Κατηγορήστε τους ανεύθυνους σπιτονοικοκύρηδες που πήραν στεγαστικά δάνεια που δεν ήταν εις θέση να αποπληρώσουν.
Κατηγορήστε τους πολιτικούς και τις ελεγκτικές αρχές, που έκλειναν πεισματικά τα μάτια, ενώ η καταιγίδα πλησίαζε.
Είναι πράγματι όλοι τους ένοχοι. Κι είμαι σίγουρος πως εκεί έξω υπάρχουν πολλοί ακόμα που τους αξίζει να κατηγορηθούν.
Καμιά φορά όμως, αξίζει να κρατάς ανάποδα τα κιάλια σου. H αλήθεια είναι πως η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αντανακλά στη βάση της αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς δύναμης.
Μέχρι πρόσφατα, η συζήτηση αφορούσε την ταπείνωση του ελευθεριάζοντος αμερικανικού καπιταλισμού. Όμως με το που έσκασε η φούσκα το «μπουμ» ακούστηκε σε όλη τη δύση.
Λόγω της εντυπωσιακής της σφοδρότητας οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ιδέα πώς να αντιμετωπίσουν μία κρίση με τη σφοδρότητα και την οικουμενικότητα αυτής που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο μήνα..
Για πρώτη φορά, το επίκεντρο της κρίσης είναι στη δύση. Μέχρι σήμερα οι χρηματοοικονομικές κρίσεις φαίνονταν από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο ή το Παρίσι σαν πράγματα που γίνονταν κάπου αλλού: τη λατινική Αμερική, την Ασία, τη Ρωσία.
Κάποιες φορές τα απόνερα αυτών των κρίσεων ίσως να έγλυφαν τις ακτές της δύσης, συχνά με τη μορφή εκκλήσεων προς τις πλούσιες χώρες να σώσουν τις απρόσεκτες τράπεζες του τρίτου κόσμου.
Εδώ και μια δεκαετία, το 1997-98, μετά την κατεδάφιση μερικών από τις πιο ζωτικές της οικονομίες, η Ασία αποφάσισε: «ποτέ ξανά !».
Δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναβρεθεί στα γόνατα να παρακαλεί τη δύση να έρθει να τη σώσει.
Αν ήθελαν να αποφύγουν την καταστροφική «θεραπευτική αγωγή» του ΔΝΤ, οι ασιατικές κυβερνήσεις όφειλαν να οικοδομήσουν μόνες τους τα προστατευτικά τους τείχη, με τη μορφή των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Αυτά τα αποθεματικά -που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ανέρχονται στα 4 τρις δολάρια (3 τρις ευρώ)- άρχισαν να χρηματοδοτούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Το συμπέρασμα είναι πως οι γεωπολιτικές επιπλοκές της κρίσης θα είναι εξίσου επώδυνες με την προσπάθεια να ξεπληρωθούν τα χρέη που άφησαν οι ασωτίες των τελευταίων δεκαετιών, στο εσωτερικό των δυτικών κρατών.
Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει εις βάθος ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων.
Η «μετακίνηση της οικονομικής ισχύος προς την ανατολή» είναι πια γεγονός.
Οι πάντες στη δύση αναφέρονται με δέος στους ρυθμούς της κινέζικης ανάπτυξης, στην εμφάνιση της Ινδίας στο ρόλο γεωπολιτικού παίκτη πρώτης γραμμής, στην αύξηση του ειδικού βάρους της Βραζιλίας ή της Νοτίου Αμερικής στις διεθνείς υποθέσεις.
Τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τεθεί εν αμφιβόλω η νοοτροπία που θεωρεί, πως το Μπενελούξ δικαίως διαθέτει περισσότερες ψήφους από την Κίνα στο ΔΝΤ ή πως οι G7 δικαιούται να συνεδριάζει, υποτίθεται για να σχεδιάζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η δύση θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα πως ίσως και να μην έχει πια τα μέσα να συνεχίζει να καθορίζει τις μελλοντικές εξελίξεις.
Εδώ και διακόσια χρόνια, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ασκούν αυτονόητα οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ηγεμονία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτή η εποχή βαδίζει προς το τέλος της.
Πηγή: «Philip Stephens»
Αγαπητέ πολίτη η μεγάλη νέα δύναμη ακούει στο όνομα Κίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα επόμενα χρόνια θα το καταλάβουμε πολύ καλά , καθώς τίποτα δεν θα είναι όπως στις αρχές του αιώνα μας.
Ρωσία - Κίνα - Ινδία. Αυτός ο συνασπισμός θα κυριαρχήσει.
koitate ti ginete me tin parapliroforisi sta mme.
ΑπάντησηΔιαγραφήStin ameriki oi skines kai oi katayloismoi pane synefo kai den deixnoyn tipota.
Η μοίρα των αυτοκρατοριών καθορίζεται συχνά από την αλληλεπίδραση πολέμου και χρεών. Η Βρετανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε, καθώς η οικονομία της άρχισε να φθίνει μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τη Σοβιετική Ένωση, η ήττα στο Αφγανιστάν και το οικονομικό βάρος που ανέλαβε προκειμένου να απαντήσει στο πρόγραμμα του Πολέμου των Άστρων του Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη διάλυσή της. Η Αμερική δεν είναι πολύ διαφορετική. Ο πόλεμος στο Ιράκ και η χρηματοπιστωτική φούσκα έχουν υπονομεύσει θανάσιμα την οικονομική ανωτερότητα των ΗΠΑ. Η Αμερική θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όμως θα είναι οι νέες, αναδυόμενες δυνάμεις- από τη στιγμή που θα τελειώσει η κρίση- εκείνες που θα εξαγοράσουν ό,τι έχει απομείνει άθικτο από το ναυάγιο του αμερικανικού οικονομικού συστήματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριοι αν εξετάσουμε ιστορικά την πτώση των αυτοκρατιών θα δούμε ότι αυτές δεν έγιναν έτσι απλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈδωσαν σκληρή μάχη για την επιβίωση τους.
Αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ διαθέτουν τόσα πυρηνικά , χημικά , βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής που κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν.
Ένας 3ος Μεγάλος Παγκόσμιος πόλεμος θα τους ξανάφερνε μέσα από τις στάχτες της ανθρωπότητας, στην ηγεμονική τους θέση που ανέκαθεν επιθυμούν να κατέχουν.
Αυτός είναι ο Πραγματικός Φόβος!!!
Η εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ τελείωσε. τελεία και παύλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κόσμος χρειάζεται ένα «δικαιότερο» χρηματοοικονομικό σύστημα και φυσικά όχι την Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο,ξοδεύοντας περισσότερο από το εισόδημά της, η Αμερική εδώ και δεκαετίες ζει με ένα πρωτοφανές έλλειμμα στο ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών της και ωστόσο εκτρέφει την παγκόσμια ηγεμονία της.
ΑπάντησηΔιαγραφήAυτό συνέβαινε επειδή οι άλλες χώρες τα δολάρια που εισέπρατταν για τα αγαθά που της πουλάγανε τα επενδύανε σε αμερικανικά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Μέχρι εδώ όμως. Τώρα που έσκασε η φούσκα με τα "τοξικά" χρηματοοικονομικά προϊόντα η κατάρρευση είναι θέμα λίγου χρόνου.
Βέβαια θα συμφωνήσω με τον extra ότι υπάρχει πάντα ο φόβος , βλέποντας την κατάρρευση τους να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο.
Ελπίζω φίλε μου πολίτη να μη έχουμε κανένα τέτοιο κακό, αν και ο φίλος σου μου έλεγε πριν λίγες ημέρες ότι τα σημάδια δεν είναι και τόσο καλά.
Καλό ξημέρωμα.
YΓ. Πως τα πέρασες ; Πήγαν όλα καλά;
εχω ιδιαν πειρα με κινεζικες "επενδυσεις".Ειναι κυριολεκτικα ακριδες.Οχι οτι οι παλιοι αποικιοκρατες ηταν αγγελοι αλλα οι Κινεζοι πραγματικα δεν "παιζονται" σε αυτον τον τομεα.Οταν "εισβαλουν" σε μια χωρα επενδυουν το λιγοτερο δυνατον σε αναγκες υποδομης ωστε να καταστει δυνατη η εκμεταλευση του φυσικου πλουτου και απο κει και περα αρχιζει το στριπ-τιζ.Παραδειγμα,πριν καμποσο καιρο βλεποντας τις δυσκολιες του πανυβλακα σφαχτη Μουγκαμπε του στειλαν κανα δυο τανκερ πετρελαιο κι ενα πλοιο οπλα και τσεποσαν τα δικαιοματα στα κοιτασματα χαλκου της χωρας.Παρομοιες τακτικες χρησιμοποιουν στην Κενυα και στις χωρες της Δ.Αφρικης που ειναι πλουσιες σε υδρογονανθρακες.Για τους φιλους που γραφουν για την πιθανη αναδειξη της Ινδιας σε υπερδυναμη τους λεω αυτο:καντε μια βολτα κατα'κει δειτε την κατασταση της χωρας,κοινωνικη & πολιτικη,και κατοπιν τα ξαναλεμε.Εχω επισκεφθει την χωρα πολλες φορες και εχω πολλους φιλους ΙΝδους.Α!και κατι αλλο ψαχτε να βρειτε τινος ειναι το χρημα που κυκλοφορει εκει και γιατι.Μην σταματησετε ομως στον Μιταλ,γιατι αυτος ειναι μονο ενας και κατοικει και στο Λονδινο.G APO CT
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΕΒΡΑΙΟΤΟΜΑΡΑ ΠΟΥ "ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΗΚΑΝ" ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΔΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ BLOGERS ΣΙΩΠΟΥΝ................
http://diasvsmetatron.blogspot.com/2008/10/blog-post_19.html
Έλεος πιά με τις πονηριές των καναλο-ηθοποιών (τόσο των νταβατζήδων όσο και των άσχετων της ΝΕΤ) για την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου που έπεσε μόνο 25% στην Ελλάδα σε ΕΥΡΩ, ενώ έχει πέσει 50% σε ΔΟΛΑΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως δεν έχω καταλάβει καλά και έχουμε στην Ελλάδα δολάριο και όχι ευρώ; Για να τελειώνουμε με τις παπαριές, όταν το πετρέλαιο είχε 140 δολάρια χρειαζόμασταν 0,61 ευρώ για να αγοράσουμε ένα δολάριο (ισοτιμία 1.65), τώρα που το δολάριο έχει ανεβεί κατά 25% έναντι του ευρώ χρειαζόμαστε 0,8 ευρώ για να αγοράσουμε ένα δολάριο (ισοτιμία 1.25).
Να το ξαναπούμε ΑΚΡΙΒΗΝΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ κατά 25%.
Πληρώναμε τότε τη βενζίνη 1.25 ΕΥΡΩ το λίτρο και τώρα 0,95 που η διαφορά είναι ΑΚΡΙΒΩΣ 25%.
Ο λόγος που έχει ανεβεί το δολάριο είναι γιατί επαναπατρίζουν οι Αμερικανοί τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ από την καταστροφή. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία (σε πολύ λίγους μήνες) ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ, που σημαίνει ότι ενώ θα έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια, θα έχουμε πολύ μικρότερη αύξηση σε ευρώ.
Καλά, δεν υπάρχει κανένας σκερβελές στο ΥΠΕΘΟ να βγεί και να εξηγήσει στον κόσμο την απλή πραγματικότητα;
Φίλε extra δε νομίζω οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν 3ο παγκόσμιο... ΟΛΕΣ οι χώρες έχουν πυρηνικά!! Σκέψου τι έχει να γίνει σε τέτοια περίπτωση,φύλλο δε θα απομείνει στον πλανήτη! Αλλού θα παιχτεί το παιχνίδι.. Φίλε πολίτη,καλές οι αναλύσεις σου,αλλά εγώ πιστεύω πως η όλη κατάρρευση ήταν μια "φούσκα" για να προχωρήσει ταχύτερα το αμερικανικό σχέδιο για την παγκοσμιοποίηση! Όπως και να έχει,μπήκαμε στην τελική φάση της παγκοσμιοποίησης και ουδείς γνωρίζει τι του ξημερώνει! Σκεφτείτε λίγο ρε παιδιά,είναι δυνατόν από τη μία να μιλάμε για οργανωμένες συνωμοσίες των ισχυρών και από την άλλη να μην ξέρουν οι τραπεζίτες τι τους γίνεται?? Ε δε στέκει,πώς να το κάνουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΨΕΜΜΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΟ – ή τα όρια της γελοιότητας ενός συστήματος παραπληροφόρησης από κανάλια και εφημερίδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι τα 28 δις ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (στους ιδιοκτήτες / μετόχους τους) ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Να τα πούμε απλά λοιπόν:
ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ:
(1)ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΦΤΑ, που είναι ιδιοκτησία των μετόχων της. Με αυτά τα λεφτά πληρώνει το προσωπικό της, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς, κλπ. και όλο το λειτουργικό της κόστος.
(2)ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ, που τα παίρνει από όσους δεν τα χρειάζονται άμεσα (καταθέτες, στους οποίους υπόσχεται εξασφάλιση και ένα μικρό τόκο) και τα δίνει σε όσους τα χρειάζονται (ιδιώτες, επιχειρήσεις) και η τράπεζα κερδίζει τη διαφορά του επιτοκίου που είναι και το κέρδος της.
Στην προκείμενη περίπτωση το κράτος ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ (1) καμμίας τράπεζας, ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ (2) όποιας τράπεζας έχει υποψήφιους δανειολήπτες αλλά δεν έχει η ίδια λεφτά να τους δανείσει.
Το Δημόσιο το κάνει μάλιστα επ'εφωλεία του γιατί από τη δανειοδότηση προς την τράπεζα θα εισπράξει 10% ετήσια, πολύ υψηλότερα από την απόδοση των ομολόγων του.
ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΧΑΣΑΠΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ.
Και το τελευταίο είναι το πιό σημαντικό, γιατί χωρίς δάνεια δεν μπορούν να δουλέψουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, που εάν πέσουν έξω το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και θα κρατήσει χρόνια. Όταν μία επιχείρηση κλείσει δύσκολα ξανανοίγει.
Να μην αναπαράγουμε λοιπόν τις μπαρούφες που λένε τα κανάλια, ο εύκολος λαικισμός δεν πρέπει να χαρακτηρίζει όσους θεωρούν τον εαυτό τους σοβαρό.
Άς αφήσουμε το ρόλο του μπαρουφολόγου στα λογής λογής ρεμάλια της τηλεόρασης, τον Αυτιά, τον Οικονομέα, τον Καμπουράκη, τον Παπαδάκη, το Βαρεμένο, τη Μακρή και λοιπούς κομπάρσους τους συστήματος.
Η πλάκα, μάλιστα, είναι ότι μερικοί, όπως πχ ο Καμπουράκης, είναι οικονομολόγοι, αλλά κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται, για να ειπράττουν τον παχυλό μισθό από τα καναλο-αφεντικά τους).
Ο ορισμός της ξεφτίλας!
Φίλοι μου, τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύ απλά όσο φαίνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε το επόμενο άρθρο που έγραψε ο γνωστός Καθηγητής Πανεπιστημίου Οικονομικών στον Καναδά, Michel Chossudovsky : "A Second 9/11": An Integral Part of US Military Doctrine.
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10767