Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Κάτι ετοιμάζουν ….


Από την Παρασκευή έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την κοινοτική συνεργασία στη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ μετά τις υπογραφές που έβαλαν οι αρμόδιοι υπουργοί της χώρας μας και ο Οργανισμός Frontex που συντονίζει τα επιχειρησιακά μέσα.

Στην ουσία τα σύνορα της Ελλάδας γίνονται και σύνορα της ΕΕ, και η χώρα μας θα ενισχυθεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε όλα τα επίπεδα.

Είναι άλλωστε κοινή διαπίστωση στους κόλπους της ΕΕ ότι η ανατολική πλευρά της χώρας μας αποτελεί το πιο ευπαθές σημείο εισόδου λαθρομεταναστών.

Εν τω μεταξύ με ένταξη στα επιχειρησιακά σχέδια και του Αϊ-Στράτη πραγματοποιήθηκε τελικώς προχθές, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Τολμηρός Τοξότης».

Με την αποστολή και τη συμμετοχή στην άσκηση ενός ιπτάμενου ραντάρ «Awacs», η Συμμαχία απέρριψε εμπράκτως τις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποιημένου νησιού και «γκρίζας ζώνης» και υιοθέτησε την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Ο σχεδιασμός της άσκησης είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, με την Τουρκία να επιχειρεί σε κάθε βήμα να μπλοκάρει την όποια εξέλιξή της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντέδρασε με έντονα διαβήματα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, αμφισβητώντας για ακόμα μία φορά το καθεστώς του Αϊ-Στράτη.

Οι προσεκτικοί και μεθοδικοί χειρισμοί του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ανταλλάσσοντας ακόμη και επιστολές υπό πλήρη εχεμύθεια, αλλά και ο συντονισμός με το ΓΕΕΘΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επέφεραν το θετικό αποτέλεσμα.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην άσκηση «Τολμηρός Τοξότης», στην οποία συμπεριελήφθη και ο Αϊ-Στράτης, εμπεριείχε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία.

Αφενός ότι δεν υφίσταται «μαύρη» επιχειρησιακή τρύπα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και αφετέρου την εκδήλωση δυσαρέσκειας για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα στις σχέσεις NATO - Ε.Ε. ιδίως στην ανάληψη από κοινού δράσης στη Σομαλία.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και όλη την ημέρα κανένα τουρκικό μαχητικό δεν εισήλθε στο FIR Αθηνών. Κύκλοι του Πενταγώνου παρατηρούν μια ύφεση στη δραστηριότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο μετά το επεισόδιο στο Καστελλόριζο, σε σημείο μάλιστα …… ανησυχητικό.

Ήδη διαφαίνονται κάποιες τάσεις που προκαλούν ανησυχία, όχι μόνο από το συνηθισμένο επεισόδιο στα Ίμια προ ολίγων ημερών όπου σύμφωνα με την εφημερίδα "Vatan", ελληνικό ψαροκάικο με τη συνοδεία σκάφους του λιμενικού ψάρευε στην περιοχή, εμποδίζοντας τουρκικά ψαροκάικα.
Ούτε με την παρέμβαση τουρκικής φρεγάτας αφού και αυτό είναι πλέον συνηθισμένο μετά τα γεγονότα των Ιμίων το 1996 και την παραδοχή γκρίζων ζωνών από την τότε πολιτική ηγεσία μας.

Αυτό που καθιστά ύποπτο το γεγονός είναι ότι ένα τόσο συνηθισμένο περιστατικό ….συνοδευόταν και από φωτογραφικό υλικό .

Κύκλοι ξένης πρεσβείας εικάζουν ότι το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν εκβιαστικές τουρκικές ενέργειες τόσο στον Αιγαιωτικό χώρο όσο και στον Κυπριακό, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τους κλιμακούμενους εσωτερικούς …… αντιπερισπασμούς, προάγοντας καταστάσεις τετελεσμένων.

Παράλληλα θα υπάρξουν πιεστικότερες εξελίξεις σε ότι αφορά το πρόβλημα με τα Σκόπια.

Κοντός ψαλμός αλληλούια !

Πηγή: «e-typos»«paron»«enrian.rus»

17 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να ξέρω τί σκέπτεται αυτό το κορίτσι η mother.
    H Margaret Chad, ντε.
    Έχοντας ζήσει τόσο χρόνια δίπλα στον Αντρέα αναρωτιέμαι τί να σκέπτεται για τον κανακάρη.
    Τι πήγε λάθος;
    Τον έτρεφε υγιεινά.
    Τον έντυνε καλά.
    Τον πήγε στα πιό ακριβά σχολεία.
    Τον έστειλε στην Αμερική.
    Τον έστειλε στη Σουηδία.
    Τόσα χρόνια πρωθυπουργός ο μπαμπάς τούκανε συνεχώς φροντιστήριο.
    Τόν κάνανε και υπουργό για καμιά δεκαριά χρόνια μπάς και αποκτήσει και πρακτική εμπειρία.
    Και τί καταφέραμε μετά από 57 χρόνια;
    Ένα τούβλο με τσιγγελωτό μουστάκι.
    Φτωχή κυρία Chad.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oi tourkoi sinithos den kanoun kati, an den iparxei to ok apo tin alli pleyra tou atlantikou..(ektos apo to senario na theloun na steiloun minimata stin disi, logo tis epimonis ton "natoikon" gia tin idrisi kourdikou kratous, kai ton kiniseon tis kiprou me ditikous kai araves,gia ta petrelaika koitasmata ston noto tis..)

    kai o likos stin anampoumpoula xairete(eidika an aytos exei valei to xeraki tou)..i tourkia kai ta skopia den einai tipota perissotero apo tsakalia pou theloun na epiferoun mia dagkomatia sto ayto-pligomeno mas kormi kai na kopsoun ena kommati gia parti tous..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πολιτικές κορώνες της Βάσως περί ξεπουλήματος του Αι Στράτη κλπ που ..πήγανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι τουρκοι λειτουργουν συμφωνα με τα δικα τους συμφεροντα και οχι τα αμερικανικα.Τωρα αν αυτα συμπιπτουν τις περισσοτερες φορες αυτο ειναι αλλη ιστορια.Το θεμα ειναι εμεις τι κανουμε.Αν καταλαβουν καποτε τα κομματα οτι η εξωτερικη πολιτικη πρεπει να ειναι σταθερη,οξυδερκης και ανεξαρτητη απο κομματικες παπαρολογιες εχει καλως...Αλλιως μπορει να δουμε πολλα!κατα πασα πιθανοτητα δυσαρεστα γεγονοτα,σαν κι'αυτα που συνεβησαν πριν λιγες μερες η' ακομη πιο επικινδυνα.Φανταστειτε πχ καποιο "τσαμικο" ενοπλο ανταρτικο "πανω 'κει στης Πινδου μας τις κορφες.." Ολοι ειδαμε ποσο αποτελεσματικοι ειναι οι κρατικοι μηχανισμοι και στον πετροπολεμο και στις πυρκαιες.Φαινεται λιγο τραβηγμενο?Εγω δεν νομιζω!Για σκεφτητε να σου οργανωσουν 5 -6 "αυθορμητες εκφρασεις της λαικης οργης" μετα σου αρχιζουν και τα τσαμικα και αντε ξεμπερδευε με τοσους εφιαλτες αμολυτους εντος των τειχων. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψήνεται-ψήνεται.Αντί για διάφορα δώρα ένα σετ επιβίωσης καλό θα ήταν?
    Φυσικά χιούμορ κάνω. Όχι βέβαια ότι θα αφήσουν τέτοια ευκαιρία οι Τούρκοι να πάει χαμένη.
    Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάπου νομίζω ότι πήρε το μάτι μου κάτι περί VETO της Κύπρου για τις προεργασίες Τουρκίας-ΕΕ.
    Αν ισχύει σημαίνει ότι μετά θα έχουμε επεισόδια διαφόρων τύπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ πολίτη άρχισε η μάχη της τσιπούρα; Αφορμή ψάχνουν οι Ανατολικοί γείτονες μας.
    Είχα την εντύπωση ότι θα άρχιζε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα!
    Μήπως μια καλή κίνηση θα ήταν ότι είχαμε κάνει και εφέτος στις αρχές της χρονιάς.Δηλαδή δέσμευση της περιοχής για ασκήσεις(επί χάρτου .....φυσικά)
    Εύχομαι Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει καποιου είδους ενημέρωση απο τα τηλεοπτικά δελτια ειδήσεων της χωρας γί' αυτο;

    Όλο σκ*τα! Ανρωτησεις στο δρόμο τον κόσμο σχετικα με τις προχθεσηνές δηλωσεις του Πρωθυπουργού...τίποτα! Την καθε μπουρδα του λαζόπουλου θα την έχει αποστηθήσει και θα έχει καπου στη ακρη του μυαλού του να την χαράξει tatoo στο μπράτσο!
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάγια πρακτική της Τουρκίας είναι να ανατρέψει το εδαφικό καθεστώς σε ολόκληρη την περιοχή, ΑΥΤΟ δεν είναι κάτι άγνωστο!

    Από κι και πέρα έφτασε ο καιρός να διεκδικήσουμε τη Σμύρνη κτλ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ανάγκη να ετοιμάσουν το οτιδήποτε αφού η Ελλάδα διαλύεται μόνη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @10:48
    Ενώ πριν ήταν συγκροτημένη !!!!!
    Η Ελλάδα φίλε μου διαλύεται εδώ και 50 χρόνια αλλά τελικά υπάρχει ακόμα.
    Και θα υπάρχει όσα λαμόγια και να περάσουν.
    Απλώς λίγη προσοχή χρειάζεται στους χειρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευτυχώς που θα αντιμετωπίσουν μια "ισχυρή κυβέρνηση" με ένα αραγές κοινωνικό μέτωπο...ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aγαπητέ πολίτη ,το πρώτο σχόλιο σε εκφράζει ;
    Εύγε νεανία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ανώνυμο 2.30
    Ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο. Το....κοπλιμάν "νεανίας" εννοώ!
    Όσο για το σχόλιο δεν απαντώ! Ότι με εκφράζει έχω το Θάρρος να το γράφω μέσα από τα άρθρα μου και όχι ...ανώνυμα.Καταλαβαίνεις τι εννοώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να συμπεριελήφθη και ο Αϊ-Στράτης. Και είναι επιτυχία; Όταν υπηρετούσα το 1982 το ΝΑΤΟ τα μάσαγε για την Λήμνο όπως ζητούσαν οι Τούρκοι.
    Πάμε προς τα πίσω και το χαρακτηρίζουν επιτυχία.
    Σε λίγα χρόνια δεν θα μας επιτρέπουν τις Ασκήσεις στην Αίγινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ήθελα να ξέρω τί σκέπτεται αυτό το κορίτσι η mother.
    H Margaret Chad, ντε.
    Έχοντας ζήσει τόσο χρόνια δίπλα στον Αντρέα αναρωτιέμαι τί να σκέπτεται για τον κανακάρη.
    Τι πήγε λάθος;
    Τον έτρεφε υγιεινά.
    Τον έντυνε καλά.
    Τον πήγε στα πιό ακριβά σχολεία.
    Τον έστειλε στην Αμερική.
    Τον έστειλε στη Σουηδία.
    Τόσα χρόνια πρωθυπουργός ο μπαμπάς τούκανε συνεχώς φροντιστήριο.
    Τόν κάνανε και υπουργό για καμιά δεκαριά χρόνια μπάς και αποκτήσει και πρακτική εμπειρία.
    Και τί καταφέραμε μετά από 57 χρόνια;
    Ένα τούβλο με τσιγγελωτό μουστάκι.
    Φτωχή κυρία Chad.

    17 Δεκέμβριος 2008 2:12 μμ politi to post tou kuriou exei kamia sxesi me to thema kai to afises??i apla sou aresei na to vlepere eseis ta xountostagonidia kai na ftiaxneste??

    ΑπάντησηΔιαγραφή