Εχθές το βράδυ έλαβα ένα μαζικό e-mail από το προεκλογικό ( μάλλον ) επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα ( δεν απάντησα αλλά ούτε καν έκανα προσπάθεια να το επιβεβαιώσω) το οποίο ξεκίναγε ως εξής:
Φίλε, πριν από πέντε χρόνια , ο πρόεδρος G. Bush ξεκίνησε έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε γίνει, βασισμένος σε λανθασμένες εκτιμήσεις και σε εσφαλμένες πληροφορίες.
Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη διάρκεια μεγαλύτερη από τον Α΄ Παγκόσμιο, τον Β΄ Παγκόσμιο ή τον Εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ.
Περίπου 4.000 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και …..μπλα ….μπλα ……μπλα …..αναλύει το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει σε περίπτωση που εκλεγεί στην θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.
Κάπου στο τέλος, για κάποιον που διαβάζει πίσω από τις λέξεις, κρύβεται και το μυστικό.«Τώρα είναι η ώρα ,για μία ακόμη φορά , η Αμερική να ηγηθεί».Τι εννοεί ο …ποιητής ;;;;
Ως άνθρωπος ο Ομπάμα μου είναι αρκετά συμπαθής.
Κάτι το νεαρό της ηλικίας του , κάτι το χρώμα του , κάτι το επικοινωνιακό του προφίλ ομολογώ ότι είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ που (ως άνθρωπος ) ……θα μπορούσα να κάνω παρέα μαζί του.
Αλλά ως Αμερικανός πολιτικός και μάλιστα υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ……..ευχαριστώ Ομπάμα αλλά το e-mail καταλήγει στον……κάδο των αχρήστων.
Και αυτό γιατί ξέρω πολύ καλά ,ότι εδώ και δεκαετίες όλοι τα ίδια λέτε στους ομογενείς κατά τις εκλογικές διαδικασίες ,αλλά και όλοι τα ίδια λέτε………..μετά την εκλογή σας.
Την αλαζονεία σας την έχουμε υποστεί στο …..πετσί μας.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε( πριν 3-4 ημέρες από τις εκδ.Καστανιώτη) και ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Κ. Παπαϊωάνου , το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... Μια πολιτική ανασκό(λό)πηση της Ιστορίας (1944-2007)».
Περιγράφει σε κάποιο σημείο αναφερόμενος στον Ιούνιο του 1964 ,για την κλήση του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον από τον πρόεδρο Τζόνσον και ότι πριν πάει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντιν Ρασκ, του ασκήθηκαν πιέσεις να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και να αποδεχθεί το σχέδιο Ατσεσον για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Γ. Παπανδρέου, αντιδρώντας στις πιέσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, και στην απειλή τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είπε στους συνομιλητές του:
«Μας ζητάτε άνευ όρων παράδοση. Μας λέτε ότι ή θα υποταγείτε ή θα γίνει εισβολή. Αλλά αυτό σημαίνει τελεσίγραφο. Τέτοια τελεσίγραφα έχει λάβει η Ελλάδα από τον φασισμό και τον ναζισμό. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα λαμβάναμε και από συμμάχους (.......)
Σας δίνω την απάντηση, την οποία υπαγορεύει η ιστορία και η τιμή του Έθνους μου. Όχι !».
Γεμάτος οργή ο πρόεδρος Τζόνσον κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Αλ. Μάτσα, και του επανέλαβε τις προτάσεις για μια μορφή διχοτόμησης της Κύπρου και την παραχώρηση του Καστελόριζου στους Τούρκους.
Ο Αλ. Μάτσας απάντησε ότι «καμία ελληνική Βουλή δεν θα μπορούσε να δεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο και το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε μια ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει ένα νησί».( Τα ακούς Σημίτη ;)
Και η απάντηση του Τζόνσον (σελ. 257-258):
«Τότε ακούστε με, κύριε πρέσβη. Γαμώ τη Βουλή σας και το Σύνταγμά σας!
Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Και η Ελλάδα είναι ψύλλος.
Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα στον ελέφαντα, μπορεί ο ελέφαντας να τους ρουφήξει μια και καλή με την προβοσκίδα του (......).
Πληρώνουμε πολλά αμερικανικά δολάρια στους Έλληνες, κύριε πρέσβη.
Αν ο πρωθυπουργός σας μου μιλήσει για Δημοκρατία, Βουλή και Σύνταγμα, τότε εκείνος, η Βουλή και το Σύνταγμά του μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ».
Ο απίστευτος διάλογος Τζόνσον - Μάτσα καταγράφηκε στο βιβλίο «Ι Should Have Died» του Φίλιπ Ντιν Τσιγάντες, όπως του τον αφηγήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής.
Η συνέχεια της απειλής είναι γνωστή από τα γεγονότα της αποστασίας, της δικτατορίας και της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο.
Βέβαια το……. 2008 δεν είναι το …….1964 !
Η Ελλάδα πλέον είναι μέλος της Ε.Ε , ισχυρή ως χώρα και επί πλέον με …….καινούργιες στρατο-γεοπολιτικές συμμαχίες.
Η αυτοκρατορική νοοτροπία ωστόσο των ΗΠΑ δεν αλλάζει και συνεχίζεται με οποιοδήποτε ….κάτοικο του Λευκού Οίκου !
Γι` αυτό ο κάδος των αχρήστων θα υποδεχθεί το e-mail απ` όπου και …..εάν εστάλη.
Μας τα είπαν κι` άλλοι .Δώσαμε , δώσαμε !!!!!
Μπράβο ρε politis-gr.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει ,ανεξάρτητα από τον εκάστοτε πρόεδρο.
Παραμένει στυγνή εξυπηρετώντας τους ....χορηγούς(7 αδελφές κλπ)
Επειδή βλέπουν μια παγκόσμια αναστροφή του κλίματος και αρκετές αντιδράσεις από πολλά κράτη , μας ρίχνουν ως ...δόλωμα τον Ομπάμα, για να ....τσιμπήσουμε.
Τι μου θυμίζει, Τι μου θυμίζει;
Mε ή χωρίς Μπους, Mε ή χωρίς Oμπάμα , τα αμερικανικά συμφέροντα παραμένουν τα ίδια, άσχετα και εάν ο Μπους δεν είναι Κλίντον, ο Κλίντον δεν είναι Μπους πατήρ και ούτω καθεξής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα θα είναι τα δύσκολα politi και γιατί όπως λες το……. 2008 δεν είναι το …….1964 !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συγκυρίες τώρα μας ευνοούν ιδιαιτέρως. Η πατρίδα μας αναλογικά με την προσφορά της έχει αδικηθεί όσο καμμία άλλη χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦθάνει πιά, μέχρι εδώ!!!
Τώρα θα λειτουργήσει η κατάσταση νομοτελειακά.
ΥΒΡΙΣ μέχρι τώρα... ΝΕΜΕΣΙΣ από εδώ και πέρα... και όλα θα πάνε καλά!!!
Σχέδιο Ανάν,ενεργειακή συνεργασία,εξοπλισμοί, Κόσοβο,απειλή βέτο-υποκλοπές,εμπρησμοί,πτώση Σινούκ,πτώση αεροσκαφών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέτο οριστικό,εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη της οικονομικής και στρατιωτικής αμερικανικής (εταιρικής) ισχύος στο υπογάστριο της Ρωσίας=τι;; (ένα καυτό καλοκαίρι, με κίνδυνο γενικού black out, ένα θερμό επεισόδιο;; άλλο dvd-gate;;).
jkr
Μα σιγά μην άλλαζαν πολιτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όμως που στριμώχνονται οικονομικά (υπερπληθωρισμός, χρεωκοπίες κλπ.) θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.
Το τελος της Αμερικανικής μονοκρατορίας είναι πολύ κοντά.
Ενδιαφέρον ο διάλογος Μάτσα-Johnson.
Πάντως, είναι "καταπληκτικοί" στα σχέδια "επί χάρτου", μόλις βρεθεί όμως μπροστά τους το εμπόδιο... Χριστέ μου! Πόσο ηλίθια φέρονται, αρχίζουν τα καομποϊλίκια και γίνονται εντελώς γελοίοι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτα γερά Καραμανλή!!!!!!!!
Να πάρουν το μαθηματάκι τους από έναν ψύλλο....και να μην ξέρουν από που τους ήρθε.
Ήθελα να΄ξερα πώς γίνεται, πάντοτε εμείς να χαλάμε τα σχέδια την τελευταία στιγμή! Μάλλον το έχει η μοίρα μας... και η δική τους...!!!
Μ.
Το περιστατικο όπως το περιγραφει ο Ανδρεας
ΑπάντησηΔιαγραφή«…Ο Τζωρτζ Μπωλλ μας τονισε παλι πως η Τουρκια θα εισεβαλλε στην Ελλαδα αν δεν βρισκοταν λυση και πως η Αμερικη δεν ενδιαφεροταν πια να επεμβει για να αποσοβησει τη συγκρουση. Ηταν ξεκαθαρο πως η επισκεψη αυτή ηταν η τελευταια προσπαθεια των Αμερικανων για να πεισθει ο Γεωργιος Παπανδρεου σε υποχωρηση
Διατηρω μεχρι σημερα την ζωηρη την αναμνηση της περηφανης απαντησης που εδωσε ο πατερας μου
-Το 1940 εκληθημεν να παραδοθωμεν ή να υποστωμεν τας συνεπειας της εισβολης. Ειπομεν τοτε όχι εις τον φασισμο. Λυπουμεθα βαθυτατα διοτι, το 1964, αναγκαζομεθα να ειπωμεν όχι εις την δημοκρατικην Αμερικην, διοτι η εκλογη την οποια μας προσφερετ δεν είναι διαφορος αυτης που μας προσεφερεν ο Μουσσολινη»
Ανδρεας Γ. Παπανδρεου
«Η Δημοκρατια στο Αποσπασμα» ,σελιδα 201,εκδοσεις Καραναση 11/1974
Πολύ καλό το άρθρο ρε πολίτη. Κάποτε είχαμε πολιτικούς με αρχ...α. Δεξιοί-αριστεροί δεν ξέρω αλλά είχαν αρχ...α. Πόσους από τους σημερινούς πολιτικούς θα τους θυμόμαστε για τη γενναιότητά τους και την προσφορά στην πατρίδα; ΚΑΝΕΝΑΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε φίλε zetgeist
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου ζεις εσύ;
Μετά από 40 χρόνια κάποιος έχει πολιτικά και εθνικά αρχ...α.
Μου προξενεί κατάπληξη πως δεν το βλέπεις.
Εκτός και εάν για λόγους μικροπολιτικούς(εσωτερικούς) τα λες αυτά.
Για το θέμα του veto ο Καραμανλής ΜΟΝΟ ,μετά από 40 χρόνια στάθηκε στο ύψος που μόνο υπερηφάνεια μας δίνει σαν λαό .
@ zeitgeist
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ εάν η αλλαγή στρατοπέδου ή το veto ,δεν σου δείχνει ότι επιτέλους κάποιος βρέθηκε που αποδεικνύεται ΕΛΛΗΝΑΣ , τότε βλέπεις διαφορετικό ...έργο από το σύνολο(σχεδόν) των υπόλοιπων Ελλήνων.
Μακαρι να ειναι ετσι και να εχει ο,τι χρειαζεται αν πασει περιπτωσει για να κανει τη δουλεια.Εχω την εντυποωση ομως, οτι απλως βλεπει οτι δεν τον παιρνει να κανει αλλοιως, ενθυμουμενος συναμα και την τυχη του εφταψυχου, που επεσε το 93 απο τα μεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν πασει περιπτωσει, το θεμα ειναι οτι το παμε απο μαλακια σε μαλακια.
Δυστυχως, τα θεματα της εξωτερικης πολιτικης, δεν ρυθμιζονται με κραυγες και δημοσκοπησεις η πολιτικες σκοπιμοτητες, γιατι καμμια φορα, οδηγουν σε τραγωδιες.
Θυμηθειτε το 22, οταν οι αθλιοι δεξιοι, παρεσυραν τον κοσμο να τους ψηφισει οτι και καλα θα σταματησουν τον πολεμο,(υπηρχαν ανθρωποι, που πολεμουσαν συνεχεια απο το 1912, μεχρι το 22),και μετα τους κοροιδεψαν και πηγαν να παρουν την κοκκινη μηλια.
Με αλλαγη ολων των εμπειροπολεμων αξιωματικων με βουτυροπαιδα και γαμπριζοντες του Κολωνακιου και με αρχιστρατηγο τον μισοτρελλο Χ"ανεστη,(που εβαζε τιμωρια το αλογο του, οταν εκανε αταξιες).
Το αποτελεσμα, το ξερουμε ολοι.Μας πηραν παραμαζωμα οι Τουρκοι, με τη βοηθεια των Κουρδων, που παιρνοντας υποσχεσεις, οτι αν σφαξουν τους Ελληνες, θα ελευθερωθουν, στο τελος εσφαξαν μεν τους Ελληνες, αλλα τους εσφαξε μετα και τους ιδιους ο Κεμαλ.Θεια δικη, που θα λεγαμε.
Γι αυτο, χρειαζεται συνεση και μικρα βηματα. Κυριως δε λιγα λογια.
Γενναία απάντηση τότε από την κυβέρνηση του Παπανδρέου.Πιστεύω πως γενναία θα είναι και η απάντηση Καραμανλή.Μόνο αυτός πλέον μας έχει μείνει.Όλοι έχουν πουληθει (ντίρα,Γιώργος και λοιποί).Ελπίζω να αντέξουμε.Το έθνος μας δεν σηκώνει νταβατζίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ εξακολουθώ να είμαι καχύποπτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι 7 αδελφές δεν εγκαταλείπουν εύκολα το παιχνίδι...
Φοβάμαι ότι μόνο κραυγές βγάζουμε, τίποτε άλλο....
Καλό σου βράδυ.
Καλήσπερα marianaonice
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο να αναγκάζεις τον πρόεδρο της ...."υπερδύναμης" να βγει ανακόλουθος στις δηλώσεις του μέσα στην ίδια μέρα , αυτό δεν είναι μόνο ...κραυγές.
Σημαίνει ότι ...κάτι αλλάζει .
Περάσαμε από το Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ , στο ...αυτή είναι η θέση μας και εάν θέλετε!!!
Βήματα σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση της.... απεξάρτησης από τον ασφυκτικό χαλκά.
Ας βλέπουμε και από το θετικό παράθυρο την θέα.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένα πολύ μικρό μέρος επιφυλάξεων δεν κρατώ και εγώ (λόγω ...απρόβλεπτων καταστάσεων)
Δες αν θέλεις και εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://foreignpress-gr.blogspot.com/2008/04/blog-post_1898.html
Χωρις να εχω αγαπησει το Σημιτη, δε νομιζω να πιστευεις οτι οι συνθηκες ειναι οι ιδιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοτε, ειχαμε σχεδον φτασει στο στοχους αναγνωρισατε, πυρ.Και οι Αμερικανοι, σταματησαν την εξελιξη εκει.
Εισουν ετοιμος να πας στον πολεμο;
Αν ναι, τοτε παω πασσο.Αλλα απο την πειρα που εχω και απ αυτα που βλεπω και ακουω, με τις μαμαδες να κλαινε οταν τα καμαρια τους πανε στην Κορινθο για τη βασικη και να βαζουν μεσο για να μην πανε καθολου, η να πανε διπλα στο σπιτι τους, μαλλον δε με πειθεις οτι το ιδιο θα σκεφτονταν πολλοι Ελληνες.
@ theodore
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι σίγουρος γι` αυτό που λές;
Γιατί τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν και συνεχίζουν να έρχονται στο φως κάθε άλλο από το ....δάκτυλο στην σκανδάλη δείχνει.
Και μόνο το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του Τούρκικου στόλου ήταν μέσα από τα ....στενά κάτι πρέπει να σου δείχνει!!!
@ marianaonice
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια άρθρα θα με τρελάνουν.
Τι σημαίνει VETO;
Τι συμβιβασμός είναι (????)όταν ο Μπούς προσέρχεται στην σύνοδο και στην ομιλία του αναφέρει ότι θα γίνουν οριστικά μέλη οι τάδε χώρες (μέσα σε αυτές αναφέρει και την "Μακεδονία") και στην συνέχεια μετά από διαβουλεύσεις και ΟΤΑΝ η Ελλάδα έθεσε τον όρο "μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση" αποφασίστηκε να πάνε σε αναβολή για κάποιο διάστημα και πάντοτε με τον όρο ότι ΘΑ λυθεί πρώτα το πρόβλημα και μετά Θα κριθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Συμβιβασμός από τις ΗΠΑ πιθανώς, αφού αυτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν γραμμή και όχι εμείς.
ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ!!!!!
YΓ.Είναι σχετικά πολύ νέο , αλλά θα το παρακολουθήσω , θα μάθω και μετά θα ....σου πω!!!
Από μια πρώτη διερευνητική ματιά κάτι δεν μου ...πάει καλά!!!!
Much Ado 'Bout Nothing.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ μάς παραμύθιαζαν για να φανεί η υπεράσπιση του αυτονόητου υπερβολικό επίτευγμα.
Αλλά η ευκολία "υπαναχώρησης' των Αμερικανών δεν πείθει.
Και δύο αντικρουόμενες ανταποκρίσεις :
- ΕΤ3 ~11:30 :"θερμότατη χειραψία & χαιρετισμός Μπους-Καραμανλή"
- ΑΝΤ1 ~01:00 "ψυχρή τυπική χειραψία Μπους-Καραμανλή"
Ποια είναι η αλήθεια;
Θα μάθουμε με φωτιές;
Ο Προφήτης
Αύτά διάβασα γιά τόν Ομπάμα καί μετάφρασα. Ο Ομπάμα είναι ''Μαντσούριαν'' υποψήφιος πού διαμορφώνεται καί κατηχείται από τούς χρηματοδότες πού ελέγχουν, από τά γκρούπ χρημαδότες, Μπίλντεμπεργκ, Τριμερής, Επιτρ.Εξ.Υποθέσεων, Κρανίο καί οστά, ίδρυμα Σόρος, Chicago CFR,
ΑπάντησηΔιαγραφήChicago school of economics.
Σάν πρόεδρος ό Ομπάμα θά επέβαλλε ένα καθεστώς συντριβής τής οικονομικής αυστηρότητας καί ένα νέο σύνολο ξένων πολέμων πολύ χειρότερων από ότι έχουμε δεί κάτω από τόν Μπούς.
Joseph S. Nye. Είδικός soft power,
πρόεδρος τής τριμερούς έπιτροπής βορείου Άμερικής καί ήγέτης τής λ.
Μπίλντεμπεργκ. Ο Nye είναι ό κύριος θεωρητικός τής ''μαλακής'' τής ''ηπιας''δύναμης πού είναι ή νέα μορφή άνατροπής δόλιων ίμπεριαλιστών
καί τής έξαπάτησης πού από τόν Οσάμα αναμένουν, γιά νά κινητοποιήσει
καί νά έξορκίσει τήν κατάρευση τού άμερικάνικου ίμπεριαλισμού.
Κοιτα, κατ αρχας, το που ηταν ο στολος τους τοτε οι πολλοι, δεν το ξεραμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλα και να ηταν μεσα, ο πολεμος σημερα, αρχιζει απο την αεροπορια. Παντα. Και γι αυτη, δεν υπαρχει μεσα.
Και πραγματι, πιθανον να γινοτανε ενα μπραφ και να βουλιαζανε και τα δυο καραβια, ενα τους και ενα μας, που ηταν εκει. Το ζητημα, ειναι το τι σου λεει η ηγεσια και το τι εκτιμας οτι αντεχεις να γινει.
Εγω πιστευω, οτι ο Σημιτης καταλαβε,(αργα βεβαια), οτι η ηγεσια ηταν για τα μπαζα. Και τρομαξε τοσο, που δεν το διακινδυνεψε να παει σε πολεμικο επισοδιο εστω.
Αυτη ειναι η γνωμη μου, απ αυτα που ακουσα και καταλαβα εκεινες τις ημερες, αλλα κι απ αυτα που ειδα στα προσωπα, που τις πιο πολλες φορες, λενε περισσοτερα απο τα στοματα.
Εγώ νομίζω ότι η Αμερικανική ηγεμονία μετράει τις τελευταίες της μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφή9 χώρες μαζί με την Ελλάδα είπαν όχι στις ορέξεις Μπους στο Βουκουρέστι και άλλοι τόσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έδειξαν ότι η παντοκρατορία του Αμερικανού βαίνει μειούμενη στο επίπεδο απλά ισχυρής χώρας.
Χρειάζεται προσοχή στο Θηρίο που ξεψυχάει. Είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ.
Όπως κι έχει πάντως η Ελληνική εξωτερική πολιτική Θύμησε παλιές περήφανες εποχές.
