Η διατήρηση των ισορροπιών όσον αφορά τη θέση της Ρωσίας εντός και έναντι του Οργανισμού, τη στιγμή που παρατηρείται διεύρυνση του χάσματος της Μόσχας με τη Δύση σε θέματα αμυντικών σχεδιασμών στην Ανατολική Ευρώπη (αντιπυραυλική ασπίδα, Ουκρανία), την κατάσταση ασφαλείας στον Καύκασο και την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας.
Για άλλη μία φορά η πολιτική των ΗΠΑ , λέει ο Muammar Εl-Qaddafi («Βήμα» 31/12/08 ), απέναντι στη Ρωσία και ο εθισμός της να αναμειγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι σπόροι του κινδύνου φυτεύθηκαν με την επέκταση του ΝΑΤΟ ως τα σύνορα της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η εσκεμμένη, προκλητική και συνεχής διαδικασία αντηχεί στη μακρόχρονη μνήμη της Ρωσίας, θυμίζοντας την επώδυνη εμπειρία των ναπολεόντειων και των γερμανικών στρατιών να προελαύνουν στα ενδότερα της πατρίδα τους.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια για την εξασφάλιση των πλούσιων φυσικών πόρων της Ρωσίας, κάτι που ήταν ο μοναδικός στόχος εκείνων των προηγούμενων εκστρατειών.
Ο άλλος στόχος ήταν να καλυφθεί το κενό εξουσίας που άφησε πίσω του ο κατακερματισμός της Σοβιετικής Ένωσης. Επρόκειτο για μια «μανία ανεξαρτητοποίησης», με την οποία «τάισαν» με το ζόρι τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες.
Η Ρωσία εκλαμβάνει την περικύκλωσή της- από την Κεντρική Ασία ως τον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική- ως απειλή, οι επιπτώσεις της οποίας ξεδιπλώνονται τώρα σε περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εχθροπραξιών στη Γεωργία.
Ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει 16.000 πυρηνικά όπλα, ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια παγκοσμίως. Ο εκφοβισμός και η προσπάθεια πολιορκίας της Ρωσίας πυροδοτούν εθνικιστικά φαινόμενα και απειλούν τον κόσμο, και πάλι, με πυρηνικό πόλεμο.
Την επαύριον της απόφασης της Δύσης να εγκαταστήσει στην Ανατολική Ευρώπη ένα πυραυλικό σύστημα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, έχει ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Η παρερμηνεία από τη Δύση της αντίδρασης της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν μια συνέχεια στις πρόσφατες στρατηγικές γκάφες, όπως η εισβολή στο Ιράκ, οι οποία στηρίχτηκαν σε παραπλανητικές πληροφορίες και κοντόφθαλμες και αφελείς αναλύσεις.
Περίμενε πραγματικά η Δύση ότι η «μανία ανεξαρτητοποίησης» θα σταματούσε στο φιλοδυτικό Κοσσυφοπέδιο και δεν θα έφτανε στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία;
Τώρα, το ΝΑΤΟ εξετάζει την περίπτωση ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στη συμμαχία, τοποθετώντας έτσι περισσότερες γεωπολιτικές βόμβες στα σύνορα της Ρωσίας.
Η ύπαρξη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.
Και, αντιθέτως με ότι συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία δεν υπεραμύνεται μιας πολιτικής, οικονομικής ή φιλοσοφικής ιδεολογίας. Δεν διαθέτει καμία τέτοια ιδεολογία.
Εκείνο του οποίου θα υπεραμυνθεί θα είναι ο ρωσικός εθνισμός και η ακεραιότητα του ίδιου τού ρωσικού έθνους. Στην πραγματικότητα θα υπερασπίζεται την ίδια της την ύπαρξη.
Καθώς η Αμερική επανεξετάζει τον ρόλο της στον κόσμο υπό έναν νέο πρόεδρο θα έπρεπε να σκεφθεί μια επιστροφή στο «δόγμα Μονρόε», το οποίο προέβλεπε τη μη επέμβαση στα προβλήματα ή στις σχέσεις με την Ευρώπη και τη μη επέκταση στην αμερικανική ήπειρο της ευρωπαϊκής αποικιακής ηγεμονίας.
Αυτή η αρχή της μη ανάμειξης θα μπορούσε να επεκταθεί από και προς όλες τις χώρες του κόσμου.
Η Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση. Ο κόσμος έχει προχωρήσει. Η συνεργασία και όχι ο εκφοβισμός είναι το κλειδί για την ειρήνη και την πρόοδο.
Πηγή :«tovima»
Καλή Χρονιά σε όλους !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ πολίτη,κατά την γνώμη μου το ΝΑΤΟ έχει περισσότερο ανάγκη τη Ρωσία απ’ ό,τι η Μόσχα έχει ανάγκη την "Ατλαντική Συμμαχία".
Ας κοιτάξουμε την περίπτωση του Αφγανιστάν, όπου οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν σηκώνουν κεφάλι. Χτυπούν Γάλλους, και Αμερικανούς στρατιώτες. Η γαλλική κοινή γνώμη, βλέποντας νεκρούς στρατιώτες έχει αρχίσει(το 55%) να ζητά την επιστροφή των Γάλλων στρατιωτών.
Κάποια στιγμή κάτω από το βάρος της κοινής γνώμης η Γαλλία νομίζω ότι θα αποσύρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Τότε το ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ χάνουν τον πιο στενό σύμμαχό τους στην περιοχή, τον πρόεδρο του Πακιστάν. Το Πακιστάν βιώνει έναν άτυπο εμφύλιο πόλεμο με συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις και τον ακραίο ισλαμισμό να κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Επιπλέον οι εξελίξεις στον Καύκασο είχαν σαν αποτέλεσμα να έρθουν ακόμη πιο κοντά τη Ρωσία με τη Συρία, η οποία και σχεδόν εκλιπαρεί να φιλοξενήσει ρωσικούς πυραύλους στο έδαφός της. Και, ως γνωστόν, η Συρία μπορεί να ασκήσει αποφασιστική επιρροή στη Μέση Ανατολή, τον Λίβανο και εν μέρει στο Ιράκ, με το οποίο συνορεύει.
Αν συνυπολογιστεί και το όπλο της ενέργειας που διαθέτει η Ρωσία και με το οποίο επηρεάζει σημαντικά την Ευρώπη (κυρίως Γερμανία, Ιταλία και εν μέρει Γαλλία), τότε πιθανότατα οι λεονταρισμοί του ΝΑΤΟ θα αποδειχθούν βραχείας πνοής.
Εύχομαι Καλό Απόγευμα !
Καλες ειναι οι ευχες, αλλα δυστυχως, δεν κανουν τιποτα.Οι Αμερικανοι, παντα ζωα ηταν,και ευκολα καποιοι τους εβαζαν μπροστα,ταχα για τα συμφεροντα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαια καποιων σιγουρα ηταν τα συμφεροντα, αλλα παντως οχι των Αμερικανων εν τη ευρεια εννοια.
Η εξωτερικη πολιτικη τους,αγεται και φερεται απο τους Εβραιους,ειτε με τα λεφτα τους,ειτε απο το Χολλυγουντ, που διαμορφωνει συνειδησεις, ειτε απο τις θεσεις που κατεχουν στο μηχανισμο.
Πάντως η ¨αρκούδα¨ κατέβηκε για ¨άσκηση¨ για πρώτη φορά και σίγουρα κάποιους θα τους τσούξει λίγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε να κουνηθούνε λίγο τα νερά να δούμε τι θα ξημερώσει,
Ευχές.......
Τελικά όταν γράφεις χωρίς να φορείς την καταγάλανη σου προσωπίδα και προσπαθείς να είσαι ουδέτερος καλά τα λες.!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο να υπενθυμίσω μια τάση που την έχω δει να εμφανίζεται τελευταία σε πολλά γραφόμενα πολλών σχολιαστών. Δηλαδή της ακρίτου υποστήριξης και ευνοϊκής αντιμετώπισης του στρατοπέδου των ρωσικών συμφερόντων. Θυμίζω ότι από εποχής των Ορλωφικων έχουμε πικρές εμπειρίες και μαθήματα στο θέμα αυτό με αποκορύφωμα την έντεχνη καιροσκοπική ουδετερότητα της στον εμφύλιο πόλεμο!!!
Είναι γνωστό επίσης ότι ένεκα ορθοδοξίας υπάρχει και μια ιδιαίτερη ευνοϊκή φόρτιση σε λαϊκά στρώματα.
Όμως πάντα οι Μεγάλες δυνάμεις στο στίβο της διεθνούς πολιτικής κάθε φορά και σε κάθε θέμα παίζουν τα διάφορα παιχνίδια των ανάλογα με τα συμφέροντα των κάθε φορά. Σε εμάς τους μικρούς έγκειται κάθε φορά με κατάλληλες συμμαχίες και έγκαιρες τοποθετήσεις και ειδικές σχέσεις να επωφελούμαστε από τα επιτεύγματα των . Η μόνη επιτυχής εξωτερική πολική που υπήρξε στην Ελλάδα διαχρονικά ,η εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου πάνω σε αυτό το Δόγμα ήταν αγκιστρωμένη όταν κάθε φορά κατάφερνε στις προσπάθειες των μεγάλων Δυνάμεων να δημιουργεί τις κατάλληλες συμμαχίες και να έχει ενεργό ρόλο συμμετοχής σε αυτές.
Τώρα θα μου πεις με την κόρη του Μητσοτάκη στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας σε μια καταρρέουσα και διεφθαρμένη κυβέρνηση τι να λέμε τώρα…
Πάντα με εκτίμηση
babis
@ Sik
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι φίλε και λίγα αναφέρεις.
Καλή Χρονιά!
@ gnik
Ήταν επείγουσα ανάγκη φίλε το ...κατέβασμα (ανέβασμα στην πραγματικότητα, αφού ήταν ανοικτά της Συρίας).
Για όποιον διαβάζει πίσω από αυτά που γράφω εδώ και προσέχει την σημειολογία μπορεί να καταλάβει πολλά.
Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τέτοιες ημέρες αργίας που συνήθως γράφω ελαφριά άρθρα , ξεσηκώθηκα εχθές ..5.00 το πρωί να γράψω . Ποτέ δεν θα το έκανα υπό φυσιολογικές συνθήκες.Ούτε φυσικά αναρωτιούνται γιατί γράφω το σημερινό .
Πολλές ευχές !
ΥΓ.Μεγάλη Αγκαλιά τον JD.
Είναι σαφές, ότι έξη-εφτά χρόνια μετά από τη Διακήρυξη της Ρώμης πάνω στις Σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και έντεκα χρόνια μετά από την Ιδρυτική Διακήρυξη του Παρισιού πάνω στις Διμερείς Σχέσεις, τη Συνεργασία και την Ασφάλεια, οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ δεν οδεύουν σήμερα προς την κατεύθυνση οποιασδήποτε κύριας σύγκλισης. Παρόλα αυτά, η σχέση συνεχίζει να είναι σημαντική. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι μια προσεκτική διαχείριση για να διασφαλιστεί ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι έμφυτες αντιπαλότητες, και ότι η συνεργασία θα μεγιστοποιείται όπου είναι δυνατόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρόβλημα είναι ότι κάποια από τα νεώτερα μέλη του ΝΑΤΟ φέρνουν στο τραπέζι μνήμες από την Σοβιετική κυριαρχία.
Έτσι η Μόσχα δίνει τώρα έμφαση στις διμερείς σχέσεις με ευρωπαϊκά κράτη σε ατομικό επίπεδο.
Όπως συμβαίνει με εμάς, την Ιταλία, Γερμανία κ.λ.π
Το σφάλμα κατ` εμένα είναι ότι κάποιοι δεν κατάλαβαν εγκαίρως ότι η Αρκούδα δεν είναι πλέον πληγωμένη!!
Πολίτη μπορεί να διαφωνώ μαζί σου πολλές φορές στα πολιτικά εσωτερικά θέματα, αφου απ` ότι φαίνεται είμαστε διαφορετικών ιδεολογικών δρόμων , αλλά στις εξελίξεις (ειδικά εξωτερικών θεμάτων) οφείλω να ομολογήσω ότι κατά παράξενο τρόπο είσαι ένα τακ μπροστά. Πολλές φορές και δυο ή τρία (μη φωνάζεις).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιος τον χώρο σου τον είχε χαρακτηρίσει ως "σύγχρονη Πνύκα των απλών πολιτών". Θα συμφωνήσω μαζί του. Το καλό είναι ότι είναι πολυσυλλεκτικό , με έντονες διαφωνίες κάποιες φορές.
Όμως από όποιο χώρο πολιτικό ή ιδεολογικό και εάν είμαστε αυτοί που παρακολουθούμε το μπλοκ, ένα είναι σίγουρο. Ότι όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας και κανείς δεν θέλει το κακό της.
Σε αυτούς τους λίγους (που πιθανότατα εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς)που δεν συμβαδίζουν με αυτή την βασική συνισταμένη(Ελλάδα), δεν αξίζει να απαντάμε.
Διαφωνών.
babis = επίσημος λιβανιστήρας του "Αγαπώ την Ελλάδα σαν Έλληνας (κυρία Στάη)", τουτέστιν αξιοπιστία υπομηδενική (θερμοκρασία Μινεσσότα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγνοήστε το μίσθαρνο πιόνι. Το ποιόν του είναι γνωστό, ανατρέξτε στο press-gr.
@gnik: Σωστό, γυμνάσια στο Νοτιο-ΝοτιοΑνατολικό Αιγαίο, σίγουρα τσούζει ήδη. Aυτό που μένει να δούμε είναι ποιούς θα τσούξει περισσότερο, τους ανθέλληνες εντός (αμερικανόδουλα νεοταξίτικα πασοκ & σύριζα) ή εκτός.
"Λύκε η Αρκούδα δεν είναι ακίνδυνη , τώρα πληγωμένη είναι επικίνδυνη."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη
2 Ιανουάριος 2009 8:37 μμ ti egine re eseis oi deksioi pou proskunousate thn amerikh twra ti vrizete kai sas ftaei gia ola???vre pws alazoun oi kairoi antiamerikanoi i fasistes..plaka exete pantws
ΑπάντησηΔιαγραφή