για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και όλοι θα πληροφορούνταν την αλήθεια.