Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Όταν η δημοκρατία ….τρε(πε)κλίζει !


Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται σχετικά με το σκάνδαλο SIEMENS ,έρχεται στην επιφάνεια και η παθογένεια που κρύβεται επί χρόνια κάτω από το χαλάκι, όσο αφορά τους νόμους μας και την αναποτελεσματικότητα τους.

Κάποια στιγμή θα πρέπει η πολιτεία μέσω του νομοθετικού της έργου να εξετάσει σοβαρά την τροποποίηση όλων των νομοθετικών εκτρωμάτων .

Για να καταλάβετε καλύτερα θα σας παραθέσω δύο απλά παραδείγματα επί της ίδιας υπόθεσης αλλά με τελείως διαφορετική νομοθετική αντιμετώπιση και φυσικά αποτελεσματικότητα.

Γερμανία , Μόναχο. Στην υπόθεση της SIEMENS η εισαγγελία εισβάλει στα γραφεία της εταιρείας και εκτός από την συλλογή κάθε αποδεικτικού στοιχείου , προχωρά αμέσως σε προφυλακίσεις υψηλόβαθμων στελεχών .
Μην φανταστείτε σε τίποτα ειδικές πτέρυγες σαν και αυτές που έχουμε στον Κορυδαλλό τις οποίες οι επαΐοντες χαρακτηρίζουν παιδική χαρά με …ξενοδοχειακά χαρακτηριστικά, αλλά σε κανονικά κελιά .

Χαρακτηριστική περίπτωση η μαρτυρία μάνατζερ όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τύπο.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ από τη δική μου εμπειρία τις μέρες που βρέθηκα στη φυλακή και οι οποίες με οδήγησαν στο να συνεργαστώ με τις δικαστικές αρχές.
Ξαφνικά εκείνη την ημέρα που με συνέλαβαν βρέθηκα από τη μια στιγμή στην άλλη σε ένα κελί. Δεν ξεχνώ το πρώτο μου βράδυ στη φυλακή. Στην αρχή ήμουν μόνος. Αργότερα έφεραν στο κελί μου έναν μαστροπό από τη Μολδαβία και στη συνέχεια έναν νεαρό τοξικομανή. Όλο το βράδυ ο τοξικομανής βρισκόταν σε κατάσταση στέρησης, έκλαιγε και ούρλιαζε συνεχώς. Ήταν μια εφιαλτική νύχτα. Κάποια στιγμή δεν άντεξα, σηκώθηκα και άρχισα να ουρλιάζω και εγώ: Δεν αντέχω άλλο…».

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μάνατζερ, οι οποίοι έχουν συνηθίσει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Η εμπειρία αυτή φαίνεται να υπήρξε καθοριστική για την περαιτέρω συνεργασία του πρώην μάνατζερ της Siemens με τις ανακριτικές αρχές.

Εκείνη την περίοδο στο Μόναχο συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, συνολικά 18 στελέχη της εταιρείας.

Οι περισσότεροι από αυτούς αργότερα συνεργάστηκαν με τους εισαγγελείς, έδωσαν στοιχεία και καταθέσεις-ποταμούς και αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ελλάδα , Αθήνα. Στην δική μας περίπτωση ο κυριότερος μάρτυρας κ. Χριστοφοράκος ,εκμεταλλευόμενος την νομοθεσία μας, έγραψε προ ημερών στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον κ. Αθανασίου αρνούμενος να προσέλθει για κατάθεση ,αλλά μέσω των συνηγόρων του γνωστοποίησε στον κ. Αθανασίου την απόφασή του να μη μιλήσει σε αυτό το στάδιο της έρευνας,(sic) αλλά να περιμένει το επόμενο σκαλοπάτι της υπόθεσης μέσω της ανακριτικής διαδικασίας, που θα χειριστεί ειδικός ανακριτής.

Βλέπετε σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία μας στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας ο εισαγγελέας δεν μπορεί να διατάξει βίαια προσαγωγή, ούτε και μπορεί να υποχρεώσει τον ύποπτο να προσέλθει.

Ο κ. Χριστοφοράκος αλλά και ο κάθε ..Χριστοφοράκος θα περιμένει να έρθουν προηγουμένως τα στοιχεία από τα άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ανάλογα θα εκτιμήσει τη στάση του...

ΜΟΝΟ μια πιο σκληρή στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης, με προφυλακίσεις στα ΚΟΙΝΑ κελιά του Κορυδαλλού θα οδηγούσε στο σπάσιμο της ομερτά γύρω από το θέμα SIEMENS και σε αποκαλύψεις που θα ξεκαθάριζαν το τοπίο.

Μα αυτό απαιτεί και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και αλλαγή κάποιων από τις ήδη υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις. .

Υπάρχει πολιτική βούληση από τα κόμματα για κάτι τέτοιο ή ποιούν την νήσσα και αρέσκονται σε πολιτικές κορώνες περί ….δήθεν Εξεταστικών Επιτροπών ;

Χορτάσαμε με …. κορώνες περί δικαιωμάτων, λες και τα άλλα κράτη που έχουν πιο σκληρούς νόμους είναι …δικτατορίες.

Όχι κύριοι, δικτατορία έχουμε εμείς.

Την δικτατορία του… λαμόγιου και της διαφθοράς!!

7 σχόλια:

  1. Πιστεύεις ότι τώρα στην κυρία ανάκριση ο Χριστοφοράκος θα προφυλακιστεί;;
    Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, εγώ αυτό πιστεύω! Από όλους ίσως αλλά και από τους κυβερνώντες πρωτίστως! Αν ήταν έτσι ο κ. Αθανασίου μπορεί να μην έχει δυνατότητα να κρατήσει κάποιον προσωρινά στο στάδιο της προκαταρκτικής, μπορεί όμως να ασκήσει διώξεις για ψευδορκία σε όσους αρνούνται τη μαρτυρία τους ή αρνούνται να κατονομάσουν πρόσωπα και πράγματα που γνωρίζουν, όπως η κα Τσάκαλου π.χ. Για τον κ. Χριστοφοράκο συμφωνώ ότι εφόσον καλείται ως ύποπτος στο στάδιο αυτό δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να καταθέσει. Όμως κοντός ψαλμός αλληλούϊα!!
    Δεν είναι τόσο αδύναμοι οι Εισαγγελείς φίλε μου. Αντίθετα οι προηγούμενοι φρόντισαν να τους κάνουν παντοδύναμους αλλά εκεί που αυτοί θέλουν!!

    Δεν νομίζω ότι οι προσωρινές κρατήσεις θα σπάσουν την ομερτά!
    Και σίγουρα έχουμε δικτατορία του λαμόγιου και της ...διαφθοράς με μεγάλα κεφάλια μέσα δυστυχώς και από το χώρο της δικαιοσύνης.
    Αυτό είναι το θλιβερότερο απ' όλα!!
    Καλό σου μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολίτη σήμερα με εκπλήσει ο επιθετικός τρόπος προσέγγισης του θέματος σου στο θέμα.
    Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και λιγότερο φιλικές διαθέσεις στους σύγχρονους "δικτάτορες".
    Η λύση αυτή έχει όντως τις περισσότερες πιθανότητες να καθαρίσει την πολιτική από τους "μιζαδόρους" είτε τεχνοκράτες είτε υπουργούς.Στη Γερμανία το χουν πιάσει το νόημα και καλά πράτουν.
    Ο Χριστοφοράκος δεν θα είχε τις ανέσεις στη Γερμανία εάν ήταν εκεί ο διαχειριστής της "πίτας".
    Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο , παρά να συμφωνήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @marianaonice
    Καλή μου φίλη μήνυση για ...ψευδορκία;;;;;;;;;
    Μήπως έτσι θα μοιάσουμε του περιβόητου Δικαστή(?) στα ασφαλιστικά για το "ζίγκ-ζάγκ στις Νερατζιές".
    Και για να χρησιμοποιήσω και κάτι από την απόφαση του.....Αυτό είναι Πρόοδος;
    Αν δεν την έχεις να σου την στείλω:)))
    Καλό μεσημέρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μία αυξημένη αμφιβολία των πολιτών, μετά από κάθε μεγάλη δικαστική έρευνα.
    Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δικαστική έρευνα, δεν τρέχει σε ρυθμούς media , blogs κλπ.
    Όποιος δεν θέλει να τις δώσει και άλλα όπλα στην φαρέτρα της θα πρέπει να μας βάζει σε υποψίες.
    Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω και εγώ για ποιόν λόγο υπάρχουν ειδικές πτέρυγες στις φυλακές.
    Ειδικά αυτών των οικονομικών εγκλημάτων , όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι περισσότερο επικίνδυνοι για το σύνολο και προκαλούν περισσότερο κακό από κάποιες άλλες ομάδες παραβατικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eννοειται, οτι μονο ετσι, θα κελαηδησουν οι διαφοροι εμπλεκομενοι.
    Ας φαρμοσουν και το συστημα των Αμερικανων, που γινονται συμφωνιες.
    Μαρτυρας ενα μεγαλυτερο, και εχεις καλυτερη μεταχειρηση.
    Αποδεδειγμενα λειτουργει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβαίνω για ποια απόφαση λες;; για το ζιγκ ζαγκ στις νερατζιές!
    Έχω χάσει επεισόδια μήπως;;
    Θα ήθελα να την ξέρω... για να καταλάβω και τι εννοείς... :))
    Πάντως ο μόνος τρόπος για να υποχρεώσει ένας ανακριτής το μάρτυρα να καταθέσει πράγματα που γνωρίζει και τα οποία είναι υποχρεωμένος να πει, είναι η άσκηση δίωξης για ψευδορκία! Δεν είναι κακό και σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζεται, χωρίς ακρότητες πάντα αλλά και χωρίς να φτάνουμε στο σημείο οι μάρτυρες να λένε ό,τι αυτοί θέλουν και όταν θέλουν!!
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δήλωση Υπουργού στα σημερινά ΝΕΑ:Αν ο Χριστοφοράκος μιλήσει θα καταρεύσει το πολιτικό σύστημα
    Τι θέλει να πει ο ποιητής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή