Όποιος παρακολουθεί από κοντά τις ενέργειες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αντιλαμβάνεται αυτή την αλλαγή τον τελευταίο χρόνο.
Το νεότερο δόγμα στο οποίο η πολιτική και η στρατιωτική τάξη , όπως όλα δείχνουν, έχουν συμφωνήσει είναι η ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης στη γεωπολιτική περιοχή της Ευρασίας, με καθοριστικό ρόλο στον Καύκασο , τη Μέση Ανατολή και την Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Μέσα στον τελευταίο χρόνο οι γείτονες «πατώντας» στην ουσία επάνω στην αντιμετώπιση μας, να θεωρούμε (σωστά από μια άποψη) ως πανάκεια για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων την προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο, επιτάχυναν τα βήματα τους , αλλά …προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στο Κυπριακό εμφανίζονται απρόθυμοι για λύση και αυτό που διαφαίνεται είναι ότι επιθυμούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες, με απώτερο σκοπό την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Διαμόρφωσαν άξονα με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι στα Σκόπια, με κοινό αντικείμενό τους την… ελληνική «απειλή».
Στο Αιγαίο προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολιτική των γκρίζων ζωνών, σύμφωνα με την ( από το 1998 ) επίσημη έκδοση του «Αρχηγείου των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας».
Κατ` αυτήν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και νησίδες, μεταξύ αυτών και το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι στα οποία έχουν «επικεντρωθεί» τις τελευταίες ημέρες.
Παράλληλα, αναπτύσσεται μια συστηματική κηδεμόνευσης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, προωθώντας την ιδέα και τη λογική της…. αυτονομίας.
Συνεπακόλουθο όλων αυτών ίσως θα πρέπει να είναι μια δομική αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής μας πολιτικής όσον αφορά την Τουρκία.
Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί μια ευρύτερη συναίνεση από τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, και ιδίως από τα δύο μεγάλα κόμματα..
Υπάρχει η θέληση όμως από την πλευρά του ΠαΣοΚ ; Στηρίζει την κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση αλλαγής του σημερινού υπάρχοντος δόγματος ; Και δεν εννοώ στις δηλώσεις , αλλά …..επί της ουσίας.
Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα για να καταλάβετε .Αυτές τις ημέρες ( παραμονή των Χριστουγέννων ) βρέθηκαν στην Τουρκία μερικοί παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας , μεταξύ των οποίων και οι δύο εν ενεργεία βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, κ. Ματατζή και Χατζηοσμάν.
Έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον διευθυντή των εξωτερικών και …άλλους «παράγοντες».
Ερωτώ λοιπόν, τι λέει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις ; Δηλαδή δύο εν ενεργεία βουλευτές μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας ή με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας ; Ως τι ; Ως Έλληνες βουλευτές ;
Έχουν πάρει την αντίστοιχη άδεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου για ταξίδι στο εξωτερικό και επαφές με ξένους ηγέτες ;
Επιτρέπεται (ηθικά , πολιτικά , εθνικά , όπως θέλετε πάρτε το) αυτό που ειπώθηκε στις συναντήσεις των δύο εν ενεργεία βουλευτών του ΠαΣοΚ «η εκτίμηση ότι σε 5-6 μήνες περίπου το ΠαΣοΚ θα είναι στην εξουσία και ότι τα πράγματα θα είναι …..πολύ πιο εύκολα και βολικά …..με τον Γιώργο Παπανδρέου»;
Μπορούν να συναντιούνται με τον κοινωνικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ;
Η «δράση» των δυο εν ενεργεία βουλευτών του ΠαΣοΚ έχει …ιστορία (εδώ) χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί του κ. Παπανδρέου.
Δεν ίδρωσε ούτε ακόμα και για την πρόσφατη προκλητική ομιλία του βουλευτού του κ. Ματατζή στην Κομοτηνή (παρουσία και του ετέρου βουλευτή) , όταν προέτρεψε τους παριστάμενους να ξεσηκωθούν για την αναγνώριση της «τουρκικής μειονότητας» , και ζήτησε την……. παρέμβαση της Τουρκίας στη πολιτική διαχείριση των εσωτερικών-εθνικών θεμάτων.
Μια προκλητική ομιλία που είχε προκαλέσει αίσθηση αφού χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς δεν είμαστε μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας. Μείναμε εδώ με μια συνθήκη. Εγώ στην ουσία δεν θέλω να ασχοληθώ με τη συνθήκη. Αυτοί που με άφησαν εδώ να ασχοληθούν. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι να έρθει εδώ να μας διεκδικήσει » συμπληρώνοντας ότι «Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να ξεσηκωθούμε …», «ότι κάνουμε θα το κάνουμε μέσα στους επόμενους μήνες» (εδώ).
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν κάποιες δηλώσεις του ΠαΣοΚ πριν λίγο καιρό , μέσω του εκπροσώπου του, Ανδρέα Λοβέρδου, περί επανεξέτασης των βασικών κατευθύνσεων της πολιτικής στα εθνικά θέματα ,κάτι που καλλιεργούσε το έδαφος για επίτευξη συναίνεσης, (εφόσον καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση η κυβέρνηση).
Για μερικούς ψήφους παραπάνω και για το …άρμα της εξουσίας, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις …. ανακρούει πρύμνα .
Για μια επιστολή εσωκομματικού περιεχομένου ο κ. Παπανδρέου έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδος έναν πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη. Για το θέμα των δυο βουλευτών του ,που άπτεται κρίσιμων εθνικών θεμάτων, θα πράξει το ίδιο ;
Τις προηγούμενες φορές προκλητικά δεν έδειξε την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ διάθεση περί τούτου.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι εννοώ όταν αναρωτιέμαι εάν μπορεί να υπάρχει συναίνεση επί των Εθνικών θεμάτων , όχι ….στις δηλώσεις , αλλά …..επί της ουσίας ;
Πηγές:«ethnos»«e-typos»«xronos»
Ο Γιωργάκης αν δεν καρδίσει τις επόμενες εκλογές θα χαθεί από τον πολιτικό στίβο της χώρας - προκειμένου να κερδίσει θα πατήσει επί πτωμάτων - ένα από αυτά θα έιναι και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας! Ας είναι και μερικά στρέμματα μικρότερη η Ελλάδα, αρκεί ο Giorgos να κοιμάτε ήσυχος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση πολίτη από την πλευρά του Πασοκ. Κοίτα τι γίνεται στο εσωτερικό μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ χτύπησαν με Καλάσνικοφ αστυνομικούς και το Πασοκ το μόνο που βρήκε να πει (και αυτό μετά από 12 ώρες)είναι να παραιτηθεί η πολιτική ηγεσία .
Κάτι τους τρώει και τους κάνει να βιάζονται. Τι να είναι άραγε?
Όσο λοιπόν αντέδρασαν στα εθνικά θέματα με τις προηγούμενες προκλήσεις των βουλευτών του , άλλο τόσο θα αντιδράσουν και τώρα.
Μπορεί να τους πουν και μπράβο.....
Ζω στην Ξάνθη. Ομολογώ ότι ο απλός λαός της μουσουλμανικής μειωνότητας είναι αξιοπρεπής και ήσυχος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως το συγκεκριμένο άρθρο του politi.
Έφτασε στα αφτιά μου από έγκυρο πρόσωπο, του περιβάλλοντός μου, το εξής περιστατικό (δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες).
Ένας μουσουλμάνος εμπιστεύτηκε σε μία Χριστιανή, στην οποία είχε μία υποχρέωση, την εξής συμβουλή (ως δώρο όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος)
"...μάζεψτα και φύγε. Στα επόμενα δέκα χρόνια, αυτά θα είναι δικά μας..."
Η απάντηση η δική μου θα ήταν:
" Γιατί ρε τσόγλανε πάλι δικά σου δεν είναι;"
"Τις επιδοτήσεις της ΕΕ που παίρνεις άσχημα σου πεφτούν;"
"Αν γίνουν δικά σου όπως λές, πάλι μειονότητα θα είσαι. Τα 20 εκατομμύρια της Πόλης δίπλα είναι. Ένα να έρθει θα βρίζεις την ώρα και την στιγμή που το θέλησες".
Συγγνώμη για το ξέσπασμα.
Θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε στην περιοχή της Θράκης πράγματα και θάματα κύριοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς προσἐξει, ὀ islam,μἠ τυχὀν καἰ σἐ δἐκα χρὀνια εἰναι μειοψηφἰα καἰ στἠν Ανατολικἠ Θρἀκη,διὀτι κἀτι μοὐ λἐει ὀτι θἀ δοὐμε πρἀγματα ποὐ δἐν τἀ βἀζει ὀ νοὐς μας,καἰ δἐν εἰναι απαραἰτητο νἀ τοὐς διὠξουμε εμεἰς (ἀλλωστε μἐ τἰ προσὀντα).Υπἀρχουν καἰ ἀλλοι ποιὀ ικανοἰ ποὐ θἐλουν τἠν περιοχἠ.Τἠν ΥΒΡΙΝ δἐν τἠν ξἐρουν οἰ βἀρβαροι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σκληροπυρηνικός κύκλος της μειονότητας τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτου κυβερνήσεως ακολουθεί μια πολιτική η οποία εκπορεύεται από τους ανθρώπους που είναι κοντά στο τουρκικό προξενείο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα τελευταία χρόνια έχουν απροκάλυπτα και την στήριξη της Τουρκίας.
Και εγώ θέλω να πω ότι επειδή αυτό το λάθος γίνεται από όλα τα μεγάλα ελληνικά κόμματα χρόνια τώρα και τους τοπικούς άρχοντες, ότι θεωρούν ότι αν χαϊδεύουν τα αφτιά του προξενείου και των ανθρώπων του προξενείου θα αποσπάσουν χίλιους ψήφους παραπάνω και επομένως θα έχουν εκλέξει ένα βουλευτή παραπάνω.
Ο βουλευτής αυτός σημασία έχει να υπηρετεί να τα συμφέροντα της μειονότητας και να είναι ενταγμένος μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Να μην χρειάζεται να πηγαίνει δυο φορές τον χρόνο στην Άγκυρα να πάρει γραμμή από τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ γιατί τότε δεν υπάρχει κέρδος για κανένα κόμμα.
Εκτός εάν μιλάμε για εθνική μειοδοσία και ηθελημένη προδοσία που εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων χωρών.
Αυτό βέβαια δεν μου φαίνεται και πολύ εξωπραγματικό αφού (εάν δεν κάνω λάθος) από αυτό το μπλόκ είχε γραφτεί αναφορά της κ. Διαμαντοπούλου που έλεγε ότι τα κόμματα εισπράττουν χρήματα από ξένες χώρες.
Σ.Σ
Μηπως θυμασαι , τι ειπε η
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΚΗ ΣΟΥ, ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ,δηλαδή, τοτε Προεδρος της Ελληνικής Βουλής, στον μολις εκλεγεντα Προεδρπ Παπουλια?
Αν θές να βρεις μειοδοτες, ψάξε στο "σο,ι " σου.Μήπως θυμασαι επι ποίου "Εθναρχου" Ξερριζώθηκε ο Ελληνισμός από την ΚΩΝ/ΠΟΛΗ?
Πότε βιαζανε τις κορες καί της γυναικες Ελλήνων Στρατιωτικων, στηυν Σμυρνη?
Ποιοι, παρραδώσανε την μισή ΚΥΠΡΟ, στους Τουρκους?
Tο μπαράζ των προκλήσεων της Άγκυρας έχει ως ελάχιστο στόχο την εκ νέου καταγραφή στην ατζέντα των διμερών σχέσεων όλων των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλουν επίσης να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εν όψει του κρίσιμου 2009, τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία,όσο και για το Κυπριακό και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Μη ξεχνάμε την καμπάνια μέσω διαφόρων ΜΚΟ, που έχει ήδη αρχίσει στον ΟΑΣΕ, προκειμένου να θιγεί η Ελλάδα ως χώρα που δήθεν δεν σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων
Παίζεται ένα πολλαπλό διπλωματικό παιχνίδι και είναι κρίμα που στην χώρα μας υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί πού δεν συμπαραστέκονται στην όποια κυβέρνηση για το όσο καλύτερο αποτέλεσμα για την χώρα μας.
Χοντροκομμένα θα τα πω: μήπως Γιώργος και Ντόρα είναι της αμερικάνικης σχολής (όπως οι αντίστοιχοι πολιτικοί των Σκοπίων) και εξυπηρετούν ...μεγάλες (αμερικάνικες) Ιδέες, όπως κυκλοφορεί στην πιάτσα; Πολιτικός αναλυτής δεν είμαι, μα πως μου φαίνεται, κατακεί πάμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά (κι ας ξεκίνησε ...στραβά)!
Και γιατί να ιδρώσει το αυτί του Γιωργάκη με τις ενέργειες των βουλευτών του; Ο ίδιος δεν είχε χαρακτηρίσει "τούρκους" τους μουσουλμάνους της Θράκης; Ο ίδιος δεν έχει πει ότι αγαπά την Ελλάδα "σαν Έλληνας"; Ο ίδιος δεν περπατούσε χασκογελώντας με τον Τζεμ στο Αλί Σαμί Γιεν, όταν την ίδια στιγμή οι Έλληνες φίλαθλοι ξυλοκοπούντο στις κερκίδες; Εν τέλει, πότε είχε εθνική συνείδηση ο Γιωργάκης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρω οτι αν αυριανο πρωθυπουργο θελησει ο λαος να εκλεξει το Γιωργακη,τοτε αυτο θα σημανει την καταστροφη της χωρας μας. Αυτο και τιποτε αλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεινο που δεν καταλαβαινω εγω απο το βλογ αυτο σημερα, ειναι οτι εδω εγινε μια ριζικη αλλαγη στο σκηνικο, κι εδω μιλαμε για κατι που μπορει να γινει,ενω αυτο εχει ηδη γινει και πυροδοτει ηδη εξελιξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ προλαλήσας "ανώνυμος" κι αυτός εννοεί μάλλον ότι από καιρό ζούμε σε καθεστώς "βελούδινης" κατοχής από τους αγγλοαμερικάνους, οι οποίοι συνιστούν την Τουρκία για τη διαχείριση της περιφερειακής πολιτικής του "ελληνικού κράτους". Η κατάστση αυτή που επιβάλεται προοδευτικά στην άμοιρη χώρα μας από δεκαετίας και πλέον έχει υποστηρικτές σε όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ φανερά, ευνοεί και στηρίζει τη διαφθορά και την υπονόμευση θεσμών παντού και έχει ...τρομοκρατική επίδραση σε όλους και σε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΠΩΣ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΝΔ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΜΕΙΟΝΩΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ(ΘΥΜΙΖΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ).
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΥΣΗΧΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΔ ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ!