Κύριο όπλο τους οι δημοσκοπήσεις. Την Κυριακή που μας πέρασε ήρθαν στο φως δύο νέες ,από την Ελευθεροτυπία και το Έθνος.
Και οι δύο δημοσκοπήσεις επικεντρώθηκαν στην πτώση του δικομματισμού και στην εξαγωγή συμπερασμάτων περί μη αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος στόχος τους.
Αποκρύπτουν επιμελώς βέβαια ότι η συγκεκριμένη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και η εξαγωγή των συμπερασμάτων τους είναι προβληματική, ψεκτή έως και πλαστή .
Καταρχάς αποκρύβουν , αν και το γνωρίζουν πολύ καλώς ,ότι οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις απέχουν παρασάγγας από τις προεκλογικές .
Στις προεκλογικές περιόδους και στις αντίστοιχες δημοσκοπήσεις τους, οι συσπειρώσεις των κομμάτων και δη αυτών που διεκδικούν την εξουσία , είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι είναι υψηλότερες.
Ένα άλλο σημείο που επιμελώς αποκρύβουν είναι περί της διαχρονικής σειράς των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων.
Εξηγούμε πολύ απλά . Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις τελευταίες εκλογές του 2007 ( ως αυτονοήτως πλησιέστερα στην σημερινή πραγματικότητα ) κατά τις οποίες ο δικομματισμός διαμόρφωσε ένα υψηλό δείκτη , σχεδόν της τάξης του 80% .
Παρόμοια ποσοστά του δείκτη του δικομματισμού είχαμε και στις εκλογές του 1996.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές (12/1997) σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας
Στην προχθεσινή δημοσκόπηση του Έθνους (ένα χρόνο περίπου από τις προηγούμενες εκλογές του 2007) για την πρόθεση ψήφου, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: NΔ 28,1 και ΠΑΣΟΚ 24,9. Άρα δείκτης δικομματισμού 53%.
Παρόμοιο δικομματικό περιβάλλον μετεκλογικά και στις δύο περιπτώσεις όπως πολύ καλά διαπιστώνετε .
Σύμφωνα με τα νούμερα ( και τους τίτλους των ….ΜΜΕ) ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ το 1997.
Ότι ακριβώς πομπωδώς εξαγγέλλουν και σήμερα .
Όμως όταν έγιναν οι επόμενες εκλογές του 2000 το ΠΑΣΟΚ τις κέρδισε σε συνθήκες δικομματισμού που ….έφτασε στο 86,5 %.
Απλά θυμίζω για τους έχοντας ασθενή μνήμη ΠΑΣΟΚ 43,8% και ΝΔ 42,7%.
Αυτά μας αποκρύβουν επιμελώς κάτω από το χαλάκι τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ .
Ανέκαθεν τα ποσοστά του δικομματισμού μετεκλογικά ήταν χαμηλά, πιθανώς ως μια μορφή πίεσης των πολιτών ή διαμαρτυρίας αν θέλετε.
Προεκλογικά όμως τα πράγματα ανέκαθεν αντιστρέφονταν.
Γιατί σε ώρες ανασφάλειας και περιόδους κρίσεων, η κοινή γνώμη αποζητά άγκυρες σιγουριάς σε κόμματα αλλά κυρίως σε πρόσωπα που της δημιουργούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Συμπεράσματα;
Η ΝΔ, ως κυβερνητική παράταξη, υφίσταται φυσικά την πίεση της διεθνούς πρωτόγνωρης ακρίβειας και τη συνακόλουθη φθορά .
Κύριο χαρτί ο κ. Καραμανλής και αυτόν έχουν στοχοποιήσει οι εξω-ελλαδικοί κύκλοι.
Όποιος παρακολουθεί τα άρθρα μου διαπιστώνει ότι τη συγκεκριμένη στοχοποίηση την είχα προαναγγείλει από τον Ιανουάριο .
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του εμφανίζεται βαθιά διχασμένο εσωκομματικά. Όμως ως μεγάλο κόμμα αντέχει, παρά τις μεσοεκλογικές (το τονίζω αφού πιστεύω ακράδαντα ότι η συσπείρωση και η επάνοδος στο …μαντρί στις βουλευτικές εκλογές είναι δεδομένη)) διαρροές του προς το ΣΥΡΙΖΑ .
Κύριο μειονέκτημα του ο αμείλικτος «νόμος της σύγκρισης» μεταξύ Καραμανλή – Παπανδρέου .
Τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως κόμμα διαμαρτυρίας μπορούμε να τον εκλάβουμε και ακριβώς έτσι εμφανίζεται σύμφωνα με τις θέσεις του.
Τελικό συμπέρασμα .
Εάν αποτολμήσουν δε από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα, να αναπροσδιορίσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης λύνοντας της τα χέρια και προχωρήσουν στα μονοπάτια της κάθαρσης, τότε τα οποιαδήποτε εξωθεσμικά σχέδια θα παραμένουν εσαεί …ασκήσεις επί χάρτου.
Ας αφήσουν λοιπόν τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ τον επιδερμικό εντυπωσιασμό.
Φασισμός σήμερα , σημαίνει ισοπεδωτισμός!
Το γελοιότερο όλων, ήταν χθές το βράδυ, ο "όψιμα"... γνωστός λαικιστής δημοσιογράφος, που έκανε και σενάρια ποιοί θα είναι με την σειρά οι Πρωθυπουργοί Εθνικής Ενότητας...... που θα ακολουθήσει....μετά την κατάρευση του δικομματισμού που έρχεται....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΩΡΕ!!! ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΓΕ....
Μ.
Αγαπητέ politi,
ΑπάντησηΔιαγραφήσου προωθώ απόψεις με τις οποίες ενδεχομένως θα συμφωνείς και των οποίων κοινωνοί έχουν γίνει πιστοί φίλοι μου:
α) η περίοδος αυτή έχει μία ημερομηνία ορόσημο: Νοέμβριος 2008, διεξαγωγή εκλογών στις ΗΠΑ,
β) η νυν διοίκηση των ΗΠΑ εξακολουθεί με επίταση μάλιστα των ενεργειών της να δρα στην περιοχή (και αλλού) ώστε να επιλύσει "εκκρεμότητες" και να ελαχιστοποιήσει ζημίες και απώλειες από εσφαλμένες επιλογές της, αλλά, κυρίως, από τη νομοτελειακή αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας,
γ) δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη διοίκηση θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αλλά μεταβατική περίοδος θα υπάρξει σίγουρα,
δ) η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι μάλλον μη ελέγξιμη, φαίνεται να προκύπτει σημαντική κρίση, την οποία ενισχύουν και εκμεταλλεύονται Ρωσία, Κίνα και μερικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, εντός ορίων συστήματος κινούμενες (Γαλλία), σε πολλά επίπεδα,
ε) στην αναδιάταξη του γεωπολιτικού σκηνικού συμμετέχει προδήλως και η χώρα μας με διάφορες ευκαιρίες (ενεργειακές συμφωνίες, αμυντικές εξαγορές, ενεργός συμμετοχή σε πολεμικές ασκήσεις κ.α. που δε γνωρίζουμε),
στ) ταυτόχρονα, προφανώς αντιλαμβανόμενη ότι διαθέτει συμμάχους και συνέταιρους, οι οποίοι θα προστατεύσουν την επένδυσή τους, ακυρώνει επιλογές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έστω προσωρινά (σχέδιο Ανάν, είσοδος Σκοπίων στο Νατο),
ζ) περαιτέρω, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο αποτελούν οργανισμούς εξυπηρέτησης ατομικών και συλλογικών συμφερόντων και εθνικών μόνον όταν τα τελευταία συμπλέουν με τα προηγούμενα,
η) διαπλοκές με επιχειρηματικά συμφέροντα υπήρχαν και θα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, το ερώτημα είναι γιατί αναφύονται τέτοια ζητήματα τώρα εδώ και από ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο με υπόγειες διασυνδέσεις με υπηρεσίες κάθε είδους, όταν ομολογουμένως στην Ελλάδα, οι τωρινές ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων (οι οποίες αμφότερες πλήττονται με κάθε αφορμή) πόρρω απέχουν από πιστή εξυπηρέτηση των διαπλεκομένων σε σύγκριση πάντοτε με την εποχή 1996-2004 (αν σε μία περίοδο βυσσοδομούσε η διαπλοκή και η διαφθορά ήταν τότε, όπου το όλο οικοδόμημα στηριζόταν σε αυτά / προσοχή: οι νυν ηγεσίες διακρίνονται όχι απαραίτητα για την ικανότητα και την πλήρη αυτοτέλειά τους, αλλά σίγουρα διότι δεν είναι απολύτως ελέγξιμες),
θ) η απάντηση έγκειται στο ότι οι δύο εξωθεσμικοί παράγοντες (ξένος παράγοντας, επιχειρηματικά συμφέροντα) που συνδιοικούν με τα (έστω και ανεπαρκή, αλλά συνταγματικά-θεσμικά κατοχυρωμένα και εν πάση περιπτώσει εκλεγμένα) πολιτικά κόμματα δε φαίνονται απολύτως ικανοποιημένοι, καθώς έτεροι πόλοι επιρροής και συμμετοχής στα πολλαπλά κέρδη και τις ευκαιρίες της περιοχής μας γεννώνται (σχέσεις με Ρωσία, ευρωπαϊκές πολυεθνικές, νέοι επιχειρηματίες με μερικώς μη ελέγξιμα κεφάλαια κ.ο.κ.), διό και δρομολογούν αποσταθεροποίηση του συστήματος σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο και μέσο,
ι) το ζήτημα είναι ότι η διαφαινόμενη άρση της παντοδυναμίας των ΗΠΑ θα επισύρει κρότο και όχι μόνον, δηλ. όσοι εμπλέκονται εμμέσως ή αμέσως θα υποστούν συνέπειες,
ια) ας ευχηθούμε έως το Νοέμβριο τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
Μπήκαμε στο χορό και θα χορέψουμε.
jkr
Κύριε Πολίτη η εικονική πραγματικότητα έχει και ένα τέλος ,συνήθως οδυνηρό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ρουσόπουλος το γνωρίζει πολύ καλά.
@Μ
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι ειλικρινά διότι ένα παιδί που πραγματικά είχε λαμπρό μέλλον στην δημοσιογραφία , πιεζόμενο έντονα από εκδοτικά συμφέροντα προχωρεί σε ατραπούς και σκοτεινούς οδούς.
.
.
@ jkr
Σχεδόν σε όλα συμφωνώ φίλε μου!
Σε όλα συμφωνώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως σ' αυτό που λες ότι "Η ΝΔ, ως κυβερνητική παράταξη, υφίσταται φυσικά την πίεση της διεθνούς πρωτόγνωρης ακρίβειας και τη συνακόλουθη φθορά" νομίζω ότι ξέρεις καλά ότι η φθορά που υφίσταται δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή ακρίβεια!
Οφείλεται στην ανικανότητά της να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να πάψει να άγεται και να φέρεται!
Στον τομέα της Δικαιοσύνης ας πούμε και στην επαγγελλόμενη κάθαρση κατά τη γνώμη μου απέτυχε παταγωδώς αφού στην κορυφή της τοποθέτησε τουλάχιστον πρόσωπα που καλώς ή κακώς δεν είχαν ...θετικά ακούσματα στο χώρο! Και στην κορυφή του θεσμού αυτού πρέπει να βάλεις το καλό σου το κρύσταλλο και όχι τους ...τενεκέδες τους γυαλιστερούς!!
Τώρα για τους άλλους τομείς ας μιλήσουν αυτοί που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα!
Αγαπητέ μου Politi, θα διαφωνήσω μαζί σου, όσον αφορά το "λαμπρό μέλλον..." του γνωστού "αποκαλυπτικού".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ άνθρωπος τον λαικισμό τον έχει δεύτερη φύση. Απλά τα εκδοτικά συμφέροντα τον "απογείωσαν..." εντελώς.
Τον θυμάμαι πέρυσι, Μάρτιος πρέπει να ήταν με την ιστορία της περιβόητης έκθεσης Μέγιερ.
Να ουρλιάζει ότι είχε την αποκλειστικότητα πως όλοι οι ευρωβουλευτες της Ν.Δ (πλήν Σαμαρά) κ Πασοκ ψήφισαν την έκθεση που έλεγε για την ΠΓΔΜ ότι "το όνομα δεν αποτελεί εμπόδιο για την ΕΝΑΡΞΗ διαπραγματεύσεων" και ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο Πρωθυπουργός πούλησαν το όνομα της Μακεδονίας. Το βράδυ εκείνο στο δελτίο του έκανε τηλ. παρέμβαση και ο πρύτανης του λαικισμού ο κ. Καρατζαφέρης και ο ένας "έκοβε" και ο άλλος "έραβε". Έτσι αβίαστα λοιπόν έπαιζε και έδινε ερμηνείες για τόσο σοβαρά θέματα που ούτε ο πλέον άσχετος με εξωτερική πολιτική δεν θα τολμούσε να δώσει. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, δεν θα έπρεπε αν είχε ίχνος σοβαρότητας να ζητήσει δημόσια συγγνώμη????? (και ο πρύτανης.... φυσικά)
Μ.
@ marianaonice
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου φίλη το τεράστιο πρόβλημα με το παραδικαστικό ποιος το εξάρθρωσε;
Μην τα ισοπεδώνουμε !
Κανένας ανώτερος δικαστικός δεν είναι ... τενεκές. Μπορεί να είναι καλός ή κακός στην επαγγελματική του κατάρτιση.Γι`αυτό υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του χώρου για να τον κρίνουν.
Ποιοι είμαστε εμείς και με TΙ ΓΝΩΣΕΙΣ θα τους κρίνουμε;
Με όσα μέσα διαθέτουν στα χέρια τους , κάνουν και την δουλειά τους(εννοώ νομοθετικά μέσα).
Όποιος βάλει κατά της Δικαιοσύνης , βάλει στην ουσία κατά της Δημοκρατίας.
Έχω την τύχη να γνωρίζω δύο αρεοπαγίτες( με τον ένα μάλιστα έμενα επί πολλά χρόνια σε διπλανά ταπεινά διαμερίσματα) και βάζω το χέρι μου στην φωτιά για το ήθος τους , την παιδεία τους και την εντιμότητα τους.
Μακάρι τέτοιας ποιότητας ανθρώπους να είχαμε και στην πολιτική!
Δημοκρατία χωρίς Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει.
Μην την πυροβολούμε γιατί στην ουσία πυροβολούμε το μέλλον των παιδιών μας.
Καλό βράδυ!
ΥΓ. Αλήθεια αυτούς που κατηγορείς ....τους γνωρίζεις ;
ή από ακούσματα :)))
Εσύ τι λες;; Δεν δίνω βάση σε ακούσματα! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν ταπεινοί και άξιοι ανώτατοι δικαστικοί! Όμως αυτοί δεν φθάνουν στην ηγεσία!! Πολλές φορές ούτε καν αντιπρόεδροι!
Και το παραδικαστικό @φίλε μου ζει και βασιλεύει!! Πλανάσαι πλάνην οικτρά αν νομίζεις ότι παραδικαστικό ήταν μόνον η Μπουρμπούλια, η Ηλία και ο Καλούσης!!
Οι υπόλοιποι που διασύρθηκαν στα ποινικά και πειθαρχικά συμβούλια ήσαν απλά αθώοι που έπεσαν στη μανία της ΝΔ για κάθαρση!! Ακούστηκαν όταν κατηγορήθηκαν,(και κάποιοι μάλιστα με στημένες καταθέσεις ψευδομαρτύρων που στη συνέχεια αναίρεσαν πανηγυρικά τις καταθέσεις τους) όταν όμως αθωώθηκαν δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου!!
Κάτι περισσότερο γνωρίζουν οι ...παροικούντες την Ιερουσαλήμ! :))
Και είμαι η τελευταία που θα ήθελα να πυροβολήσω τη Δικαιοσύνη γιατί και εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας!
Άλλοι την πυροβολούν και προσπαθούν να τη βάλουν στο γύψο ξανά, για να μην έχουν προβλήματα!
Καλό σου βράδυ!
Εάν αποτολμήσουν δε από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα, να αναπροσδιορίσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης λύνοντας της τα χέρια και προχωρήσουν στα μονοπάτια της κάθαρσης, τότε τα οποιαδήποτε εξωθεσμικά σχέδια θα παραμένουν εσαεί …ασκήσεις επί χάρτου.
ΑπάντησηΔιαγραφή...όπως ο Ζορμπας ας πούμε
Συμφωνω με τον Πολιτη και θα ηθελα, να γραφετε και ονοματα και γιατι δεν τα ξερουν ολοι, αλλα και για να το ξερουν οι ενδιαφερομενοι, οτι τους κραζουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι κι αλλοιως δεν τους συκοφαντειτε .
"Ένα χρόνο μετά τις εκλογές (12/1997) σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν : ΝΔ 29,2 και ΠΑΣΟΚ 24,1 .Άρα δείκτης δικομματισμού 53,3%."
ΑπάντησηΔιαγραφήTo 97 htan prwth h nd?
@ 2.36
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φίλε μου !
12/1997 εταιρεία MRB.