Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Εξωτερική πολιτική: Υπευθυνότητα ή Ανευθυνότητα


Θα πρέπει αρκετοί εκ των πολιτικών μας να αναθεωρήσουν την άποψη τους ότι το «βαθύ» πρόσωπο της Τουρκίας προέρχεται ΜΟΝΟ από το στρατιωτικό κατεστημένο , και να καταλάβουν ότι επί των εξωτερικών θεμάτων της Τουρκία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει αγαστή σύμπνοια στρατιωτικών – πολιτικών.

Απόψεις λοιπόν που διατυπώνουν ότι η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο οφείλετε στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γείτονα χώρα , δεν ανταποκρίνονται και δεν εδράζονται σε πραγματιστικούς λογισμούς.

Η Τουρκία έχει σχέδιο στην εξωτερική της πολιτική σε βάθος 15ετιας το οποίο εφαρμόζει απαρέγκλιτα και ασχέτως πολιτικών ή άλλων εσωτερικών διεργασιών.

Η απόφαση π.χ της κυβέρνηση Ερντογάν να δώσει την Πέμπτη το «πράσινο φως» στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιήσει έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχή και εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, σε δύο περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά σε Κύπρο και Καστελόριζο, είχε παρθεί πολύ πριν αυτή ανακοινωθεί.

Απλά τώρα έκριναν ότι οι συνθήκες τους ευνοούν και την ενεργοποίησαν.Οι γεωπολιτικές μεταβολές των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ , για τις οποίες έχω γράψει εδώ και αρκετούς μήνες (εδώ),τους δίδουν αυτή την πεποίθηση .
Μόλις προχθές άλλωστε μιλώντας στο Κογκρέσο, η κυρία Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την Τουρκία «αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη».

Το ζήτημα λοιπόν των σχέσεών μας με την Τουρκία και των μεταξύ μας διαφορών δεν θα πρέπει να το εξετάζουμε από την πλευρά της Τουρκίας, όσο πρωτίστως από την δική μας πλευρά.
Γιατί δυστυχώς αυτό που παρατηρείται σε βάθος χρόνου είναι μια ΑΝΕΥΘΥΝΗ αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής.

Παραδείγματα πολλά. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ως υπουργός εξωτερικών (εδώ) έχει δηλώσει ότι: «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας».

Ας μη ξεχνάμε ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου ως υπουργός των Εξωτερικών, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και αντίθετα από την γνωμοδότηση των αρμόδιων διπλωματών , δέχθηκε τη μετονομασία των Στενών (Δαρδανέλια, Βόσπορος, Θάλασσα του Γαλατά) σε…τουρκικά Στενά για… να μη ματαιωθεί άσκηση του ΝΑΤΟ! Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι επρόκειτο για… «γεωγραφική αποσαφήνιση»!

Ας μη ξεχνάμε ότι το Μάιο του 2002 πάλι ο κ. Γ.Παπανδρέου, ως υπουργός των Εξωτερικών, απουσίασε από την κυβερνητική επιτροπή για την.... εξωτερική πολιτική. Για λόγους υγείας είχε πει τότε , αλλά .....αποκαλύφθηκε πως την ίδια ώρα βρισκόταν... στο γυμναστήριο!

Εάν παρόμοιες ενέργειες αποτελούν ΥΠΕΥΘΥΝΗ εξωτερική πολιτική ,ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ πολιτικών ανδρών , τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε απολέσει μοναχά την μνήμη μας ως πρώτο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάϊμερ (όπως έγραφα εχθές), αλλά η νόσος έχει προχωρήσει στα βαθύτερα στάδια της, όπου ...επικρατεί η άνοια!


ΥΓ. Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρω τον κ. Γ.Παπανδρέου γιατί ευρισκόμενος στις ετήσιες ...διακοπές του συμποσίου της Σύμης, αναφέρθηκε περί... ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ εξωτερικής πολιτικής.

15 σχόλια:

  1. "...Απλά τώρα έκριναν ότι οι συνθήκες τους ευνοούν και την ενεργοποίησαν. Οι γεωπολιτικές μεταβολές των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ, για τις οποίες έχω γράψει εδώ και αρκετούς μήνες (εδώ), τους δίδουν αυτή την πεποίθηση..."

    Εξήγησέ μου, βρε Πολίτη, ποιές είναι οι συνθήκες που τους ευνοούν ΤΩΡΑ, γιατί δεν καταλαβαίνω. Μήπως εννοείς ΤΩΡΑ που είναι Πρωθυπουργός ο Καραμανλής ο μικρός και Υπουργός Εξωτερικών η κ. Ντόρα Μπακογιάννη;
    Γιατί, δηλαδή, δεν τους ευνοούσαν οι συνθήκες τότε που ήταν Πρωθυπουργός ο Σημίτης και Υπουργός Εξωτερικών ο Γ.Α.Π.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκ βάρθρων αναδιάταξη της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία 5 χρόνια και 4 μήνες, βεβαιώνει και τον τελευταίο πολίτη, ότι τα τραγικά λάθη των περασμένων ετών δεν πρόκειται να ξανασυμβούν.
    Το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι θρασύτατες προκλήσεις των γειτόνων μας, εχει να κάνει καθαρά με την αταλάντευτη στάση, αντίδραση και επέμβαση της Κυβέρνησης.
    Ζήτω η Διπλωματία των έντονων διαβημάτων, και του θερμού καλοκαιριού.
    Γιατί έχω την εντύπωση, ότι στο μέτρημα συνεχίζουμε και βγαίνουμε κοντύτεροι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΑ!
    Η ΖΕΙΜΠΕΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
    ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι Τουρκοι αντιδρουν γιατι τους πιεζει η Ευρωπη για τους μεταναστες κλπ .για πρωτη φορα τα ελληνικα συνορα γινονται τωρα ευρωπαικα με ευρωπαικα αεροπλανα και πλοια να περιπολουν..
    να πιουν ξυδι...αντιδραση αδυναμιας ειναι..σπαει ο τσαμπουκας της...και ποναει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΩΣ ΑΣΙΑ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Boudoir
    Την παραπομπή δεν την διάβασες φίλε? Εάν όχι τότε καλώς ρωτάς, αν και θα μπορούσες να την διαβάσεις και να σου λυθεί η απορία σου.
    Εάν την διάβασες αλλά επιμένεις να κάνεις το ερώτημά σου, τότε επιβεβαιώνεται ο politis-gr όταν ομιλεί περί ...άνοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ πολίτη, να θυμίσω και εγώ με την σειρά μου ότι ο Κ. Παπανδρέου(μιας που έπιασες τα παραδείγματα με αυτόν), ως υπουργός εξωτερικών ουδέποτε αντέδρασε σε συμφωνίες (βλέπε Συμφωνία της Αχρίδας, 2001), όπου η αναφορά στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».... έβγαζε μάτι!

    Το παράλογο αυτής της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που αποδεδειγμένα υπήρξαν Ανεύθυνοι υπουργοί εξωτερικών ή εφάρμοσαν Ανεύθυνη ( για να μην πω οτιδήποτε άλλο) εξωτερική πολιτική , ανεβαίνουν στα κεραμίδια εξαπολύοντας μύδρους εναντίων άλλων ανθρώπων (πολιτικών και μη )που λειτούργησαν ή λειτουργούν με Υπευθυνότητα , σύνεση και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας.

    Όπως λέει και ο λαός μας "σηκώνονται τα πόδια να κτυπήσουν το κεφάλι" ή " φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".
    Εύχομαι καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μην ξεχνιόμαστε, έτσι; Τέτοιες μέρες, 8 Ιούλη του ’97, ο Σημίτης υπό τα όμματα του Κλίντον και της Ολμπράιτ (μεγάλη αγάπη με τον Γιώργο Παπανδρέου)) συνυπέγραψε στη Μαδρίτη (αντάμα κι ο τότε ΥΠΕΞ Πάγκαλος!) το γνωστό σύμφωνο, βάσει του οποίου αναγνώριζε στην Τουρκία «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο»!

    Επρόκειτο για μια… μεγάλη διπλωματική επιτυχία (όχι καλέ για εμάς, αλλά για τους Τούρκους) , για την οποία δυστυχώς ελάχιστοι εν Ελλάδι μίλησαν ή διαμαρτυρήθηκαν , ενώ οι καλολαδωμένοι κονδυλοφόροι, παραθυράτοι και λοιποί ενημερωτάδες σαν κοτούλες την κατάπιαν.

    Μούγγα δηλαδή, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν ακόμα και να μιλήσουν για… επιτυχία!

    Δεν Ξεχνώ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Γαπ υπεγραψε τη συμφωνια με τα σκοπια ,οτι με φυρομ ονομα μπαινουν οπου γουσταρουν ..και γιαυτο μας τραβανε τωρα στο δικαστηριο της χαγης...δεν θα πετυχουν βεβαια...

    πρωτα τα κανει μανταρα ο Γαπ ακολουθωντας πιστα αμερικανοοδηγιες και τωρα που παταμε ποδι για πρωτη φορα και ειμαστε απο πανω στο σκοπιανο το παιζει πατριωτης..ουστ ξεφτιλα...
    αντε τραβα να βυζαξεις την ολμπραιτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποια στιγμή έγραψες...
    Η οβίδα και η γραφίδα από το ίδιο μέταλλο φτιάχνονται.

    Άλλαξέ τους τα φώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όταν ο δάσκαλος φωνάζει στο μάθημα την εξωτερική πολιτική ο απουσιολόγος φωνάζει απούσα. Ούτε Υπεύθυνη ούτε Ανεύθυνη είναι. Απλά δεν είναι εκεί.

    Ένα ζειμπέκικο με τους τούρκους "τ'αδέρφια μας" και μένα πλατύ χαμόγελο δίπλα στη Hillary, εκ του αποτελέσματος πια, δεν γίνεται εξωτερική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε 'Πολίτη'.
    Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το συγκεκριμένο post μου θυμίζει την φωτογραφία του Μητσοτάκη με τους Γερμανούς στην Αυριανή. Οταν κάποιος κινδυνεύει πετάει λίγη λάσπη από το παρελθόν και ας ψάξουν να βρουν την αλήθεια. Μέχρι τότε η δουλειά θα έχει γίνει.
    Μα μετά από 10 χρόνια το θυμηθήκατε; Και με ποιά απόδειξη; Αφου ήταν επίσημη συνέντευξη τύπου, δεν υπήρχε Ελληνας δημοσιογράφος από τα Ελληνικά μέσα; Δεν μας φέρνετε και τα αποδεικτικά δημοσιεύματα;
    Αλλιώς ο παραλληλισμός στην αρχή είναι αληθινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αντικειμενικέ κύριε "πολίτη",
    την απουσία από την κυβερνητική επιτροπή τη θυμηθήκατε. Την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. που την πιστώνετε; Στον καταλληλότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το αεροπλάνο με τον τίτλο "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ποιός ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ υπουργός εξωτερικών και ποιός ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ Πρωθυπουργός προσγείωσε στην Κέρκυρα;
    Οσο γιά τις ονομασίες, μιλάτε σοβαρά ότι πρέπει να τις αναφέρουμε επίσημα με τα Ελληνικά ονόματα; Οπαδός του Μαρμαρωμένου Βασιλιά είστε;
    Καλή αντάμωση στην πράσινη μηλιά με τον Καρατζαφέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΟΚΟ, ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.
    ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΡΜΕΓΕΙ ΨΗΦΟΥΣ
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ.
    ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.
    ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ.

    Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή