Σε αυτή την δημοσιογραφία που συνήθως ακολουθεί τους εκάστοτε υπουργούς ή πρωθυπουργούς στο εξωτερικό , μεταφέροντας με τη πένα τους μια...ψευδή ευωδία.., αντί της αληθούς και αφόρητης δυσοσμίας.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο του Θωμά Σάρα με τίτλο «Μακεδονικό: η επανάσταση της κοινής λογικής» που δημοσιεύτηκε πριν δυο μήνες περίπου στην επιθεώρηση «Πατρίδες» του Καναδά.
Γράφει ο δημοσιογράφος:
«Μήνες αργότερα την ίδια χρονιά (1999), πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια σύνοδος της πολιτικής ηγεσίας των μελών του ΝΑΤΟ.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας, επικεφαλής μιας μικρής αντιπροσωπείας και ένα σχετικά μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων από την Αθήνα.
Όταν έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου ακολούθησε η συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ της οποίας προΐστατο ο Υπουργός Άμυνας Δαβίδ Κοχέν, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και εκπροσώπους του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πολιτικός τόνισε ότι οι εργασίες πήγαν πολύ καλά και ότι ο ίδιος ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος για την συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν όλα τα μέλη.
Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των ερωτήσεων βρήκα την ευκαιρία και ρώτησα τον ομιλητή πως είναι δυνατόν να μιλά για “συνεργασία και κατανόηση“, ενώ την ίδια ώρα οι ειδήσεις ανέφεραν ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης ότι μόλις πρόσφατα οι δύο χώρες μέλη της συμμαχίας, ήλθαν τόσο κοντά στο πόλεμο εξ αιτίας ορισμένων ελληνικών νησιών που διεκδικούσε η “σύμμαχος της Ελλάδας, Τουρκία. “
“Έχεις δίκιο, “ συμφώνησε με τα λόγια μου ο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, “εδώ έχουμε πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσης του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή είναι μια υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική πλευρά και πιστεύω ότι σύντομα το θέμα αυτό θα έχει τακτοποιηθεί. “
Κατά σύμπτωση μερικές εβδομάδες αργότερα επισκέφθηκε το Τορόντο ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου.
Με την ευκαιρία εκείνης της επίσκεψης, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου του Υπουργού προς τους φορείς των ομογενειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τορόντο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε πάνω στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να ονομάσει τους μουσουλμάνους της Θράκης ως ..,Τούρκους.
Ζήτησε δε την κατανόηση των αποδήμων ομογενών οι οποίοι έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο ...πολύ-πολιτισμό.
Όταν κάποια στιγμή μου δόθηκε ο λόγος ανάφερα στον Υπουργό τους ισχυρισμούς των Αμερικανών υπευθύνων και τον ρώτησα εάν πραγματικά συμφωνεί μαζί τους.
“Για του λόγου του αληθές“, τόνισα, “επικαλούμαι και την μαρτυρία του Πρέσβη σας στο Τορόντο ο οποίος ήταν παρόν και άκουσε αυτά που ειπώθηκαν“, και του έδειξα τον παρακαθήμενό του Γιάννη Θωμόγλου, Πρέσβη της Ελλάδας στην Οτάβα.
Ο υπουργός αφού με άκουσε, απάντησε: “ Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας. “
Έμεινα με το στόμα ανοικτό από την απάντηση του Υπουργού.
Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες ρώτησα τον Υπουργό εάν είχε ενημερωθεί και συμφωνούσε μαζί του ο Ελληνικός λαός στον οποίο ανήκε η ….υπό διαπραγμάτευση γη.
Δυστυχώς ο τελευταίος δεν απάντησε, ... καθώς έγινε παρεμβολή από τον γραμματέα τύπου του υπουργού και μου ζητήθηκε να αρκεστώ μόνο σε μία ερώτηση, “προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία ερωτήσεων και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους“………..»
Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος δίνοντας ημερομηνίες, τόπο και ονόματα.
Είπατε τίποτα ; Τα ακούσατε ή τα διαβάσατε ποτέ αυτά από τους ελλαδίτες δημοσιογράφους που συνόδευαν την αποστολή και παρευρίσκονταν στην συνέντευξη τύπου;
Μερικά ….στρέμματα γης…. λιγότερα , για να κοιμάται ήσυχος…….
Θα τρίζουν τα κόκαλα του παππού του ( εδώ )
Ουπς ! Τι βόμβα είναι αυτή που βάζεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κάνεις και τα βγάζεις....ασχέτως αν αφορούν την αντιπολίτευση και.........
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πιστεύω ότι έχει αλλάξει μυαλά από τότε γιατί μην ξεχνάς ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να κυβερνήσει , και αν δεν έχει αλλάξει ζήτω που καήκαμε.
Αλλά μην ξεφεύγω εδώ το θέμα αφορά τους δημοσιογράφους συνοδείας και πολύ σωστά επισημαίνεις ότι ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται σε αυτά για τα οποία πληρώνονται για να κάνουν.
Βρε το Γιώργο δηλώσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι θέλει και να γίνει πρωθυπουργός...
Τουλάχιστον ο Καραμανλής μπορεί να μην πάει κάπου καλά τώρα, αλλά είναι πατριώτης και το χει αποδείξει!
Όσο αναφορά για τους δημοσιογράφους τι να πω?Ιστορίες για αγρίους και για πράσινα άλογα!Ότι θέλουν γράφουν ότι θέλουν ακούνε.Μπορεί να τους μαντρώσει κανείς?
Θα σταθώ στις δηλώσεις του Γιώργου περισσότερο εγώ από το σημερινό σου κείμενο.
Μόνο εσύ έχεις πέννα και τους ξεμπροστιάζεις!Κανείς άλλος.Αρέσκονται στην παιδική χαρά πάρα πολλοί, δυστυχώς!
Μετά τη θλιβερή εικόνα του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη περιμέναμε την επίθεση...άξιος ο μισθός σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ gnik
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε θυμάστε όταν έγραφα ,στα post για τα πετρέλαια στο Αιγαίο ,«Ποια μυστική συμφωνία , πραγματοποιήθηκε κάτω από το τραπέζι και από ποιόν και χωρίς να το μάθει ο Ελληνικός λαός» ;
Όποιος παρακολουθεί τα άρθρα μου θα έχει διαπιστώσει ότι έχω ....μια τάση να επαληθεύω οτιδήποτε γράφω.
Όσο για τα μυαλά ...θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω.....
Και για οποιονδήποτε κακόπιστο (προς θεού δεν αφορά το πρόσωπο σου φυσικά) να θυμάται την ....τάση που με διακατέχει:))
Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί και ξεπουλάνε Ελληνικό έδαφος; Το είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε Πολίτη μαζεμένα τα έχεις και τα βγάζεις λίγα λίγα...σε λίγο θα μας κάνεις να πιστέψουμε το διπλωμάτη και θα αρχίσουμε να αναφερόμαστε στο πολίτη Θόδωρο...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και να παραβλέψουμε το άτοπο με την επικαιρότητα - για μένα - τί να συμπεράνουμε απο αυτα που γραφείς; Οτι είναι καλύτερο να ξεπουλάς σε μοναχούς από τους Τούρκους γιατι ειναι Ελλαδίτες;
Γιατί σε τέτοιο συσχετισμό προτιμώ του ΓΠ σαν πιο κοινωφελεί( μειωμένες αμυντικές δαπάνες κτλ). Και για να το κάνω πιο λιανά, προτιμώ ρεαλπολιτικ απο τη λαμογιά κα8ε μέρα οποια μερα..
Φιλικά Πάντα
http://www.patrides.com/jun08/free.htm
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακεδονικό: η επανάσταση
της κοινής λογικής
Του Θωμά Στεφ. Σάρα
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δικό μας Κίνημα, η δεύτερη από τις κοινές μας αξίες είναι η πίστη μας…. Σε μια Ελλάδα ...ανεξάρτητη.
Αυτό σήμαινε πάντα το ...«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Σήμαινε και σημαίνει το δικαίωμα, ο Ελληνικός λαός να επιλέγει ο ίδιος τη μοίρα του, όχι το δικαίωμα να επιλέγει πάτρωνα.
Θέλουμε ο Ελληνικός λαός να χαράσσει ο.. ίδιος την πορεία του σ' αυτό το διεθνές στερέωμα.
Μια Ελλάδα που ξέρει να διεκδικεί, και όχι απλά να ...συναινεί.
Που στηρίζει τα συμφέροντά της, με βάση το ...Διεθνές Δίκαιο, αντί ν' αναζητά στηρίγματα σε πρόσκαιρους προστάτες.
Εγγυώμαι ότι ποτέ μα ποτέ δεν θα συμβιβαστώ με τα συμφέροντα αυτής της ολιγαρχίας που καθηλώνουν την πατρίδα.
Είμαστε εδώ . Συνεχίζουμε, ...έχουμε λύσεις.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,… Γεια σας !
Πόσο δίκιο είχες με αυτά που έγραφες και τόνιζες πριν λίγες ημέρες.
Είχε το θράσος να λέει στην γιορτή του ΠΑΣΟΚ αυτά τα πράγματα.
Ένα ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε(και) πατριωτικό κόμμα , με ιδιαίτερο πλειοψηφικό πατριωτικό ρεύμα στα σωθικά του και με τον ΓΑΠ κατάντησε κόμμα ιδεολογικό μπ.....λο!
Υπάρχει και σήμερα όμως αυτό το πατριωτικό ρεύμα στα σωθικά του κόμματος.
Χρειάζεται προσπάθεια από όλους όσους αγαπάνε το κόμμα για να ξαναβρεί την παλιά του μορφή.
Εμείς βέβαια για όλα αυτά κοιμόμασταν όρθιοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά τι περιμένεις από τον ΓΑΠ, όταν ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα, ότι μερικές φορές μέσα του νοιώθει... πως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αν αισθάνεται Έλληνας ή Αμερικανός....
(no comments)
Μ.
Αγαπητε Πολιτη γεια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε μου ξερεις τι εστι Θωμας Σαρας?
Καλλιτερα πριν δημοσιευσεις κατι να το ερευνας καλλιτερα.Ο τυπος αυτος ηρθε στο Τοροντο απεσταλμενος επι Χουντας και οτι δηθεν ηταν μελλος της "Δημοκρατικης αμυνας" Δεν ηξερε ομως οτι στο Τοροντο υπηρχαν 2 μελοι της οργανωσης αυτης οργανωμενοι στο ΠΑΚ και σε ερωτηση αν ξερεις τα προσωπα αυτα ειπε Ναι.Περασε απο ενα μικρο τεστ ραντεβου για να αποδειξει αν πραγματι τους γνωριζει. Μαντεψε τι εγινε, οταν τους συστησανε σε καποιο μαγαζι...αλλαχε δεκα χρωματα και σαν αποτελεσμα ηταν να φαει το ξυλο της αρκουδας. Δεν θελω να συνεχισω, που εβγαζε τα πρωτα χρονια την εφημεριδα του.Ανθρωπος που δεν εχει δουλεψει ποτε του,ανθρωπος που ξυμεροβραδιαζει στα Προξενεια.ανθρωπος που εγλυφε επι ΠΑΣΟΚ για να μεσολαβει να πηγαινει στην Ελλαδα στα Συνεδρια του αποδημου Ελληνισμου στο τζαπα.
Αύριο με όλο το θάρρος θα ήθελα ένα άρθρο πάνω στην πολιτική επικαιρότητα,Θόδωρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε δεν με απασχολεί το άτομο αλλά το γεγονός. Δηλαδή η δήλωση του κ. Παπανδρέου. Από ότι γνωρίζω δεν έχει διαψευστεί ποτέ ούτε από τον πρέσβη Γ. Θωμόγλου που ήταν παρών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπαναλαμβάνω δεν με απασχολεί ποιος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου , αλλά η απάντηση που έδωσε και η παραδοχή του γεγονότος .
Την ίδια σημασία στην απάντηση θα έδινα είτε η ερώτηση προερχόταν από δημοκράτη, είτε από φασίστα.
Με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο απ` ότι γνωρίζω είχε απασχοληθεί και η ΕΥΠ , παλαιότερα.
Αλλά επαναλαμβάνω αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ΑΠΑΝΤΗΣΗ .
Φιλε Πολιτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κος Θωμογλου θα καθησει να ασχοληθει με το Σαρα και καθε Σαρα?
Με τη σκεψη και μονο στη συνεντευξη του αμερικανου Υπουργου πεταχτικε ο Σαρας με τα απτεστα αγγλικα του να κανει ερωτηση?....Εκει που υπαρχουν τσακαλια δημοσιογραφοι και ειναι αυτοι και μονο που θα κανουν τις ερςτησεις,πραγμα που το ξερεις καλλιτερα απο μενα.
Λες οτι" Επαναλαμβάνω δεν με απασχολεί ποιος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου , αλλά η απάντηση που έδωσε και η παραδοχή του γεγονότος .Αν δεν εχεις μαρτυρια ανθρωπου που ακουσε κατι τετοιο και ο καθενας μπορει να σου πει χιλια δυο για οιονδηποτε,εσυ θα πρεπει να τα πιστεψεις?Αν μπορεσεις να το διασταυρωσεις με μαρτυρια του κυριου Θωμογλου θα σε χεροκροτησω αν οχι ειναι λασπη στον ανεμιστηρα και δεν αξιζει.
@ Αγαπητέ φίλε 11.36
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα πάνελ των συνεντεύξεων του ΝΑΤΟ συμμετέχουν πολλοί δημοσιογράφοι (τσακάλια αδηφάγα και μη) . Όλοι έχουν δικαίωμα μιας ερώτησης.
Για το θέμα του πρέσβη κ. Θωμόγλου ,θα ήθελα να σου θυμίσω ότι ζούσε στον Καναδά , η υπόθεση είναι παλιά (9 χρόνια), έχει ξανασυζητηθεί και ποτέ δεν διαψεύστηκε από τον πρέσβη.
Γνωρίζεις ότι για τέτοια θέματα οι πρεσβείες εκδίδουν ανακοινώσεις διαψεύδοντας δημοσιεύματα, ΕΚΤΟΣ ...εάν υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα που καθιστά την διάψευση αδύνατη.
Η συνήθης πρακτική ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων όταν παρευρίσκονται σε αυτά τα πάνελ συνεντεύξεων είναι να χρησιμοποιούν το μαγνητοφωνάκι και μετά να τα απομαγνητοφωνούν για την μετατροπή τους σε γραπτό κείμενο.
Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να ....στενογραφεί. Όλοι δουλεύουν το μαγνητόφωνο.
Άρα η πρεσβεία δεν μπορεί να βγει να διαψεύσει και κατόπιν να εκτεθεί από ...ηχητικά ντοκουμέντα.
Σύνηθες των δημοσιογράφων είναι να επιδιώκουν διάψευση, ώστε με την χρήση ηχητικών ( και όχι μόνο) ντοκουμέντων να εκθέτουν διπλά το ..."θύμα".
Καλό βράδυ φίλε !
Πολίτη, αρκετά ενδιαφέροντα τα άρθρα σου αλλά επικεντρώνεις σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ίσως και αυτή να είναι η ειδικότητά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχουν όμως και άλλα σοβαρά θέματα, η Οικονομία, η Παιδεία, η Υγεία τα οποία δεν πάνε καθόλου καλά σε αυτή τη χώρα και τα οποία μάλλον επιλέγεις να τα αγνοείς.
Επιδοκιμάζεις την προσέγγιση με τη Ρωσία, και κατ' επέκταση επιδοκιμάζεις την εξωτερική πολιτική του Καραμανλή, ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ όμως να ασχοληθείς και με τους άλλους τομείς της καθημερινότητας όπου ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ η παρούσα κυβέρνηση έχει αποτύχει.
Αντιθέτως επιλέγεις να επιτίθεσαι συχνά πυκνά στον Παπανδρέου και κατ'επέκταση στο ΠΑΣΟΚ. Δε λέω, προσεκτικά γραμμένα τα άρθρα σου - αλλά δε χρειάζεται να μας θυμίζεις συνέχεια ότι ο Παπανδρέου δεν είναι και τόσο ικανός. Το ξέρουμε...
@ george
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ασχολούμαι ΚΑΙ με θέματα της εσωτερικής πολιτικής και της καθημερινότητας μας.
Απλά συνήθως τα εξαντλώ ως επί το πλείστον σε ένα-δύο άρθρα. Θεωρώ ότι μόνο σε βαθύ λήθαργο μπορούν να μας ρίξουν οι επαναλήψεις και οι αναπαραγωγές των ίδιων θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής και της καθημερινότητας μας, όταν την ίδια στιγμή τα Εθνικά θέματα τρέχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις -πριν προλάβεις να τις αναλύσεις- αλλάζουν ραγδαία.
Δεν είναι το κέντρο του κόσμου ο μικροκοσμός μας. Εμείς λανθασμένα τον θεωρούμε.
Ο μικρόκοσμός μας ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ από παράγοντες ΕΞΩ απ` αυτόν και όχι από τον εσωτερικό μικροκομματισμό.
Σκοπός μου όπως βλέπεις δεν είναι ούτε το κέρδος από διαφημίσεις (δεν έχω και δεν θα βάλω ποτέ στο blog),ούτε κάποια άλλης μορφής χρηματική επιδίωξη.
Σκοπός μου είναι η Αφύπνιση από αυτό το σπρέι της πρωτοφανούς υπνωτικής δύναμης που μας έχει ρίξει σε βαθύ ύπνο.
Ξεκίνησα το blog με την θέληση περισσότερο εσωτερικής αυτοκριτικής για μια γενιά χαμένη και τις ευθύνες της. Για μια γενιά που αυτο- παγιδεύτηκε θεωρώντας τον μικρόκοσμο της το κέντρο του κόσμου.
ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ .
Φιλικά
politis-gr
Κυριακή, 7 Σεπτέμβριος 2008
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τύχη... να μεγαλώσεις σαν παιδί;
H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή, περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό,
κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια
κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...
Αναρτήθηκε από zouglapress στις 9:13 μμ
.
.
. για να καταλάβουν τα σχολεια σου (οχι το συγκεκριμένο) φιλτατε πρεπει να υπαρχει... κοινη βαση λογικής...
Ο πρώτος και θεμελιώδης ν΄ομος προσδιορισμου της Αριστοτελικής λογικής είναι να προσδιορίσουμε την βαση της...
'Η Οπως είχε πεί κάποτε ο John Major.." back to basicks"..
Μεγαλη κουβέντα επανάληψης στα..απλά αγγλικα.
Το αντιγραφω απο ενα κοιμενο που διάβασα στο μεσ/νο διάλειμμα
φιλικα
WILD
Τι μου θυμισες τωρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα νιατα μου στον Πειραια, στον Προφητη Ηλια,πανω απο την Καστελλα.
Και ολα αυτα που λες, που ταζησα ολα μου τα παιδικα και εφηβικα χρονια.
Και θυμαμαι, ενα καλοκαιρι οταν βγηκαν τα αποτελεσματα ,ειμαστε στην 3 Γυμνασιου τοτε, ειχαν μεινει απειρα παιδια στην ιδια,και μαλιστα σε δευτερευοντα μαθηματα, οχι σε πρωτευοντα.
Ενας λοιπον απ ατους, ειναι ξαπλωμενος πανω στο πεζοδρομιο και κοιταει τον ουρανο,οταν περναει η "Γαλλιδα" απο κει.
Τον ρωταει λοιπον αυτη, τι εγινε Ματαραγκα;
Την πατησα κυρια, απανταει αυτος.
Ετσι απλα. Την πατησα.
Αντε σημερα, να βρειτε παιδι, καλα δεν υπαρχει, που εμεινε στην ιδια,αλλα πες να εχει μεινει και να το ρωτησεις τι εγινε.
Πιστευετε οτι θα σας απαντησει, την πατησα;Ποτε.
Με εκοψε ο ετσι, ο αλλοιως...
Ποτέ η ευθυνη στον ιδιο.Παντα στους αλλους.
Και εδω ειναι η μεγαλη ευθυνη των γονιων .
Παντα στους αλλους...