E! ρε! Καραμανλή πως τους δούλεψες όλους με το παραμύθι της "σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό" για να κερδίσεις χρόνο μέχρι την σύνοδο! Γιατί ποιός ξέρει τι θα μας "έσκαγε" σε όλο αυτό το διάστημα και δεν θα προλαβαίναμε ούτε καν να ψελλίσουμε.. την άρνηση μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρτε τώρα το VETO και με ανακοίνωση που βγαίνει σε λίγο χωρίς να δεχτούμε χρονοδιάγραμμα... και αν υπάρχει σε λίγο κράτος Σκοπίων το ξανασυζητάμε!
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και υπογραφή σε όνομα που θα περιέχει ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παραγωγο του δν πρόκειται να υπάρξει ΠΟΤΕ!!!!! (βλέπεις δν πέφτει πάντοτε το μήλο κάτω από την μηλιά...)
Μ.
Η σωστή άσκηση εξωτερικής πολιτικής από ένα μικρομεσαίο κράτος: ανευρίσκει συμμαχίες και κοινά συμφέροντα και ελίσσεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχθρεύεται κανένα ισχυρό ευθέως, απλώς προσπαθεί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά ωφελήματα από τις αντικρουόμενες μεγάλες δυνάμεις. Τόσες δεκαετίες η ετεροβαρής πρόσδεση της χώρας στο αμερικανικό άρμα εξήντλησε τα (οικονομικά-Marshall και στρατιωτικά-εξοπλισμοί κυρίως) πλεονεκτήματά του από το 1960 περίπου, όταν γεωπολιτικά οι ΗΠΑ στράφηκαν κυρίως προς την Τουρκία και το Ισραήλ ως μοχλούς πίεσης της Ρωσίας στην Αν. Μεσόγειο, η Ελλάς δεν ήταν πια τόσο χρήσιμη.
Ιδίως, όμως, μετά το 1989 κάθε άκριτη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αγγλοσαξόνων συνιστούσε απεμπόλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, καθώς κατέστη πλέον σαφές ότι δεν υφίσταται ουσιαστικό θεμέλιο για τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, από την πλευρά τους αναδείχθησαν ως προτεραιότητες σειρά άλλων χωρών και κρατικών μορφωμάτων στην περιοχή, με συνέπεια τα ελληνικά συμφέροντα να είναι παντελώς αδιάφορα.
Τώρα, με την εμφάνιση μερικώς κάποιων αντιβάρων στις ΗΠΑ η χώρα καλώς ενεργεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες (Ανάν, ενεργειακή απεξάρτηση, Σκοπιανό κ.ο.κ.).
Δεν σημαίνει ότι αντιμάχεται ή εχθρεύεται την ξένη υπερδύναμη, απλώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Επί του πρακτέου, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν περισσότερο μα αθέμιτο τρόπο τη χώρα, αλλά θα προσπαθήσουν έστω και συμβολικά να μας ικανοποιήσουν για να υπερφαλαγγίσουν τις αντιρρήσεις μας.
Μέχρι τότε τα Σκόπια θα έχουν άλλη εικόνα σίγουρα.
Επίσης, αν "χρησιμοποιηθεί" η Τουρκία τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δεδομένα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
Η κατάσταση είναι ρευστή και εδώ δεν χωρούν πλέον κι άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.
jkr
:) ωραιο αρθρο,απιστευτος διαλογος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι(αριστεροι-δεξιοι κι εγω δε ξερω τι),εχουμε την κοινη αντιληψη οτι το μονο που λειπει απο την Ελλαδα μας πλεον ειναι ηγετες σαν αυτους του παρελθοντος!Γιατι μη μου πειτε πως οι Παπανδρεου ηταν δεξιοι.Αυτο δε μπορουμε να καταλαβουμε εμεις οι Ελληνες,ο πατριωτισμος δεν εχει σχεση με πολιτικα ιδεωδη.Το να αγαπας την πατριδα σου δε σημαινει πως εισαι εθνικιστης,πως μισεις δηλαδη ολους τους υπολοιπους πιστευοντας πως εισαι καλυτερος απο αυτους και εξω οι ξενοι και ολα αυτα τα γραφικα.
Το θεμα ειναι πως αργα αποφασισαμε να θυμηθουμε το ολυμπιο πεισμα μας και την ελληνικη αποφασιστικοτητα μας.Πλεον απλα θελουμε να βαλουμε ενα αρεστο προθεμα στο Μακεδονια...