Στον “αέρα” βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ,καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προχθές η Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Δανειοληπτών, οι αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ κατά το 2008, αγγίζοντας τις 150.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καταναλωτικά τα 2 δισεκατομμύρια.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι απόπειρες αυτοκτονίες από δανειολήπτες που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές των δανείων και απελπίζονται, υπό το βάρος και των συνεχών ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται από εταιρείες που ……συνεργάζονται με τις τράπεζες …….προς ενημέρωση της υποχρέωσης αποπληρωμής της δόσης του μήνα.
Δανειολήπτες αναφέρουν ότι πολλές φορές οι εκπρόσωποι των εν λόγω εταιρειών είναι εξαιρετικά φορτικοί, ενώ φτάνουν ακόμα και ….στα άκρα με την χρήση απειλών.
Οι δικηγόροι από την πλευρά των δανειοληπτών έχουν σημειώσει ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν το δικαίωμα της επικοινωνίας με τον πελάτη, καθώς ο δανειολήπτης έχει συνάψει σύμβαση μόνο με την Τράπεζα και όχι με κάποιον άλλο ιδιώτη, άρα με τη χρήση του τηλεφωνικού του αριθμού παραβιάζονται προσωπικά του δεδομένα.
Επειδή όμως η Τράπεζα είναι ένα σουπερμάρκετ «πίστωσης» και δεν έχει την πολυτέλεια ή …..την ευαισθησία να επωμισθεί το υψηλότατο κόστος που έχει η παρακολούθηση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής ,ούτε καταλαβαίνει από …προσωπικά δεδομένα ,μεταβιβάζει αυτόν τον εισπρακτικό μηχανισμό σε μια τρίτη εταιρεία …..«κατά αποκοπή» .
Η φιλοσοφία τους είναι :«Πουλάμε χρήμα και …όνειρα… Όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στους στόχους μας , στην πρακτική μας και στις απαιτήσεις μας ,εμείς δεν θα ασχολούμαστε . . .
Θα ασχολούνται κάποιοι τρίτοι ,όπου θα είναι εκπαιδευμένοι να …..εισπράττουν τα χρήματα για μας .
Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτή η σκληρή πρακτική καταστρέφει την ελληνική οικογένεια ή τη μικρομεσαία επιχείρηση που αντιμετώπισε πρόσκαιρα κάποιες οικονομικές δυσκολίες
Όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτό το κύκλωμα χρήματος και παραγωγής κέρδους για την Τράπεζα μας . . ..θα τον λιώσουν τα γρανάζια του ……κυκλώματος»
Έτσι δημιουργείται το εξής κύκλωμα: O Τάκης που δανείστηκε από την «Fiction Βank»στην Σάμο δεν έχει δει ποτέ του τη Κατερίνα από την Αθήνα που δουλεύει στην εταιρεία «Terror s.a» η οποία θα τηλεφωνήσει για να του πει «Κύριε Τάκη .... ότι αν δεν πληρώσεις το έχασες το καΐκι».... Αλλά ούτε και τον Κώστα που και αυτός δουλεύει στην «Terror s.a» και θα αναλάβει δράση μετά την Κατερίνα και θα αρχίσει άλλου είδους απειλές και …..προειδοποιήσεις.
Βλέπετε όταν ο Τάκης θα αρχίσει να έχει κάποια οικονομική δυσκολία ,έστω και προσωρινής μορφής ,θα πάψει να αποτελεί τον αγαπητό πελάτη της «Fiction Βank»στην Σάμο και θα γίνει ο μισητός πελάτης της εταιρείας «Terror s.a» που εδρεύει στην Αθήνα.
Γιατί η «Terror s.a» για να επιβιώσει θα πρέπει να ασκήσει με επιτυχία το ρόλο της.
Τι σημαίνει επιτυχία ;
Σημαίνει να εισπράξει όσα δεν μπορούσε να εισπράξει η Τράπεζα .
Δηλαδή θα πρέπει να …..πείσει τον Τάκη με οποιονδήποτε τρόπο να πληρώσει !!
Μα πως να πληρώσει αφού εάν μπορούσε ……..θα είχε ήδη πληρώσει ;;;
Πηγή στοιχείων:axetos.grΕθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών-
Το συμπέρασμα της υπόθεσης είναι ότι πρέπει να έχουμε ΜΑΤΙΑ και ΑΥΤΙΑ ορθάνοιχτα κάθε φορά που έχουμε οποιαδήποτε επαφή με τις τράπεζες. ΠΡΟΣΟΧΗ στα μικρά γράμματα και τους όρους που δεν μας λένε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να είναι αφελής η ερώτηση μου αλλά θα την κάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοια κρατική υπηρεσία ελέγχει για τα δεδομένα που διακινούν οι τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών;
Το πρόβλημα μάλλον ξεκινάει από τις διαφημίσεις - εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, πλασμα-τηλεορασοδάνεια κτλ., η πολίτεία οφείλει να προστατέψει όσους πραγματικά δε σκεφτονται τις λεπτομέρειες (ή δε διαβάζουν τα μικρά γράμματα) και δε μπορούν να καταλάβουν ότι τα δάνεια είναι δάνεια και όχι ΔΩΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει πάντα να θυμόμαστε. Η τράπεζα δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για το καλό μας. Τα κάνει όλα για το ΔΙΚΟ ΤΗΣ κέρδος. Όχι αυταπάτες παρακαλώ…
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις εταιρείες "ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων" νομίζω ότι και με την νέα χάρτα δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, αυτές είναι παράνομες,καθότι δεν έχουν το δικαίωμα να κατέχουν προσωπικά δεδομένα.
Ευτυχώς που δεν έπιασε η μόδα των τηλεφωνικών κέντρων στην Ινδία γιατί το Τάκη δε θα τον έπαιρνε η Κατερίνα από την Αθήνα αλλά η Mahatma Sirion από το Δελχί .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η κερδοφορία των τραπεζών ορίζει ουσιαστκά το Χ.Α οπότε ούτε κιχ δε μπορεί να βγάλει οποιαδήποτε κυβέρνηση.Γιατί αμα πέσει πάλι το Χ.Α όπως το 2000 ζήτω που καήκαμε.
Σχετικά με τις εταιρείες που ....συνεργάζονται οι τράπεζες και την χρήση κάποιων αμφιλεγόμενων μεθόδων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως η έκθεση του προβλήματος σε πρόσωπα του οικογενειακού ή του φιλικού περιβάλλοντος, ακόμα και της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί στην Ένωση καταναλωτών, όπου εκπρόσωποι εταιρειών απαίτησης έχουν πάει και έχουν εκθέσει στον προϊστάμενο το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων δόσεων.
Λοιπόν αν μπορούσα θα σου διηγιόμουν ένα σωρό ιστορίες ανθρώπων που καταστράφηκαν γιατί πίστεψαν στο όνειρο του δανεικού χρήματος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που ξέρω όμως είναι ότι οι Τράπεζες δεν σέβονται τίποτε, όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, εδώ δεν σέβονται τα πορίσματα των αρχών όπως ας πούμε του Συνήγορου του Πολίτη ή του Συνήγορου του Καταναλωτή!! Ας πούμε δίνουν δάνειο και πιστωτική κάρτα σε άτομο που έχει ψυχική ασθένεια και έχει τεθεί υπό δικαστική απαγόρευση, παρότι γνωρίζουν την κατάστασή του από επίσημες δικαστικές διαταγές!!
και ύστερα στριμώχνουν τον πατέρα και κατάσχουν ακόμη και το επίδομα που παίρνει για διατροφή ο ανάπηρος, προκειμένου να εξοφληθούν!! Παρότι ξέρουν ότι το επίδομα διατροφής είναι ακατάσχετο!!
Όμως κανείς δεν τους ελέγχει και ο αδύναμος που δεν έχει και χρήματα να κινήσει δικαστική διαδικασία συνθλίβεται!! Και αυτά που σου γράφω τα ξέρω από δική μου αντίληψη!!
Τι περιμένουμε λοιπόν;; Και μην απορούμε για την παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων! Ξέρεις που τα γράφουν αυτά!!...
Καλό μεσημέρι φίλε μου.
Το φαινόμενο αυτό είναι κυρίως στις ιδιωτικές τράπεζες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦταίει η τράπεζα, η πολιτεία και η διαφήμιση.
Φταίμε όμως κι εμείς , ίσως και περισσότερο απ’ όλους…
Το προβλημα ειναι συνθετο ως συνηθως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ανθρωοποι στην Ελλαδα, εχουν μεγαλωσει σε θερμοκηπια-οικογενειες, που δεν τους εχουν δωσει γερα εφοδια χαρακτηρα, για να αντεξουν σε διαφορες πιεσεις και πειρασμους.
Ετσι, ευκολα υποκυπτουν στις πιεσεις των γυναικων τους,(συνηθως), που τρελλαμενες απο τα life style μπουρδελα-τηλεορασεις, ονειρευονται μεγαλεια και ζητανε διαφορα λιλια, για να δειξουν τον ασημαντο εαυτο τους, αλλα τελικα, παιρνουν τον πουλο, ως συνηθως γινεται σ αυτες τις περιπτωσεις.
Δεν καταλαβα ποτε, γιατι χρεωνεται ο αλλος, οταν ξερει, οτι καποια στιγμη, θα κληθει να πληρωσει πισω τα λεφτα ΚΑΙ με τοκο.
Το κανει απο καθαρη βλακεια, απο απογνωση, που παλι δεν στηριζεται στην πραγματικοτητα, η απο πονηρια, οτι με τη βοηθεια καποιων Αυτιαδων, Κακαουνακηδων, η αλλων ελεημονων, με τα λεφτα των αλλων βεβαια, θα γλυτωσουν την πληρωμη;
Αντε βρες την ακρη.
Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου.
Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες καταναλωτών οι οποίοι λένε ότι το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζουν είναι μια απίστευτη αγένεια από την πλευρά των ανθρώπων με τους οποίους συνομιλούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί έλεγαν οι παλιοί? "Να κρεμάς το καπελλάκι σου μέχρι εκεί που φθάνεις".
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι το τήρησαν αυτό, γλιτώσανε.
Πόσοι είναι αυτοί? Ελάχιστοι!
Όσο γι΄αυτούς που την έχουν πατήσει... μόνο η ψυχραιμία σώζει, γιατί αν σε πάρει από κάτω... κάηκες.
Πάντως είναι απίστευτο. Παλαιότερα στους τοκογλύφους απευθύνονταν μόνο απελπισμένοι άνθρωποι, που είχαν όχι μόνο μεγάλη ανάγκη, αλλά ήταν θέματα ζωής και θανάτου.
Τώρα στους σύγχρονους τοκογλύφους = τράπεζες, τρέχουν όλοι για την πολυτέλεια. Γι΄ αυτήν την ΑΤΙΜΗ "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ"... που μας πλασάρανε, και μας έχουν κάνει, να τρέχουμε και να μην φθάνουμε. Και το χειρότερο όλων... να μην έχουμε σκέψη για τίποτα άλλο, και να μην ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ....
(Φαντάσου ότι πλούσιος σήμερα είναι αυτός που δεν χρωστάει... τέτοια πρόοδος....)
Μ.
Όσοι έπεσαν στη παγίδα του lifestyle και δανείζονταν αφειδώς για να πάρουν ακριβά αυτοκίνητα ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα, τώρα τα βγάζουν δύσκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί όλο λέμε οι τράπεζες φταίνε, αλλά κουβέντα για τους δανειολήπτες...
Όσο για το ΧΑΑ, καλά, περιμένετε σε 2-3 μήνες τι έχει να γίνει στις ΗΠΑ. Οι διαγραφές από τις μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες θα σπάσουν κάθε ρεκόρ.
Και οι δικές μας θα δούν τα κέρδη τους να εξανεμίζονται.
Τωρα θυμηθηκα να σας πω κατι παλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχουν μερικες χιλιαδες ανθρωποι,(3-4 χιλιαδες), που ειχαν παρει καποιο δανειο απο την Εργατικη Εστια,(δανειο λεμε), με επιδοτουμενο επιτοκιο μεχρι αηδιας, οι οποιοι δεν πληρωσαν φραγκο για τα σποιτια τα οποια αγορασαν.
Οταν αρχισασν να τους ενοχλουν, αυτοι ειπαν, δεν πληρωνουμε και δεν πληρωσαν.
Δεν υπηρχε τροπος να τους τα παρουν κατ αρχας, και ατσι εφτιαξαν καποιο νομο, που κατι προεβλεπε για τους μπατακτσηδες, αλλα οταν αρχισαν καποιοι να εξυπηρετουν τα δανεια, πεσανες πανω τους οι αλλοι, και τους επεισαν οτι ειναι μαλακες να αρχισουν τις πληρωμες, αφου ειναι δυνατον να το γλυτωσουν.
Οι κυβερνησεις, δεν τολμησαν να διεκδικησουν τα λεφτα, οποτε αυτα ελλειψαν απο τους επομενους, που θα ηθελαν να παρουν κι αυτοι δανειο.
Ετσι, το κρατος μας διδασκει, οτι οποιος δεν πληρωνει αυτα που χρωσταει στο κρατος, τελικα κερδιζει.
Τωρα που τα δανεικα ειναι σε ιδιωτες βεβαια, δεν μπορει να ισχυσει αυτο, αλλα ποιος ξερει;
Στην Ελλαδα ολα τα περιεργα συμβαινουν.
Θυμαμαι οτι η δικτατορια, χαρισε τα δανεικα σε καποιους που δεν πληρωναν, ενω οι νοικοκυρηδες,τα ειχαν πληρωσει κανονικα.Και δε μιλαμε για κοινα καλλιεργητικα δανεια, αλλα για δανεια χοντρα, απο αγορες τρακτερ κλπ.
Αρα τελικα, οι νομιμοφρονες στην Ελλαδα, ειναι παντα χαμενοι.