Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ότι λάμπει δεν είναι απαραίτητα και ..χρυσός.


Πίσω από την «ομολογία» του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 , βρίσκεται ένα σκοτεινό παρασκήνιο.

Όποιος γνωρίζει από κοντά την λειτουργία του «βαθύτερου» κράτους στην Τουρκία καταλαβαίνει πολύ καλά τι εννοώ.

Το «τυρί» στην υπόθεση παραείναι «φανερό» με σκοπό να μη δούμε τη… φάκα. Η ιδιαίτερη αυτή τακτική που χρησιμοποιούν, στο παρελθόν έχει αποδώσει τα επιθυμητά γι` αυτούς αποτελέσματα.

Τα πάντα στο «βαθύτερο» κράτος της Τουρκίας κινούνται από … «αόρατα» νήματα με απόλυτο στόχο και συντονισμό.

Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μοναδικό μειονέκτημα του …γειτονικού «τέρατος» , που εναπόκειται στο γεγονός ότι διαχρονικά έχει την τάση να … επαναλαμβάνεται.

Για τον λόγο αυτό οι κινήσεις από κοινού Αθήνας και Λευκωσίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές .

Ότι λάμπει δεν είναι απαραίτητα και ..χρυσός. Αυτή η θεμελιώδης αρχή στην διπλωματία και στην πολιτική θα πρέπει να γίνει ο … «μπούσουλας» στις επόμενες κινήσεις μας.

Και το λέω αυτό γιατί με προβληματίζει έντονα η βιαστική κίνηση της Λευκωσίας να καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) . Πιθανώς δεν αξιολόγησε όλες τις …διαστάσεις της φάκας, που πιθανώς έχει τις ίδιες με αυτές του … «πλυντηρίου».

Θα μπορούσε να περιμένει λίγες ημέρες την (αναμενόμενη) επόμενη κίνηση από την πλευρά τους , προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιδιώξεων τους.

Το Δικαστήριο θα κληθεί να αξιολογήσει την προσφυγή, από δύο πλευρές. Πρώτον ως προς τη θανάτωση (Αν υπάρχει θανάτωση, αυτό θα εξεταστεί από πλευράς χρόνου) και δεύτερον ως προς την έρευνα.

Ως προς το πρώτο , δηλαδή τον «ισχυρισμό» για την θανάτωση, επειδή το γεγονός αφορά το έτος 1974 το Δικαστήριο θα απορρίψει την προσφυγή . Όμως, αν διαπιστώσει ότι υπάρχει συνεχής αμέλεια ως προς τη σχετική έρευνα από την πλευρά της Τουρκίας, το Δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή, ακόμη κι αν το γεγονός έχει συμβεί το 1974.

Δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να πράξει η Λευκωσία, ήταν να περιμένει κάποιο διάστημα ακόμη πριν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, με σκοπό να θεμελιώσει πλήρως(από πλευράς χρόνου) το δεύτερο σκέλος της προσφυγής.

Δεν θα έπρεπε να δώσει (τόσο νωρίς) το έρεισμα στην πλευρά της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνα (γιατί αυτό θα κάνουν άμεσα), για να «διαπιστωθεί» αν ο ηθοποιός πήρε ή όχι μέρος στον πόλεμο και εάν το «γεγονός» συνέβη πραγματικά.

Με αυτό τον τρόπο θα εγκαλούσε την Τουρκία ως κατηγορούμενη , άσχετα με το … «τυρί» που ονομάζεται Αττίλα Ολγκάτς.

Πέραν τούτων η αντιμετώπιση αυτής της φρικτής «ομολογίας» δεν θα έπρεπε να γίνεται ΜΟΝΟ κατά τρόπο νομικίστικο (μέσω του ΕΔΑΔ) ή προς την κατεύθυνση της διερεύνησης της τύχης των θυμάτων αυτής της «δολοφονίας»…

Η σωστή πολιτική αξιοποίηση αυτών των «δηλώσεων» θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών της Τουρκίας για τη ΜΗ διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. Πολιτικές ευθύνες, που έχουν ήδη τεκμηριωθεί νομικά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μη ξεχνάμε ότι η έκκληση του κ. Χριστόφια προς τον κ. Ταλάτ να επιτραπεί η διαδικασία των εκταφών και στα στρατόπεδα του Αττίλα….. έπεσε σε κλειστά αφτιά.

Κλείνοντας θα ήθελα να στιγματίσω μετά βδελυγμίας τα διάφορα δημοσιεύματα , σε ….έγκριτες εφημερίδες (εδώ, εκεί και στο ..νησί), που ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ παίζουν τον ρόλο του…. νήματος του παρασκηνίου , δημοσιεύοντας διάφορα ονόματα.

Μέσα από τον σκοτεινό ρόλο τους, λησμονούν ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν οικογένειες, στη Μεγαλόνησο, στην Αθήνα , στην Κρήτη, στην Καρδίτσα που έχουν αναπάντητα ερωτήματα για το τι έγιναν οι δικοί τους άνθρωποι που τους είδαν τελευταία φορά εκείνο το τραγικό καλοκαίρι.

Είναι οι οικογένειες των αγνοουμένων της Κύπρου και κανείς δεν θα πρέπει να παίζει με το πόνο τους.


ΥΓ.1. Ρίξτε μια ματιά εδώ. Είναι η μόνη σοβαρή προσπάθεια που υπάρχει σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων.


2. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
O λόγος του απηχούσε πλατιές λαϊκές μάζες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ο Χριστόδουλος λείπει από την Ελλάδα. Και λείπει πολύ.

20 σχόλια:

  1. Πολύ καλή κια η σημερινή σου ανάλυση.Οι Τουρκική πλευρά πάντα μας πέταγε το "τυρί" και μετά φανέρωνε κάτι διαφορετικό.
    Το "τυρί" σωστά το προσδιορίζεις...Αττίλα Ολγκάτς!!!
    Η περίπτωση με τα 13 περιστέρια είναι μια προσπάθεια από πλευράς μας που την ...πατήσαμε και δεν πλήρωσε και κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ πολίτη,

    Κα8ημερινά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου και πραγματικά πολλές φορές μένω άφωνος είτε συφμωνώ είτε όχι μαζί σου. Θα σε παρακαλούσα, εάν φυσικά αυτό είναι δυνατό, να παραθέτεις περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα στις αναλύσεις σου για να καταλαβαίνουμε εμείς οι νέοι. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα γιατί μας βάζεις δύσκολα ;
    Καλά δεν ήμασταν μέσα στην τρελή χαρά ότι επιτέλους οι τύψεις των Τούρκων, και το ...ανεξάρτητο kanalΤurk , τα βγάζουν όλα στην φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oi tourkoi exoun pano apo to kefali tous ton vraxna tis anagnorisis tis genoktonias ton armenion ..
    fovountai akoma kai gia analoga provlimata gia ton pontiako ellinismo(an xipnisoume emeis) kai tis kipriakes thiriodies(gia ayto kanoun tous trelous gia tous agnooumenous)..

    logiko einai na theloun, toulaxiston se epipedo esoterikis koinis gnomis, na "peisoun" oti ola ayta einai ipervoles geitonon kai den isxioun..

    isos ontos na einai pagida , kai o skopos na einai na "athoothei" i tourkia sta matia tis koinis gnomis gia ta egklimata tis stin kipro, mias kai o "fonias" tha vgei paramithas - profanos kata dilosi tou, i apo stoixeia- kai tha ginei i oli dikastiki diereynisi i kolimvithra tou siloam gia ta egklimata pou eginan stin kipro..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιολβας: τον τόπο τον κυβερνούν προδότες

    προσέξτε την προσπάθεια αποπροσανατολισμού τις συζήτησις από Φουράκη και Παλμο

    http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (1) Θα πρέπει να πάρουμε όλοι χαμπάρι ότι η Τουρκία είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ με τεράστια έκταση και 80 εκατομ. πληθυσμό. Επί πλέον έχει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ υπεροπλία σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Ως εκ' τούτου αγαπητοί κύριοι θα πρέπει να είμαστε συνετοί, ψύχραιμοι και προσεκτικοί όσο και άν αυτό πονάει!

    (2) Όσον αφορά το ΥΓ2, τί ακριβώς λείπει από τον υπερσυντηρητικό ιντριγκαδόρο, ας μου εξηγήσει κάποιος!

    Με τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H Ταράφ έγραφε χθες ότι, σύμφωνα με δηλώσεις ατόμου που γνωρίζει αρκετά, διοικητής του ήταν ο συνταγματάρχης Μουσταφά Κατιρτζίογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ "ΑΝΘΡΩΠΟ"ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΙΝΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=72558

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τωρα θα δουμε αν τα γονιδια του Οδυσσεα εχουν χαθει για παντα,ιδιως απο το ΥΠΕΞ.Σε αυτο το επιπεδο δεν υπαρχουν τυχαια γεγονοτα και συμπτωσεις,ιδιως στην Τουρκια οπου χρειαζεσαι αδεια για να κλ...ς.Βλεπε τι παθαινουν οι ατακτοι συγγραφεις και δημοσιογραφοι.
    Οσο για τον Χριστοδουλο συμφωνω με τον 3:12,ισα-ισα υπαρχουν λιγοτερες αφορμες για προβοκατσια απο τον γνωστο χωρο των "προοδευτικων" G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Thanassis Kontonatsios, αν κατάλαβα καλά, ο Μεταξάς μάλλον ήταν μ...ς το '41 που δεν ήταν..."συνετός" απέναντι σε "μια ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ με τεράστια έκταση και 80 εκατομ. πληθυσμό με ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ υπεροπλία σε ξηρά, αέρα και θάλασσα."
    Προφανώς το δόγμα του Γιωργάκη "προτιμώ λιγότερο έδαφος, για να μην έχουμε προβλήματα με τους γείτονες", σας βρίσκει απόλυτα σύμφωνο! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν κρίνουμε και από το δημοσίευμα της Καθημερινής(γνωστός ο προβοκατόρικος ρόλος της στην εποχή του Παπαχελά) η μαρτυρία του φαίνεται να ταιριάζει ανατριχιαστικά με αυτήν που είχε περιγράψει στην εκπομπή των Φακέλων(του ...Παπαχελά) πριν από τρία χρόνια ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε στην ΕΥΠ και ασχολήθηκε εκτεταμένα με τους Κύπριους αγνοουμένους: «Ηρθα σε επαφή με έναν Τούρκο αλεξιπτωτιστή που ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μου είπε ότι τους σφάξαμε σαν τα αρνιά επί τόπου στη Βόρεια Κύπρο. Και επειδή είχε τύψεις συνειδήσεως ήθελε να δικαστεί στην Ελλάδα για να απαλλαγεί από τη συνείδησή του...».
    Ο Γιαννόπουλος σήμερα δηλώνει με βεβαιότητα ότι ο αλεξιπτωτιστής που είχε γνωρίσει πριν από περίπου είκοσι χρόνια είναι όντως ο Ολγκάτς. Θεωρεί χρέος του να καταθέσει τη μαρτυρία του στο ΥΠΕΞ, το οποίο θα προωθήσει το ερευνητικό υλικό στις κυπριακές αρχές.
    Πολίτη βρες αυτό το δημοσίευμα της σημερινής Καθημερινής γιατί κάτι μου λέει ότι σύντομα θα το χρειαστείς για να τους ξεμπροστιάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό με τον Γιαννόπουλο συνέβη το 1990 στην Σμύρνη και φυσικά θάφτηκε.
    Άκουσα και την συνέντευξη του στον Κοττάκη και κάτι δεν μου πήγαινε καλά.
    Μίλαγε για ψυχιατρεία κλπ. Μόνο με σοβαρό άνθρωπο της ΕΥΠ δεν μου έμοιαζε.
    Για να δούμε που θα πάει το πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει, να δεχθώ -ως υπόθεση εργασίας- ότι οι γείτονές μας και απολίτιστοι είναι και κατακτητές και ό,τι θέλετε. Αλλά να δεχτώ ότι για τόσα χρόνια, οι προσπάθειες των Ελλήνων να ανεύρουν ομοεθνείς τους αιχμαλώτους οι πεσόντες πολέμου συνοψίζονται σε...13 περιστέρια και μια "ομολογία" του Τούρκου Νάσου Κεδράκα σε μια...Τουρκάλα Τατιάνα, ε τότε τι να πω! politis γιατί δε γράφεις ΠΟΤΕ το ... ελληνικόν γκουβέρνο αναγνώρισε ως πολεμική επιχείρηση τη μάχη στην Κύπρο; Γιατί δεν γράφεις αν πήραν παράσημα οι τραυματίες ή όχι; Δεν τα ξέρεις; Νομίζει κανείς ότι οι ξένοι δεν τα ξέρουν επίσης; Καλά θέλετε να πεθάνουν από τα γέλια οι δικαστές του ΕΔΑΔ; Είναι και μεγάλοι άνθρωποι! Εδώ τους έφυγε η γνάθος από τη "στήριξη" του Κυπριακού κράτους στην υπόθεση των αποζημιώσεων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Μάρκος
    Αγαπητέ Μάρκο, Ο Μεταξάς το 40 σύρθηκε σε μιά λάθος απόφαση από το παλάτι και από την απίστευτη ηλιθιότητα του Μουσολίνι. Η θέση της Ελλάδας ήταν με τους Ευρωπαίους και όχι με τους Αμερικανοεγγλέζους! Άντε το πολύ-πολύ ουδετερότητα. Όσον αφαορά την υπεροπλία των γειτόνων είναι γεγονός. Επί πλέον είναι ισχυρότεροι και διπλωματικά, τι να κάνουμε δηλαδή να τα τινάξουμε όλα στον αέρα; Δεν θέλω να δώσουμε τίποτα, με ενοχλεί που Ελληνικά χωριά είναι στην Αλβανία, με ενοχλεί η απώλεια της Κύπρου, με ενοχλεί α απώλεια της Ιωνίας και της ανατολικής Θράκης. Αλλά ΔΕΝ είμαι αιθεροβάμων! Ο Γάλλος τσαγκάρης ενδιαφέρεται να πουλήσει 80 εκατομ. παπούτσια, ο Γερμανός αυτοκινητάς θέλει να πουλήσει 80 εκατομ. αυτοκίνητα (στην Τουρκία) κοκ. Αν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση νομίζεις ότι θα μας υποστηρίξει κανείς; Έχουμε προβλήματα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Αλβανικός μεγαλοιδεατισμός, Σκόπια, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος) χρειάζεται ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! Αυτό είναι που ήθελα να πώ.

    φιλικά, ΘΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε φίλε ΘΚ, είναι κάποιοι "Έλληνες" σαν κι εσένα.Εγώ δεν διεκδικώ τίποτα από αυτά που δεν έχουμε. Αλλά δεν μπορώ να είμαι "γλύφτης", προκειμένου να μην χάσω κι άλλα!Έλεος πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΟ ΕΠΙΣΟΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ , ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ , ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΛΛΑ ΕΙΔΕ ΤΟ PAYBOOKÇ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!!!
    Βλέπε , άκου και ....σκέψου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Μάρκος
    Εντάξει Μάρκο, εσύ ό,τι πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=66037468

    Αυτό το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας θα το βρείτε πιο διαφωτιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή