Σάββατο 19 Απριλίου 2008

To Σύνταγμα απεβίωσε, ζήτω το …. Σύνταγμα !

Με συνοπτικές διαδικασίες η «μεταρρυθμιστική Συνθήκη» της ΕΕ οδεύει ολοταχώς προς επικύρωση.

Ένα κείμενο για το οποίο πολλοί λένε ότι είναι ουσιαστικά ένα Σύνταγμα, το οποίο ωστόσο δεν λέγεται "Σύνταγμα" για να μην προκαλέσει ξανά τις αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών.

Η νέα Συνθήκη ενισχύει περισσότερο την ενοποίηση και την ισχυροποίηση της Ένωσης όχι μόνο στον πολιτικό αλλά και σε πλήθος άλλων υποτομέων.

Επιδιώκεται, δηλαδή, μεγαλύτερη συνοχή, συνέπεια και δυναμισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρότερος λόγος και ρόλος στις διεθνείς σχέσεις.

Η «μεταρρυθμιστική Συνθήκη» αποβλέπει στην ανάδειξη της Ε.Ε. ως υπολογίσιμης πολιτικής δύναμης στα διεθνή δρώμενα, έναντι κυρίως μιας αλαζονικής Αμερικής.

Μέσα σε έναν άναρχο κόσμο, γεμάτο …..αλληλεξαρτήσεις απειλούμενο από την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τις κλιματικές αλλαγές, τη φτώχεια, η ΕΕ, ως μία τεράστια αγορά, προσπαθεί να αποκτήσει, μία ενιαία πολιτική και στρατιωτική φωνή.

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας αποβλέπει σε αυτούς τους στόχους, που θα καθιερώσει την Ευρώπη αξιόπιστο, ισχυρό και δυναμικό δρώντα και συνομιλητή στις διεθνείς σχέσεις.

Προβλέπει το αξίωμα του "Ευρωπαίου Υπουργού Εξωτερικών", αλλά με διαφορετική ονομασία.

"Είναι ένα Σύνταγμα ….light . Μπορεί να μην το αποκαλούμε Σύνταγμα, αλλά μας πηγαίνει πιο πέρα σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η δημοκρατική εκπροσώπηση, η συμμετοχή και τα δικαιώματα του πολίτη.

Και βεβαίως διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων. Στο εξής, η λήψη αποφάσεων πλειοψηφικά θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Αναβαθμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντάς του δικαίωμα συναπόφασης στο 59% όλων των κοινοτικών θεμάτων.

Περιλαμβάνει τον πρώτο "Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων" της Ε.Ε. σε 54 αναλυτικά άρθρα, από την ελευθερία της γνώμης έως την απαγόρευση της κλωνοποίησης για σκοπούς αναπαραγωγής.

"Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη" είναι δηλαδή κάτι λιγότερο από Σύνταγμα. Και είναι καλύτερα έτσι.

Νομίζω ότι η επίμονη προσπάθεια να περάσει το Ευρωσύνταγμα ήταν πολύ βιαστική και δημιούργησε προβλήματα.

Μπορεί να χρειαζόμαστε καλύτερους θεσμούς και καλύτερη νομοθεσία, αλλά δεν χρειαζόμασταν ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ούτε ένα ευρωπαϊκό υπερ-κράτος.

Ποιος ξέρει; ΄Ισως σε πενήντα ή εκατό χρόνια να έχουμε πράγματι μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Αλλά προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε "Σύνταγμα".

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι …."όσο Σύνταγμα αντέχουμε" αυτή τη στιγμή.


14 σχόλια:

  1. Η μεταρυθμιστική συνθήκη σκοπό έχει να να προετοιμάσει την Ευρώπη ώστε κάποια στιγμή να γίνει ομοσπονδιακό κράτος.Πρέπει να πάρουμε σαν παράδειγμα τους Αμερικάνους κρατώντας παράλληλα τα θετικά της νεας μορφής διακυβέρνησης.Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αλλά και αναγκαίο ένα Σύνταγμα της Ευρώπης στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την φοβάμαι μια Ευρώπη με ενιαίο Σύνταγμα αλλά εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.Πρέπει να μην μείνουμε πίσω στις διεθνείς εξελίξεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη νέα συνθήκη.
    Γιατί όχι και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκείνοι που διαφωνούν και απαιτούν «γνήσια λαϊκή εντολή», δηλαδή δημοψηφίσματα,είναι εκείνοι που, είτε από την Αριστερά είτε από την άκρα Δεξιά, αντιμάχονται την Ευρώπη και ότι αυτή αντιπροσωπεύει και αν ζητούν δημοψήφισμα είναι αποκλειστικά και μόνο για να επιτύχουν ένα νέο ευρωπαϊκό Βατερλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ομφαλοσκόπηση και γκρίνια τέλος. Σύνταγμα θα υπάρξει, επειδή πρέπει να υπάρξει.
    Συμφωνώ και εγώ ότι τόσο "Σύνταγμα" αντέχουμε ως ευρωπαϊκή κοινωνία την δεδομένη χρονική στιγμή.
    Ας κάνουμε τώρα την αρχή και σιγά-σιγά η ευρωπαϊκή συνοχή θα ενταθεί και θα ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις προκύπτουν από την διαφορετικότητα της κουλτούρας των ευρωπαϊκών λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H Ευρώπη πρέπει να δυναμώσει και άλλο και αυτό θα γίνει μέσα από την ενότητα όλων. Και της Ευρώπης,και των κρατών και των πολιτών και των νόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τόσο σοβαρό θέμα δεν θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα;
    NAI ή ΟΧΙ δηλαδή.Ένα από τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη ή συνθήκη της Λισσαβόνας είναι ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης.
    Γι αυτό η ΕΕ γίνεται πιο αντιδραστική, πιο μιλιταριστική, πιο άγρια στην επίθεση της στα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες, στα δικαιώματα και ελευθερίες των λαών για τα επόμενα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμο10.31
    Φίλε η "μεταρρυθμιστική" συνθήκη αποτελεί άλλη μια ευρωπαϊκή συνθήκη, με τις ατέλειες, τις ελλείψεις και τις αντινομίες που χαρακτηρίζουν όλες τις συμφωνίες πολυμελούς προσυπογραφής.
    Σηματοδοτεί όμως τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν οργανισμό πιο δομημένο - τόσο σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης, όσο και σε θέματα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ φοβάμαι σε 50 χρόνια δεν θα υπάρχει Ε.Ε αν εξακολουθεί να λειτουργεί έτσι. Και 27 κράτη είναι πολλά.

    Αν θέλουν να τη διατηρήσουν ενωμένη, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνουν ένα σκληρό πυρήνα (12 παλαιά κράτη) και τα άλλα κράτη να τα βάλουν στη γαλαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αποφασίζουν για εσένα και για εμένα, χωρίς εσένα και εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις δίκιο σ΄ αυτή τη φάση τόσο σύνταγμα αντέχουμε! Βέβαια κανείς δεν ξέρει που οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αν έτσι θα αντιπαλέψει τα άλλα ομοσπονδιακά κράτη!
    Γεγονός πάντως είναι ότι και το δημοψήφισμα δεν είναι ασφαλές κριτήριο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αφού ο περισσότερος κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα και τις ειδικές γνώσεις να κρίνει τα υπέρ και τα κατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδιά είδατε το Film "ZEITGEIST";
    προτείνω να το δείτε πρίν αρχίσετε να σχολιάζετε αυτά που γίνονται στην Ε.Ε.για το "ΚΑΛΟ"μας.
    Εγώ το είδα στο Liondani,με Ελληνικούς υπότιτλους για οσους δεν ξέρουν Αγγλικά.
    Για όσους γνωρίζουν καλά (Αγγλικά),υπάρχει και στο "YOUTUBE".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εσύ πιστεύεις ότι η ταινία λέει αλήθειες;

    Απλά να σου πω ότι ο δημιουργός της ταινίας αυτής είπε:

    "It is my hope that people will not take what is said in the film as the truth . . .”"

    "Ελπίδα μου είναι οι άνθρωποι να μην πάρουν (στα σοβαρά) αυτά που λέγονται στη ταινία."

    Να μου έλεγες η Ε.Ε αποτελεί το όραμα του 4ου Ράιχ, να το δεχόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή