Μας έχει διδάξει ότι τα κάστρα δεν «πέφτουν» από εξωτερικούς εχθρούς , αλλά από «εφιάλτες» που ανοίγουν από μέσα τις κερκόπορτες.
Το ίδιο επαναλαμβανόμενο σενάριο ξετυλίχθηκε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και στην περίπτωση του σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Η σύλληψη του Κάρατζιτς κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Αντίθετα ,για τους υποψιασμένους και γνωρίζοντες τα του διεθνούς παρασκηνίου, είχε προαναγγελθεί ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της κυβέρνησης της Σερβίας πριν δύο περίπου εβδομάδες.
Ο αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, άσκεσε ΔΗΜΟΣΙΕΣ πιέσεις προς τη Σερβία και την παροτρύνε να σχηματίσει μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, με …….αντάλλαγμα την πολύτιμη βοήθεια που θα έχει η χώρα από την Ουάσιγκτον.
Συμπλήρωνε δε ότι :«Η Ουάσινγκτον θέλει να βοηθήσει το σερβικό λαό, αλλά η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ανοιχτή για μια τέτοιου είδους συνεργασία» δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Κάμερον Μούντερ.
Με αυτόν τον εκβιαστικό τρόπο επέβαλαν τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή όχι του Κοστούνιτσα αλλά …του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ενός Σοσιαλιστικού κόμματος που λίγο πολύ ακολουθούσε τα αχνάρια του ιδρυτή του Μιλόσεβιτς βαδίζοντας στην πατριωτική πτέρυγα που κατηγορούσε την ΕΕ και τους Αμερικανούς για τον διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου .
Όμως στην πορεία του (τελευταία) άλλαξε , αποδεχόμενο ... υπόγεια συνδιαλλαγή και ριζική μετάλλαξη.
Η υπόθεση αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον αφού ξεχωριστό ρόλο στην ....«μετάλλαξη» του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας έπαιξε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας (από μόνος του;) να «νουθετήσει» αρχικά τον ηγέτη του και στη συνέχεια να του προσφέρει την ένταξή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ως τον προθάλαμο προφανώς της επιστροφής του στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» που τα πάντα συγχωρεί… Όχι όμως χωρίς ανταλλάγματα.
Οι ανησυχίες για την τύχη του Κάρατζιτς πύκνωσαν όταν το εξαιρετικής κρισιμότητας υπουργείο Δημόσιας Τάξης πέρασε στα χέρια του ηγέτη των εξαργυρωμένων Σοσιαλιστών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Να θυμίσω δε ότι, πέρυσι, όταν επί μήνες παζάρευαν για τα υπουργεία Κοστούνιτσα και Τάντιτς, ο πρώτος επ' ουδενί δεν παραιτούνταν από τη διεκδίκηση του εν λόγω υπουργείου.
Την αιτία την καταλάβαμε την εβδομάδα που πέρασε.
Η σύλληψη -και η δρομολογημένη παράδοση- του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο δικαστήριο της «νέας τάξης πραγμάτων» δεν αφορά φυσικά μια ….εκκρεμή «ποινική» υπόθεση.
Αυτό θα μπορούσαν να το έχει κάνει η CIA μέσω των πρακτόρων της που πραγματικά έχουν «πλημμυρήσει» την Σερβία.
Άλλωστε όπως έχει πει και η κόρη του Σόνια (Guardian 23.8.08) o Κάρατζιτς εγκατέλειψε κάθε πολιτική δραστηριότητα (με αντάλλαγμα την …εγγυημένη του ελευθερία) μετά από συνάντηση με …ξένες μυστικές υπηρεσίες ,που έγινε το 1995 στην Αθήνα .
Η CIA ήξερε όλα αυτά τα χρόνια.. ποιος και που ήταν ο …γιατρός Ντάμπιτς .
Η ανατροπή της συμφωνίας έχει μια ύπατη συμβολική-ιδεολογική αξία.
Ήθελαν οπωσδήποτε η σύλληψη του σερβοβόσνιου ηγέτη να γίνει από τους …δικούς του!
Ήθελαν να φανεί στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η Σερβία προσέρχεται ως ….ταπεινός ικέτης στις δομές και τους παγκόσμιους θεσμούς .
Και για να γίνει δεκτή και αποδεκτή στους θεσμούς αυτούς η νέα Γιουγκοσλαβία θα πρέπει, πριν απ' όλα, να απορρίψει την ιστορική της ταυτότητα, την αξιοπρέπειά της, να καταδικάσει ολόκληρο το ιστορικό της παρελθόν.
Μόνο μ' αυτό τον τρόπο θα διεκδικήσει «νόμιμη» παρουσία στην αγκαλιά της «νέας τάξης».
Η υπόθεση Σερβία , για την Νέα Τάξη , είναι κατά τα τρία τέταρτα περατωθείς. Υπολείπεται άλλο ένα.
Για τον «Μπίν Λάντεν των Βαλκανίων» - κατά δήλωση Χόλμπρουκ - θέλουν την υποδειγματική καταδίκη και τιμωρία του ,για να καταστήσει σαφές στον οποιοδήποτε τι τον περιμένει σε παρόμοιες ….τρομοκρατικές πράξεις.
Αν προλάβει όμως και μιλήσει ο ...«Μπίν Λάντεν των Βαλκανίων» πολλοί …
….. δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. Αν προλάβει….
Πηγές : «paron» «apogevmatini» « guardian»
Ρε φίλε γιατί τα λες μονόπλευρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός δεν ευθύνεται για τον θάνατο τόσων ανθρώπων στην Σεμπρένιτσα?
@ Ανώνυμο 8.07
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε καλό θα ήταν να μάθεις τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την Σρεμπρένιτσα.
Σίγουρα εκεί έγινε μια μεγάλη σφαγή.
Παρεμπιπτόντως την ίδια ημέρα έγινε παρόμοια σφαγή Σέρβων πολιτών στην Κράινα αλλά κανείς δεν ασχολείται.
Για τα γεγονότα στην Σρεμπρένιτσα ας αναζητήσουμε τους φταίχτες σε αυτούς που όπλισαν τους μουσουλμάνους τις περιοχής αλλά και τους Ολλανδούς κυανόκρανους οι οποίοι επιδεικτικά δεν αντέδρασαν για την εκτελεσθείσα ενώπιον τους ανθρωπιστική καταστροφή.
Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραιτήθηκε όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας έκθεση που καταλογίζει την μεγαλύτερη ευθύνη στους ολλανδούς της ειρηνευτικής δύναμης.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση οι σερβοβόσνιοι είχαν προτείνει στους κυανόκρανους να συμβάλουν στην απομάκρυνση των μουσουλμάνων .αλλά αυτοί δυστυχώς ...κώφευαν.
Αλλά εάν πράγματι θέλουμε να δικάσουμε τις σφαγές (που πράγματι έγιναν), πρώτη θέση στο εδώλιο του ψευτοδικαστηρίου της Χάγης θα έπρεπε να κάτσουν αυτοί που διαμέλισαν την Γιουγκοσλαβία και αυτοί που όπλισαν τον πληθυσμό της.
Πάντως πολύ περίεργα δεν είναι όλα αυτά? Η Ρωσία τί ρόλο παίζει? Το έχασε το παιχνίδι οριστικά πλέον εκεί? Μήπως κάτι μας ξεφεύγει? Γιατι αν τα πράγματα πήραν τέτοια τροπή, τότε "πάει περίπατο" και το Κοσυφοπέδιο δεν νομίζεις? Δεν ξέρω, πάντως κάτι... δεν πάει καλά, κάτι δεν είναι όπως φαίνεται.... (έτσι απλά οι Ρώσοι εγκαταλείψανε... μου φαίνεται απίστευτο, μήπως κάτι ετοιμάζεται?)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ.
@ Μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη βιάζεσαι!Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών επισημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση που θα βασίζεται «στον νόμο και τον συμβιβασμό», φράση που ήδη οι αναλυτές ερμήνευσαν ως έμμεση πρόταση διχοτόμησης του Κοσόβου.
Στην αντίθετη περίπτωση; Οπως εξήγησε ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ραγκοζίν, «εάν η εξέλιξη της κατάστασης στα Βαλκάνια συνεχιστεί με μη νόμιμο τρόπο, αυτό θα σημαίνει ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυβερνά, όχι το διεθνές δίκαιο, αλλά η ωμή βία, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής».
Προειδοποίηση !!!!!!!!!!
Σε ανάλογο πνεύμα είχε κινηθεί και ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα δεν θα παραμείνει θεατής στην απόπειρα πειθαναγκασμού των Σέρβων του Κοσόβου. Σύμφωνα με αναλυτές, η... δεύτερη ανάγνωση των ρωσικών θέσεων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την ανάπτυξη ρωσικών ......«ειρηνευτικών δυνάμεων».... στο Κόσοβο, ειδικά βεβαίως στη Μιτροβίτσα.
Όσο για τους Σέρβους το νέο κυβερνητικό σχήμα εξακολουθεί να απορρίπτει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. «Υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου» υπογράμμισε στις προγραμματικές ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όλα τα μέτρα για την διατήρηση του Κοσόβου σαν συστατικό τμήμα της Σερβίας».
Σ΄ευχαριστώ ήσουν πολύ κατατοπιστικός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως αυτό που έγινε με τον Κάραζιτς σίγουρα δεν ήταν ότι καλύτερο αυτή την περίοδο για την ψυχολογία του Σερβικού λαού (μου θυμίζει λίγο τα δικά μας, με τον Ότσαλαν...).
Μ.
Δεν χάθηκα...παρακολουθώ όλες τις αναρτήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς οι περισσότερες δεν χρειάζονται σχολιασμό
Μέχρι ο g..p..r.. ))))
Περιμένω και ανάρτηση για την κατάσταση στην Τουρκία...
Δεν νομίζω ότι θα προλάβει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το καλό όλων τους!
Αλήθεια αναρωτιέμαι θα υπάρξει ποτέ πραγματικό δικαστήριο που θα δικάσει τις σφαγές που έγιναν σ' όλο τον κόσμο? Ή πάντα θα έχουμε τα ψευδοδικαστήρια όπως της Χάγης για να δίνουν τις παραστάσεις τους κατά το δοκούν!
Καλό σου ξημέρωμα.
Έχασα τα προηγούμενα σου ποστ αλλά σήμερα έρριξα μία γρήγορη ματιά και τα βρήκα πολύ ενδιαφέροντα.
@ gnik
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα φίλε!
Και μόνο που βλέπω τον όμορφο 12χρονο φίλο (sorry δεν ξέρω το όνομα του), μου ανοίγει η ψυχή!
.
.
@marianaonice
Το συγκεκριμένο δικαστήριο ...τελειώνει σε 2 χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι κατόπιν θα ...εφευρεθεί λόγος για να ξεκινήσουν κάποιο νέο!
Παρεμπιπτόντως αυτές οι υπέροχες φωτο με την ανατολή και την δύση είναι τραβηγμένες από ..Σουβάλα πλευρά ή κάπου εκεί κοντά τέλος πάντων;
Έβαζα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι είναι τραβηγμένες από εκείνη την περιοχή. Ελπίζω να μην το ...έχασα!
Καλή σου ημέρα!
Tο πιο ηλίθιο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας Βαλκάνιος πολιτικός είναι να ποντάρει στη Ρωσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα ορλωφικά του 1770 η Ρωσία,τσαρική,κομμουνιστική και δημοκρατική παίζει το ίδιο έργο : Αφού ξεσηκώσει ή ενθαρρύνει κάποιους απείθαρχους στα Βαλκάνια που πάντα τα θεωρεί ζώνη επιρροής άλλων τους πουλάει για ανταλλάγματα στις δικές της ζώνες επιρροής.
Λάμπρος Κατσώνης,βασιλιάς Όθωνας το 1854(πόλεμος Κριμαίας),Ζαχαριαδης,Μακάριος,Οτσαλάν,Μιλόσεβιτς-Κάρατζιτς και έπεται συνέχεια.
Μερικοί δεν βάζουν μυαλό.
Όχι δεν το έχασες το στοίχημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τραβηγμένες από την παραλία της Βαγίας.
Να υποθέσω ότι την ξέρεις καλά την περιοχή από παλιά ή ζεις κοντά...στο δάσος όπου είναι και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά που έχει καλόγριες;;; Ελπίζω να μην ήταν αυτές που τσάκωσες να πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα στο ρέμα. Χαχαχα!!!
Καλή σου μέρα.
:))))
@ 29 Ιούλιος 2008 8:07 μμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αληθινή ιστορία της Σρεμπρένιτσα
@Ανώνυμο8.52
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου το παιχνίδι στην γεωπολιτική παρτίδα παίζεται με τα χαρτιά που έχεις στα χέρια σου και με το τι υπολογίζεις ότι έχουν οι άλλοι στα χέρια τους.
Δεν παίζεται ΠΟΤΕ με το τι χαρτιά είχες στις προηγούμενες παρτίδες και εάν σου βγήκαν.
Κάθε φορά η τράπουλα ανακατεύεται για να μοιραστούν τα ..φύλλα.
.
.
@ marianaonice
Γενικά με την θάλασσα έχω μια στενή σχέση. Γνωρίζω σχεδόν όλη την Ν.Ελλάδα, αλλά με τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό έχω μια ιδιαίτερη σχέση.
Όσο για τον Άγιο Μηνά , όχι! Είπαμε παλαιότερα ,εκεί που ...χαμηλώνει για να δύσει ο ήλιος(περίπου) :))
Γεια σας κι από μένα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι gnik , για δες ! Περίεργα πράγματα δεν γίνονται σ αυτό το κόσμο ? (χεχεχε)
Επί του θέματος :
Θεωρώ ότι η Ρωσία έχει χάσει κάποια "ποσότητα" επιρροής από τη στιγμή που έφυγε ο Κοστούνιτσα . Η στροφή της καινούργιας κυβέρνησης είναι φανερή και τα μηνύματά της δεν έχουν αποδέκτες μόνο την Ε.Ε και τις ΗΠΑ . Κυρίως τα μηνύματα στρέφονται προς τη Ρωσία φίλτατε Μ.
Και εξηγούμαι : Πριν 1 ή 2 χρόνια ήμουν στο Βελιγράδι με φίλους Σέρβους της μέσο-μεγαλοαστικής τάξης . Τα παράπονα που είχαν από την τότε κυβέρνηση ήταν ότι δεν δέχεται ορισμένες "δυτικές" πιέσεις με απώτερο σκοπό να ενδώσουν και οι Ευρωπαικές δυνάμεις για είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε (μάλιστα οι περισσότεροι , μη ρομαντικοί και ιδεολόγοι , φώναζαν τότε "γιατί δεν δίνουν τον Κάραζιτς να τελειώνουμε με την Ε.Ε) .
Το τονίζω αυτό : η πλειοψηφία των Σέρβων στο μόνο που ελπίζει είναι στην είσοδο της χώρας τους στην Ε.Ε (με τα κονδύλιά της). Δεν διανοούνται να δεχτούν η Ε.Ε συζητούσε με Σλοβενίες , Σκόπια κτλ και δεν δέχεται τους ίδιους .
Με αυτό ως δεδομένο είναι λογική η στροφή και του εκλογικού σώματος και της καινούργιας κυβέρνησης προς τη δύση .
Εμένα μου θυμίζει πάντως μετεμφυλιακές μέρες του τόπου μας . . . (ουπς!)