Πριν ένα δεκαπενθήμερο, ως γνωστόν, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, και ζητά την συμβολική αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για την παράδοσή του στην Τουρκία το 1999!
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην αγωγή του, ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1998 και τον Γενάρη του 1999, αφού είχε πάρει έμμεσες παραπλανητικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα του δοθεί πολιτικό άσυλο.
Στη συνέχεια, αναφέρει, παραπλανήθηκε επανειλημμένα από τους εκπροσώπους της ότι δήθεν μεριμνούν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες και ότι εν τέλει, σε συνεργασία με ….άλλες χώρες…, τον παρέδωσε στην Τουρκία.
Επικαλείται ότι «η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές και το εσωτερικό της δίκαιο, αρνούμενη να τηρήσει τη νομοθεσία για το πολιτικό άσυλο, να του επιτρέψει πρόσβαση σε δικαστήριο και κυρίως επειδή τον εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του, με την παράδοσή του στην Τουρκία, όπου στερήθηκε την ελευθερία του, καταδικάστηκε σε θάνατο και έκτοτε υφίσταται το βασανιστήριο της απομόνωσης».
Η νέα αυτή εξέλιξη δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις και θέτει βέβαια κρίσιμα ερωτήματα που μας αφορούν όλους και όχι μόνο τον ιστορικό του μέλλοντος.
Ποιους εξυπηρετεί η αγωγή Οτσαλάν; Η απροσδόκητη αγωγή Οτσαλάν δεν μπορεί να έγινε τυχαία κι αυτό προβληματίζει, αφού φαίνεται ότι πίσω από αυτήν την ενέργεια υπάρχει βαθύ παρασκήνιο που προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Για ποιους λόγους, άραγε, επέλεξε τούτη τη χρονική συγκυρία ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ να προχωρήσει στην κατάθεση μιας τέτοιας συμβολικής, βασικά, αγωγής;
Στην κατάσταση όπου βρίσκεται είναι άραγε αποκλειστικά δικής του εμπνεύσεως η πρωτοβουλία, ή μήπως πιέστηκε από τους «φύλακές» του και πού αποσκοπεί;
Τι επιδιώκουν, πού στοχεύουν και τι πραγματικά θέλουν όσοι βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια ;
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι μόνοι που τελικά βγαίνουν κερδισμένοι από όλη αυτή την ιστορία είναι οι Τούρκοι.
Ποιος αμφιβάλλει, άλλωστε, ότι ο έγκλειστος του Ίμραλι, και μάλιστα σε συνθήκες απάνθρωπης απομόνωσης και μεταχείρισης α λα «Εξπρές του μεσονυκτίου», αποτελεί έρμαιο και υπό προϋποθέσεις ενεργούμενο του τουρκικού καθεστώτος;
Όλοι θυμόμαστε τι δήλωνε υπό την επήρεια του... σωφρονισμού των κουκουλοφόρων τις πρώτες ώρες της σύλληψής του.
Είναι επομένως ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θέση να αξιολογήσει τις συνέπειες της ενέργειάς του ευρισκόμενος στο μαύρο σκοτάδι από πλευράς επικοινωνίας και ενημέρωσης ;
Μια τέτοια κίνηση κάθε άλλο παρά διευκολύνει την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κούρδων και Ελλάδας, που διαταράχθηκαν από την παράδοση του Οτσαλάν ουσιαστικά στην Τουρκία.
Δεν πρέπει πάντως να ξεχνά κανείς ότι, πριν, η Ελλάδα αποτελούσε το μοναδικό σχεδόν στήριγμα και σημείο αναφοράς των Κούρδων στον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα.
Σημειώνω ότι πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ομάδα Κούρδων δημάρχων από την ευρύτερη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, οι οποίοι συναντήθηκαν με αρκετούς Έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χρυσοχοΐδης από πλευράς ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα λόγω των διαταραγμένων από τότε σχέσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι για τους χειρισμούς της δραματικής εκείνης περιόδου υπόλογο στα μάτια των Κούρδων είναι το ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει βέβαια και μια δεύτερη διαφορετική άποψη για την σκοπιμότητα της αγωγής.
Σύμφωνα με αυτή η δικαστική έκβαση της αγωγής, το πιθανότερο, είναι ότι θα απορριφθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη νομική στοιχειοθέτηση της κατηγορίας.
Μια απόρριψη όμως που θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί και ως συγχωροχάρτι για εκείνους που φέρουν αποδεδειγμένα τεράστιες ευθύνες για την παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους.
Τι από τα δύο συμβαίνει λοιπόν; Αποσκοπεί στη μη αποκατάσταση των σχέσεων μας με τους Κούρδους ή κάποιοι πέραν του Ατλαντικού επιδιώκουν το συγχωροχάρτι γι` αυτή την υπόθεση , ορισμένων πολιτικών ενόψει ....2009 και 2010.
Κατά τη γνώμη μου η παροιμία … «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» απεικονίζει πλήρως την «κατευθυνόμενη» αγωγή !
Πηγή: «to paron»
iparxei metaxi tourkon kai amerikanon dixognomia(to leo eygenika), gia tin prothesi ton amerikanon na dosoun kratiki ontotita se kourdous sto irak(me skopo enan "safe heaven" stin perioxi kai podi sta petrelaia kai ston noto tis rosias)..
ΑπάντησηΔιαγραφήoi tourkoi den to epithimoun kai prospathoun - sto xeirotero senario ayto tis idrisis tou kratous - na ta "vroune" me tis kourdikes meionotites entos tourkias (gia na apotrepsoun mellontiki aposxistiki kinisi),kanontas "vimata" dimokratias(anekdoto)..isos mesa se ayto to plaisio kineite kai i "minisi" tou otsalan..na apomonosei tous kourdous apo olous tous ditikous plin amerikanous..
iparxei kai ena deytero diavasma vevaia(ektos apo ayto pou sosta anafereis gia tin kolimpithra tou siloam pou epithimoun oi amerikanoi gia merikous ellines politikous)
oti aytoi oi kourdoi pou tha doun pia oxi filika tous ellines, kai einai polloi se arithmo mesa stin ellada, dinate na xrisimopoiithoun gia diafora mellontika "kinimata" apo xena kentra..
i ellada mexri simera itan oudetero edafos gia to islam(plin tourkias), kai oloi oi "aristokrates" tou, exoun katatheseis kai viles sta voria proastia..
meta to outseka ayto arxise na allazei kai isos eimaste mprosta stin anatropi aytis tis oudeterotitas apo kipseles atomon pou isos na min exipiretoun telika tin ideolipsia pou nomizoun oti tous kinei,alla ena genikotero geopolitiko sxediasmo eirinikis kai mi katalipsis ton kentron kai ton diadromon energias kai nerou pou tha dosei stin simerini iperdinami anasa exousias gia merikes dekaeties akoma..
Νομίζω ότι απλά μέσω της αγωγής προσπαθεί να νομιμοποιηθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μόνο αυτός σαν ηγέτης του PKK, αλλά και αυτό το ίδιο σαν πολιτικό - απελευθερωτικό κίνημα και όχι τρομοκρατική οργάνωση!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά είναι θέματα που αγγίζουν τον κόσμο, ο Οτσαλάν και οι κατευθυνόμενες αγωγές του! Επιτέλους κάποιοι βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως λέω εγώ, αυτή η αγωγή είναι και ο λόγος που οι γνωστές μυστικές υπηρεσίες έστησαν τη δολοφονία του μαθητή και "εξήγηραν" την νεολαία; Για να μη ξεχάσουμε και το νόμο Αρσένη για τον οποίο η νεολαία ακόμη βράζει.
Προτείνω ο πρωθυπουργός να βγει να δηλώσει συντετριμένος mea culpa γενικώς. Και έτσι να ευαισθητοποιήσει με το κύρος του το λαό για αυτά τα τόσο επίκαιρα ζητήματα όπως ο Οτσαλάν, τα Ίμια, ο νόμος Αρσένη, οι ταυτότητες. Υποθέσεις που έχουν εξαγριώσει το έθνος και ξεσπά στην αστυνομία.
Βέβαια τώρα έχουμε 2008 και όχι 1998 αλλά θα μου πεις κάποιοι καταφέρανε μέσα σε 5 χρόνια να πάνε την Ελλάδα 10 και 20 χρόνια πίσω! οπότε καιρός να αλλάζει και η θεματολογία.
Τον έχουν πλακώσει στα διάφορα φάρμακα και έχει γίνει υποχείριο τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τι έχει γίνει το ξέρουμε όλοι.
Η διακυβέρνηση Σημίτη με τους ΥΠΕΞ Πάγκαλο και Παπανδρέου εξυπηρετούσε πλήρως τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Τα παραδείγματα πολλά.
Βέβαια μπορεί να παίζει και παιχνίδι των Αμερικανών αφού πλέον οι ισορροπίες στο Κουρδικό έχουν ανατραπεί .
Alex
Κάπου διάβασα ότι για τη σχεδιαζόμενη αυτή κίνηση είχε ενημερωθεί και ο δικηγόρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης,πρόεδρός του Δικτύου21.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σε όλους γνωστό ότι ο κ. Κρανιδιώτης έχει στενές σχέσεις με τον αγώνα των Κούρδων.
Μάλιστα δεν ήταν απλώς επιφυλακτικός αλλά έφτασε στο σημείο να διαφωνήσει ανοιχτά με μια τέτοια κίνηση και αρνήθηκε να αναλάβει τη νομική της υποστήριξη.
Κάτι πρέπει να σηματοδοτεί το συγκεκριμένο γεγονός (αν είναι αλήθεια).
Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, ουδέποτε είχε πολιτική για το Κουρδικό. Όσες φορές αυτή εκφράστηκε ήταν αδιάφορη έως απροκάλυπτα εχθρική (π.χ. συμφωνία σε διεθνές επίπεδο για το χαρακτηρισμό του ΡΚΚ ως "τρομοκρατικής" οργάνωσης, έρευνες και ξυλοδαρμοί Κούρδων του ΡΚΚ μέσα στα σπίτια τους από κάποια "παλικάρια" της Αντιτρομοκρατικής, μέχρι και βασανισμοί σε αστυνομικά τμήματα με καψίματα του δέρματος με τσιγάρο κλπ. Εδώ βέβαια πρέπει να διαχωρίσουμε τιμητικά τις ατομικές στάσεις εκτός γραμμής κάποιων απλών μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Οτσαλάν δεν είναι χαζός. Όταν ήρθε στην Ελλάδα(σε μια κρίσιμη περίοδο) απροκάλυπτα το έκανε για να προκαλέσει διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ώστε να κρατά την Τουρκία απασχολημένη και από Δυσμάς.
Το ίδιο προσπαθεί αν κάνει και τώρα με αυτή την κίνηση, να εμπλέξει την Ελλάδα σε διένεξη με την Τουρκία.
Το να υποστηρίξεις ή όχι τους Κούρδους είναι πολύ διαφορετικό από το να κάνεις πόλεμο.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@mediaspotgr
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου τι σχέση έχουν τα σχόλια σου με το θέμα της ανάρτησης;
Όταν γράφουμε κάτι, καλό είναι να το πιστεύουμε. Όχι γιατί κάπου το είδαμε και επειδή "εμφανισιακά" μας άρεσε, το τοποθετούμε στο blog.
Εννοώ την φράση του Ludwig Wittgenstein (παράφραση του Πλάτωνα) που χρησιμοποιείς στις Απόψεις σου.
"Η βελτίωση του εαυτού σου είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον κόσμο"
(Μην περιμένουμε άδικα να βελτιωθεί ο κόσμος εάν δεν βελτιωθούμε εμείς . ΠΛΑΤΩΝ)
Το να γράφεις άσχετα σχόλια επί των θεμάτων των αναρτήσεων νομίζεις ότι σε βοηθά να βελτιώσεις τον εαυτό σου και μέσω αυτού τον κόσμο;
Δεν νομίζω !
Φιλικά
politis-gr
@ Aνωνυμος 12.04.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι ειναι φιλε μου.Ακριβως ετσι.
Ο ανθρωπος, ηθελε να μας εμπλεξει σε πολεμο με την Τουρια.
Να παμε εμεις πισω καμια 50ρια χρονια, για να κανει αυτος το παιχνιδι του.
Και το κακο ειναι, οτι παρα πολλοι εδω,νομιζαν οτι βρηκαν τον "φιλελληνα", και πεσανε να φανε το Σημιτη.
Χωρια του οτι ηταν και ηλιθιος, αφου ενω του λεγανε να μην κανει χρηση κινητου τηλεφωνου, αυτος τουδινε και καταλαβαινε,με αποτελεσμα οι Αμερικανοι, να τον βουτηξουν με το Εσελον.
Απο κει και περα βεβαια, το μελλον του, ηταν προδιαγεγραμμενο.
Αλλα να σφαζομαστε εμεις, για τον απογονο των Κουρδων,οι οποιοι πεταλωναν τους Ελληνες, το 22,πολυ δεν παει;