Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Το θύμα γίνεται ..θύτης και ο θύτης …θύμα!


Μετά την αποδεδειγμένη απάτη με τις στημένες φωτογραφίες του Ουκρανού φωτογράφου του Reuters Glebom Garanichem, από το βομβαρδισμένη Γεωργιανή πόλη Γκόρι (εδώ) και την δικαιολογία του ότι ……έκανε τέχνη, έρχεται άλλο ένα γεγονός για να καταδείξει περίτρανα την «μονόπλευρη» αντιμετώπιση από μεγάλη μερίδα ευρωπαϊκών ΜΜΕ σχετικά με τα γεγονότα στον Καύκασο.

Σύμφωνα με τον γνωστό φωτογράφο Pavel Kassin, το γνωστό ειδησεογραφικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel αρνήθηκε να δημοσιεύσει φωτογραφίες του, που δείχνουν την καταστροφή που άφησε η γεωργιανή εισβολή στη Νότια Οσσετία..

Ο γνωστός φωτογράφος σοκαρισμένος από το γεγονός έδωσε συνέντευξη στην «Izvestia».

Πιστεύει ότι το Der Spiegel πήρε μια πολιτική απόφαση με το να αγνοήσει τις φωτογραφίες του ,λαμβάνοντας απροκάλυπτα μια ….αμερικανική στάση όσον αφορά τη σύγκρουση.

Ο Pavel Kassin εργάζεται για το εβδομαδιαίο Der Spiegel από το 1990 και ποτέ δεν είχε κανένα πρόβλημα καθώς όλες οι φωτογραφίες του δημοσιεύονταν .

Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος και ο συνάδελφός του Uwe Klussman, εστάλησαν στη Νότια Οσσετία, για ένα ρεπορτάζ σχετικά με ….την επαύριον του πολέμου.

Κατά την επιστροφή του, ο Pavel έστειλε 29 φωτογραφίες στο περιοδικό του Αμβούργου , αλλά σοκαρισμένος διαπίστωσε ότι καμία από αυτές δεν δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος που κυκλοφόρησε την Δευτέρα.

«Μήπως το πιο δημοκρατικό και ανεξάρτητο περιοδικό έχει πάρει το δρόμο της ιδεολογικής μονόπλευρης προπαγάνδας ; » είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τα τρία τελευταία τεύχη το Der Spiegel έχει επιδοθεί σε εκτεταμένη κάλυψη του πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου, αλλά ελάχιστα άρθρα του έχουν ασχοληθεί με την κατάσταση στη Νότια Οσσετία.

Οι περισσότερες φωτογραφίες που δημοσιεύει ,εμφανίζουν ερειπωμένα σπίτια στην πόλη του γεωργιανού Γκόρι και κατεστραμμένα στρατιωτικά πλοία στο λιμάνι του Πότι.

Εν τω μεταξύ, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσσετίας Tskhinval, η οποία υπέφερε 12 ώρες από βομβαρδισμούς του γεωργιανού στρατού και σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς , την παρουσιάζει σαν μια πόλη που ζει …..μια «συνηθισμένη ζωή».

Οι περισσότερες φωτογραφίες που δημοσιεύει προέρχονται από το … Reuters !

Είναι και αυτή βλέπετε , μια συνεχώς επιταχυνόμενη τακτική … «ενημέρωσης» που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία.

Ενώ άλλοτε αποτελούσε πάγια τακτική η φίμωση των ΜΜΕ, τα τελευταία χρόνια η χειραγώγηση του συναισθήματος ( η πλύση εγκεφάλου κατά την … παλαιοτέρα), η οποία συνιστά απροκάλυπτη μέθοδο προπαγάνδας, επιβάλλεται να επιτευχθεί ακόμη καλύτερα με τη συνδρομή των ….μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Όλα άλλαξαν μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Η όλο και πιο επικριτική κάλυψη του πολέμου στο Βιετνάμ από τα μέσα ενημέρωσης έκανε στρατιωτικούς και πολιτικούς να αναζητήσουν μια .....διαφορετική προσέγγιση.

Μπορούμε να ανατρέξουμε σε μια συνάντηση στο Λονδίνο, γύρω στο 1975, όπου συμμετείχαν άνθρωποι από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και ηγετικά στελέχη των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με στόχο να συζητήσουν ένα απλό ερώτημα: ήταν τα μέσα ενημέρωσης υπεύθυνα για την αμερικανική ήττα στο Βιετνάμ;

Και ένα ακόμα υπό-ερώτημα: σε μια δημοκρατία, είναι ποτέ δυνατόν ξανά να διεξάγουμε έναν ολοσχερή πόλεμο αν επιτρέψουμε στις κάμερες να έχουν πρόσβαση στο πεδίο της μάχης;

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν, πως Πεντάγωνο και βρετανικό υπουργείο Άμυνας εργάστηκαν στη συνέχεια για τη σύνταξη ενός εγχειριδίου με τον τίτλο «Η Διαχείριση των Μέσων Ενημέρωσης σε Περίοδο Πολέμου».

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ,το 1995, επιτροπές από της δύο αυτές χώρες συνεργάστηκαν ξανά για τον ....εκσυγχρονισμό και την τελειοποίηση του εγχειριδίου του «75`».

Το αποτέλεσμα ήταν αντί του ενός εγχειριδίου να δημιουργηθούν και να υφίστανται μέχρι και σήμερα τρία εγχειρίδια.

«Η Διαχείριση των Μέσων Ενημέρωσης α)σε Περίοδο προ του Πολέμου, β) σε Περίοδο Πολέμου και γ) σε Περίοδο μετά του Πολέμου».

Αυτές της επιταγές των εγχειριδίων τηρούν κατά γράμμα σήμερα, στην … «ενημέρωση» για τα διαδραματιζόμενα στον Καύκασο.

Με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ …Το θύμα γίνεται θύτης και ο θύτης θύμα!


ΥΓ. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή πως λειτουργεί …το σύστημα. Οι ..κεραμιδόγατοι των διεθνών ΜΜΕ ήδη έχουν αρχίσει και αναπαράγουν τις πρώτες σελίδες του σεναρίου που αφορά την χώρα μας. Θυμηθείτε ….Τον πόλεμο δεν τον αρχίζουν τα κανόνια, αλλά οι πένες !!!

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Politis,
    Μελετώντας την αρθρογραφία σου στο ζήτημα της σύγκρουσης Γεωργίας-Ρωσίας και σε συνδυασμό με άρθρα σου ευρύτερου περιεχομένου (αγωγός Burgas -Αλεξ/πολης κ.ά.) μένω έκπληκτος από την όψιμη "Ρωσο-μανία" αν μου επιτρέπεις την έκφραση, η οποία διακατέχει μεγάλο μέρος της ελληνικής blogoσφαιρας. Μα καλά, τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσει κανείς τα εξής απλά πραγματάκια:
    α. Η Ελλάς έχει στο "σπίτι" της ένα πρόβλημα που λέγεται ΚΥΠΡΟΣ. Άραγε πόσο τη συμφέρει να υιοθετεί θέσεις "ουδετερότητας" απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις (αναλογισθείτε ότι οι Τούρκοι το 74 επικαλέσθηκαν ανάλογο επιχείρημα με τους Ρώσους σήμερα για να εισβάλλουν στη Μεγαλόνησο). Δεν μάθαμε ακόμα από τα λάθη μας;

    β. Οι υπερδυνάμεις δεν τρώνε κουτόχορτο ούτε παίζουν μπιρίμπα. Με την ίδια ευκολία που η Ρωσία:
    -Αδράνησε όταν χτυπήθηκε η (ορθόδοξη) Σερβία
    -Αδράνησε όταν χτυπήθηκε η (ορθόδοξη) Κύπρος
    -Αδράνησε όταν (ξανα)τεμαχίστηκαν τα Βαλκάνια
    -Αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία (και μετά τα ξε-αναγνώρισε και μετά μπορεί να τα ξανα-ματα-αναγνωρίσει)
    μπορεί κάλλιστα να μας "πουλήσει". Εμείς γιατί με τόση ευκολία αλλάζουμε στρατόπεδα και τασσόμαστε με εκείνον που ουδέποτε κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για εμάς;
    Μη μου κοπανήσεις την αντι-αμερικανική προπαγάνδα: Δεν είδα ΠΟΥΘΕΝΑ όσο κι αν έψαξα ούτε ΕΝΑΝ Ρώσο να έχει ΠΕΘΑΝΕΙ για την Ελλάδα. Αμερικανούς ξέρω πολλούς. Δεν είδα ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ στην Ελλάδα που να ιδρύθηκε έστω με ΕΝΑ ΡΟΥΒΛΙ. Αμερικανικά είδα πολλά. Δεν είδα ούτε ΕΝΑ Ελληνόπουλο να σπουδάζει με λεφτά του Βλαδίμηρου. Με λεφτά του Αμερικανού φορολογούμενου ΞΕΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αρκετά. Καλή η θεωρία. Αλλά στην πράξη μήπως αλλάζουν λίγο τα πράγματα; Μήπως πριονίζουμε το κλαδί που μας στηρίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωστά Αμερικανοτσολιάδικα επιχειρήματα, Ούτε ο Dick Cheney να ήσουν.

    Στο Β' παγκόσμιο πόλεμο σκοτώθηκαν 350.000 αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 12.000.000 Ρώσοι στρατιώτες και άμαχος πλυθυσμός. Αν δεν υπήρχε η συντριβή της στρατιάς του πάουλους σήμερα θα φώναζες "Ραους" στον Πούτιν.

    Σκοτώθηκαν όχι βέβαια οι Ρώσοι για την Ελλάδα αλλά η νίκη τους ήταν η απαρχή για την απελευθέρωσή μας.

    Δε τίθεται θέμα αμερικανομανίας ή Ρωσομανίας, το θέμα είναι να κοιτάξουμε τα συμφέροντά μας για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ χωρίς συναισθηματισμούς.

    Σε αυτό ο Καραμανλής κάτι προσπαθεί να κάνει αλλά η ανυπαρξία του στο εσωτερικο κινδυνεύει να το γκρεμίσει.

    Οσο για "ιδρύματα" η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εκτροφία πρακτόρων και αμερικανοτσολιάδων οι οποίοι παιρνουν ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ η οποία θα δοθεί αντιπαροχή σε αφθονο πρακτοριλίκι.

    Κατηγορείς τη Ρωσία για αρνητική πολιτική εναντίον της Ελλαδος , προφανώς για σενα η USA πολιτική είναι φιλλεληνική !!!

    Η USA είναι χαμένη υπόθεση για εμάς , τα συμφέροντα μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο.

    Ενώ με τη Ρωσία πλησιάζουν περισσότερο.

    Απλό παράδειγμα για να καταλάβεις.

    Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ.

    ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η USA ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΩΣΙΚΟΣ.

    Αν ύστερα από αυτό δε μπορείς να διακρίνεις ποιος είναι ο συνεργάτης και ποιος ο Νταβατζης ΤΟΤΕ μάλλον είσαι στο payroll της
    US embassy.

    "Πρώην αμερικανάκι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Zoubas
    Φίλε μου κυριολεκτικά εκπλήσσομαι από τα γραφόμενα σου , αν και δεν θα έπρεπε αφού το παιχνίδι της προπαγάνδας (δεν επιθυμώ ειλικρινά να σε εντάξω σ` αυτό) το έχουμε νοιώσει επί πολλά έτη στο ...πετσί μας.
    Αναφέρεσαι στην Κύπρο μας. Ξεχνάς ποιος δημιούργησε την σημερινή κατάσταση στο νησί. ΟΙ ΗΠΑ!!! Ξεχνάς ότι η Ρωσία ΟΛΑ αυτά τα χρόνια είναι η ΜΟΝΗ χώρα που υποστηρίζει τις θέσεις μας! Ξεχνάς ότι εάν δεν υπήρχε η Ρωσία ,με την θέση της ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ, αυτή την στιγμή θα υπήρχε επίσημο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟ κράτος στα κατεχόμενα και το Κυπριακό θα είχε ....λυθεί όπως επιβάλουν τα συμφέροντα και οι επιταγές των υπερατλαντικών...φίλων μας(?) και συμμάχων μας(?).
    Η περίπτωση της Ν Οσσετίας και της Κύπρου είναι δυο διαφορετικές περιπτώσεις.Στην Κύπρο είχαμε μια ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ Τουρκοκυπρίων της τάξεως του 18% που με την απειλή των όπλων η Τουρκία κατέλαβε και διατηρεί το 32,6% του εδάφους της Kυπριακής Δημοκρατίας.
    Στην Οσσετία έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Οι Οσσετοί και με διαβατήρια της Ρωσίας(δηλ. Ρώσοι υπήκοοι) αποτελούν το 80% των κατοίκων. Στο δημοψήφισμα που έγινε στην περιοχή με παρατηρητές από όλους τους διεθνείς οργανισμούς απέφερε το εκπληκτικό ποσοστό 95 % υπέρ της αυτονομίας της Οσσετίας.
    Και η μεγάλη διαφορά έγκειται (στα δύο συγκρινόμενα γεγονότα Κύπρου -Οσσετίας) ότι η Ρωσία στην Οσσετία εβρίσκετο μετέχοντας στην τριεθνή ειρηνευτική δύναμη, σε αντίθεση με τα στρατεύματα κατοχής της Άγκυρας στην Κύπρο.
    Μόνο οι φίλοι μας στις ΗΠΑ μπερδεύουν (γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους) τα δύο γεγονότα.
    Στην συνέχεια αναφέρεσαι για Σερβία Βαλκάνια ,Σκόπια και λες χαρακτηριστικά " η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να μας "πουλήσει".
    Δηλαδή για να εννοήσω καλώς , με την ΥΠΟΘΕΣΗ εξισώνεις το ΓΕΓΟΝΟΣ. Γιατί όπως έχει διδάξει η ιστορία οι ΗΠΑ μας έχουν πουλήσει επανηλλημένως , η Ρωσία ΠΟΤΕ.
    Ας μην σου διαφεύγει το γεγονός ότι ήταν η ΠΡΩΤΗ χώρα που μας αναγνώρισε επίσημα ως κράτος.
    Ας μην σου διαφεύγει το γεγονός ότι η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε και υποστηρίχθηκε ΚΑΘΑΡΑ από την Ρωσία.
    Είναι εκτός λογικής να εξισώνουμε την "υπόθεση" με το "γεγονός" ή κατά το νεολαιίστικο "Αν η γιαγιά μου είχε πατίνια θα ..."
    Μιλάς για χρήματα και ... βοήθεια. Αν εννοείς τα μεταχειρισμένα ρούχα που μας έστελναν και το γάλα σε σκόνη(τα έχω ζήσει) , θα συμφωνήσω μαζί σου.
    Αν εννοείς από πλευράς εμπορικών συναλλαγών να σου θυμίσω ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η κύρια εξαγωγική μας κατεύθυνση ήταν η Ρωσία και μέσω αυτής μεγαλώσαμε εκατομμύρια παιδιά αγροτών.
    Ρώτα τους αγρότες να σου πουν αν μετά το κόψιμο των εξάγωνων μας (πορτοκάλια, λεμόνια, ελαιόλαδο κλπ) επί εποχής του φίλου των Αμερικανών Μπ.Γιέλτσιν , συνήλθαν ποτέ οικονομικά !!
    Για το τέλος , μιας και αναφέρεσαι στον Αμερικανό φορολογούμενο λέγοντας ότι με λεφτά του έχουν γίνει τόσα ...ιδρύματα, θα ήθελα να σου απαντήσω ότι ...."εκεί που μας χρωστάν – θέλουν και το βόδι!" . Και εξηγούμε . Αυτοί που θα έπρεπε να ευγνωμονούν τους ¨Έλληνες και την χώρα μας είναι οι ...Αμερικανοί φορολογούμενοι και πολίτες.
    Μεταπολεμικά αποτελούμε (λόγω εξάρτησης και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ)μια απο τις κυριώτερες πηγές πώλησης των προιόντων του πυλώνα της αμερικανικής οικονομίας, της Πολεμικής Βιομηχανίας.
    Από τα δικά μας τα χρήματα έχει ωφεληθεί λοιπόν ο ....Αμερικανός φορολογούμενος και όχι εμείς από αυτόν!!!!!
    Κλείνοντας να σου υπενθυμίσω ότι Οι Έλληνες με ποσοστό 82% υποστηρίζουν τις θέσεις της Ρωσίας στα πρόσφατα γεγονότα του Καυκάσου.
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ ξεκίνησε όταν άρχισε να ξεσηκώνεται η μεσαία και ανωτέρα τάξη γιατί τα κανακάρια τους έπαιρναν το χαρτί για το μέτωπο.

    Γιατί σήμερα δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος για να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ και το Αφγανιστάν; Μα γιατί οι μισθοφόροι προέρχονται από τις φτωχές οικογένειες των ΗΠΑ. Η μεσαία τάξη είναι ανύπαρκτη και η ανωτέρα απλά αδιαφορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πές τα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!!! (μάλλον... γράψτα!!!)
    Μ΄αρέσει που σε χαρακτηρίζουν προπαγανδιστή υπέρ της Ρωσίας, ε! τι να σου πω, τέτοιο "χάρισμα..." έχεις που έπεισες το 82% των Ελλήνων?
    Συγχαρητήρια εσύ ξεπέρασες και τον Γκαίμπελς!!!!

    (Μπορεί στα "εντός" να χάνουμε τον μπούσουλα σαν λαός, αλλά έχουμε διαίσθηση σε ότι αφορά τα εξωτερικά... αυτό είναι πολύ παρήγορο!!!)

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξερουμε με ποιους ειμαστε... χαμενοι εκει.. καπου αναμεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε zoumbas η αρκούδα ξύπνησε .... και δεν νυστάζει καθόλου.
    ...Θα μας πουλήσουν ??
    Μα δεν μας αγοράσανε....την δουλειά τους κάνουν και εμείς κοιτάμε να επωφεληθούμε από αυτό.
    Εδώ χωρίζουν ζευγάρια για πολύ πιο ασήμαντα πράγματα και εμείς πρέπει να συμβιώνουμε με τους Αμερικάνους αιωνίως ?
    Κακό είναι να κοιτάς το συμφέρον σου και την τσέπη σου ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολίτη δε νομίζω ότι έχεις δίκιο.

    Μπορεί να μη μας έχει "πουλήσει" η Ρωσία όπως λες αλλά δεν ήμασταν και ποτέ κάτω από την επιρροή της. Δες για παράδειγμα σε τι κατάσταση είναι οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Γιατί όλες αυτές οι χώρες μισούν θανάσιμα τη Ρωσία; Δε σου κάνει εντύπωση;

    Αν μετά το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου είχε μοιραστεί διαφορετικά η "πίτα" και ήμασταν κι εμείς τμήμα του ανατολικού μπλοκ, τώρα κατά πάσα πιθανότητα θα ήμασταν στην ίδια -όχι καλή έως άθλια- οικονομική κατάσταση που είναι οι χώρες αυτές και θα μισούσαμε κι εμείς του Ρώσους. Να είσαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ george
    Μιλάς για Σοβιέτ! Αυτό έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει. Η Ρωσία σήμερα είναι μια δυτικού τύπου χώρα.
    Με αυτή την λογική όλοι οι λαοί θα έπρεπε να μισούμε την Γερμανία , καθώς κάτω από την Ναζιστική μπότα δεινοπαθήσαμε. Μα δεν είναι τώρα Ναζιστική χώρα η Γερμανία και όπως βλέπεις όλες οι χώρες έχουμε καλές σχέσεις μαζί της. Ακόμη και αυτό το Ισραήλ.
    Πέραν τούτου, κάνεις το ίδιο λάθος με τον φίλο τον zoudas, δηλαδή εξισώνεις "υπόθεση" με " γεγονός" . Αποκλείεται από την εξίσωση αυτή να προβούμε σε λογικά συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εδω είναι όμως το περίεργο Πολίτη. Ενώ έχει πεθάνει το Σοβιέτ, όπως και ο ναζισμός, οι συγκεκριμένες χώρες μισούν ή φοφβύνται ακόμα τη Ρωσία. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί Η Ρωσία δεν είναι ακριβώς μια δυτικού τύπου χώρα; Μήπως επειδή κυβερνάται από ένα απολυταρχικό καθεστώς (με "περιτύλιγμα" δημοκρατίας); Μήπως γιατί βλέπουν ότι η Ρωσία αρχίζει να έχει ιμπεριαλιστικές τάσεις;

    Εν πάσει περιπτώσει ο χρόνος θα δείξει. Ας έχουμε καλές σχέσεις με τους Ρώσους, αλλά με προσοχή, όπως επίσης και με τις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή