Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Έχουν οι καιροί γυρίσματα.


Επί χρόνια είχαν συνηθίσει σε ένα καθεστώς .....«paper tiger» που κυριαρχούσε η δουλοπρέπεια και το πολιτικό σύστημα του… «yes-men».

Αντιλαμβανόμενοι -κάπως αργά είναι η αλήθεια - την αλλαγή, αντέδρασαν και μέσω του ορυμαγδού του σκανδάλου Siemens , θεώρησαν ότι αποκτούν και πάλι πλεονέκτημα και επαναφορά του προηγούμενου «status quo».

Όμως, μια σειρά γεγονότων αποδεικνύουν ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει οριστικά ,ασχέτως των όποιων αποκαλύψεων περί σκανδάλων.

Ας δούμε κάποια από αυτά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών .

Στις αρχές του μήνα βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος της πρεσβείας του για τη γιορτή της 4ης Ιουλίου, ο διοικητής του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης αντιπτέραρχος Λι Μακ Φαν, ο άνθρωπος που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της ακύρωσης άσκησης στον Αϊ- Στράτη.

Όλως παραδόξως ζήτησε να συναντήσει τον Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα και τον Α/ΓΕΑ Γιάννη Γιάγκο.

Συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση δεν υπήρχε και οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί βρέθηκαν στο δώμα ΓΕΝ για να τα πουν τρώγοντας.

Εκεί ο αμερικάνος πήγε την κουβέντα αμέσως στο θέμα των ΝΑΤΟϊκών υποστρατηγείων (CAOC), τα οποία από το 2011 γίνονται τέσσερα από 10 που είναι σήμερα και θα λειτουργούν σε Ελλάδα (Λάρισα), Δανία, Γερμανία και Ιταλία (το Εσκί Σεχίρ στην Τουρκία βάζει λουκέτο).

Ο Μακ Φαν ζήτησε από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ να συμβιβαστεί η Ελλάδα με την Τουρκία και να δεχτεί να είναι πρώτος διοικητής στη Λάρισα Τούρκος πτέραρχος!

Η απάντηση που έλαβε «τσεκουράτα» αλλά και με διπλωματικό «αμπαλάζ» είναι ότι: «μάλλον δεν γνωρίζεις και πολύ καλά το όλο θέμα, αφού οι αποφάσεις, θα ληφθούν μέσα από ….ανοιχτές διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ»

Στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι πρέπει σώνει και καλά να είναι ο πρώτος διοικητής στη Λάρισα Τούρκος κι όχι, για παράδειγμα, Βούλγαρος, Ρουμάνος, Πολωνός ή κάτι άλλο τέλος πάντων, ο αμερικάνος πτέραρχος δεν απάντησε, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία πλέον στο ......μίντιουμ ψημένο μπον φιλέ του.

Το μήνυμα όμως το έλαβε και το διαβίβασε ..αρμοδίως. Περιλάμβανε μόνο τέσσερεις λέξεις: «Τα περί ομηρίας…παραμύθι»

Λαμβάνοντας το λιτό μήνυμα, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε έγγραφο στο Πεντάγωνο σύμφωνα με το οποίο οι υψηλόβαθμες (high level) συνομιλίες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ….είχαν αναβληθεί τον Ιούνιο, θα διεξαχθούν τελικά τον Οκτώβριο.

Έκαναν μάλιστα δεκτό το ελληνικό αίτημα για αναβάθμιση των συνομιλιών.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε επίπεδο βοηθού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και όχι βοηθού υφυπουργού Άμυνας.

Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι ο υφυπουργός Άμυνας κ. Ι. Πλακιωτάκης , ο οποίος θα συνοδεύεται από ανώτατους αξιωματικούς, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων .

Στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών περιλαμβάνονται τεχνικά θέματα, ζητήματα που άπτονται της ναυτικής βάσης της Σούδας (όπως της προβλήτας Κ14), η στρατιωτική συνεργασία (όπως κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και επισκέψεων), καθώς και …..η χρήση του Ναυτικού Νοσοκομείου Χανίων, για το οποίο ο κ. Πλακιωτάκης τονίζει ότι «μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί το χρησιμοποιούσαν δωρεάν, αλλά πλέον θέλουμε υπογραφή σύμβασης».

Ο υφυπουργός Άμυνας επισημαίνει ακόμη: «Ως τώρα είχαμε δώσει πολλά στους Αμερικανούς και τώρα είναι καιρός να διεκδικήσουμε τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων της χώρας μας. Πάμε με ψηλά το κεφάλι».

Σε …ομηρία ελπίζανε οι …άμοιροι!


Πηγές: «pontiki» «tovima»

6 σχόλια:

  1. Για όλα αυτά, τα ΜΜΕ "τσιμουδιά..."
    Ότι η Ελλαδα για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια υψώνει ανάστημα, επίσης "τσιμουδιά..." και το σήριαλ... (που κοντεύουμε να ξεκαλοκαιριάσουμε), συνεχίζεται περί κατάρευσης του πολιτικού συστήματος.
    Το σενάριο για τα "επεισόδια" του Φθινοπώρου-Χειμώνα είναι σίγουρα γραμμένο αλλά βλέπω μάλλον να μένει στο συρτάρι.... ίσως οι εξελίξεις δεν θα είναι αυτές που περιμένουνε... οίδωμεν!!!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί τέτοια πρεμούρα για Τούρκο Διοικητή στην Λάρισα ρε παιδιά;
    Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε βλέπω ενημερωμένο με το στρατιωτικό ρεπορτάζ...συνέχισε να τα γράφεις γιατί γράφεις καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καιρός δεν είναι ρε παιδιά να αρχίσουμε να υψώνουμε λίγο το ανάστημά μας?δεν λέω ότι γίναμε ξαφνικά ρωσσία αλλά όχι συνέχεια υποχωρήσεις.καλό το ρεπορτάζ πολίτη...... argento

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους αρχηγούς που αναφέρεις τους έχουν οι Αμερικανοί στο τσεπάκι τους...τους έχουν εκπαιδεύσει(σε όλα)
    λαμβάνουν κανονικά αναφορά(για όλα)
    και όταν τους χρειαστούν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπίζω να είναι αλήθεια και όχι κυβερνητική προπαγάνδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή