Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Τι θέλει ο Αλέξης ; … εμείς ακριβώς τα αντίθετα !


Στην Ελλάδα όταν αναφέρεις σε πολιτική συνομιλία το όνομα ..Αλέξης , στο νου των περισσοτέρων έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας ή …ο Αλέξης Παπαχελάς.

Τα εντελώς αντίθετα θα ισχυριστούν κάποιοι. Δεν το νομίζω αφού τους ενώνει ….κοινός δεσμός.

Τέλος πάντων σήμερα θα ασχοληθώ αποκλειστικά με τον δεύτερο , τον δημοσιογράφο κ. Παπαχελά.

Αποτελεί ίσως τον κυριότερο εκφραστή των θέσεων των ΗΠΑ στην χώρα μας.. (εδώ) Στον χώρο του τύπου αυτό δεν είναι κατ` ανάγκη φαινόμενο παρακύησης, αφού όλοι οι δημοσιογράφοι από κάπου εκπορεύονται και κάποιων τα συμφέροντα προωθούν.

Σε εμάς επαφίεται να γνωρίζουμε το «ποιόν» του καθενός δημοσιογράφου, ώστε να μη πέφτουμε θύματα των προπαγανδιστικών άρθρων τους και να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους στόχους τους και τις επιδιώξεις τους.

Πάντα ένα άρθρο δημοσιογράφου … «μιλάει» ! Πάντα έχει ένα… στόχο ! Πάντα εξυπηρετεί ένα σκοπό ! Τίποτα δεν γράφεται τυχαία !

Αρκεί να μπορούμε να το «διαβάσουμε» με την κατάλληλη προσοχή και με την μέθοδο των συνειρμών να … «αποκρυπτογραφήσουμε» τι επιδιώκει και τι εντέχνως …προπαγανδίζει.

Τα άρθρα του κ. Παπαχελά τα διαβάζω ανελλιπώς (το ίδιο παρακολουθώ και τις εκπομπές του), αφού ως κύριος εκφραστής των Αμερικανικών συμφερόντων στο χώρο της δημοσιογραφίας, μου δίνει και το στίγμα για το τι ακριβώς … «σπέρνουν» και τι ακριβώς επιδιώκουν να …. «θερίσουν», όσο αφορά το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρα μας.

Πολύ πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι , μιλώντας με ένα φίλο που ζήτησε τη γνώμη μου σχετικά με τη θέση που θα έπρεπε να κρατήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα , του είχα απαντήσει σιβυλλικά : « Τι επιδιώκει μέσω των άρθρων του ο κ. Παπαχελάς ;…… εμείς ακριβώς τα αντίθετα.».

Ας δούμε λοιπόν το χθεσινό άρθρο του στην Καθημερινή . Απλά να σας υπενθυμίσω τι ακριβώς έγραφα , μόλις πριν λίγες ημέρες , σχετικά με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων (εδώ) και το ρόλο τους στο πολιτικό σκηνικό !

Γράφει λοιπόν ο κ. Παπαχελάς αυτά που και εγώ επιμένω να γράφω σχετικά με τη μεταπολίτευση και τη πορεία της κοινωνίας μας. Με τη μόνη διαφορά , εγώ εντοπίζω το πρόβλημα στην Παιδεία και μέσω αυτής τη λύση ,αφού για να χρησιμοποιήσω μια ρήση γνωστή στο δημοσιογράφο από τη .....θητεία του στις ΗΠΑ, … «οι γέρικοι σκύλοι δεν μαθαίνουν νέα κόλπα…» ενώ ο κ. Παπαχελάς μας …προπαγανδίζει εντέχνως μια …άλλη λύση ( sic !).

Αναφέρει συγκεκριμένα (μη βιαστείτε να κρίνετε μέχρι να δείτε …που το πάει)….: «Ομολογώ πως έχω αρχίσει να οργίζομαι με όσους θυμώνουν και δεν κάνουν τελικά τίποτα γι’ αυτό.
Οι δημοσκοπήσεις(…….) επιβεβαιώνουν αυτό που ακούμε κάθε μέρα γύρω μας, ότι «για όλα φταίνε οι πολιτικοί», «για όλα φταίει το κράτος» κ.λπ. κ.λπ.
Ίσως λοιπόν έχει φτάσει η ώρα να δούμε την πραγματικότητα όπως έχει. Έχουμε φτάσει στα όρια του πολιτικού συστήματος το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Αυτούς τους πολιτικούς παράγαμε, αυτά τα κόμματα, …..Οι πολιτικοί μας δεν ήλθαν από κάποιο άλλο πλανήτη και δεν μας επιβλήθηκαν από καμία ξένη δύναμη (
sic!)… Εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς τους μυθοποιούμε ενίοτε…...
Έχουμε πνιγεί στα κλισέ περασμένων εποχών……...
Υπάρχουν ασφαλώς ....εξαιρέσεις και νησίδες που ξεχωρίζουν. Το γεγονός για παράδειγμα πως επιτέλους μια νέα γενιά Ελλήνων αποκτά οικολογική συνείδηση αποτελεί μια σημαντική πρόοδο και οφείλεται σε πολίτες που δεν περίμεναν τη νομαρχία ή το κεντρικό κράτος να τους λύσει το πρόβλημα. Οργανώθηκαν(σ.σ από ποιους), εκφράσθηκαν(σ.σ μέσω ποιών) , πρότειναν θετικές λύσεις(
sic!)».

Ας προβείτε λοιπόν τώρα στους απαραίτητους συνειρμούς . Ο κ. Παπαχελάς , ως κύριος δημοσιογραφικός εκφραστής των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ελλάδα ,Τι εκθειάζει άμεσα και Τιπροτείνει εμμέσως . ……Οικολόγους Πράσινους!

Είπαμε !….ΤΙΠΟΤΑ δεν γράφεται τυχαία!

Φυσικά αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιδρούν (τυχαία;) στους αγωγούς και ζητούν ολική επανεξέταση της κατασκευής και της σκοπιμότητας του αγωγού από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ !

Που οδηγούν λοιπόν οι συνειρμοί ; « Τι επιδιώκει μέσω των άρθρων του ο κ. Παπαχελάς ;…… εμείς ακριβώς τα αντίθετα».

86 σχόλια:

  1. Από τότε που σε ανακάλυψα, εντελώς τυχαία, πολλαπλασίασα τις οπτικές γωνίες με τις οποίες παρατηρώ και ερμηνεύω το κάθε τι....politis-gr ενα μεγάλο Σ΄ευχαριστώ... λίγες φορές διαφώνησα μαζί σου...

    με εκτίμηση

    Βασίλης Σ. Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ παπάς , εκεί παπάς ....να που το πάει ο Παπαχελάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παπαχελας,Μανδραβελης,Σωμεριτης οτι λενε.... εμεις ακριβως τα αντιθετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη, ότι η εμφάνιση των Οικολόγων Πράσινων στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας φαίνεται να λειτουργεί και ως πρόσθετη πίεση προς τα άλλα κόμματα να υιοθετήσουν ή να αναβαθμίσουν τις περιβαλλοντικές θέσεις και προτάσεις τους στις οποίες τόσο υστερούν, ακόμα και σε σχέση με τα «αδελφά» τους κόμματα στην Ευρώπη.




    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος στην ομιλία του έθεσε ψηλά το ζήτημα της «πράσινης ανάπτυξης», θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ξεχνάμε ούτε την αδιαφορία και την έλλειψη σοβαρότητας που έδειξαν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε τις συχνές αντι-περιβαλλοντικές τοποθετήσεις του ακόμα και ως αντιπολίτευση.


    Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν- οι πολίτες μάς εμπιστευτούν στέλνοντάς μας στο ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεσμευόμαστε να φέρουμε τα ουσιαστικά ζητήματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στο προσκήνιο και να πιέσουμε για άμεσες και συγκεκριμένες λύσεις, συμβατές με μια ολοκληρωμένη οικολογική πολιτική και φιλοσοφία.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε 5:29
    Πες μας τι πίνεις γιατί περνάμε και εμείς δύσκολές ώρες.

    @ ecogreens
    Για άλλα πράγματα περιμέναμε απαντήσεις !!!!!
    Εδώ είμαστε δεν φεύγουμε :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ gnik
    Είναι στα πλαίσια εκφοβισμού και προειδοποιήσεων φίλε, για κάποια άρθρα των τελευταίων ημερών.
    Τι μονοπάτια επικίνδυνα , τι πρόσεχε κλπ
    Μου έχουν στείλει και τα ...αντίστοιχα email !
    Σ`όλα αυτά απαντώ ...πολύ απλά με τον τρόπο μου!
    Γράφοντας άρθρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ gnik TIS KALTSES TOY KAPNIZEI O ECO-GREEN KAI EINAI & PRASINES (AP'THN MOYXLA)G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ήθελα να πω κάτι επί της ουσίας, πέρα από τις επιδιώξεις του κ. Παπαχελά:
    Ποιά είναι η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή; Με τον αρτηριοσκληρωτικό μπαρμα-Γιώργο (του Καραγκιόζη) Σουφλιά υπουργό-δήθεν-Περιβάλλοντος; Είναι αστείο και να τον παρουσιάζουμε έξω.
    Ενδιαφέρθηκε ποτέ ο Καραμανλής να δει τι γίνεται στον Ασωπό, να βελτιωθεί όπου χρειάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, να προστατευθούν οι υγροβιότοποι, να δούμε τί θα γίνει με τα υπόλοιπα δάση της Αττικής, να σωθούν οι παραλίες των Κυκλάδων από την τσιμεντοποίηση; Η περιβαλλοντική του πολιτική είναι ένα μηδενικό, κυριολεκτώ. Και ένας βασικός λόγος που αρκετοί "υποψιασμένοι" πολίτες δεν θα τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές είναι αυτή ακριβώς η ανύπαρκτη πολιτική του για το περιβάλλον. Μήπως αυτούς τους συντηρητικούς αλλά με περιβαλλοντικές ευαισθησίες πολίτες στοχεύεις με το άρθρο σου; (δηλ. να μην φύγουν από το μαντρί;).

    Το να τα ρίχνουμε όλα σε συνομωσίες για να καλυφθούν μέγιστες ευθύνες της κυβέρνησης είναι η πανεύκολη λύση.
    Αν δεις το ιστολόγιό μου, θα καταλάβεις ότι δεν μιλάω από αριστερή σκοπιά, αντίθετα είμαι από την ομάδα των πολιτών που προανέφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ πολίτη . Όσο επιμένεις με το θέμα των Οικολόγων Πράσινων , με αναγκάζεις και εμένα να το ψάχνω πιο πολύ το θέμα.
    Πριν λίγες ημέρες είχα αναφέρει τις επίσημες απόψεις τους περί ΟΗΕ, Κύπρο, Τουρκία κλπ.
    Νόμιζα ότι είχα μια ολοκληρωμένη άποψη , αλλά σήμερα με αφορμή το άρθρο σου ανακαίνισα την αναζήτηση μου.
    Κοίτα λοιπόν και άλλο ένα μαργαριτάρι που ανακάλυψα στις επίσημες θέσεις τους.
    "Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η γλώσσα, ανεξαρτήτως από πόσους και ποιους ομιλείται, είναι πλούτος αλλά και δικαίωμα, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις.
    Οι Οικολόγοι Πράσινοι με την ευκαιρία της "Ευρωπαϊκής Μέρας των Γλωσσών", καλούν την κυβέρνηση να υπογράψει και να εφαρμόσει την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες».Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδιώκεται η προστασία των γλωσσών που ομιλούνται πλέον από λίγους ώστε να μην εξαφανιστούν.
    Αν κάποιες γλώσσες αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης πρέπει να τις προστατέψουμε προωθώντας κατάλληλες πολιτικές και στηρίζοντας της με πρακτικά μέτρα.
    Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η πολιτική της Ελλάδος στο θέμα είναι ...κοντόφθαλμη και φοβική."
    Κατάλαβες; Makendonski δηλαδή !
    Πόσο δίκιο είχες όταν έγραφες στο πρώτο σου άρθρο , ότι όταν διαβάσεις τις θέσεις τους στο τέλος μένεις με μία "στυφή γεύση" που σου θύμιζαν τους Ιούς και το Ουράνιο Τόξο.
    Πόσο δίκιο είχες!
    Να`σαι καλά που προσωπικά εμένα μου άνοιξες τα μάτια , γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι άλλα πράγματα πίστευα για τους Οικολόγους Πράσινους.
    Εύχομαι καλό βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βλακείες... Εσύ κοίτα πάντα για ξένους δάκτυλους. Έτσι, για να παίρνεις πάντα την ευθύνη από εσένα. Απ' όλα τα κράτη της Δ. Ευρώπης, εμείς πάμε χειρότερα γιατί... οι Αμερικάνοι. Τον Ψωμιάδη οι Αμερικάνοι τον βγάζουν παμψηφεί από την πρώτη Κυριακή, τον Γιωργάκη οι Αμερικανοί δεν τον έβγαλαν στις προηγούμενες εκλογές και μετά δεν άφησαν το Βενιζέλο να τον νικήσει, τον Καραμανλή οι Αμερικανοί τον έβαλαν να μιλήσει έτσι στη ΔΕΘ και τώρα πατώνει στις δημοσκοπήσεις, και φυσικά, οι Αμερικανοί έβαλαν τον Εφρέμ ηγούμενο για να βλάψουν την κυβέρνηση που πουλάει οικόπεδα για να πάνε οι Έλληνες πιο κοντά στους Οικολόγους.

    Μα τι αμερικανάκι είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Μάρκο τ
    Φίλε θα συμφωνήσω μαζί σου ότι χρειάζεται ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος, γιατί αυτό το σχήμα της συστέγασης των δύο υπουργείων έχει αποτύχει.
    ΕΚΕΙ πατάνε και ρίχνουν τους ανυποψίαστους πολίτες στους ....Οικολόγους Πράσινους.
    Κοίτα τις θέσεις τους, διάβασε το πρόγραμμα τους , ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΟ , ανέτρεξε σε άρθρα των Ιών της Ελευθεροτυπίας αλλά και σε κάποιες θέσεις του Ουράνιου Τόξου.
    Στα "κρίσιμα" θέματα συμπίπτουν και μοιάζουν ωσάν δύο σταγόνες νερού.
    Πέρα απ` αυτό, να σε ρωτήσω κάτι επί της ουσίας (όπως λες , αφού δεν σου αρέσουν οι ...συνωμοσίες )που έπεσε στην αντίληψη μου.
    Πρόσφατα έκαναν ολόκληρη φασαρία σχετικά με ένα Αιολικό Πάρκο στην κορυφή ενός βουνού που εάν πατάει ανθρώπινο πόδι μια φορά το έτος είναι ζήτημα .Αιτιολογία τους; Θα επηρέαζε τα ....πουλιά !!!!
    Δεν σου προκαλεί εντύπωση ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «οικολόγοι» εναντιώνονται σε οτιδήποτε έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ ) στη χώρα.
    Η ανάπτυξη ΑΠΕ ( ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κλπ) θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ....πετρέλαιο. Ποιών τα συμφέροντα υπηρετούν λοιπόν;
    Παρακολούθησε ποιοι αντιδρούν λοιπόν σ`αυτά τα έργα και διαμόρφωσε την τελική σου άποψη.
    Περί μαντριών δεν απαντώ καθότι δεν υπήρξα ποτέ ... "τσομπάνος" :)))
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι έχει τρελαθεί φαίνεται κι ο Μίκης μαζί μας και "συνομοσιωλογεί", ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος μ' εμάς". Απο συνέντευξη στο Ρεσάλτο.
    "Φαίνεται ότι οσονούπω ολοκληρώνεται και ο τρίτος κύκλος υποβάθμισης των αξιών που έως σήμερα χαρακτήριζαν κουτσά-στραβά την εθνική μας ζωή, για να ανοίξει επί τέλους η είσοδος της χώρας στην εποχή του Προτεκτοράτου, που μπορεί κανείς να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού να ξανοίγεται διάπλατα μπροστά μας. Οι άλλοι δύο κύκλοι αφορούσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ηθική συγκρότηση του λαού μας. Δηλαδή τις πολιτιστικές και ηθικές μας αξίες. Ο τρίτος και τελευταίος, του οποίου τους επιθανάτιους σπασμούς ζει σήμερα η χώρα, είναι η πολιτική, που παρασύρεται προς την απαξίωσή της από τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο μαζί με το πλέγμα των σχέσεων και των εξαρτήσεων που έχει αυτός δημιουργήσει γύρω του.
    Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η καταστροφική πορεία οφείλεται σε λάθη του ίδιου του λαού μας είτε σε δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα μας, που για δικούς τους λόγους βοήθησαν ή κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε σε τόσο μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μορφές εξάρτησης παρόμοιες με κείνες της Αλβανίας, του Κόσοβου, των Σκοπίων, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, του Ιράκ και άλλων παρόμοιων χωρών που έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά σε μαριονέτες της αμερικάνικης πολιτικής.
    Σ’ αυτό το ερώτημα μόνο μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη έρευνα θα μπορούσε να δώσει την οριστική απάντηση. Όμως προς το παρόν και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για το οποίο όλοι οφείλουμε να διατυπώνουμε θαρραλέα την όποια γνώμη μας αναλαμβάνοντας τις ανάλογες ευθύνες, εγώ θα τολμούσα να πω, ότι αυτή η αρνητική πορεία οφείλεται σε λάθη όχι του λαού μας αλλά των κάθε λογής εκπροσώπων του αλλά φυσικά και στην ενεργό ανάμειξη όλων αυτών που έχουν κάθε συμφέρον να υποτάξουν την γενική πορεία της χώρας μας στην στρατηγική που έχουν χαράξει και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους..."
    Δε φταίει συνεπώς ο κοσμάκης, τα τερατώδη συμφέροντα δεν είναι αντανάκλασή μας, ούτε τα μέσα ενημέρωσης αντανακλούν την κοινωνία, απλά χειραγωγούν καταστρέφοντας την επικοινωνία μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aνάλυση Πολίτη.
    Ράβδος στη γωνία άρα βρέχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ politis ANTIDROYN SE OLA TA ANAPTYKSIAKA ERGA.KAI STA HPIA, OS PROS THN PERIBALLONTIKH EPIBARYNSH, KAI STA "PARADOSIAKA".DEN EIMAI SIGOYROS AN THYMAMAI KALA,ALLA EIXAN ENANTIOTHEI STO XTISIMO GEOTHERMIKOU STATHMOY SE KAPOIO NHSI (DEN THYMAMAI PIO)ME THN AITIOLOGIA OTI THA DHMIOYRGOYSE PROBLHMATA DYSOSMIAS & HXORYPANSHS. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν περιμένω κανέναν Δημοσιογράφο να υπερσπιστεί πρώτα τα Ελληνικά συμφέροντα, απαιτω όμως από τον Κώστα Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη, Αλογοκούφη που δυστυχώς οι πραξεις τους μετράνε περισσότερο από τις γραφές του κάθε δημοσογράφου. Και δυστυχώς νιώθω προδομένη πρώτα από αυτους οπότε τι λέει ο κάθε δημόσιος γραφιάς έρχεται δεύτερο.
    Οι πράξεις οδηγούν σε 'σκλαβιές'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ G apo CT
    Νομίζω στην Μήλο, όπου παρουσιάστηκε ως η καταστροφή του νησιού.
    Η γεωθερμία όμως είναι μια ΑΠΕ που δεν ρυπαίνει όπως οι κυρίαρχες συμβατικές.
    Η μη χρήση της, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτη.
    Οι άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισλανδία και άλλα μέρη του πλανήτη που την χρησιμοποιούν χωρίς κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι ανόητοι, καθυστερημένοι και εμείς ...πρωτοπόροι που επιμένουμε στο ...πετρέλαιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φυσικά δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις των Οικολόγων-Πρασίνων. Από την άλλη, δεν το κρύβω ότι θεωρώ την παρουσία τους στη Βουλή χρήσιμη. Όμως το θέμα είναι το εξής: Ας παραδεχτούμε, για την οικονομία του λόγου, ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι εθνικά επικίνδυνοι ή άθελά τους εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Έστω. Τί κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή για το περιβάλλον; Δεν απάντησες αγαπητέ Πολίτη, παρά μόνο δέχτηκες (και δεν θα μπορούσες να μην το κάνεις, είσαι σοβαρός και σκεπτόμενος άνθρωπος) την ανάγκη σύστασης ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος.
    Πότε όμως; Όταν ο επιτρέψει ο Σουφλιάς, προφανώς. Όποτε δηλαδή ικανοποιήσει την ακόρεστη ματαιοδοξία του και ρίξει τον Αχελώο στη Θεσσαλία για να ποτίζεται με υδροβόρα κανονάκια καταμεσήμερο το υδροβόρο μπαμπάκι, που σε λίγα χρόνια θα μας είναι άχρηστο, αφού θα είναι ακριβότερο από το αντίστοιχο ινδικό ή πακιστανικό!
    Και ας αφήσουμε τον αρχι-υπουργό Σουφλιά, έστω. Ρωτώ ευθέως: Διαπίστωσες ποτέ ευαισθησία του Καραμανλή σε περιβαλλοντικά θέματα;

    Επειδή για μένα, λοιπόν, το περιβάλλον είναι εξίσου εθνική υπόθεση με το Μακεδονικό, και επειδή κατάγομαι από τις ρημαγμένες ελλείψει χωροταξικού και ελέω αθηναϊκού νεοπλουτισμού Κυκλάδες, θεωρώ από την πλευρά μου εθνικά επικίνδυνη την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή στα περιβαλλοντικά θέματα. Το λέω απερίφραστα. Έχουμε χτυπήσει κόκκινο και δεν γίνεται να ασκούμε την ίδια (αντι)περιβαλλοντική πολιτική που ασκούσαμε το 1980. Τέλος!

    Να προσθέσω κάτι σχετικά με τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, επειδή τέθηκε το θέμα αυτό πιο πάνω: Ας μην μας πιάνει πανικός αν μερικοί συμπατριώτες μας μιλάνε μία ξένη διάλεκτο ή αλλιώς λιγότερο ομιλούμενη γλώσσα. Τα θέματα αυτά θα πρέπει κάποτε να πάψουν να είναι ταμπού. Υπάρχουν Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι που μιλάνε ή ξέρουν Αρβανίτικα, Σλαβομακεδόνικα, Βλάχικα (είμαι και εγώ ένας από αυτούς). Κάποιοι σλαβόφωνοι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, κάποιοι αισθάνονται σλαβομακεδόνες. Αν βγεις από το Στρασβούργο και πας σε χωριά, σε γαλλικό έδαφος, θα ακούσεις τα αλσατικά, γερμανική διάλεκτο. Και μερικοί Αλσατοί θα σου πούνε δεν είμαστε Γάλλοι, αισθανόμαστε εγγύτερα προς τη Γερμανία. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην ΕΕ που τρέμει μπροστά στο θέμα αυτό, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου. Προ ετών από CD που εξέδωσε το Λύκειο Ελληνίδων με τραγούδια της Σαλαμίνας "κόπηκαν" τα αρβανίτικα τραγούδια (με υπόγειες ενέργειες και του μητροπολίτη Μεγάρων Βαρθολομαίου). Το δισκάκι ξαναβγήκε ευτυχώς ακέραιο πρόπερσι από το Λύκειο Ελληνίδων. Συγγνώμη, αλλά αυτές οι φοβίες είναι τελείως αβάσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Μάρκο τ
    Ξεχνάς βέβαια φίλε μου ότι Γερμανία , Γαλλία κλπ, δεν είναι Βαλκάνια .
    Δεν θα σου ο αναλύσω καθώς το έχω κάνει επανειλημμένα μέσα από τα άρθρα μου.Κοίτα τον διαμελισμό των κρατών στην περιοχή και θα καταλάβεις.
    Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που δεν έχει υπογράψει και εφαρμόσει την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες».Είναι και πολλές άλλες χώρες.
    Το θέμα των ΑΠΕ το προσπερνάς.Είναι ποτέ δυνατόν καθαρώς "Οικολογική" οργάνωση να αντιδρά στις ΑΠΕ , ώστε να είμαστε δέσμιοι του πετρελαίου;
    Δεν σε παραξενεύει το γεγονός ότι αντιδρούν με τους ενεργειακές συμφωνίες με τους Ρώσους , αλλά για τον αντίστοιχο αγωγό αμερικανικών συμφερόντων "Tουρκίας -Eλλάδας - Iταλίας" (NABUCCO) δεν έχουν καμία σοβαρή αντίδραση; Αυτός ο αγωγός δεν θα περνά από Ελληνικό έδαφος;
    εάν όλα αυτά δεν σε προβληματίζουν , εάν δεν σε πείθουν ότι στην ουσία ΔΕΝ είναι οικολόγοι αλλά κάτι ...άλλο, εγώ δεν θα επιμείνω περισσότερο.
    Απλά θα σου θυμίσω ότι "Όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις(ή σοβαρές ενδείξεις) υπάρχει η γνώμη, όταν υπάρχουν οι αποδείξεις υπάρχει η κρίση και η ικανότητα να την διαχειριζόμαστε "
    Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας στην Δημοκρατία !
    Καλό Βράδυ !
    Φιλικά
    politis-gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν και ο Παπαχελάς είναι πράκτορας των Αμερικανών όσο ήταν πριν από λίγες μέρες ο Δαιλάκης...τότε πολίτη παίρνεις ληγμένα ή αυτοί που σου τα σερβίρουν έχουν τους λόγους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. MARKO AN O KARAMANLHS,O SOYFLIAS KAI OLO TO SYNAPANTHMA "GRAFOYN" TO PERIBALLON KANONIKA,DEN DINEI DIKAIOMA YPARKHS TON OIKOLOGON-PRASINON STH BOYLH ME TIS SHMERINES THESEIS TOYS,GIATI EINAI ANASTALTIKOS PARAGONTAS STHN ANAPTYKSH THS XORAS.(EXOYME KSANAMILHSEI)KATHOS EPISEIS H POLITIKH TOYS PERI "ANEKTIKOTHTAS" SE "IDIAITEROTHTES" OPOS GLOSSIKA IDIOMATA,THRHSKEIA,AYTOANAKYRHKSH ANEKSARTHTON SOYBLATZIDIKON n ROOM TO LET (BL. KERKYRA) TAYTIZETAI ME TIS THESEIS OXI KAI TOSO FILIKON GEITONON,TOYRKIA,SKOPIA,ALBANIA KAI ALLON DHMOKRATIKON DYNAMEON.PROSOXH DEN LEO NA APAGOREYTEI TO DIKAIOMA STHN GLOSSA & STHN THRHSKEIA.AYTO POY THELO NA YPOGRAMMISO EINAI OTI OLOI POY PROPAGANDIZOYN AYTES TIS "IDIATEROTHTES" EXOYN SKOTEINOYS XRHMATODOTES KAI YPOSTHRIZOYN TIS ALYTROTIKES BLEPSEIS TON "FILON" MAS.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολίτη γράφεις:
    "Δεν σου προκαλεί εντύπωση ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «οικολόγοι» εναντιώνονται σε οτιδήποτε έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ ) στη χώρα."

    και πιο κάτω:
    "Το θέμα των ΑΠΕ το προσπερνάς.Είναι ποτέ δυνατόν καθαρώς "Οικολογική" οργάνωση να αντιδρά στις ΑΠΕ , ώστε να είμαστε δέσμιοι του πετρελαίου;"

    Σου προτείνω να διαβάσεις την επιστολογραφία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (εδώ: http://www.hellasres.gr/Greek/Thesis/Thesis.htm). Θα διαπιστώσεις οτι αν κάποιος εναντιώνεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα δεν είναι άλλος από το συνήθη ύποπτο, το ελληνικό κράτος. Αντιγράφω από την τελευταία ανοιχτή επιστολή του συνδέσμου προς τον πρωθυπουργό:

    "Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο επενδυτικός κλάδος των ΑΠΕ βρίσκεται σήμερα σε πλήρη τελμάτωση, ως άμεση συνέπεια της αυξημένης – παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες – γραφειοκρατίας, την οποία δημιούργησε ο Ν. 3468/06 και οι συναφείς με αυτόν αποφάσεις του ΥΠΑΝ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΥΑΑΤ, της ΡΑΕ, κ.α. Οι ξένες επιχειρήσεις, μέλη του Συνδέσμου μας ή μη, επανεξετάζουν πλέον σοβαρά τη στάση τους αναφορικά με την έναρξη ή τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, με προφανή για την οικονομία μας αρνητικά αποτελέσματα.
    Έργα υλοποιούνται πλέον με το σταγονόμετρο, ενώ καθ’ όλα ώριμες επενδύσεις ΑΠΕ, ύψους πάνω από 2 δισ. Ευρώ, έχουν ανασταλεί, μπλεγμένες στα γρανάζια της αδειοδοτικής γραφειοκρατίας, των τοπικιστικών αντιθέσεων και μικροπολιτικών συμφερόντων, και της συνεχιζόμενης απουσίας εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού επί μία τριετία (προς το παρόν), χωρίς να διαφαίνεται προοπτική τελικής επίλυσής του ! Και αυτό, τη στιγμή που οι ΑΠΕ είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές κοστολογικά."

    Ότι και να κάνουν οι κάθε λογής οργανώσεις (που δεν αμφισβητώ οτι μπορεί να είναι χρηματοδοτούμενες και κατευθυνόμενες, δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με τη συγκεκριμένη οργάνωση οπότε θα δεχθώ την άποψή σου) δεν μπορούν να συναγωνιστούν την θρυλική ελληνική γραφειοκρατία, τη στενομυαλιά των κάθε λογής τοπικών παραγόντων της πολιτικής ζωής και την εν γένει αδράνεια του κρατικού μηχανισμού που αδυνατεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής συνεπικουρούμενος βέβαια από την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας. Αν ήταν πράκτορες των αμερικανών όσοι εναντιώνονται στις ΑΠΕ φίλε μου η λίστα θα έπρεπε να περιλαμβάνει πολύ κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ok ο παπαχελας ειναι με τους αμερικανους.εσυ δεν είσαι με την κυπ όμως?Αν όχι ζητάω συγγνώμη για την λάθος διαίσθηση.Αλήθεια τί έγινε με τον Δαϊλάκη.¨Εμαθες τον μισθό του από την cia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μ' αρέσει που δεν γουστάρεις μικροπολιτική και παραπολιτική και κάνεις μόνο σοβαρές πολιτικές αναλύσεις, μεγάλε γκουρού της λαϊκής Δεξιάς!

    Δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να υπερασπιστώ ούτε τον Alexis, ούτε τους νεοφιλελευθέρους πρασινούληδες του φαιδρού προδότη Κον Μπετιτ . Απλά θέλω να καταθέσω μια μη συνομωσιολογική άποψη στο φιλόξενο (εδώ γελάμε) και αντικειμενικό (εδώ ξεκαρδιζόμαστε) ιστόλογιό σου σχετικά με το θέμα της «αναδιάρθρωσης» που επιχειρείται στο πολιτικό σύστημα , θέμα που μονοπωλεί τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον σου . Γύρω από το εν λόγω «ζήτημα» εγώ εκφράσει τις εκτιμήσεις από τον περασμένο Ιούλη σε σχετική ανάρτηση (ο τίτλος ήταν «ζητείται Μπερλουσκόνι…) στο μπλογκ μου, παραθέτω εδώ ένα απόσπασμα:

    Θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα δείχνουν να μην ικανοποιούνται με την κάλυψη του κενού που αφήνει η παρατεταμένη και ,όπως όλα δείχνουν, ανυπέρβλητη κρίση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο χώρο της κεντροαριστεράς από τον, πρόθυμο αλλά ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση, ΣΥΝ και τους ραγδαίως αυξανόμενους δορυφόρους του και έχουν ήδη αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις, τις εντέχνως προβαλλόμενες μα άτεχνα διαστρεβλωμένες (ως προς την ερμηνεία τους τουλάχιστον) σφυγμομετρήσεις και τις προσεκτικά διοχετευόμενες «φήμες» .

    Έτσι και ελλείψει ενός εισαγγελέα Ντι Πιέτρο που θα φέρει την πολυπόθητη όσο και αναζωογονητική (για το σύστημα) «κάθαρση» η αστική τάξη αναζητεί εναγωνίως τον Μπερλουσκόνι που είτε θα απεγκλωβίσει από την δίνη των σκανδάλων το καταρρέον δικομματικό πολιτικό σύστημα είτε θα την απαλλάξει πλήρως από την ενοχλητική του πλέον παρουσία, αντικαθιστώντας το με κάποιο άλλο.
    Η επιχείρηση «ζητείται Έλλην Μπερλουσκόνι» εν πλήρει εξελίξει…
    από την υπερπροβολή των ,πολλές φορές «αμφιβόλου βαρύτητας», ποικιλόχρωμων σκανδάλων που αγγίζουν το σύνολο του πολιτικού/κομματικού συστήματος (υπερπροβολή που σπανίως συνοδεύεται με την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών τους και τον καταλογισμό ευθυνών στις πολιτικές που τα γεννούν) και τις συνεχείς ,άλλοτε επουσιώδεις, άλλοτε έντονες και επικίνδυνες για τα κομματικά επιτελεία, παρεκκλίσεις πρωτοκλασάτων στελεχών τόσο της ΝΔ (Τατούλης, Γιαννόπουλους κ.α.) και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. («εκσυγχρονιστές» -«ρεύμα Βενιζέλου») όσο και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (διαχωρισμός των «4» για την ευρωσυνθήκη) μέχρι τις όλο και συχνότερες παρεμβάσεις Μάνου και Ανδριανόπουλου σε έντυπα και τηλεοπτικούς διαύλους (το τελευταίο διάστημα έχουν πιάσει στασίδι στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ όπου σε ρόλο αδέκαστων κηνσόρων του πολιτικού συστήματος προπαγανδίζουν τις επί παντός επιστητού νεοφιλελεύθερες απόψεις τους) ,τις αιτιάσεις περί «αποσπασματικότητας, ατολμίας ή μη εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής πολιτικής» από τους επιφυλλιδογράφους της Καθημερινής, τις αγωγές και τα προκλητικά λογύδρια Βγενόπουλου και την αυτοπροβολή της Γιάννας (μία είναι Γιάννα) ακόμα και με πρωτοσέλιδες «καταχωρήσεις» (βλέπε πρωτοσέλιδο ΕΤ 1.7.2008) μέσω του ιδιόκτητου Ελεύθερου Τύπου, όλα μαρτυρούν τις διεργασίες και τις επωαζόμενες εξελίξεις για την αναδιάταξη του πολιτικού/ κομματικού συστήματος.
    Άλλωστε οι δυνάμεις της αντίδρασης έχουν και το «know how» και όλες εκείνες τις δομές και τις εφεδρείες όχι μόνο για να διαχειριστούν αλλά για να αξιοποιήσουν την κρίση ανανεώνοντας τους παραπαίοντες θεσμούς και το διεφθαρμένο προσωπικό τους και αναπαράγοντας την κυριαρχία τους. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

    Θα είναι τελικά πολυμήχανος επιχειρηματίας γένους θηλυκού , θα είναι ανερχόμενος διαχειριστής των εξ Ανατολών προερχόμενων κεφαλαίων ομίλου – κολοσσού ή μήπως κάποιος από τους εγχώριους γκουρού του νεοφιλελευθερισμού αυτός που θα ηγηθεί του νέου κόμματος που σε περίπτωση μη ταχείας ανανήψεως του δικομματισμού, όπως φημολογείται/ διαρρέεται , θα συσταθεί από «εξέχουσες προσωπικότητες» του συνόλου του πολιτικού φάσματος, από την «εξωκοινοβουλευτική Δεξιά» και τα ορφανά του Μάνου - Ανδριανόπουλου (βλ. Φιλελεύθερη Συμμαχία) μέχρι τους «αντάρτες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα ευρείας αποδοχής στελέχη της «ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ;

    Ή απλά ο δικομματισμός θα περάσει αλώβητος ή έστω συνασπισμένος α λα Γερμανικά (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) ή α λα Ιταλικά (ΝΔ – ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) και αυτόν τον σκόπελο;

    Όλα είναι πιθανά αλλά τόσο οι σεναριογράφοι/ μηχανορράφοι όσο και τα αστικά επιτελεία λογαριάζουν ή τουλάχιστον μοιάζουν να λογαριάζουν χωρίς να υπολογίζουν τους αστάθμητους και εξαιρετικά καθοριστικούς παράγοντες λαϊκό κίνημα και ταξική πάλη, που ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα τίναξαν στον αέρα τα μεγαλόπνοα σχέδια τους…

    Όλο το κείμενο εδώ: http://gortynios.blogspot.com/2008/07/blog-post_15.html

    Υ.Γ: Ελπίζω να μην χαρακτηριστεί και αυτό το σχόλιο «trollικό» και να διαγραφεί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ κυριάκο
    Για την δυσλειτουργία στο υπάρχον υπουργείο κοίτα σχόλιο μου 7.28.
    Δεν διαφωνώ.
    Δεν αναγράφεις όμως τον επίλογο της επιστολής και θα με αναγκάσεις να τον γράψω εγώ (αν και εκτός θέματος).
    Τελειώνει λοιπόν η επιστολή ως εξής:
    "κ. Πρωθυπουργέ . Θεωρούμε πολύ σημαντικό να περάσει η πολιτική Σας δέσμευση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολιτικούς και διοικητικούς, οι οποίοι πολύ συχνά , για λόγους μάλλον ,τοπικών σκοπιμοτήτων και πολιτικής στενότητος, αρνούνται να δουν τη σημασία των ΑΠΕ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας και τον φιλοπεριβαλλοντικό τους ρόλο, με αποτέλεσμα να συναντάμε πλήθος αρνήσεων στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ για λόγους που δεν άπτονται καμμίας περιβαλλοντικής ή άλλης τεχνικής παραμέτρου..."
    Απλά την παρέθεσα ως συμπληρωματικό προς το σχόλιο σου στοιχείο για την καλύτερη ενημέρωση των φίλων.
    Αν έχεις βέβαια καταλάβει μιλάμε για τα εμπόδια που προκαλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στα ήδη εγκεκριμένα προγράμματα ΑΠΕ (μάρτυράς ενός τέτοιου φαινομένου εξήγησα ότι ήμουν και εγώ ).
    Όσο για τα υπόλοιπα νομίζω ότι ο επίλογος της επιστολής του Δ.Σ του συνδέσμου προς τον πρωθυπουργό κατανέμει τις (κατά την γνώμη τους) ευθύνες σε όσους τους αναλογούν.
    Μεταξύ αυτών πρωτοστατούν Οι Οικολόγοι Πράσινοι.(πάντα μιλώ εκ πείρας και ως μάρτυρας ανάλογου περιστατικού ... περί ...πουλιών)
    Καλό Βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. με τα περισσοτερα γραπτα του παπαχελα συμφωνω.δεν αποδεχομαι τις αποψεις περι πρακτορα των αμερικανων κτλ.εμενα με ενδιαφερει τι γραφει και αν ειναι σωστο.αυτο που αναφερει για τους οικολογους ειναι σωστο.το κρατος ειναι απων απο καθε προσπαθεια τηρησης του νομου για την προστασια του περιβαλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σιγά μην περιμένει η Αμερική τους Οικολόγους Πράσινους, για να ματαιώσει το ανύπαρκτο οικολογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης!!

    Πάντως για τον Παπαχελά μάλλον έχεις δίκιο. Τόσα χρόνια στην Αμερική, τίποτε δεν αποκλείεται!
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. MARIANA DEN TOYS ENDIAFEREI TO "OIKOLOGIKO PROGRAMMA" (XA XA XA) THS KHBERNHSHS. H "OSTPOLITIK" EINAI POY TOYS KOBEI.EDO DEN DINOYN FRAGKO GIA THN ALASKA POY EINAI KAI DIKH TOYS GIA TO "ELLADA" THA NOIASTOYN.G APO CT
    Y.G EXOYME TIS IDIES ORES BLEPO,EGO PANTOS EIMAI SE DIAKOPES XE!XE! KALHNYKTA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βρε καραψεύταρε, λες:

    "Πρόσφατα έκαναν ολόκληρη φασαρία σχετικά με ένα Αιολικό Πάρκο στην κορυφή ενός βουνού που εάν πατάει ανθρώπινο πόδι μια φορά το έτος είναι ζήτημα. Αιτιολογία τους; Θα επηρέαζε τα ....πουλιά !!!!
    Δεν σου προκαλεί εντύπωση ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «οικολόγοι» εναντιώνονται σε οτιδήποτε έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ ) στη χώρα."

    Πότε και που οι Οικολόγοι Πράσινοι εναντιώθηκαν στ Αιολικά γιατί θα επηρρέαζε τα πουλιά. Η ορνιθολογική δημοσίευσε μια μελέτη εργασία και τοποθετούσε το πρόβλημα γενικά. Επειδή δηλαδή πρόκειται για ΑΠΕ ο Μυτηλιναίος μπορεί να καταστρέψει την Χώρα ; Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι γενικά "οικολόγοι" (οικολόγοι ισχυρίζεται ο Κιλτίδης είναι και οι κυνηγοί). Ποτέ και πουθενά -μέχρι στιγμής- δεν έχουν πάρει θέση εναντίον μιας συγκεκριμένης ανάπτυξης ΑΠΕ (ούτε της Γεωθερμίας).

    Είσαι εμπαθής και επικίνδυνα συνομωσιολόγος σχετικά με τους Οικολόγους Πράσινους. Τι συμφέροντα εξυπηρετείς ;

    Βάλε τριά γραμματάκια (ΑΠΕ) στην αναζήτηση της Ιστοσελίδας των Οικολόγων Πράσινων δες ...

    http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Search

    Σε είχα περάσει για σοβαρό... αλλά αποδεικνύεσαι σοβαρός συκοφάντης. Εύγε, άξιος ο μισθός σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ακόμα καλύτερα αν βάλεις στην αναζήτηση της Ιστοσελίδας τους τη λέξη "αιολικά"... δες για να μη τα βγάζεις από την κούτρα σου...

    http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=Search

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ήταν ο ένας από τους 3 Ευρωπαίους ηγέτες που καταψήφισαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε 15% ως το 2015."

    http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=212

    Διάβασέ το .. για να μην τα βγάζεις από την κούτρα σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. γιατί διαφωνείς πολίτη.Εκτός από το υψηλό κόστος οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν διαπεραστικούς θορύβους υψηλής και χαμηλής έντασης. Αυτοί οι ήχοι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη διαμονή και φωλεοποίηση των πτηνών και των ζώων, ο μεγάλος πληθυσμός των οποίων θα χαθεί, προσπαθώντας να βρει νέα καταφύγια και τροφή. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας αιολικού πάρκου, διανοίγονται δρόμοι πρόσβασης, γίνονται εκσκαφές, ρίχνονται τόνοι μπετόν. Έτσι καταστρέφεται η πανίδα, εξαφανίζονται βιότοποι ή υποβαθμίζονται οικοσυστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ποιος πρωτοστατούσε ρε πράσινε οικολόγε για τις ανεμογεννήτριες στην Σκύρο?
    Με την άρνηση της τοπικής κοινωνίας(εκστρατεία από Πράσινους οικολόγους) της Σκύρου, να δεχτεί την εγκατάσταση ενός υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί, συντάχθηκε τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του, παίρνοντας επιτέλους επίσημη θέση για ένα θέμα που είχε γίνει αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, το τελευταίο διάστημα.
    Αφού είχατε τρομοκρατήσει τη τοπική κοινωνία για τα δεινά που θα υπέφεραν από τις ανεμογεννήτριες, τελικά οι σύμβουλοι το έπαιξαν Πόντιοι Πιλάτοι για να μη χάσουν ψήφους.
    Σκύρος Κ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπορεί κάποιός απο τους παρατρεχάμενους Οικολόγους Πράγινους μπορεί να μου δώσει μια σαφή απάντηση γιατί η GREENPEACE δεν έχει καμία επαφή με το κόμματους.
    Πριν λίγες ημέρες η Greenpeace ήταν εδώ στον Κορινθιακό και διοργάνωσε ολόκληρη εκδήλωση.Τα στελέχη των Πρασίνων την δια ημέρα προτίμησαν να πάνε για μια ημερίδα στα Χανιά.
    Ξαναρωτώ.ΓΙΑΤΙ δεν έχει η GREENPEACE καμιά συνεργασία μαζί σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πολίτη γράφεις:

    "Απλά την παρέθεσα ως συμπληρωματικό προς το σχόλιο σου στοιχείο για την καλύτερη ενημέρωση των φίλων.
    Αν έχεις βέβαια καταλάβει μιλάμε για τα εμπόδια που προκαλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στα ήδη εγκεκριμένα προγράμματα ΑΠΕ (μάρτυράς ενός τέτοιου φαινομένου εξήγησα ότι ήμουν και εγώ )."

    Αυτό από πού το συμπέρανες; Οι αντιρρήσεις προέρχονται βασικά από τους κατοίκους και τους δήμαρχους/νομάρχες που κάνουν τα χατήρια των ψηφοφόρων τους. Στην επιστολή δεν αναφέρει πουθενά καμιά οικολογική οργάνωση. Πρόσεξε την παρακάτω πρόταση από το τμήμα της επιστολής που εσύ παρέθεσες:

    "[...]για λόγους μάλλον ,τοπικών σκοπιμοτήτων και πολιτικής στενότητος[...]"

    Αυτό ακριβώς που σου λέω δηλαδή, στενοκεφαλιά των κατοίκων και των τοπικών αρχόντων που δε θέλουν να χάσουν τις ψήφους τους εγκρίνοντας την κατασκευή των αιολικών πάρκων. Τα υπόλοιπα τα βγάζεις απ' το μυαλό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ρε παλικάρι Κυριάκο έχει δίκιο ο πολίτης. Στο νησί μου πρωτοστάτησαν ενάντια στο αιολικό πάρκο οι Οικολόγοι Πράσινοι και μάλιστα συνεπικουρούμενοι απο κάποια άτομα άγνωστα προς εμάς στο νησί.
    Πιθανά είχαν έρθει για συμπαράσταση.
    Εάν δεν γνωρίζεις γιατί τα γράφεις αυτά? Τι ρόλο παίζεις?
    Η είσαι ο ξερόλας ή ο ρόλος σου είναι ύποπτος. Κάποιους υποστηρίζεις μη φανερά.
    Σκύρος Κ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Συμπλήρωση: Γνωρίζω αρκετά για το θέμα από προσωπική εμπειρία (η γυναίκα μου εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία κατασκευής αιολικών πάρκων). Τεράστια γραφειοκρατία υπήρχε από παλιά αλλά χειροτέρεψε μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από αυτή την κυβέρνηση. Αυτή (κυρίως) σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (λιγότερο) είναι τα προβλήματα που κρατάνε πίσω τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Διάβασε αυτό που λέει ο ανώνυμος στις 9:53:

    "Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ήταν ο ένας από τους 3 Ευρωπαίους ηγέτες που καταψήφισαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε 15% ως το 2015."
    Γιατί άραγε; Διάβασε άλλο ένα απόσπασμα από την επιστολή του συνδέσμου και θα καταλάβεις:

    "Με τον ως άνω ετήσιο ρυθμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη χώρα μας (125MW), θα χρειαστούμε πάνω από 15 χρόνια (!) για να φθάσουμε τον εθνικό μας στόχο ΑΠΕ για το 2010 (4300MW, εκ των οποίων 3600MW αιολικών), και πάνω από 50 χρόνια (!!) για να φθάσουμε το δεσμευτικό μας στόχο ΑΠΕ του 2020 (κατ’ ελάχιστον 8.000MW αιολικών)."

    Ο Καραμανλής ξέρει πως δεν πιάνουμε τους στόχους αυτή τη στιγμή, αν αναθεωρηθούν κι όλας δεν έχουμε απολύτως καμία τύχη.

    Στην ανικανότητα και την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων ψάξε να βρεις τις ευθύνες και όχι σε καποιες αμφιλεγόμενες έστω οργανώσεις.
    Ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι τωρινοί έκαναν αρκετά για να προωθήσουν τις ΑΠΕ ούτε σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο (π.χ. αναπτυξιακός νόμος, διάβασε τις παλαιότερες επιστολές είναι διαφωτιστικές) ούτε σε επικοινωνιακό επίπεδο (προώθηση της οικολογικής συνείδησης στις τοπικές κοινωνίες).

    Να ξέρεις επίσης οτι οι επιπτώσεις
    των ανεμογεννητριών στα τοπικά οικοσυστήματα είναι ένα σημαντικό θέμα και δεν είναι καθόλου παράξενο που μια οικολογική οργάνωση ασχολείται μ' αυτό. Διάβασε αν θέλεις το σχετικό λήμμα renewable energy στη wikipedia, στο κεφάλαιο wind farms.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κ.Κ. από τη Σκύρο (αλλά πάει και σε άλλους): Με κατάλαβες το παραδέχομαι. Πληρώνομαι από τη Shell και τη Mobil και το state department για να γράφω ανοησίες που θα διαβάσουν καμιά τριανταριά άνθρωποι σε ένα ασήμαντο blog σε μια ασήμαντη γωνιά του κόσμου σε μια ασήμαντη γωνιά του διαδικτύου. Για κούνα λίγο το κεφάλι σου άνθρωπέ μου...

    Έλεος ρε παιδιά με τη συνομωσιολογία. Επειδή κάποιος δε συμφωνεί μαζί σας δε σημαίνει πως από κάποιον κατευθύνεται. Έχω γνώση και γνώμη για το θέμα και τη λέω.

    Οσο γι αυτό που λες: Οι οικολόγοι πρωτοστάτησαν λες στις αντιδράσεις στο νησί σου. Μόνοι τους ήταν; Οι κάτοικοι του νησιού τι θέση είχαν; Θέλεις να μου πεις οτι δε θέλατε το πάρκο επειδή σας είπαν οι Οικολόγοι Πράσινοι οτι κινδυνεύουν τα πουλιά; Κάνε μου τη χάρη Κ.Κ. και μη με περνάς για χαζό. Πουθενά δε θέλουν τα πάρκα και δε φταίει καμιά οικολογική οργάνωση γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μερικά links (από τις δύο πρώτες σελίδες του google search με keyword "αιολικό πάρκο") για να δείτε αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών σε εγκατάσταση αιολικών πάρκων:

    Στη Λακωνία:
    http://www.gianniskofinas.com/apopseis/vatika_arthro.htm

    Στον Κίσαμο (Χανιά):
    http://www.kissamos.com/cgi-bin/kounelakis/newsscript.pl?record=35

    Στη Δομνίτσα:
    http://www.domnista.gr/phpcc/viewtopic.php?t=28

    Στη Νότια Εύβοια:
    http://www.servitoros.gr/news/view.php/19357/

    Μη βγάζετε τόσο εύκολα συμπεράσματα. Η ενημέρωση δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση, υπάρχει και το google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σας έχω ζαλίσει, το ξέρω, αλλά με προκάλεσε ο Κ.Κ. Ρίξτε μια ματιά στα links του προηγούμενου post και θα βρείτε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα:

    Οι κάτοικοι παντού φοβούνται οτι θα μειωθεί η αξία της γης στις γύρω περιοχές. Για τα χωράφια τους και τα οικόπεδά τους νοιάζονται όλοι δε φταίνε οι "πράκτορες" πράσινοι οικολόγοι. Καμιά φορά οι προφανείς εξηγήσεις είναι και οι καλύτερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ότι θέλω λέω ο μπαγάσας.Είμαι πολύ μεγάλος. Τι πίνω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μάλλον έκαψε φλάτζα ο φίλος.
    Τα παθαίνουν αυτό καμιά φορά οι ηλεκτρογεννήτριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Από εξυπνάδες μάγκες καλά πάτε.
    Καμιά άποψη έχετε; Κανένα επιχείρημα;

    Όπως το φανταζόμουν. Τίποτα.

    Είναι εύκολο να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και να προσβάλλεις τους άλλους χωρίς επιπτώσεις αλλά σκεφτείτε λίγο ποιον πραγματικά προσβάλλει αυτό. Εμένα ή εσάς που το κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. KYRIAKO POIOS DIAMORFONEI THN GNOMH TON PERIOIKON?AYTA STA LEO GIATI THYMAMAI TIS ISTORIES POY GINONTOYSAN ME TA PETROXHMIKA. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σε νομό της Ελλάδας που γίνονταν έργα για την κατασκευή αιολικού πάρκου, οι κάτοικοι αντέδρασαν σφοδρά. Όχι όμως από μόνοι τους, αλλά μόλις ένας τοπικός βουλευτής - οποίος προφανώς δεν "μιζώθηκε" για το έργο αυτό- τους ξεσήκωσε, προβάλλοντας περιβαλλοντολογικά επιχειρήματα, ότι δήθεν το πάρκο βλάπτει το περιβάλλον.

    Η παραπάνω πληροφορία από φίλο που δουλεύει σε εταιρεία κατασκευής αιολικών πάρκων. Δε γνωρίζω την εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι περίπου 3 χρόνια πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αγαπητέ politis-gr, καλά κάνουν οι Οικολόγοι και ζητούν επανεξέταση της κατασκευής και σκοπιμότητας του αγωγού από μηδενική βάση. Ειδικά στην πατρίδα μου, την Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ποια θα είναι η χάραξη του αγωγού, σε ποια περιοχή θα καταλήγει (ανατολικά ή δυτικά της πόλης), αν θα είναι υπόγειος ή υπέργειος. Δεν μας λέει δηλαδή κανείς τα πιο στοιχειώδη πράγματα. Όσο για την ανάπτυξη που θα φέρει, σύμφωνοι, μπορεί να έρθουν μεγάλες βιομηχανίες, αλλά θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα στην αλιεία και τον τουρισμό (εάν και όταν με το καλό κατασκευαστεί ο αγωγός θα φέρει κανείς ποτέ το παιδί του να κολυμπήσει στις παραλίες του Έβρου και της Ροδόπης; Θα ξαναφάει ψάρι που ψαρεύτηκε από το Βόρειο Αιγαίο;) Για να μη μιλήσω για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από πιθανό ατύχημα. Δε λέω, καλή η προσέγγιση με τη Ρωσία, αλλά είναι ανάγκη να υπονομευτεί οικολογικά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας και να αλλάξει άρδην ο αναπτυξιακός της προσανατολισμός (πρωτογενής τομέας, βιοτεχνία και ελαφρά βιομηχανία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού); Αυτό σχεδιάζει η Ελλάδα για (κάποια από) τα παιδιά της; Και ποια ουσιαστική διαφορά υπάρχει με τη δήλωση του Γ.Π., που σωστά την κατακρίνεις, ότι προτιμώ να δώσω κομμάτι της χώρας μου για να κοιμάμαι ήσυχος; Δηλαδή προτιμάμε να μολύνουμε ένα κομμάτι της χώρας μας για να αποκτήσουμε την όποια γεωπολιτική ισχύ;
    Υ.Γ. Προσωπικά δεν εναντιώνομαι στους αγωγούς φυσικού αερίου, δεδομένου ότι οι περιβαλλοντικές τους συνέπειες είναι πολύ μικρότερες και πιο εύκολο να ελεγχθούν, αν και στο μέλλον και το Φ.Α. θα ακριβύνει και θα δημιουργήσει εξαρτήσεις. Και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά δεν έχω ακούσει τους Οικολόγους να καταφέρονται κατά των αγωγών Φ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. G apo CT.

    Έχω απαντήσει ήδη σ' αυτό. Κάνε τον κόπο να διαβάσεις τα post μου και τα σχετικά links πριν απαντήσεις. Οι άνθρωποι πιστεύουν πως θα αρρωστήσουν, πως θα απαξιωθούν τα χωράφια τους, πως θα μειωθεί ο τουρισμός τους και χίλια δυο άλλα. Βασίζονται συχνά μάλιστα σε επιστημονικές μελέτες που εντοπίζουν κάποια πραγματικά προβλήματα στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

    Ολοι τελικά λένε ναι στην αιολική ενέργεια αλλά όχι στο χωριό μας. Όπως ακριβώς γίνεται με τις χωματερές (όλοι καταλαβαίνουν πως κάτι πρέπει να κάνουμε με τα σκουπίδια αλλά ποιος θέλει χωματερή δίπλα στο σπίτι του;), όπως ακριβώς με τις βιομηχανικές περιοχές (όλοι θα ήθελαν να έχουν δουλειά τα παιδιά τους αλλά ποιος θα ήθελε εργοστάσια δίπλα στο σπίτι του;). Έτσι είναι οι άνθρωποι, είναι λογικό και αναμενόμενο και είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για τη σημασία, την ασφάλεια και τελικά την ανάγκη των ΑΠΕ.

    Ρίξτε μια ματιά ρε παιδιά τριγύρω, διαβάστε λίγο δεν είναι δύσκολο. Μη φτιάχνετε σενάρια με το μυαλό σας όταν μπορείτε να ψάξετε και να μάθετε. Στοιχειώδη πράγματα είναι αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ουδεποτε καταλαβα την μ.....α που μας δερνει σαν λαος, ποτε επιτελους θα παψουμε να υποστηριζουμε τα κομματα και να τρωγωμαστε μεταξυ μας αντι να κοιταμε το συμφερον της χωρας μας.

    Και οι πλεον αδαεις καταλαβαινουν οτι οι αγωγοι θα μας δωσουν δεκαδες πλεονεκτηματα στο διεθνες δυσκολο περιβαλον.

    Γι'αυτο αφηστε τις παπαριες με οικολογους και πρασινα αλογα !

    Ο παπαχελας ξερουμε τι ειναι και τι πρεσβευει ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. EXO PROSOPIKH EMPEIRIA APO ANEMOGENHTRIES.YPARXEI MIA PEIRAMATIKH KONTA STO AGROKTHMA ENOS FILOY KAI PHGA MIA FORA NA THN DO APO KONTA, STA 2KM DEN AKOYGES TIPOTA.YP'OPSHN EDO O ANEMOS DEN EINAI ELL.MELTEMAKI KAI TA PTERYGIA PERISTREFONTAN STO MEGISTO.KSANARXOMAI STO THEMA THS PLHROFORHSHS TON MAZON (LIGO YPEROPTIKO AYTO ALLA DEN TO LEO M'AYTHN THN ENNOIA) H KYRIA PHGH PLHROFORION EINAI TO RADIO ARBYLA.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @elias

    Από που εξάγεις το συμπέρασμα και την βεβαιότητα ότι ο αγωγός θα υπονομεύσει οικολογικά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας;
    Από που εξάγεις το συμπέρασμα και αναρωτιέσαι εάν θα φέρει κανείς ποτέ το παιδί του να κολυμπήσει στις παραλίες του Έβρου και της Ροδόπης;
    Οι αγωγοί διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίς να έχουν επιβαρύνει πουθενά το περιβάλλον.
    Μια μεγάλη σωλήνα είναι , δεν είναι διυλιστήρια.
    Από που συμπεραίνεις ότι θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα στην αλιεία ;
    Αγωγός δεν σημαίνει διασκορπισμένα πετρέλαια εδώ και εκεί!Προς θεού!
    Όσο για τους οικολόγους ,έχω γράψει στο προηγούμενο άρθρο μου εάν αντιτίθενται στους αγωγούς και γενικά τι συμβαίνει στην περιοχή του Έβρου.
    Μη βιαστείς πιθανώς να με διαψεύσεις ότι αυτά δεν ισχύουν και ότι εσύ προσωπικά δεν έχεις ακούσει ...τίποτα για το ..."έγκλημα", γιατί αυτά που γράφω προέρχονται από το site των Πράσινων ...Οικολόγων(?).
    Αφού είσαι , όπως λες, από την περιοχή θα έπρεπε να σε ενδιαφέρουν έντονα ο αγωγός και να τον υπερασπίζεσαι γιατί πέρα από τα οικονομικά οφέλη (που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν τα θέλει και προτιμά την ησυχία του και την φτώχεια του) θα προσφέρει την ΑΣΦΑΛΕΙΑ της περιοχής από το ....οτιδήποτε!
    Εδώ δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας κάτοικος της ακριτικής περιοχής που να ισχυριστεί ότι δεν τον ενδιαφέρει. ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ...ΑΛΛΕΣ ...ΒΛΕΨΕΙΣ.
    Και ο νοών νοείτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Βρε άνθρωπε του θεού και της παναγίας, φαίνεται οτι ξέρεις γράμματα, γιατί δεν διαβάζεις ;

    http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=402

    Όλοι προδότες οι παραπάνω ;
    Όλοι αμερικανόδουλοι και λάτρεις του πετρελαίου του Ιραν-Ιρακ ;

    Ποιό σάϊτ των Οικολόγων Πράσινων είδες ; (ακόμα δεν έμαθες το όνομά τους σωστά ; Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος. Δεν πειράζει θα το μάθεις κάποτε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. G apo CT.
    Σκέψου το εξής: Αν δεν είχες δει ποτέ ανεμογεννήτρια από κοντά και σου έλεγε κάποιος πως θα φτιάξει μια κοντά στο σπίτι σου τι θα έλεγες τότε; Είσαι σίγουρος πως δεν θα αντιδρούσες; Το ράδιο αρβύλα μεταξύ των ανθρώπων γεννιέται δε χρειάζεται εξωτερικός παράγοντας.

    politis
    Δεν θα δημιουργηθεί από τον αέρα ο αγωγός. Θα περάσουν χρόνια και χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι περιοχές από τις οποίες θα περάσει θα γίνουν ένα τεράστιο εργοτάξιο. Οι φόβοι του Elias είναι απολύτως λογικοί και δικαιολογημένοι.

    Ακριβώς αυτού του είδους οι φόβοι εμποδίζουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και είναι οι λογικές αντιρήσεις ανθρώπων που δε θέλουν να δουν να ζημιώνεται η υγεία και η περιουσία τους.

    ΥΓ. Έχω trollάρει τρελά το άρθρο για τον Παπαχελά και το εκτροχίασα εντελώς :Ρ Συγγνώμη Politi και (αν έχει καμιά σημασία) θεωρώ τον Παπαχελά φαιδρό παπαγαλάκι και έχω σταματήσει να τον διαβάζω από καιρό. Απορώ με την υπομονή σου και σέβομαι το γεγονός οτι το κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμο 3.15
    Επειδή γνωρίζω πολύ καλά γράμματα και συγχρόνως έχω μάθει να σκέφτομαι, αυτό που διαβάζω είναι "αντιτίθεται στην κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια οι εισηγητές με αδιάψευστα και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Θρακικό Πέλαγος και το Δέλτα του Έβρου, από την κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού".
    Δηλαδή ημερίδα όπου μίλησε ο κ. Κουτράκης και ο κ. Συλαίος σε ένα κοινό χωρίς επιστημονικό αντίλογο !
    Το ύποπτο του θέματος αποδεικνύεται από το ότι δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝA στο κείμενο παραπομπή στα ...."αδιάψευστα και πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία" , που ...παρέθεσαν οι ανωτέρω επιστήμονες ώστε να δούμε τα ....επιστημονικά επιχειρήματα τους!
    Τέτοιες ημερίδες φιλέ μου ... γνωρίζω πολύ καλά , μέσα σε ποια πλαίσια κινούνται , απο που εκπορεύονται και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν !
    Δεν αντέχω να υποτιμούν την νοημοσύνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αγγελία:
    Πωλείται σπηλιά σε δύσβατη περιοχή 75 τετραγ. μέτρων.
    Περίπτωσης συναντήσεως συνανθρώπου αποκλεισμένη.
    Ιδανική λύση για ταλαιπωρημένους από τα ανεξέλεγκτα εργοτάξια εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλη την χώρα.
    Παραδίδεται με φυσική καμινάδα και καυσόξυλα για έναν χρόνο.
    Προτάσεις μόνο σοβαρές
    Μεσίτες αποκλείονται
    Αφήστε μήνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. gnik
    Άχου το είναι χιουμορίστας...

    Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα υπάρχουν πάντα οι εξυπνάδες. Τουλάχιστον να ήταν πνευματώδεις να γελούσαμε...

    Υποθέτω πως εσύ δεν έχεις βρεθεί κοντά σε κατασκευή μεγάλου έργου και δεν ξέρεις γιατί μιλάω. Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής των αγωγών, είναι παντού και πάντα θέμα αντιδικίας μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων και κυβερνήσεων. Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας και το μυαλό σας που έχει μολυνθεί από συνομωσιολογικές μπουρδες. Θέλεις παράδειγμα; δύο λεπτά μου πήρε να βρω ένα στο wikipedia:

    The Trans-Alaska Pipeline Authorization Act is a United States federal law signed by Richard Nixon on November 16, 1973 that authorized the building an oil pipeline connecting the North Slope of Alaska to Port Valdez. Specifically, it halted all legal challenges - filed primarily by environmental activists - against the construction of the pipeline.

    The act is found in title 43, section 1651 of the United States Code (43 U.S.C. § 1651). Eventually, the Trans-Alaska Pipeline System was built as a result of this act.

    Στο ξαναβάζω για να το διαβάσεις

    "it halted all legal challenges - filed primarily by environmental activists - against the construction of the pipeline."

    Υποθέτω πως τους πλήρωνε η τότε Σοβιετική Ένωση για να σταματήσουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. PRIN ARKETA XRONIA EMFANISTHKAN "MELETES" DIAFORON "ANEKSARTHTON" EPISTHMONON POY ELEGAN ME PYTHEIA EPIXEIRHMATA (AMFIDROMOS METHERMHNEYOMENA,va filame kai ton kolo mas,dev ksereis ti krybei to mellon) OTI TO ELAIOLADO EINAI "BARY",PAXAINEI,ISOS ANEBAZEI THN XOLHSTERINH KAI GENIKA DEN ENDYKNEITAI GIA KAPOION POY AKOLOYTHEI MIA MONTERNA "LIGHT" DIAITA.POIOS EIXE XRHMATODOTHSEI THN ANEKSARTHTH EREYNA?OI TERASTIES ETAIRIES SOGIAS APTHN ARGENTINH & THN BRAZILIA.BEBAIOS H ALHTEIA FANHKE STO TELOS.AYTA GIA TIS EPISTHMONIKES MELETES XORIS ANTILOGO.IDIOS TIS ANEKSARTHTES. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Η παγκόσμια σκοτεινή συνομωσία των ακραίων Σιωνιστών.

    Jew Watch

    http://www.jewwatch.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. G apo CT
    Δηλαδή επειδή κάποιοι επιστήμονες τα παίρνανε από εταιρείες για να φτιάχνουν "μελέτες" (διόλου σπάνιο, πάρα πολλοί επιστήμονες πληρώνονταν για χρόνια από τις εταιρείες πετρελαιοειδών για να βγάζουν μελέτες που αμφισβητούσαν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη συμμετοχή της ανθρώπινης δραστηριότητας σ' αυτή) όλες οι επιστημονικές μελέτες είναι αναξιόπιστες; Η επιστήμονες κάνουν τις έρευνές τους και τις δημοσιεύουν σε επιστημονικά περιοδικά ή τις παρουσιάζουν σε συνέδρια όπου κρίνονται από άλλους επιστήμονες του ίδιου κλάδου. Έτσι ξεσκαρτάρονται οι διάφορες απόψεις και προχωρά η επιστήμη, αναμφισβήτητα μια από τις υγιέστερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες της εποχής μας, η ποιότητα της οποίας γίνεται φανερή από τη συνεχή πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω π.χ. τις περιβαλλοντικές έρευνες που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα αλλά μάλλον ούτε και συ.

    Οι ημερίδες δεν είναι παράθυρα στην τηλεόραση και συνήθως δεν υπάρχει "αντίλογος".

    ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν λέω οτι έχουν βάση τα επιχειρήματα της οργάνωσης, λέω οτι δεν ξέρω και δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν είμαι ειδικός στο θέμα (σε αντίθεση με πολλούς εδώ μέσα που φαίνεται πως είναι ειδικοί τόσο στα περιβαλλοντικά θέματα όσο και στη διεθνή διπλωματία...). Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο να αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις στην κατασκευή ενός αγωγού και αν θέλουμε να δούμε τις πιθανές επιπτώσεις είναι βέβαιο πως υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία. Το να θεωρούμε δεδομένο όμως οτι όποιος αντιδρά είναι κατευθυνόμενος είναι πιο πολύ θέμα πίστης και φαντασίας παρά γνώσης και λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @κυριάκος
    Έσβησα το προηγούμενο σχόλιο μου γιατί την πάτησα και απάντησα σε ερώτηση σου.
    Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη μεταξύ μας
    Από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι το ¨χιουμοριστικό¨ σχόλιο απευθυνόταν σε εσένα και πήρες το λόγο να με ειρωνευτείς.
    Έχεις την εντύπωση ότι είσαι πανέξυπνος και μας προσβάλεις όλους με φράσεις του τύπου ¨Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας και το μυαλό σας που έχει μολυνθεί από συνομωσιολογικές μπουρδες¨
    Γέμισες την ανάρτηση με σχόλια και ¨ειρωνείες¨
    Και επί του θέματος ¨Αλέξη¨ μία γραμμή στην οποία έλεγες ότι συμφωνώ politis και πολύ καλά κάνεις και τα γράφεις.
    Μπορείς άνετα να εκθέτεις τις απόψεις σου και να τις διαβάζουμε ΔΕΝ μπορείς όμως να προσβάλεις χωρίς να σε προσβάλουν.
    Κάποτε πριν από μέρες σου έγραψε κάποιος ότι ¨ζεσταίνεσαι¨ με την πάροδο των σχολίων και γίνεσαι επιθετικός, αν θυμάσαι είχες αποκαλέσει τον διαχειριστή ΧΥΔΑΙΟ.
    Αν θέλεις να μετράμε τις απόψεις σου κατέβα στο επίπεδο μας:)))))
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Δεν θα διαβάσω όλα τα link που έβαλες για αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων σε ανεμογεννήτριες.
    Θα σου δώσω μόνο ένα link από site οργανώσεως που την ξέρω συζητάω μαζί τους και όπου κάνουν λάθος τους τα σούρνω face to face.
    ΕΔΩ
    Πρός το τέλος του αρθρου θα διαβάσεις τις θέσεις τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. EGO ENAS APLOS MINE ENGINEER EIMAI,POY NA KSERO APO PERIBALLONTIKES MELETES. G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ημερίδα για τη διάσωση του Αιγαίου από την ρύπανση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είχε εξαγγείλει και προγραμματίσει στη Πάρο για το Φθινόπωρο ο πρώην Δήμαρχος Πάρου Γιάννης Ραγκούσης.
    Η ιδέα του άρεσε…. Τον προώθησαν. Αμέσως τον έκαναν βουλευτή, Εκπρόσωπο Τύπου, Γραμματέα.
    Πράσινος είναι αλλά όχι οικολόγος. Οι ευαισθησίες «αμείβονται». Οι άνθρωποι προωθούνται. Γιατί όχι και Πρωθυπουργός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @Politi .. επειδή παράγεις μια αφελέστατη (και άλλο τόσο πονηρή;) ιδέα για τον αγωγό (πρόκειται απλώς για μια μεγάλη σωλήνα)σε πληροφορώ οτι η σωλήνα καταλήγει σε ένα χώρο διανομής και φόρτωσης τεράστιων τάνκερ που θα σουλατσάρουν όχι μόνο στο Βόρειο Αιγαίο ... αν νομίζεις οτι αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον ... σε πληροφορώ ότι μόλις από τα διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη στους Αγ. Θεωδώρους ανακοίνωσαν υπεύθυνο περιβαλλοντικής ενημέρωσης ... γιατί δεν κάνεις μια απόπειρα ; πάρε και το ποστ σου για βιογραφικό.

    Τα απόνερα των τανκερ, και μαζί τους οτι έχουν μαζέψει από μικροοργανισμούς σε άλλες θάλασσες(έχεις ακούσει για ένα φύκος που απειλεί την Μεσόγειο ;) θα τα μεταφέρουν στο Αιγαίο. Το σημαντικότερο όμως είναι οτι θέτουν σε ομηρία το σχεδιασμό μιας περιφέρειας της Ελλάδας (γραμμένη στα παλαιά των υποδημάτων της επίσημης πολιτκής) και όταν "με το κακό" τελειώσει η λειτουργία του χώρου διανομής ρωσικών πετρελαίων στον Έβρο ... απλώς θα φύγουν και θα αφήσουν καμένη γή, όπως κάνουν εξ' άλλου όλοι οι πετρελαιάδες είτε αμερικανοί, είτε Ρώσοι, είτε αργεντίνοι είτε Βενεζουελάνοι...

    Θες επιχειρήματα (ξέρω τι εννοείς, φωτογραφίες με την καταστροφή του Έβρου, παρμένες το 2050 μεσω μηχανής του χρόνου...) ψάξε βρε λίγο. Δεν είναι τρελοί οι ντόπιοι που είναι κατά του αγωγού, ούτε προδότες, ούτε αφελείς, ούτε ανερικανόφιλοι, ούτε ρωσόδουλοι.

    http://www.ecocrete.gr/index.php

    http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3551&Itemid=0

    http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4284&Itemid=0

    Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. @ Ανώνυμο10.32
    Όχι απόνερα! Σαβούρα ή έρμα λέγεται!
    Τα απόνερα είναι αυτό το ανακάτεμα των νερών που κάνει η προπέλα του πλοίου όπως κινείται.
    Πως ξέρεις ότι δεν δουλεύω ήδη στην Motor Oil;
    Ας σοβαρευτούμε ! Τα τάνκερ (γκαζάδικα) που θα ταξιδεύουν στη Μεσόγειο σε πείραξαν;
    Τώρα δεν ταξιδεύουν; Ο πρίνος σε πειράζει; Γκαζάδικα δεν φορτώνουν τόσο χρόνια που λειτουργεί;
    Εάν αύριο "χτυπήσουμε " και 2-3 ακόμα "πρίνους"(αφού όπως ξέρουμε υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στη περιοχή ), θα σε πείραζε;
    Τόσα χρόνια που λειτουργεί χάλασε ο κόσμος στο Β.Αιγαίο;(Εκτός από τη φυσιολογική ρύπανση που υπάρχει σε ΟΛΕΣ τις θάλασσες και που δεν ΜΟΝΟ τα πλοία υπεύθυνα ).
    Αν τώρα δεν θέλεις να ταξιδεύουν πλοία στη Μεσόγειο ....η σπηλιά που έλεγε παραπάνω ο gnik πωλείται σε καλή τιμή :)))
    Χιούμορ κάνω φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Έχει δίκιο ο Ανώνυμος 10:32 . Για ρωτήστε να μάθετε τι γίνεται και στους "Καλούς Λιμένες" νότια της Κρήτης, με τις δεξαμενές πετρελαίου του Βαρδινογιάννη και τη σαβούρα των τανκερ που μολύνουν τη θάλασσα εκεί τριγύρω. Αυτό που θα γίνει στο Β. Αιγαίο θα είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

    Δε λέω ότι ντε και καλά θα μολυνθεί το περιβάλλον με το νέο αγωγό, απλά έχουν και οι κάτοικοι εκεί το δικαίωμα να ανησυχούν και να διαμαρτύρονται ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς. Δε σημαίνει ότι είναι ανθέλληνες, αμερικανόδουλοι και τα σχετικά. Εκτός αν έχετε στοιχεία περί αυτού.

    @gnik
    Ήταν όντως λίγο άστοχη η ειρωνεία του κυριάκου στην αρχή του σχολίου του. Σε πείραξε όμως η μετέπειτα φράση του "Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας και το μυαλό σας που έχει μολυνθεί...";

    Μα το ίδιο ακριβώς δε λέει και ο Πολίτης; Να ανοίξουμε τα μάτια μας να "ξεστραβωθούμε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. FILE TO LEO SYNEXOS AYTOI DEN THELOYN TIPOTA!!!!MEXRI KAI OI ANEMISTHRES TOYS KATHONTAI STO LAIMO.G APO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @ george
    Δεν την τελείωσες την φράση ξέχασες το από τι έχει μολυνθεί
    ¨από συνομωσιολογικές μπουρδες¨
    Δεν νομίζω ότι ο politis λέει το ίδιο !!!!!

    Ο φίλος κυριάκος δεν απάντησε για τις θέσεις που γράφουν στο link που έδωσα.
    Και απέφυγα να του σημειώσω και άλλα που είπε:
    ¨για να γράφω ανοησίες που θα διαβάσουν καμιά τριανταριά άνθρωποι σε ένα ασήμαντο blog σε μια ασήμαντη γωνιά του κόσμου σε μια ασήμαντη γωνιά του διαδικτύου.¨

    Περίπου 1500+ επισκέπτες πέρασαν σε ένα 24ωρο από αυτό το blog αν είδα καλά
    Βλέπεις καμία σχέση μεταξύ του αριθμού 1500+ και του 30:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. @george
    Αν είσαι αυτός που γράφει με το ίδιο όνομα στην "αξιολόγηση βουλευτών" τότε ξέρεις ποιος είμαι και σου στέλνω τους φιλικούς μου χαιρετισμούς.

    @gnik

    Κυριάκος:
    Θα περάσουν χρόνια και χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι περιοχές από τις οποίες θα περάσει θα γίνουν ένα τεράστιο εργοτάξιο.

    gnik:
    [...]Ιδανική λύση για ταλαιπωρημένους από τα ανεξέλεγκτα εργοτάξια εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλη την χώρα.[...]

    Σε ποιον αναφερόσουν δηλαδή; Μόνο εγώ έγραψα για εργοτάξια. Όταν κάνεις τον έξυπνο καλό θα ήταν να έχεις το θάρρος να παραδέχεσαι αυτό που έκανες και να μην κάνεις τον ανήξερο. Διαφορετικά εκτός από εξυπνάκιας είσαι και δειλός. Εγώ απευθύνθηκα σε σένα (όπως και σε κάποιους άλλους εξυπνάκηδες νωρίτερα) απλά και ξεκάθαρα.

    Σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, ακόμα κι αν κάνω λάθος, αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το post μου θα διαπιστώσεις οτι αυτό που λέω είναι: η δική μου δυνατότητα να επηρεάσω τη γνώμη οποιουδήποτε είναι πολύ μικρή οπότε είναι ανοησία να με κατηγορούν οτι κατευθύνομαι. Αν αυτοί που με κατευθύνουν περιμένουν από μένα να επηρεάσω οποιονδήποτε θα απογοητευτούν. Δεν υποτιμώ το blog του politi, τα δικά μου όρια όμως τα γνωρίζω. Και κάτι ακόμα: οι 1500 επισκέπτες δεν είναι απαραίτητο οτι θα διαβάσουν το σχόλιό μου ούτε οτι θα του δώσουν σημασία. Ο αριθμός που δίνεις λοιπόν δε λέει και πολλά πράγματα και μπορεί να είναι το ίδιο άστοχος με τον δικό μου.

    Αν "ζεσταίνομαι" και γίνομαι πιο επιθετικός είναι επειδή ενώ πάντα ξεκινώ να ανοίξω μια συζήτηση εμφανίζονται πάντα κάποιοι "έξυπνοι" που με ειρωνεύονται με σχόλια δύο γραμμών αντί να προσπαθήσουν να μου απαντήσουν. Διάβασε το πρώτο μου σχόλιο π.χ. στη σελίδα που κατηγόρησα τον politi για χυδαιότητα. Ήταν μια αναφορά σε στατιστικά από την εθνική στατιστική υπηρεσία που δείχνουν μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων στην Ελλάδα. Κανείς δεν το σχολίασε. Μόνο την αναφορά μου στον Τατούλη σχολίασαν όλοι (συμπεριλαμβανόμενου του politi). Και τη θέση μου για τη χυδαιότητα τη αιτιολόγησα: χυδαίο είναι το ευτελές και είναι κατά τη γνώμη μου ευτελισμός της τραγωδίας των ανθρώπων η χρήση της για να μαζέψει κάποιος ψήφους ή για να κατηγορεί βουλευτές που δε γουστάρει. Δεν είδα καμιά σοβαρή διαφωνία σ' αυτό.

    Το "έχετε μολυνθεί από συνομωσιολογικές μπούρδες" αφορά αυτούς που μόνιμα ψάχνουν για συνομωσίες όταν υπάρχουν πιο πιθανές και λογικές εξηγήσεις. Κυκλοφορούν αρκετοί τέτοιοι εδώ και ο ίδιος ο politis γλιστρά σ' αυτό το μονοπάτι αρκετά συχνά. Δεν χρειάζεται για παράδειγμα να υποθέσω οτι η κάθε οργάνωση είναι όργανο συμφερόντων όταν κάνει αυτό που κάνουν πολλές άλλες παρόμοιες οργανώσεις σε ανάλογες καταστάσεις, όταν έχει κάποια πραγματικά επιχειρήματα (διάβασε το post του ανώνυμου χθες 10:32 και του george, έχουν πραγματικούς λόγους ανησυχίας οι άνθρωποι που θα περάσει απ' τις περιοχές τους ο αγωγός) ή επειδή υπάρχουν κάποιες άλλες παρόμοιες οργανώσεις που αναμφισβήτητα και αποδεδειγμένα λειτουργούν σαν προεκτάσεις πολιτικών συμφερόντων. Η θέση του politi για τον αγωγό (είναι απλά ένας σωλήνας) είναι υπεραπλουστευτική και ανεπαρκής και αν κάποιος ενδιαφέρεται να δει πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να ψάξει να βρει περισσότερες πληροφορίες και όχι να αρκεστεί σε έναν αφορισμό του είδους "αυτοί που αντιδρούν εξυπηρετούν συμφέροντα".

    Σχετικά με τις ΑΠΕ: Όταν χρειάζεται πάνω από δύο (2) χρόνια (το γνωρίζω από πρώτο χέρι, δεν είναι αυθαίρετο το νούμερο) για να βγάλει μια εταιρεία την άδεια για να φτιάξει ένα αιολικό πάρκο είναι ανοησία να λέμε οτι φταίνε οι οικολόγοι που αντιδρούν για την καθυστέρηση των επενδύσεων. Ας λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και θα δούμε τότε πως θα πάνε τα πράγματα. Η επιστολογραφία του συνδέσμου που αναφέρω παραπάνω αυτό ακριβώς το πρόβλημα αναδικνύει.

    Αυτά λέω στα posts μου και γι αυτό καλώ τους ανθρώπους που βλέπουν παντου συνομωσίες να χρησιμοποιήσουν τη λογική τους και τις τεράστιες δυνατότητες πληροφόρησης που τους δίνει το internet για να ελέγχουν και να αξιολογούν μόνοι τους αυτά που διαβάζουν. Αν νομίζεις οτι κάνω λάθος εξήγησέ μου γιατί. Αν εκνευρίστηκα και μίλησα προσβλητικά σε κάποιους που δεν το άξιζαν τους ζητώ συγγνώμη. Τους εξυπνάκηδες όμως δεν τους συγχωρώ ούτε θα απολογηθώ σ' αυτούς. Αξίζουν μόνο την περιφρόνησή μου. Θα ασχοληθώ σοβαρά μαζί τους μόνο όταν μάθουν να συζητούν.

    Μόλις τώρα ξαναμπήκα από χθες και διάβασα τα posts σου οπότε αυτό που έσβησες δεν το πρόλαβα να το διαβάσω. Το link που έχεις βάλει δε δουλεύει, σε παρακαλώ ξαναβάλτο για να το διαβάσω και να σου απαντήσω, αν και νομίζω πως ότι η θέση μου παραπάνω πρέπει να σε έχει καλύψει: δεν σκοπεύω να κατηγορήσω κανέναν λόγω συνάφειας. Μπορεί να υπάρχουν οργανώσεις που δεν έχουν ειλικρινείς προθέσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι οργανώσεις είναι αυτόματα ύποπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. @gnik
    Και κάτι ακόμα: Ξαναδιάβασα τα posts σου να δω μήπως δεν απάντησα σε κάτι και πρόσεξα οτι με κατηγορείς οτι "γέμισα την ανάρτηση με σχόλια και ειρωνείες" όταν όλα σου τα σχόλια ήταν αποκλειστικά ειρωνίες και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για μένα (εκτός από το link που δε δουλεύει και που δεν απευθύνεται στη δική μου επιχειρηματολογία έτσι κι αλλιώς). Σου επιστρέφω λοιπόν το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. @Κυριάκος
    Πολλούς χαιρετισμούς και από μένα Κυριάκο. Να σαι πάντα καλά.

    Τα έχουμε ξαναπει γι' αυτό το μπλογκ στην Αξιολόγηση. Δε βγάζεις άκρη. Τουλάχιστον ας κρατήσουμε τα όποια θετικά στοιχεία και κάποια καλά άρθρα που αναρτώνται κατά διαστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @ Κυριάκο και ...Γιώργη
    Το ήθος του καθένα κρίνεται διαρκώς από τα λεγόμενα (γραφόμενα)του.
    Το ΗΘΟΣ του gnik και το χιούμορ του είναι γνωστό στους σχολιαστές.
    Μη παίζετε και μη υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Σας παρακαλώ πολύ !
    Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ποιος είναι ποιος και τι εξυπηρετεί.
    Γιώργη κάποτε είχε γραφτεί ένα πολύ εύστοχο σχόλιο για εσένα. Αν δεν το θυμάσαι έλεγε :Κάποιους τους φτύνουν και αυτοί φωνάζουν ...ΒΡΕΧΕΙ, ΒΡΕΧΕΙ και τρέχουν να ανοίξουν ομπρέλα .
    Επαναλαμβάνω, όσοι παρακολουθούμε τα σχόλια ΔΕΝ είμαστε ηλίθιοι.Καταλαβαίνουμε πολύ καλά!
    Και για να μη το σβήσει ο πολίτης ως εκτός θέματος, να καταθέσω και εγώ την άποψη μου περί του θέματος του συγκεκριμένου post.
    Θα συμφωνήσω για τον ρόλο του κ. Παπαχελά και των Ο.Π και θα χρησιμοποιήσω μια φράση του ίδιου του πολίτη από κάποιο σχόλιο του λίγο πιο επάνω "Όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις(ή σοβαρές ενδείξεις) υπάρχει η γνώμη, όταν υπάρχουν οι αποδείξεις υπάρχει η κρίση και η ικανότητα να την διαχειριζόμαστε "
    Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας στην Δημοκρατία !
    Δεν ανοίγω διάλογο και ποτέ δεν το έχω κάνει.
    Κατέθεσα την άποψη μου και συνεχίζω την μπλοκοβόλτα μου καθότι ο χρόνος είναι χρήμα!
    Καλημέρα σε όλους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Κυριάκο
    Δεν είναι σωστό να τσακωθούμε για το τίποτα.
    Μια συμβουλή προσπαθώ να σου δώσω, μην γράφεις δυναμιτιστικές προτάσεις και λέξεις γιατί δεν μπορούν όλοι να μπουν στην δική σου φόρτιση της στιγμής και θα αρχίσουν σχόλια αντιπαράθεσης που δεν οδηγούν πουθενά.
    -Το link έδειχνε ότι δεν είναι όλες οι οικολογικές οργανώσεις κατά της αιολικής ενέργειας
    http://www.oikipa.gr/index/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=62
    -Η αγγελία απευθυνόταν σε αυτούς που είναι εντελώς αρνητικοί σε οποιαδήποτε εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας. Την λέξη ¨εργοτάξιο¨ την χρησιμοποιούμε όλοι.
    Αδίκως το πήρες προσωπικά γιατί δεν νομίζω να περιλαμβάνεις τον εαυτό σου σε αυτή την κατηγορία.
    -Αν ξαναδείς τα σχόλια θα προσέξεις ότι εσύ άρχισες τις ειρωνείες εναντίον μου και συνεχίζεις με φράσεις του τύπου:
    ¨εκτός από εξυπνάκιας είσαι και δειλός.¨
    Ας μην το συνεχίσουμε νομίζω ότι το θέμα εξαντλήθηκε.
    Πάντα με φιλική διάθεση g.n.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Φίλε politis-gr,
    δεν αναφέρθηκα εκτενώς στο όλο έργο του αγωγού Burgas - Αλεξανδρούπολη και πιθανότατα δεν έγινε αντιληπτή η φύση και η έκταση του έργου. Το κάνω τώρα. Ο αγωγός θα αποτελείται από το σωλήνα (μήκους περίπου 135 χλμ. σε ελληνικό έδαφος), τις δεξαμενές αποθήκευσης και τις λιμενικές εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης οι οποίες με τη σειρά τους θα συνίστανται από μικρό υποθαλάσσιο αγωγό και αγκυροβόλιο για τη σύνδεση αυτού με τα δεξαμενόπλοια. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες αφορούν σε α) διαρροές στο χερσαίο τμήμα του αγωγού (το οποίο θα διέρχεται από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου), β) ατυχήματα/διαρροές στις χερσαίες δεξαμενές αποθήκευσης, γ) άδειασμα του έρματος από τα δεξαμενόπλοια στο βόρειο Αιγαίο λίγο πριν "δέσουν" στις λιμενικές εγκαταστάσεις, δ) διαρροές κατά τη φάση της μεταφόρτωσης του πετρελαίου στα δεξαμενόπλοια, ε) διαρροές κατά την πλεύση των φορτωμένων δεξαμενόπλοιων διαμέσου του Αιγαίου.
    Η δυναμικότητα του αγωγού θα είναι 35 εκ. τόνοι/έτος, πράγμα που σημαίνει περίπου 95 χιλ. τόνοι/ημέρα, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει κίνηση 2-3 δεξαμενοπλοίων χωρητικότητας 300.000 τόνων την εβδομάδα διαμέσου του Αιγαίου. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα δεξαμενόπλοια που δένουν στον Πρίνο είναι της τάξης των 5.000 τόνων (άρα μιλάμε για τάξη μεγέθους 50-60 φορές μικρότερη) ενώ τα δεξαμενόπλοια που διέρχονται τα Στενά των Δαρδανελίων φτάνουν μέχρι 100.000 τόνους. Καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει αν υπάρξει διαρροή π.χ. 200.000 τόνων πετρελαίου, όχι απαραίτητα στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά λόγου χάρη στην περιοχή των Κυκλάδων. Αυτά όσον αφορά στο πως θα υπονομευτεί οικολογικά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας (Δέλτα Έβρου, Δάσος Δαδιάς στο νομό Έβρου, Εθνικό Πάρκο Βιστωνίδας στο νομό Ροδόπης).
    Σχετικά τώρα με το εάν θα πληγεί ο τουρισμός και δη ο σχετικός με τη θάλασσα, να αναφέρω απλώς ότι στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης που ήρθαν στην περιοχή δήλωσαν πως η Αλεξανδρούπολη θα γίνει παγκοσμίως γνωστή ως πετρελαιούπολη λόγω του αγωγού, θεωρώντας το γεγονός προφανώς ως θετικό. Και εγώ αναρωτιέμαι: ο μέσος Έλληνας, Ευρωπαίος, Αμερικανός, Κινέζος κλπ. τουρίστας θα έρθει για τουρισμό στην "πετρελαιούπολη" ή θα προτιμήσει να πάει αλλού; Και εάν πάει αλλού, πώς θα δουλέψουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία και οι δραστηριότητες που τα εφοδιάζουν (μεταξύ αυτών και οι αλιείς;) Ποιος εστιάτορας, ξενοδόχος π.χ.της Θεσ/νίκης, όπου πωλείται μεγάλο μέρος των αλιευτικών προϊόντων της Θράκης, θα αγοράσει ξανά αλιεύματα από την περιοχή της "πετρελαιούπολης"; Ακόμα και να μη συμβεί ποτέ ατύχημα, διαρροή κλπ. οι εντυπώσεις γύρω από την "πόλη των πετρελαίων" θα παραμείνουν και κανείς πιστεύω δε θα ρισκάρει την υγεία τη δική του και της οικογένειάς του κολυμπώντας και τρώγοντας ψάρια με φόντο ένα δεξαμενόπλοιο των 300.000 τόνων. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία ως προς το πού πηγαίνουν τα πράγματα, στο Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης αναφέρεται πως το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα διαμορφωθούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αγωγού και πως στην πόλη θα κατασκευαστεί ΚΑΙ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ, ενώ στο (υπό έγκριση) Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό τα παράλια της Θράκης είναι η μόνη περιοχή της χώρας για την οποία δεν προβλέπεται ειδικό κέντρο υποδοχής σκαφών αναψυχής, ανάπτυξης μορφών θαλάσσιου τουρισμού κλπ., μάλλον γιατί εδώ δεν προβλέπεται να πατήσει κανείς...
    Το σχόλιό σου "αγωγός δε σημαίνει διασκορπισμένα πετρέλαια εδώ κι εκεί" με βρίσκει αντίθετο γιατί αστοχίες υλικού, κακοτεχνίες, ανθρώπινα λάθη θα συμβαίνουν πάντοτε. Ο περιορισμός τους (και όχι η πλήρης εξάλειψή τους) επιτυγχάνεται με την ύπαρξη σωστής οργάνωσης, μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου, μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων, διάθεσης επαρκών κονδυλίων, ύπαρξης κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού κλπ. Το κράτος στο οποίος ζεις και ζω μας έχει αποδείξει ότι δε διαθέτει τίποτε από όλα αυτά (βλ. Ασωπός, Sea Diamond και ούτω καθ' εξής). Το δε επιχείρημα που προβάλλεται από ορισμένους, ότι το μέγεθος και η επικινδυνότητα του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας, να προστατευτεί αυστηρά το περιβάλλον κ.α. προκαλεί γέλιο και θυμηδία δεδομένου ότι τυγχάνει να γνωρίζω εκ των έσω τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του περιβάλλοντος.
    Και λίγα λόγια για την ασφάλεια που υποτίθεται ότι θα μας προσφέρει η ύπαρξη του αγωγού. Η έννοια της Ασφάλειας ενός κράτους και ειδικότερα μιας ακριτικής περιοχής αυτού, εξαρτάται πρωτίστως από παράγοντες όπως οικονομική ισχύς, πληθυσμιακή ευρωστία και κοινωνική συνοχή, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανή πολιτική ηγεσία. Όλα τα παραπάνω λάμπουν δια της απουσίας τους, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Ας δώσει έμφαση λοιπόν το ελληνικό κράτος στα αυτονόητα που αναφέρονται παραπάνω και ας αφήσει κατά μέρος κολοσσιαία έργα όπως ο αγωγός πετρέλαίου Burgas - Αλεξανδρούπολη, τα οποία προωθούνται εν κρυπτώ σχεδιασμό και τα οποία, πέρα από τις μεγάλες ευκαιρίες που πάντα τις χάνουμε, θα μας δημιουργήσουν και νέους μεγάλους κινδύνους.
    Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου μου. Ελπίζω να προβλημάτισα, να σου έδωσα κίνητρο να ψάξεις κι άλλο το θέμα και να σε κατέστησα ακόμα περισσότερο ενημερωμένο και υποψισμένο, τόσο εσένα όσο και τους επισκέπτες του blog.
    Φιλικά, elias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. @elias
    Σωστός ο προβληματισμός και οι ανησυχίες σου σε γενική βάση.
    Δεδομένου όμως ότι το έργο πρέπει να γίνει και επειδή έχεις ασχοληθεί με το θέμα μπορείς να μας δώσεις αν έχεις σκεφτεί και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, νομίζω θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @gnik
    Θα δεχθώ οτι δεν αναφερόσουν συγκεκριμένα σε μένα γιατί δεν βλέπω να έχεις διάθεση να τσακωθείς μαζί μου και επίσης γιατί είναι αλήθεια πως μπορεί να ερμηνευτεί το σχόλιό σου με διαφορετικό τρόπο από τον δικό μου. Αν λοιπόν έκανα λάθος (και αυτό μόνο εσύ το ξέρεις) σου ζητώ συγγνώμη και παίρνω προφανώς πίσω τα προσβλητικά σχόλια για σένα. Εγώ θεώρησα οτι εσύ το ξεκίνησες και γι αυτό αντέδρασα.

    Πρόσεξε όμως γιατί νομίζω οτι με αδικείς: η ενόχλησή μου και ο εκνευρισμός μου ξεκίνησε όταν ο Κ.Κ. από τη Σκύρο μου έγραψε εντελώς αδικαιολόγητα οτι δήθεν καποιους εξυπηρετώ και συνεχίστηκε εξαιτίας δύο ειρωνικών σχολίων, ενός γελοίου που χρησιμοποίησε το όνομά μου (1:13) και του επόμενου ανωνυμου (1:20). Μέχρι τότε δεν είχα γράψει ειρωνίες και δεν είχα κατηγορήσει κανέναν. Προκλήθηκα gnik οπότε καλό θα ήταν να απευθύνεις τη συμβουλή σου για ψυχραιμία και σύνεση σε όλους.

    Παρόλο που διαφωνώ σε πολλά με τον politi και μάλιστα με την εν γένει θεώρησή του για την πολιτική κατάσταση αν δεις όλα τα posts που έχω κάνει εδώ ποτέ δεν ξεκίνησα με ειρωνίες και κατηγορίες και ποτέ δε θεώρησα δεδομένο οτι καποιος άλλος "κατευθύνεται" ούτε προσπάθησα να γελοιοποιήσω τις απόψεις κανενός. Ακόμα και στις ειρωνίες απάντησα με επιχειρήματα και αναφορές σε εξωτερικές πηγές. Πολλοί εδώ μέσα δεν μου επιφύλαξαν τον ίδιο σεβασμό.

    Καλό θα ήταν να είσαι πιο προσεκτικός και σαφής σ' αυτά που γράφεις. Ήταν πολύ εύκολο να παρερμηνευτεί το σχόλιό σου έτσι όπως το έγραψες. Το γεγονός μάλιστα οτι αντέδρασες με ειρωνίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς στα δικά μου σχόλια (το ίδιο που έκανα κι εγώ δηλαδή όταν θεώρησα οτι με προκάλεσες) σε φέρνει ακριβώς στην ίδια θέση μ' εμένα. Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις απλά οτι δεν απευθυνόσουν σε μένα (όπως έκανες στο τελευταίο post το οποίο βλέπεις οτι σέβομαι) χωρίς να με ειρωνευτείς όπως ακριβώς και εγώ θα μπορούσα να σου ζητήσω να ξεκαθαρίσεις αν απευθυνόσουν σε μένα πριν σε βρίσω. Σκέψου λοιπόν αν οι συμβουλές σου αφορούν τη δική σου συμπεριφορά όσο και τη δική μου.

    @exarxos
    Θα ήθελα να μου ξεκαθαρίσεις αν κάτι απ' αυτά που λες για υποτίμηση της νοημοσύνης, ποιος είναι ποιος και τι εξυπηρετεί, τα σχετικά με τις φτυσιές και τις ομπρέλες κλπ. με αφορά προσωπικά. Αν απλά θέλεις να υποστηρίξεις τον gnik που γνωρίζεις καλύτερα από μένα και πιστεύεις πως αδίκησα τότε δεν έχω κάτι να πω. Αν όμως εννοείς οτι εγώ υποτιμώ τη νοημοσύνη σου, οτι εξυπηρετώ κάποιους και οτι κάνω οτι δεν καταλαβαίνω πως με φτύνουν θα ήθελα να μου το ξεκαθαρίσεις και να μου το δικαιολογήσεις ώστε να το συζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Εύγε @Ελλίας ... παράδειγμα πολιτισμού και θετικής διάθεσης διαλόγου.

    Ένα μόνο να προσθέσω, σε αυτό περί ασφάλειας. Σε περίοδο κρίσης και ακόμα χειρότερα σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων ποιός κρατά την κάνουλα του αγωγού στα χέρια ; Σε ποιανού τα κεφάλια πέφτουν οι βόμβες αν όχι στις αποθήκες καυσίμων ; Είναι ίσως μεγαλύτερο το εθνικό ρίσκο, από το περιβαλλοντικό, η δημιουργία μιας συνοριακής περιοχής σε κέντρο διανομής και φόρτωσης πετρελαίου (στο οποίο θα στηρίζεται και η χώρα).

    Ποιός να τόλεγε ;;; οι πρώην αμερικανόδουλοι στην ελλάδα (με θεάρεστο έργο και χιλιάδες θύματα) σήμερα είναι ρωσόφιλοι, οι θαυμαστές της ξανθής φυλής του βορά, και τα τσιράκια του Πούτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. gnik,
    θα ήθελα να ακούσω τα επιχειρήματα που οδηγούν στο ότι "το έργο πρέπει να γίνει", έτσι ώστε να γίνει περαιτέρω διάλογος. Όχι όμως επιχειρήματα του τύπου "θα φέρει ανάπτυξη" ή "θα φέρει ασφάλεια" γιατί προφανώς τα αντίστοιχα αντεπιχειρήματα θα είναι "δε θα φέρει ανάπτυξη" και "δε θα φέρει ασφάλεια".
    Αν θέλεις διευκρίνισε τι εννοείς με τις εναλλακτικές λύσεις: εναλλακτική για τη χάραξή του αγωγού; για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων; για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. @elias
    Όχι δεν διαφωνώ κάπου στα λεγόμενα σου απλώς πάντα μέσα στο πλαίσιο του ότι δεν είναι άσχημο να αποκτήσουμε προνόμια από την ιστορία πρόσβασης του Ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη που ούτως ή άλλως θα γίνει εκεί ή αλλού προσπαθώ απλώς να ζυγίσω τα υπέρ και τα κατά.
    Ας πούμε βασικά για την εναλλακτική χάραξης. Υπάρχει τέτοια ?

    -Διαβάζοντας το σχόλιο σου στο σημείο της περίπτωσης διαρροής από δεξαμενόπλοια σκέφτηκα ότι δεν την αποφεύγουμε ούτε με την σημερινή κατάσταση από την διέλευση των ήδη δρομολογημένων πλοίων.
    Και αν υποθέσουμε ότι ο αγωγός δεν κατέληγε στην Αλεξανδρούπολη αλλά δίπλα στα σύνορα εντός της Τουρκίας, πάλι τους ίδιους κινδύνους δεν θα είχαμε ?
    Καλόπιστα ρωτάω για ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. gnik,
    ως προς την εναλλακτική χάραξη, εφόσον δεχτούμε ότι ο αγωγός θα γίνει δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Δεδομένου ότι ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τους υπόλοιπους αγωγούς είναι το μικρότερο κόστος, που οφείλεται στο μικρό του μήκος, γίνεται αντιληπτό πως δύσκολα θα μπορούσε να καταλήγει π.χ. στη θεσ/νίκη ή στις ακτές της Ηπείρου (το κόστος κατασκευής θα ανέβαινε κατακόρυφα). Τα δε περιβαλλοντικά προβλήματα προφανώς θα παρέμεναν (δεδομένου ότι προέρχονται κυρίως από τη φάση μεταφόρτωσης του πετρελαίου από τον αγωγό στα δεξαμενόπλοια, η οποία θα υφίσταται ούτως ή άλλως). Οι ουσιαστικές εναλλακτικές χαράξεις για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου θα άφηναν τη χώρα μας απ' έξω (π.χ. αγωγός Burgas - Σκόπια - Δυρράχιο, Κωστάντζα - Τεργέστη κλπ.). Η προσωπική μου άποψη είναι πως, αφού θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας ως χώρα, και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το όπλο της ενέργειας για το σκοπό αυτό, πρέπει να γίνουμε χώρα διαμετακόμισης (transit country) και να διατηρούμε αποθηκευμένες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για μελλοντική χρήση και μεταπώληση σε υψηλότερες τιμές ή για ίδια κατανάλωση. Το πλούσιο ηλιακό, αιολικό, γεωθερμικό δυναμικό, η εγχώρια τεχνογνωσία που υπάρχει αλλά κανείς δεν την αξιοποιεί (π.χ. εγκατάσταση αφαλάτωσης νερού με χρήση ανεμογεννήτριας σε ελληνικό νησί), τα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και οι ήδη υφιστάμενες υποδομές (αγωγός φυσικού αερίου από Ρωσία μέσω Βουλγαρίας που εισέρχεται στην Ελλάδα βόρεια της Θεσ/νίκης και καταλήγει στην Κομοτηνή, η σύνδεσή του με την Τουρκία και η αναμενόμενη κατασκευή του αγωγού Φ.Α. Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας) θεωρώ πως επιβάλλουν να εξεταστεί σοβαρά η εν λόγω εναλλακτική λύση. Θα χρειάζονται βέβαια και πολιτικές ηγεσίες με "κότσια", οι οποίες θα ξέρουν να γίνονται δυσάρεστες στο εξωτερικό προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις σχετικές δυνατότητες (μείωση της ροής του Φ.Α. λόγω "βλάβης", "αύξησης των εγχώριων αναγκών" κλπ., τερτίπια τα οποία οι φίλοι μας οι Τούρκοι εφαρμόζουν εδώ και καιρό).
    Το σχόλιό σου για τις διαρροές των δεξαμενοπλοίων είναι εύλογο. Θεωρώ όμως πως η σημερινή κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά εφόσον υπάρξει στενός έλεγχος και επιτήρηση από αέρα και θάλασσα των ακτών, λιμένων, σημείων συγκεντρώσεων/περασμάτων σκαφών και τουλάχιστον των δυνητικά επικίνδυνων πλοίων (δεξαμενόπλοια, πλοία με επικίνδυνο φορτίο) που διέρχονται από τις θάλασσές μας. Δεν είμαι ειδικός φυσικά αλλά φαντάζομαι πως η "πιάτσα" τα ξέρει όλα αυτά και αυτό που λείπει είναι πρωτίστως η πολιτική βούληση να μη συνεχίσουμε να είμαστε ως χώρα ξέφραγο αμπέλι. Στο αντεπιχείρημα που μπορεί να προβάλλει κάποιος, ότι έτσι μπορεί να γίνει και ο αγωγός γιατί θα ελέγχονται τα πάντα, απαντώ πως, είτε με τις καλύτερες είτε με τις χειρότερες των συνθηκών, ένα ατύχημα στη χειρότερη μορφή του θα πάει την ευρύτερη περιοχή στην οποία θα εκδηλωθεί πολλά χρόνια πίσω από περιβαλλοντικής και συνακόλουθα και από οικονομικής πλευράς. Είναι ίσως υπερβολικό αυτό που θα πω, αλλά η λογική είναι παρόμοια με ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη γειτονιά μας: όσο απίθανο κι αν θεωρηθεί ένα ατύχημα, εάν συμβεί το τίμημα θα είναι υπερβολικά υψηλό.
    Την πιθανότητα να ήθελαν οι Ρώσοι ο αγωγός να γινόταν στο έδαφος της Τουρκίας τη θεωρώ μικρή, μια και οι δύο χώρες είναι ανταγωνιστικές σε πολλούς τομείς και η εξάρτηση της Ρωσίας από μια μόνο χώρα (αντί για δύο, Ελλάδα και Βουλγαρία) η οποία ακολουθεί πολιτική που προωθεί πρώτα τα δικά της (τουρκικά) συμφέροντα (σε αντίθεση με τις άλλες δύο) και με πολιτική αστάθεια (πάλι σε αντίθεση με τις άλλες δύο) θα δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον. Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι ποτέ δεν τέθηκε από την Τουρκία ζήτημα κατασκευής ενός δικού της αγωγού στο έδαφος π.χ. της Ανατολικής Θράκης, ο οποίος θα είχε μικρότερο μήκος, άρα και κόστος, από τον αγωγό Burgas - Αλεξανδρούπολη. Προφανώς υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που αποτρέπουν κάτι τέτοιο, όχι απαραίτητα μόνο γεωπολιτικοί (παράταση της εξάρτησης πολλών κρατών από την Τουρκία λόγω Δαρδανελίων) αλλά και (ενδεικτικά) κόστους κατασκευής εξ αρχής των λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων, καιρικών συνθηκών, ακαταλληλότητας εδάφους και ακτών κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Τώρα κατάλαβα πόθεν προέκυψαν οι οικολόγοι σε δημοσκοπήσεις να πιάνουν μάλιστα και το 3% για είσοδο στη βουλή. Με τον μηχανισμό των στημένων δημοσκοπήσεων κάνουν "κλίμα" και προβάλουν τους οικολόγους ως ανερχόμενο κόμμα για να δημιουργήσουν δυσκολίες σε κάθε κυβέρνηση που προάγει τη σύνδεσή μας με αγωγούς πετρελαίου και αερίου με τη Ρωσία. Και ο Αλαβάνος είναι εναντίον των αγωγών, δήθεν, για οικολογικούς λόγους. Τώρα πέσαν οι μάσκες. Οικολόγοι και Αλαβάνος τσιράκια Αμερικανών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή