Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Μπλόκο σε λογαριασμούς και επικείμενες προφυλακίσεις.


Νέα επεισόδια άρχισαν να παίζονται από εχθές το πρωί στην πολύκροτη υπόθεση της Siemens. Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την δέσμευση των λογαριασμών 34 προσώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την συγκεκριμένη ιστορία δείχνει ότι σιγά - σιγά αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα ενός περιέργου κουβαριού.

Πρόκειται για 34 διευθυντικά στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, επιχειρηματίες και χρηματιστές . Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των 34 προσώπων βρίσκεται και ….εκπρόσωπος εργαζομένων της ΠΑΣΚΕ. Οι μίζες καθώς φαίνεται είχαν απλωθεί ως βεντάλια φτάνοντας σε απίθανα πρόσωπα .

Εκτός των ανωτέρω, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να μπλοκάρουν οι λογαριασμοί του Θεόδωρου Τσουκάτου, πρώην συμβούλου του Κώστα Σημίτη, του Αριστείδη Μαντά, στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Τάσου Μαντέλη και του Χρ. Καραβέλα, πρώην οικονομικού διευθυντή του ΟΤΕ.

Aνησυχία προκαλεί η εξέλιξη των ερευνών στην Χαριλάου Τρικούπη , αφού το τελευταίο διάστημα δέχονται συνεχείς πιέσεις από υπαλλήλους του λογιστηρίου του ΠαΣοΚ( νυν και πρώην) , οι οποίοι χωρίς στην ουσία να φταίνε οι ίδιοι θα βρεθούν μπλεγμένοι στην υπόθεση.

Εν τω μεταξύ στην Ελβετία έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς του «Rocos» και ακόμη τεσσάρων προσώπων. Και για τον λόγο αυτό απέστειλαν σημειώματα προς τους πληρεξούσιους δικηγόρους των πέντε εμπλεκομένων, γνωστοποιώντας τους τη δυνατότητα που έχουν, με βάση την ελβετική νομοθεσία, να «μπλοκάρουν» το άνοιγμα των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η έκβαση της δικαστικής έρευνας στην Ελλάδα για την υπόθεση της Siemens θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ελβετία όπου τηρούνται οι ύποπτοι λογαριασμοί.

Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη αξίζει να αναφερθεί και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών, ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τον άμεσο ορισμό εκπροσώπου - νομικού παραστάτη του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των ελβετικών αρχών, προς υποστήριξη των σχετικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν στην υπόθεση της Siemens.

O νομικός παραστάτης θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση αυτή και θα ενημερώνει για τυχόν υπάρχοντα προβλήματα, ώστε να επισπευσθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και... δεύτερο «χτύπημα» σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς ο ανακριτής έχει ξεκινήσει και άλλη διαδικασία βάσει του νόμου για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, προκειμένου να προχωρήσει επιπλέον στη δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οικοπέδων, επιχειρήσεων, αυτοκινήτων κ.λπ.) για όλους όσους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι είχαν μυστικά πάρε - δώσε με το ύποπτο χρήμα του γερμανικού κολοσσού.

Για τον σκοπό αυτόν ο κ. Ζαγοριανός έστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), για να του αποστείλει φορολογικά στοιχεία από τα έντυπα Ε9 όλων των εμπλεκομένων προσώπων, προκειμένου να εκδώσει νέα διάταξη.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούσαν επίσης ότι οι ενέργειες δέσμευσης που κάνει ο ανακριτής δείχνουν ότι δεν είναι μακριά ο χρόνος που θα καταστούν και επίσημα κατηγορούμενοι όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στο έγγραφο του ανακριτή που αφορά τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών οι εμπλεκόμενοι δεν αναφέρονται ως «ύποπτοι» αλλά ως.... «κατηγορούμενοι».

Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν, όπως δείχνουν τα πράγματα , στο να προσωποποιηθούν τάχιστα κατηγορίες σε μια πρώτη ομάδα υπόπτων και να διαταχθούν και προφυλακίσεις, ενώ να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα, βάσει των στοιχείων που θα αποδεσμευθούν.

Έτσι εκτιμάται ότι θα ανοίξουν στόματα, αλλά και λογαριασμοί και θα διευκολυνθεί η περαίωση της υπόθεσης που κολλάει στο ελβετικό τραπεζικό άβατο και στις εναντιώσεις που εγείρονται.

Αυτή η ενέργεια των δικαστικών αρχών (με τις προφυλακίσεις) , έρχεται λίγο καθυστερημένα , φανερώνοντας την παθογένεια που κρύβεται επί χρόνια κάτω από το χαλάκι, όσο αφορά τους νόμους μας και την αναποτελεσματικότητα τους.

Σχετικό άρθρο είχα γράψει από τον Ιούλιο με τίτλο «Όταν η δημοκρατία ….τρε(πε)κλίζει !» (εδώ).

Εάν είχαμε ακολουθήσει το … γερμανικό μοντέλο , τα στόματα θα είχαν ανοίξει από την αρχή και η υπόθεση θα είχε πλήρως διαλευκανθεί.

Πηγές: « axiaplus» «ethnos» «enet»

13 σχόλια:

  1. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε (έστω και καθυστερημένα).
    Βάψαμε και τα κελιά στο χρωματάκι της αλλαγής για αισθητικούς και ψυχολογικούς λόγους.
    Αναμένουμε να σας εξυπηρετήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να μην ξεχάσουν να περάσουν μια βόλτα από τους κ.κ. Λούβαρη, Ανωμερίτη, Ακριβάκη, Μωαραϊτη, Τσοβόλα, να τους πουν πως είναι η...εμπειρία. Εμένα πάντως μου προκαλεί την απορία γιατί δεν γίνεται μαζί με των 34 και του Τσουκάτου και των άλλων 2...;όπως επίσης και γιατί γίνεται τόσο καθυστερημένα. Οι ΠΑΣΟΚοι είναι επαγγελματίες σε αυτά, δεν είναι ερασιτέχνες όπως αυτοί τις ΝΔ...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αλαβάνος ξεκίνησε τον διάλογο με τους... δημοσιογράφους


    Σε ασυνήθεις διαδικασίες διαλόγου προέβη χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, καλώντας τους εκπαιδευτικούς συντάκτες στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, όχι σε μια περιορισμένη ανταλλαγή απόψεων αλλά σε κοινή αναζήτηση των δεδομένων της παθογένειας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και της ανατροπής της.


    Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση «σεμινάριο», η συζήτηση που διεξήχθη επιβεβαίωσε τη συμβολή των παραγωγικών «διαβουλεύσεων» (από μηδενική... σκοπιμοτήτων βάση) σε όποια επιχείρηση ανατροπής σημαντικών κοινωνικών δεδομένων.

    Στις βασικές διαπιστώσεις, οι κοινές παραδοχές για τον «συστημικό χαρακτήρα» του προβλήματος, την πολιτική εκμετάλλευσή του (είτε ως αιχμή κομματικών επιδιώξεων είτε ως πεδίο αντιπαραθέσεων τακτικής), τις δυνατότητες ανάκαμψης οι οποίες βρίσκονται στην αναδιαμόρφωση της βάσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος (βλ. πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια) και όχι της κορυφής, απ' όπου πάντα ξεκινούν οι εκάστοτε πολιτικές. Και άλλα πολλά. Ακόμα και για τη χρησιμότητα συμμετοχής σ' έναν διάλογο σαν αυτόν που επίκειται. Τουλάχιστον μέχρι ν' αποδειχτεί ότι οδηγεί ξανά σε αδιέξοδο, όπως συμμερίστηκε και ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος.Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος κόμματος καλεί δημοσιογράφους για να τους ακούσει. Ηταν η πρώτη φορά που δημοσιογράφοι, όχι ανεπισήμως, αλλά σε διαδικασίες τυπικής επικοινωνίας, συμμετείχαν σε διάλογο με ένα πολιτικό κόμμα. Και μίλησαν όλοι.

    Οσο για το ειδησεογραφικό της ημέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως σήμερα έχει σκοπό να «μεταφέρει το πνεύμα του αγώνα μέσα στη Βουλή, εκφρασμένο με συγκεκριμένες προτάσεις για μια ριζική αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν κάνω λάθος από τη μέχρι τώρα προανάκριση στη Γερμανία έχει προκύψει ότι το 2% του τζίρου της Siemens στην Ελλάδα μοιραζόταν και στα δύο κόμματα εξουσίας. Εκτός από το 1.000.000 ευρώ στο λογαριασμό του Τσουκάτου έχει αποκαλυφθεί χρηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και ταξίδι του Λιάπη με Χριστοφοράκο στη Γερμανία (λόγω εθνικής) με στάση στο Σάλτσμουργκ. Το Σάλτζμουργκ έχει αποδειχθεί ότι ήταν το κομβικό σημείο από το οποίο διοχετεύονταν οι μίζες παγκοσμίως. Πώς λοιπόν υπαινίσεστε ότι υπάρχουν ευθύνες μόνο για το ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πασόκ δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται στο σκάνδαλο siemens.
    Εάν ο Γιώργος δεν διώξει τους μιζωμένους του εκσυγχρονισμού δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία για να ζητάει την ψήφο του Ελληνικού λαού.
    Το μισό σημιτικό πασόκ είναι μπερδεμένο στην υπόθεση.
    Ο Γιωργάκης κολλητάρι του Τρεπεκλή, ο Τσουκάτος παραδέχθηκε ότι ήταν ο μεταφορέας των μιζών, οι εκσυγχρονιστές μόνιμος μεγαλοπελάτης της Μίζενς και της Ιντρακόμ του Κόκκαλη. Συμπτωματικά ο Σημίτης μετατρέπει την απιστία προς την υπηρεσία «από κακούργημα σε πλημέλημμα».
    Κατά τα άλλα τη διαφθορά τη δημιούργησε ο Καραμανλής (με τα 43.000 ευρώ που χρωστούσε ο βουτυρομπεμπές ο Κυριάκος) και το αόρατο ταξίδι του αγαθιάρη του Μισέλ το 2005 στη Γερμανία για να δεί την Εθνική Ελλάδος.
    Εάν αυτά συμψηφίζονται, τι να σας πώ παιδάκια, σύντομα θα τα μάθετε τα μαντάτα.
    Πάλι απόγνωση και μαύρους κύκλους στα μάτια των πρασινοφρουρών προβλέπω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλοι μου το σκάνδαλο του Τσουκάτου δεν συγκρίνεται με το ταξιδάκι του Λίαπη.Ας είμαστε ειλικρινής και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.Εκπρόσωποι της Πασκε, συνεργάτες Υπουργών (άρα....) και δημόσιοι υπάλληλοι διορισμένοι την δεκαετία του 80'-90'.
    Τα πήραν χοντρά οι άνθρωποι και κάποιοι επιμένουν να εθελοτυφλούν.
    Όπως λέει και ο πολίτης στην φυλακή με το..καλό και εκεί θα τα "ξεράσουν" όλα ¨"χαρτί και καλαμάρι".

    ΥΣ Είσαι το πρώτο ελληνικό ΣΟΒΑΡΟ blog (σε σύγκριση με τους χαβαλέδες και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που κρύβονται πίσω από τις δημοσιεύσεις σε άλλα blogs.Συνέχισε γερά.)
    Ευχαριστώ για τον χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι είναι μπλεγμένοι με τις μίζες της Siemens. Πιστεύω ότι οι το ΠΑΣΟΚ θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί μετά τα τόσα χρόνια συνεχούς (σχεδόν) κυβέρνησης πίστεψαν ότι η Ελλάδα είναι απλά δικό τους κονάκι (τουλάχιστον πολλοί από αυτούς). Στις μίζες όλοι καλοί είναι, στην εξωτερική πολιτική τι γίνεται? και εκεί μίζες?
    http://macedonia-online.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών όσων προσώπων (οιονεί κατηγορουμένων) έχουν αποδεδειγμένα δοσοληψίες με τα μαύρα ταμεία της Siemens, πρωτίστως, μπορεί να εκληφθεί ως μέτρο προκειμένου να μην κάνουν φτερά «ύποπτα κεφάλαια». Αν δεν έχουν ήδη εξαϋλωθεί... Δευτερευόντως, όμως, υποδηλώνει ότι σφίγγει ο κλοιός της έρευνας, τουλάχιστον σε όσους είναι ανφάς στο κάδρο του μαύρου χρήματος της Siemens, είτε διακινώντας το είτε ενθυλακώνοντάς το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μακάρι νά εφαρμοσθεί κάποτε ο νόμος πρός όσους συνήθιζαν καί συνηθίζουν νά βουτάνε τό χέρι στό μέλι.

    Νά σφίξουν λίγο οί πισινοί.
    Οποιοι κι άν είναι οί κάτοχοί τους, ότι χρώμα κι άν έχουν, όσο "ψηλά" κι άν έχουν θρονιαστεί.

    Καί αφού τό άλλοθι γιά τήν ευρύτατη εξάπλωση τής διαφθοράς, είναι ότι τό ψάρι βρωμάει απ' τό κεφάλι, καιρός είναι νά τελειώνουμε μέ τό κεφάλι, γιά νά ασχοληθούμε καί λίγο μέ εκείνον τό σάπιο δημόσιο τομέα, πού καθρεφτίζει τήν "κοινωνικοποίησή" της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν υπάρχει κανένας δεξιός;
    Μπράβο , και πάλι άξιος ο μισθός σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Σημίτης ΗΞΕΡΕ να κερδίζει τις εκλογές, ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ποιός έδινε τα εκατομμύρια, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
    Ο Τσουκάτος ΗΞΕΡΕ ότι έρχονταν από τη Μίζενς και ήταν παράνομα, ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ με ποιό αντάλλαγμα έδινε τα λεφτά η Μίζενς, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
    Η γραμματέας ΗΞΕΡΕ ότι το πασόκ έπαιρνε παράνομα μεγάλα ποσά, ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ την προέλευση, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.
    Οι Οικονομικοί υπεύθυνοι ΗΞΕΡΑΝ να μαζεύουν λεφτά, ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ τα ονόματα των μεγάλων χρηματοδοτών, για προφανείς λόγους όπως δήλωσαν επίσημα, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΝ.
    Επιτέλους κανείς, μα κανείς, δεν έχει τσίπα σε αυτό το κόμμα; Έχουν φθάσει στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ, οπότε δεν έχουν περιθώριο ούτε ένα ψέμμα της προκοπής να πούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Αγαπητέ 3:28, ο Τσουκάτος ομολόγησε. Χρηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από που κι ως πού αποκαλύφθηκε; Από τα ΜΜΕ; Όπως και το "σκάνδαλο" για το ταξίδι Λιάπη, για το οποίο έδωσε ο ίδιος σαφής απαντήσεις; Έλεος δηλαδή...
    @Αγαπητέ 2:26,γιατί προσάπτεις στον Politis ότι δεν υπάρχει κανένας δεξιός στη λίστα; Ο εισαγγελέας την έφτιαξε τη λίστα. Άσε που, ο Τσουκάτος είναι πιο δεξιός από πολλούς στην ΝΔ. Με 10 κουτάλες έτρωγε, σοσιαλιστή δεν τον λες πάντως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Μάρκο,

    148.000 ευρώ ανεξόφλητα τιμολόγια για 5 υπολογιστές, 3 εκτυπωτές και 1 τηλεφωνικό κέντρο όσο να 'ναι σε βάζουν σε υποψίες. Ο Λιάπης στο ταξίδι στη Γερμανία είχε ενδιάμεσο προορισμό το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας το σημείο από το οποίο διακινούνταν παγκοσμίως όλες οι μίζες της Siemens. Τώρα πες με καχύποπτο αλλά δε βρίσκω και τόσο αθώο το ταξίδι του γενικού διευθυντη της Siemens με τον υπουργό Μεταφορών και πολιτικό προϊστάμενο του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κ.λπ. στην πόλη απο την οποία διοχετεύονταν οι μίζες. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε, το ότι οι Πασόκοι ήταν κλέφτες το ξέραμε, σε λίγο θα μάθουμε ότι οι ίδιοι που τους κατηγορούσαν για διαφθορά τα έπαιρναν από τις ίδιες εταιρείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή