Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Παραλείψεις , και ….μικροπολιτικές σκοπιμότητες!


Έγραφα στις 17 Δεκεμβρίου στο άρθρο με τίτλο «Κάτι ετοιμάζουν» (εδώ) ότι : «το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν εκβιαστικές τουρκικές ενέργειες τόσο στον Αιγαιωτικό χώρο όσο και στον Κυπριακό. Παράλληλα θα υπάρξουν πιεστικότερες εξελίξεις σε ότι αφορά το πρόβλημα με τα Σκόπια».

Η εξέλιξη των πραγμάτων είχε δικαιώσει το άρθρο μου ,όσο αφορά τον χώρο του Αιγαίου και τις προκλήσεις των Τούρκων ( ξεκίνησαν μετά από λίγες ημέρες).

Με τον ωμό εκβιασμό του κ. Ερντογάν στις Βρυξέλες που απείλησε να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον σχεδιαζόμενο αγωγό Ναμπούκο και την παροχή φυσικού αερίου, εάν …..οι Βρυξέλλες δεν κάμψουν τις επιφυλάξεις της Κυπριακής Κυβέρνησης , που έγραψα εχθές (εδώ), δικαιώθηκα ΚΑΙ στο δεύτερο σκέλος.

Έμενε λοιπόν το τρίτο σκέλος , αυτό που αφορούσε τις πιέσεις σχετικά με το πρόβλημα των Σκοπίων, για να δικαιωθώ ΠΛΗΡΩΣ.

Ήρθε λοιπόν εχθές η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει ΚΑΙ το τρίτο σκέλος της πληροφορίας.

Η εν λόγω επιτροπή κάλεσε το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να ορίσει ημερομηνία εντός του έτους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Η Επιτροπή υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κ. Μέγιερ (σχετικά με την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ), και κάλεσε Σκόπια και Αθήνα να καταλήξουν μέσω διαπραγματεύσεων σε μια …… συμβιβαστική λύση σχετικά με το θέμα της ονομασίας, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να..... μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον ….Μάθιου Νίμιτς, τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να μην συνεχίσει να κάνει …χρήση του βέτο κατά της ΠΓΔΜ, ενώ τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μιας εξέλιξης που, όπως υποστήριξαν, θα συμβάλλει στην σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων …αναγνώρισε, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ (αγνοώντας τη νοθεία στις τελευταίες εκλογές και τα όπλα που … βγήκαν).

Εξέφρασε, δε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων σημείωσαν ακόμη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ σχετικά με τη …μη αναγνώριση των διαβατηρίων τους από … ένα κράτος μέλος της ΕΕ ( εμάς) και κάλεσαν την Επιτροπή να συστήσει στο Συμβούλιο την επίσπευση της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε πριν λίγους μήνες.

Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα μου πως είναι δυνατόν να γνωρίζω την εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων (έναν ....ολόκληρο μήνα πριν ) και το αντίστοιχο τμήμα του ΥΠΕΞ να … την αγνοεί.

Γιατί η εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα ότι στο ΥΠΕΞ είχαν πλήρη άγνοια των γεγονότων που θα ακολουθούσαν . Εάν είχαν γνώση θα είχαν προβεί και στις κατάλληλες διεργασίες , ώστε να αποτρέψουν την προσχεδιαζόμενη εξέλιξη.

Δεν θα ήθελα να σκεφτώ …. την άλλη εκδοχή , δηλαδή ότι ενώ είχαν γνώση των σχεδιαζόμενων εξελίξεων δεν έπραξαν τα δέοντα, εξυπηρετώντας ποιος ξέρει τι είδους συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες (για να ακριβολογούμε πολιτικές ….φιλοδοξίες ).

Από την άλλη πλευρά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ προσπαθεί για λόγους εντυπωσιασμού και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ,να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την πληρωμένη ανακοίνωση-δημοσίευση που εξέδωσε το ΠαΣοΚ, μέσω της κυρίας Κοππά (μέλους της ανωτέρω επιτροπής), κατά την οποία ,μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις …. έντονες (;) προσπάθειες των ευρωσοσιαλιστών της επιτροπής να αποτρέψουν την εξέλιξη της απόφασης , όταν τη θέση αυτή της επιτροπής υπερψήφισαν 64 ευρωβουλευτές και την καταψήφισαν ΜΟΝΟ οι Έλληνες ευρωβουλευτές κ. Δημητρακόπουλος (Νέα Δημοκρατία), κ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ), κ.Παφίλης (ΚΚΕ) καθώς και ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ.Κασουλίδης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κύπρος) και ….3 Σλοβάκοι ευρωβουλευτές (για τους δικούς τους άσχετους προς εμάς λόγους).

Επί τέλους ,θα πρέπει ΟΛΟΙ οι πολιτικοί χώροι (αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί) να καταλάβουν ότι όσον αφορά τα Εθνικά θέματα θα πρέπει να εμφανίζονται και να ενεργούν ως ένα ενιαίο μέτωπο, σαν μια γροθιά ,αποφεύγοντας τους πειρασμούς των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Στην αντίθετη περίπτωση ο λαός έχει και τη γνώση (ειδικά με την σημερινή τεχνολογία) και τη θέληση να τους στείλει ,μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών , εκεί που τους αρμόζει . Στα σπίτια τους !

ΥΓ. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο, με αντικείμενο την υιοθέτηση της έκθεσης αυτής, υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν το δυσάρεστο. Αρκεί ΟΛΟΙ να κάνουν αυτό που Πρέπει !

16 σχόλια:

  1. Σωστές οι περισσότερες επισημάνσεις σου και εντυπωσιακή η έγκαιρη ενημέρωσή σου.

    Μια διόρθωση, φιλικότατα: Είναι παραλείψεις από το παραλείπω και όχι παραλήψεις από το παραλαμβάνω.
    Προφανώς σου "κόλλησε" το λάθος, το επαναλαμβάνεις και είναι κρίμα γιατί και στα ελληνικά τους οι αναφορές σου είναι πολύ καλές.

    Προφανώς, δεν με ενδιαφέρει η δημοσίευση του σχολίου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανώνυμο
    Πολύ σωστά!!!!
    Διορθώθηκε άμεσα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά τα τελευταία γεγονότα των προ των Χριστουγέννων ημερών, αλλά και λόγω των δυσμενών για τη ΝΔ δημοσκοπήσεων , υπάρχει αλλαγή γραμμής της Κυβέρνησης σε πολλά θέματα.
    Η αποπομπή του Αλογοσκούφη σήμανε και την εγκατάλειψη της αυστηρής οικονομικής
    πολιτικής , που προέβλεπε μηδενισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε δυο χρόνια. Τώρα
    παζαρεύουμε αύξηση του ελλείμματος πάνω από 3% που σημαίνει αύξηση δανεισμού.
    Ελπίζω η παράληψη του Υπουργείου εξωτερικών να μην σημαίνει κάποια αλλαγή γραμμής
    αλλά κάποια προσωπική της Υπουργού Ενέργειας ( ανάλογη με την δήλωση της για τους πυραύλους
    στην Τσεχία),που θα διορθωθεί έστω εκ των υστέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος του Καραμανλή είναι το γεγονός ότι κράτησε στο Υπεξ την Ντόρα(οι ...συσχετισμοί βλέπεις).
    Το κύριο "όπλο" του Καραμανλή , δηλ. η αποδοχή από το 82% του κόσμου ότι ενεργεί με βάσει το εθνικό συμφέρον, έχει βαλθεί να το "μπλοκάρει".
    Η Ντόρα δεν έκανε και δεν κάνει για το Νεοκλασικό κτήριο.
    Καλύτερα να πήγαινε στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης , μαζί με τον υποτακτικό της Κιλτίδη , που έχει αλωνίσει την Ελλάδα και κατηγορεί ευθέως τον Πρωθυπουργό.
    Θα έρθει όμως η ώρα της και θα πάρει την ανάλογη απάντηση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά δεν έχω καταλάβει ακόμη ,είναι ηλίθιοι ή απλώς …άσχετοι;

    Μήπως δεν είναι τίποτε από όλα αυτά και είναι απλώς…επιτήδειοι λαϊκιστές σαν τον κ. Καραμανλή με την περίφημη «πολιτική του Βέτο» στο «σκοπιανό» που οδήγησε χθες, για παράδειγμα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής να υιοθετήσει έκθεση στην οποία καλούνται οι «27» να ορίσουν ημερομηνία, εντός του τρέχοντος έτους, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Και επί πλέον να ζητείται από την Ελλάδα να μην κάνει χρήση του βέτο για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    Είδατε που πάει η υπόθεση όταν οδηγείται από ανεύθυνους πατριδοκάπηλους?
    Να «αναγνωρίζονται» από το Ευρωκοινοβούλιο «οι προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε». Και να εκφράζεται η «δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι, τρία χρόνια μετά την αναγνώρισή της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει». «Θα πρέπει, λοιπόν, να τεθεί τέρμα σε αυτή την κατάσταση που λειτουργεί αποθαρρυντικά για την ΠΓΔΜ και ενέχει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής», συμπεραίνει η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωβουλευτών.

    Ποιος πιέζεται, λοιπόν, από την «πολιτική του Βέτο», οι γείτονες ή η Ελληνική κυβέρνηση;
    Όλες οι εναλλακτικές λύσεις που είχαν προταθεί και εξυπηρετούσαν βασικά τα συμφέροντα της χώρας και όχι τον εθνικιστικό μύθο του Καραμανλή απορριπτόταν σαν ενδοτικές !!. Άρα δεν έκανε!

    Αύριο θα φύγει ο Καραμανλής και η ΝΔ και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέα τετελεσμένα οι επόμενοι, τους οποίους θα κατηγορήσει η Δεξιά για «ενδοτισμό» και πολλά άλλα απίθανα.
    Τούτοι κάνανε το χρέος τους, έβαλαν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι για να …γλιστρήσουν οι επόμενοι.

    Ο «Καραγκιόζης» τελικά δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, ούτε μυαλό, ούτε φιλότιμο…μόνον ένα τομάρι (image) να… ικανοποιήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμο 5.51
    Εμείς όμως καταλάβαμε ποιος είναι ο ηλίθιος και ο άσχετος.
    Εσύ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Ευρωκοινοβουλιο δεν εχει αρμοδιοτητα για το ζητημα της ένταξης νεων μελών.
    Μπορει να βγαζει συμβουλευτικά ψηφισματα και θα βγαζει αφού υπάρχουν 24 Ελληνες και εκατονταδες ξενοι αλλά τις αποφασεις τις παιρνουν οι κυβερνησεις και το δικαιωμα βέτο υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντόρα - Μπόρα.
    Αποτέλεσμα αυτών είναι να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μόνη υπαίτια για την καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη. Μάλιστα Ντόρα Μπόρα.
    Διατυπώσεις όπως "την προτροπή στην Ελλάδα να πάψει να θέτει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔM στην ΕΕ και το NATO" ή "την έκκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων εντός του έτους" και μάλιστα από μια συντηρητική πλειοψηφία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μόνο η Ντόρα Μπόρα θα μπορούσε να πετύχει.
    Άντε πάλι να θέσουμε βέτο και να φαινόμαστε μονίμως οι αρνητικοί τύποι στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχουν αρχίσει και φτάνουν τα ¨δύσκολα¨ φίλε μου.
    Συνέχισε να τους ξεβρακώνεις όλους τουλάχιστον να ξέρουμε που και γιατί φταίξαμε όλοι μας.
    Καλή συνέχεια και να ξέρεις.... όλοι σε παρακολουθούμε άσχετα αν έχουμε ¨μουγκαθεί¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @gnik
    Μπουρίνι είναι αυτό φίλε και θα περάσει.Αρκεί να υπάρχει σύμπνοια !
    Τα πραγματικά δύσκολα θα υπάρχουν ακόμα για 2-3 μήνες.
    Μεγάλη Αγκαλιά στον JD !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ανώνυμο 5.51
    Γράφεις: "Όλες οι εναλλακτικές λύσεις που είχαν προταθεί και εξυπηρετούσαν βασικά τα συμφέροντα της χώρας και όχι τον εθνικιστικό μύθο του Καραμανλή απορριπτόταν σαν ενδοτικές !!"
    Μπορείς να αναφέρεις μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις που είχαν προταθεί; Από ποιους; (εγώ δεν είχα ακούσει καμία)
    Όλοι γνωρίζουν ότι η αρνησικυρία ήταν και είναι το τελευταίο όπλο της (ελληνικής) διπλωματίας!
    Στο Βουκουρέστι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό; Υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσουν οι Αμερικανοί; Όποιοσδήποτε και να ήταν πρωθυπουργός θα έκανε το ίδιο. Διαφωνείς; Μεγάλο το πολιτικό κόστος! Σίγουρα θα τον έγραφε και η ιστορία!!!
    Όσον αφορά το "χαλάκι" και τα "νέα τετελεσμένα" γίνε ποιο σαφής. Το πρόβλημα με τα Σκόπια ήταν πάνω από το "χαλάκι" με τους προηγούμενους; Είχαν έτοιμη λύση και ποια ήταν αυτή; Δεν πρόλαβαν να την τελειώσουν;
    Περιμένω απάντηση...


    @ politis
    Συγχαρητήρια για το blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε πολίτη...

    Σε παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και κάνα τρίμηνο, έχω διαβάσει και τα περισσότερα παλιά σου άρθρα το οποία με εξέπληξαν για την ακρίβεια και τη ...διαχρονικότητά τους. Γενικά, μπορώ να πω ότι στα περισσότερα μαζί σου συμφωνώ. Και αναφερόμαστε σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής που είναι το φόρτε σου.

    Δέχομαι λοιπόν οτι είσαι ένα μυαλλό "παιδευμένο" και "δουλεμένο".

    Και εγώ από την άλλη, δεν είμαι κάνας που δεν τα σκέφτεται... και μάλιστα πολύ καλά. Αλλά ξέρεις τι δεν μου αρέσει φίλε στον τρόπο που γράφεις; Και το λέω αυτό όχι με σκοπό να σε πείσω να τον αλλάξεις, απλά να σου εκφράσω μια απορία ουσιαστικά.

    Πληροφορίες με το σταγονόμετρο... Εναλλακτικές, ή έστω προτάσεις, δεν δίνεις. Παράδειγμα:
    "ΥΓ. Ενόψει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο, με αντικείμενο την υιοθέτηση της έκθεσης αυτής, υπάρχει περιθώριο για παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν το δυσάρεστο. Αρκεί ΟΛΟΙ να κάνουν αυτό που Πρέπει!"

    Προφανώς και ξέρεις (ή τουλάχιστον έχεις μια ιδέα του) τι πρέπει. Αν το αρνηθείς υποτιμάς τη νοημοσύνη μας. Γιατί δεν μας βοηθάς λίγο ώστε να ΥΠΑΡΞΕΙ πραγματικά αυτή η εθνική ομοψυχία και η σύμπνοια;

    Γιατί δεν προχωράς ένα βήμα παρακάτω ώστε να "προτείνεις" και όχι απλά να παρατηρείς;

    ΥΓ: Δεν είναι αρκετή η απάντηση "όταν έρθει εκείνη η στιγμή, θα ξέρουμε τι πρέπει και τι όχι". Ξέρεις ήδη τι πρέπει να γίνει αλλά δεν γράφεις. Πες μας τουλάχιστον το λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Καινός
    Αγαπητέ φίλε η διπλωματία γράφεται ως ιστορία και όχι ως παρόν, ενώ οι πολίτες πρέπει να μαθαίνουν το αποτέλεσμα και όχι να βλέπουν συζητήσεις για το πως θα κινηθεί η ελληνική πλευρά. (καταλαβαίνεις τους λόγους).
    Η διπλωματία είναι η ικανότητα να φτιάχνεις τα κομμάτια του παζλ όπως πρέπει και όταν πρέπει, πράγμα που απαιτεί εξυπνάδα σαφώς, αλλά συνίσταται και από πονηρία.
    Επειδή όμως η γραμμή είναι πολύ λεπτή, χρειάζεται εξυπνάδα και στα μάτια του παρατηρητή.
    Να σου θυμίσω ότι στην διπλωματία (αλλά και στην πολιτική κάποιες φορές)γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και ....λέγονται πράγματα που δεν γίνονται.
    Αυτό όμως που μπορώ ευθέως να πω, είναι ότι στις διεθνείς σχέσεις και ειδικά στους κόλπους της Ε.Ε, κυρίαρχο πεδίο των αποφάσεων είναι το "δούναι και λαβείν".
    Και να είσαι σίγουρος ότι πολλά μέλη της Ε.Ε έχουν την ανάγκη της στήριξης της Ελλάδας σε θέματα που τους αφορούν και όχι των Σκοπίων.
    ..."Δούναι -λαβείν". Αυτό είναι το κλειδί της διπλωματίας.

    Καλό Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eξακολουθεί το ελληνικό κρατος να χρηματοδοδτεί την οργανωση του φιλοσκοπιανού Δημητρα που διαδιδει τις θέσεις των Σκοπίων στην Ευρωπη ,ναι η όχι;
    Ποιος πρέπει να κανει αυτο που πρέπει και να κοψει τη χρηματοδοτηση,ο μανάβης της γειτονιάς;
    Μήπως το βέτο ήταν για το θεαθηναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @23 Ιανουάριος 2009 9:23 πμ

    Το φιλοσκοπιανό παρατηρητήριο το χρηματοδοτεί η Ντόρα όπως και όλοι οι προηγούμενοι ΥΠΕΞ (δλδ του ΠΑΣΟΚ). Βέβαια ξέρουμε όλοι μας που και σε τι στοχεύει η κύρα-Θεοδώρα και για ποιον λόγο κάνει ότι κάνει και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα. Όσο για το veto, έκανε την δουλειά του ασχέτως αν εσύ προσωπικά (και κομματικά) το θεωρείς πως έγινε για το θεαθήναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή