Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών !


Πριν ένα μήνα αναρωτιόμουν εάν πηγαίνουμε για το έκτο πραξικόπημα στην Τουρκία. ( εδώ ).

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την παραστρατιωτική οργάνωση Ergenekon δικαίωσαν τις υποψίες μου .

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκαζέτεριπορτ», τα «σχέδια δράσης» της Ergenekon βρέθηκαν στο μυστικό γραφείο που διατηρούσε ο απόστρατος στρατηγός Σενέρ Ερουιγκούρ μέσα στο κλαμπ των ενόπλων δυνάμεων στο Φενέρτμπαχτσε της Πόλης. Κατασχέθηκαν έγγραφα που έφεραν τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητα».

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η το σχέδιο περιλάμβανε τέσσερα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο είχαν προγραμματισθεί διαδηλώσεις σε 40 πόλεις της Τουρκίας την 7η Ιουλίου.
Οι διαδηλωτές θα ζητούσαν να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υιοθετώντας σχετική πρόταση του Εισαγγελέα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στο δεύτερο στάδιο θα δολοφονούσαν γνωστές προσωπικότητες ώστε να προκληθεί χάος.
Οι δολοφονίες θα αποδίδονταν σε ισλαμιστές. Συγχρόνως θα υποκινούσαν σε οδομαχίες διαδηλωτές ενάντια στην αστυνομία.

Στο τρίτο στάδιο θα πραγματοποιούντο τρομοκρατικές ενέργειες που θα δυναμίτιζαν την οικονομία, ώστε να διαλυθεί ένα από τα βασικά ερείσματα της κυβέρνησης Ερντογάν, η οικονομική σταθερότητα των τελευταίων ετών.
Οι συνωμότες θα «μαγείρευαν» έρευνες που θα έδειχναν ότι η οικονομία επιδεινώνεται, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιοποιούνταν με φανφάρες.

Στο τέταρτο και τελικό στάδιο όπως καταλαβαίνετε θα ελάμβανε μέρος …..η «αναπόφευκτη» επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων με πραξικόπημα.

Οι στρατηγοί ε.α. Χουρσίτ Τολόν και Σενέρ Ερουϊγκούρ- οι οποίοι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση διάλυσης της Ergenekon - είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να οργανώσουν πραξικόπημα το 2004, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν συμφώνησε να δεχτεί το Σχέδιο Αναν για τη λύση του Κυπριακού.

Οι πρωταγωνιστές των πραξικοπημάτων με τις κωδικές ονομασίες «ξανθούλα» και «φεγγαρόφωτη» αποστρατεύθηκαν, αλλά συνέχισαν τη δράση τους με άλλα μέσα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο απόστρατος συνταγματάρχης Ατίλα Ουγιούρ, επικεφαλής της ομάδας που είχε αναλάβει την ανάκριση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ιμραλί.

Η Ergenekon λειτουργούσε και ως λόμπι για την ανάδειξη στην ηγεσία του στρατεύματος αξιωματικών προσκείμενων στην οργάνωση.

Άμεσος στόχος της αναταραχής της 7ης Ιουλίου ήταν η ματαίωση των υπηρεσιακού συμβουλίου που θα αποφάσιζε -εντός του Ιουλίου- τις ετήσιες προαγωγές της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι συνωμότες ήθελαν να εμποδίσουν την εκλογή του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος θεωρείται «δυτικόφιλος» και θα διέλυε κάθε ελπίδα να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η υπόθεση συλλήψεων για την Ergenekon συμπίπτει με τη δίκη για την απαγόρευση λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο άρθρο μου πριν ένα μήνα, σας έλεγα ότι: «Τα μηνύματα από τους στρατηγούς είναι ξεκάθαρα. Ή ήπιας μορφής πραξικόπημα ….δικαστικού τύπου , ή ......τάνκς!»

Ο Ερντογάν ανταπάντησε και ….

…….το μπραντ ντε φερ συνεχίζεται !


Πηγές:. Turkishdailynews-sabah.-tovima-eleytherotipia-Reuter-ape

5 σχόλια:

  1. Μάλλον θα έχουμε και άλλα επεισόδια της σειράς.
    Οι στρατηγοί και το βαθύ κράτος θα αντιδράσουν σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μέχρι ώρας το παιχνίδι είναι ισόπαλο.Μια κίνηση από τους παραστρατιωτικούς , μια κίνηση από την κυβέρνηση.Με τέτοια γεγονότα δεν βλέπω ούτε σε 100 χρόνια να μπαίνει η Τουρκία στην ευρωπαική ένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την παραστρατιωτική Ergenekon θα πρέπει να συνδέεται και η δολοφονία του αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Ως γνωστόν τότε μας λέγανε για άγνωστες «ισλαμικές» οργανώσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε: "Διακεκριμένες προσωπικότητες από πολλά τμήματα της κοινωνίας, γνωστές για την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, συνελήφθησαν ο ένας μετά τον άλλον".
    Οι γρίζοι λύκοι γίνανε ..διακεκριμένες προσωπικότητες!!!
    Όπως βλέπεις οι πολιτικοί παντού ίδιοι είναι. Το άσπρο προσπαθούν να το κάνουν μαύρο.

    gfk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμπληρώνω.
    Μερικοί ακόμα από τους συλληφθέντες όπως αναφέρει ο Σάββας.
    Πασά Ουμίτ Ερενερόλ (Paşa Ümit Erenerol)
    Πατριάρχης του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε αίθουσα του πατριαρχείου συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα η ηγετική ομάδα της Ergenekon. Την αίθουσα είχε παγιδεύσει η αστυνομία και μαγνητοσκοπούσε τις συνεδριάσεις. Στους λογαριασμούς του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου διακινήθηκαν 50 εκατομμύρια δολλάρια, για λογαριασμό της Ergenekon.

    Σεβγκί Ερενερόλ (Sevgi Erenerol)
    Εκπρόσωπος τύπου του τουρκορθόδοξου πατριαρχείου, με πολύχρονη δράση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εναντίον του Ελληνισμού γενικότερα. Ταυτισμένη με το ακροδεξιό-φασιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και με τη ΜΙΤ (η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της ότι έχει τακτικές επαφές με τη ΜΙΤ), συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις δράσεις της Ergenekon τα τελευταία χρόνια.

    Μουαμέρ Καράμπουλουτ (Muammer Karabulut),
    Πρόεδρος του Ιδρύματος Αγίου Νικολάου (Noel Baba Vakfı) και του Συμβουλίου Ειρήνης Άγιος Νικόλαος (Noel Baba Barış Konseyi), οργανώσεις που ίδρυσε το βαθύ κράτος για να εξουδετερώσει την αυξανόμενη επιρροή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Μύρα της Λυκίας. Ως πρόεδρος των οργανώσεών του και ως μέλος του συλλόγου «Αγία Σοφία» (Ayasofya Derneği) και της Ένωσης Εθνικής Δύναμης (Mili Güç Birliği) κινήθηκε από κοινού με τους συγκρατούμενούς του Σεβγκί Ερενερόλ και τον Κεμάλ Κεριντσίζ εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με μηνύσεις, συγκέντρωση υπογραφών, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή